ESC 2016 Schlagerpinglan: I morgon, den 8:e april, släpps de sista ESC-biljetterna och startordningarna vid semifinalerna av Eurovision Song Contest 2016 avslöjas. Därefter kommer jag att inleda årets genomgång av de tävlande bidragen då alla de 43 länderna och deras artister och låtar kommer att presenteras. 🙂

Innan dess så vill jag uppdatera min personliga topp-43-lista, då det hänt en hel del sedan jag sist sammanställde tävlingsbidragen. Här nedan hittar ni därför länkar till alla de tävlande bidragen, presenterade i den ordning jag personligen rankar dem för tillfället (med placeringarna från den förra topp-43-listan inom parentes):

Schlagerpinglans ESC-2016-topp-43, 2016-04-07:
1. (1.) Ryssland Ryssland You Are The Only One“, Sergey Lazarev semifinal 1
2. (3.) Frankrike Frankrike: J’ai cherché“, Amir finalen
3. (4.) Polen Polen: Color of Your Life“, Michał Szpak semifinal 2
4. (2.) Cypern Cypern: Alter Ego“, Minus One semifinal 1
5. (5.) Italien Italien: No Degree of Separation“, Francesca Michielin finalen
6. (8.) Azerbajdzjan Azerbajdzjan: Miracle“, Samra semifinal 1
7. (7.) Moldavien Moldavien: Falling Stars“, Lidia Isac semifinal 1
8. (6.) Bulgarien Bulgarien: If Love Was A Crime“, Poli Genova semifinal 2
9. (17.) Kroatien Kroatien: Lighthouse“, Nina Kraljić semifinal 1
10. (16.) Ungern Ungern: Pioneer“, Freddie semifinal 1
11. (9.) Österrike Österrike: Loin d’ici“, ZOË semifinal 1
12. (18.) Makedonien Makedonien: Dona“, Kaliopi semifinal 2
13. (10.) Australien Australien: Sound Of Silence“, Dami Im semifinal 2
14. (13.) Estland Estland: Play“, Jüri Pootsmann semifinal 1
15. (11.) Spanien Spanien: Say Yay!“, Barei finalen
16. (14.) Vitryssland Vitryssland: Help You Fly“, Ivan semifinal 2
17. (12.) Sverige Sverige: If I Were Sorry“, Frans finalen
18. (23.) Danmark Danmark: Soldiers of Love“, Lighthouse X semifinal 2
19. (15.) Schweiz Schweiz: The Last Of Our Kind“, Rykka semifinal 2
20. (20.) Grekland Grekland: Utopian Land“, Argo semifinal 1
21. (21.) Irland Irland: Sunlight“, Nicky Byrne semifinal 2
22. (22.) Lettland Lettland: Heartbeat“, Justs semifinal 2
23. (32.) Armenien Armenien: LoveWave“, Iveta Mukuchyan semifinal 1
24. (19.) Bosnien Bosnien och
Hercegovina:
Ljubav je“, Dalal & Deen feat.
Ana Rucner and Jala
semifinal 1
25. (24.) Serbien Serbien: Goodbye” (Shelter)“, ZAA Sanja Vučić semifinal 2
26. (34.) Georgien Georgien: Midnight Gold“, Nika Kocharov & Young
Georgian Lolitaz
semifinal 2
27. (38.) Israel Israel: Made Of Stars“, Hovi Star semifinal 2
28. (35.) Norge Norge: Icebreaker“, Agnete semifinal 2
29. (36.) Tyskland Tyskland: Ghost“, Jamie-Lee Kriewitz finalen
30. (33.) Litauen Litauen: I’ve Been Waiting for This Night“, Donny Montell semifinal 2
31. (28.) Storbritannien Storbritannien: You’re Not Alone“, Joe & Jake finalen
32. (30.) Rumänien Rumänien: Moment of silence“, Ovidiu Anton semifinal 2
33. (39.) Tjeckien Tjeckien: I Stand“, Gabriela Gunčíková semifinal 1
34. (29.) Finland Finland: Sing It Away“, Sandhja semifinal 1
35. (31.) Montenegro Montenegro: The Real Thing“, Highway semifinal 1
36. (27.) Belgien Belgien: What’s The Pressure“, Laura Tesoro semifinal 2
37. (25.) Slovenien Slovenien: Blue and Red“, ManuElla semifinal 2
38. (26.) Nederländerna Nederländerna: Slow Down“, Douwe Bob semifinal 1
39. (40.) Island Island: Hear them calling“, Greta Salóme semifinal 1
40. (42) San Marino San Marino: I Didn’t Know“, Serhat semifinal 1
41. (37) Albanien Albanien: Fairytale“, Eneda Tarifa semifinal 2
42. (41.) Malta Malta: Walk On Water“, Ira Losco semifinal 1
43. (43.) Ukraina Ukraina: 1944“, Jamala semifinal 2

Schlagerpinglan: Även om placeringarna i topp-fem ändrats en del sedan sist så är de alla fortfarande mina absoluta favoriter i tävlingen och Ryssland kvarstår som min självklara vinnare. 😀

Vad gäller startfältet som helhet så är mitt övergripande intryck väldigt positivt då man behöver gå utanför topp-30 för att hitta bidrag som inte riktigt faller mig i smaken, och det är nog någon form av rekord. 😀

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


37 kommentarer till “Eurovision 2016: Schlagerpinglans uppdaterade topp-43-lista”

 1. Adri

  Största växaren har i mitt fall varit Armenien vars första reaktion från mig var: “Vad i tusan lyssnade jag precis på?”. Det var min första reaktion angående Armeniens låt men nu den senaste veckan är Armenien den låten som jag haft på repeat mest här hemma. Och live-versionen höjde mina förväntningar om att den kan få en bra placering trots att den kanske är lite “outside the box”.

  Sen håller jag väl med dig mer eller mindre till 50% ungefär. Största skillnaden är fortfarande Island som är hela årets vinnare enligt mig. Älskar den refrängen.

  Även Malta och Irland har vi väldigt delade åsikter om. Malta är en riktig kanonlåt enligt mig (dock inte riktigt topp 10, men det mest på grund av starkt motstånd och inte på grund av svag låt) och Irland är på min absolut sista plats och enligt mig “årets menlösaste låt”.

  Det finns låtar som är sämre än Irland i år, men dem väcker i alla fall någon känsla eller reaktion och i mitt tycke lyckas de i alla fall med någonting… Men Irland väcker ingen känsla inom mig. Den börjar, den pågår och den tar slut utan att beröra mig ett dugg. Det plus den väldigt medelmåttiga texten gör så att Irland är min absolut 43:e och sista plats.

 2. Lukas

  Så till slut var det EN låt som växte tillräckligt för att jag skulle bedöma den som “mycket bra” i min betygsskala. Och den jag pratar om är Rumänien. “Moment of Silence”. Tjänar nog på att jag såg hans liveframträdande.

 3. Daniela

  @Schlagerpinglan: oh vad jag blir besviken på din plaseringlista!
  Jag vet att det är din egen lista och det måste jag respektera vilket jag gör, men hur jag än gör kan inte jag dölja den besvikelsen! det finns några låtar som du har placerat för högt enligt lilla mig och några som du underplacerar fast de skulle nog förtjäna högre positioner, detta också enligt mig, men av de kommentarer jag läst på bloggen förstår jag att min bedömning är lik även andras. Azerbaijan, Moldavien, Bulgarien ligger alldeles för högt, Estland också för den delen! Jag undrar om det inte är på grund av att de är delvis skapade av svenska låtskrivare och just därför bär de med sig en viss stil, men det resonemanget håller inte för Malta har du placerat på nedre delen av listan! Sedan är även UK plus Irlands placeringar också höga trots att låtarna inte alls är lika bra som till Exempel Makedoniens, Rumäniens eller Israels!
  Lukas har så rätt om Rumäniens bidrag, tycker jag, Ovidius låt är så bra bara, det säger jag absolut inte för att jag har rötterna där -Du vet redan att Jag vill att Frans och Sverige ska vinna på hemmaplan, det är det bästa bidraget i årets ESC, så synd att inte alla vill se och höra det!- men tillbaka till Ovidiu, bara så att ni vet, den killen kan musik! Han har en otrolig stark musikalisk bakgrund och talang och han vet vad han gör! Synd att ESC många fans och bedömares öron inte är tillräckligt “öppna” för att ta till sig denna låt på “rätt sätt”. Samma öde som Frans låt fast even worse! Däremot de låtar som du placerade sist där bl a Albanien, Malta, Ukraina motsvarade till punkt och prick med vad även jag anser är rätt placering för dem!
  Bli inte arg på mig Schlagerpinglan nu, I’m just honest!
  … Och så vet du också eftersom jag skrev om det tidigare att jag kommer att bli ännu mer besviken om Rysslands bidrag vinner för jag tycker definitivt inte att detta är det bästa som hänt musiken i ESC detta år! Dessutom såg jag en annan video med detta bidrag där han hade eldslågor och ordstatements, exakt som Frans, dock inte eldslågorna! Alltså Sergej har snott Frans idé! Nej, Nej, Nej Sergej, så gör man INTE! Aja baja! Jag kommer att lida i veckor om det blir så! Om Frans inte kan vinna av massa skäl som golk kan åberopa då tycker jag att Frankrike ska göra det eller Italien! Du och jag var överens i tidigare blogg att det är tråkigt att Ryssland designar en låt för att vinna med varje pris!
  Förra årets Polina Gagarina hade varit en värdig vinnare med sin fantastiska låt, skriven delvis av Gabriel Alares om hon hade tävlat i år men inte detta ryska bidrag i år!

 4. Daniela

  ” som folk kan åberopa” skulle det stå! ☺️

 5. hej

  Tre favoriter i semifinal 1:
  Ungern
  Ryssland
  Estland
  Fem favoriter i semifinal 2:
  Polen
  Rumänien
  Lettland
  Serbien
  Bulgarien
  Två favoriter bland de direktkvalificerade:
  Italien
  Spanien
  Tillsammans bildar de en topp tio som ser ut så här:
  1. Estland
  2. Ryssland
  3. Italien
  4. Ungern
  5. Polen
  6. Rumänien
  7. Lettland
  8. Serbien
  9. Bulgarien
  10. Spanien
  Men jag räknade inte med Sverige, annars hade de vart på vart på plats 10

 6. Schlagerpinglan

  @Daniela, Det är väl klart att jag inte blir arg över dina åsikter, men lite fundersam blir jag allt.

  Jag tror inte att det är många som säger emot dig när du påstår att Ovidius kan musik och är talangfull. Det är ju självklart och stämmer även in på de flesta, om inte alla, av de tävlande artisterna. Tar man sig tid och studerar deras historia och tidigare verk så är det uppenbart att de är mer än bara sitt ESC-bidrag. ESC är dock ingen renodlad talangtävling utan här gäller det att presentera en låt på ett sätt som får publiken att vilja rösta på det. Utan en helheltsprodukt som får en att känna de rätta känslorna så spelar det egentligen ingen roll hur talangfull/talanglös en artist är. Jag förstår dock hur frustrerande det är när andra inte kan höra hur bra ett bidrag egentligen “är”. 🙂

  Sedan förstår jag inte hur du kan bli så förvånad över att jag gillar Bulgariens, Moldaviens och Azerbajdzjans bidrag men inte Maltas. Enligt mina öron så är de inte ens i närheten av varandra rent stilmässigt. Tanken att klumpa ihop en grupp bidrag som likvärdiga bara för att de har delvis svenska låtskrivare är ganska främmande för mig. Jag lyssnar på bidragen ett och ett och bryr mig inte så mycket om vem som skrivit dem. Är det bra så är det, oavsett låtskrivare. 🙂

  Vi är i alla fall överens om att vi tycker att det är tråkigt med länder som inte skickar egenproducerade bidrag utan köper in bidrag som är designade att vinna. Ofta så blir resultatet alltför “perfekt”, uträknat, kallt och själlöst. Rysslands bidrag i år är däremot så långt bort från det som man kan komma och om du vill ge extrapoäng till någon som “kan” sin musik så borde du kanske vara lite mer “öppen” och ta till dig Dimitris Kontopoulos, Philip Kirkorov och Sergey Lazarevs låt på “rätt sätt”. 😉 (Dina egna ord, hoppas du inte tar illa upp. 🙂 )

  Vad gäller den ryska videon så är vind, vatten och eld ett genomgående tema och det hela avslutas med orden My, Only och One i eldskrift, som man kan se smakprov på i videon som presenterades den 29:e februari. Man får vara väldigt konspiratorisk lagd om man för ett ögonblick tror att detta har något att göra med Frans framträdande i deltävlingen av Melodifestivalen två dagar tidigare eller hans video som släpptes ännu senare. 😉

 7. hej

  Nu har startordningen släppts och i semifinal 1 är den på sätt och vis som min drömstartordning, medan det i semifinal 2 känns lottat, jämfört med min drömstartordning, ser inte så bra ut för vår gemensamma favorit Polen, Schlagerpinglan

 8. Schlagerpinglan

  @hej, Tackar, ska hoppa på det direkt. 😀 Vad gäller Polen så får vi väl hoppas på det gamla påståendet att “med en bra låt så kan man gå vidare oavsett startposition”. 😉

 9. hej

  Vi får hoppas på det, samt snabbreprisen, då de som glömmer att rösta kanske får lite dåligt samvete, beroende på vilken del av låten som kommer i snabbreprisen.

 10. hej

  Det märker jag i alla fall själv, efter att ha följt ESC i tre år nu

 11. Kerstin

  Åter igen en intressant lista från dig Schlagerpinglan. Finns en del likheter mellan våra listor, framförallt så delar vi ju uppfattning om det ryska bidraget, då det är både din och min vinnare i år. Men även Frankrike har jag också väldigt högt. Sen ser jag att Tjeckien och Israel klättrat på din lista och då dom finns i min topp fem så känns det kul.
  Tänkte skriva till dig Daniela om mina tankar kring bidragen från Rumänien och Ryssland men då Schlagerpinglan redan i stora drag fått med det mesta som jag redan tänkte skriva så skippar jag det då det bara skulle bli en upprepning.
  Även jag har en ny topplista med de 43 bidragen där det hänt lite sen sist, ska försöka lägga ut den senare under dagen, hoppas ni andra också gör det.

 12. Daniela

  @Schlagerpinglan: tack för ett genomtänkt och väl argumenterat svar☺️ Ville förtydliga att jag inte trodde själv att du hade klumpat ihop Moldaviens, Azerbaijan och Bulgariens bidrag med Maltas! jag slogs av tanken av att de har svenska kompositörer men sedan kom jag på att även Maltas har det. Jag förstår också att du har lyssnat noga för att bilda dig en uppfattning vilket resulterade och syns i din topplacering. Jag blev förvånad över att de tre låtarna jag just nämnt blev så högt placerade av dig för att det är väldigt många som inte alls uppskattar dessa så pass högt, bland dessa även jag. Det finns där en låt som jag dock tyckte mer om i början då jag desdutom hejade på Gabriel Alares på Instagram! ☺️dessvärre har min uppfattning ändrats under tiden som gått. Det jag skrev tidigare mins jag var att låten var bra, Gabriel skriver alltid bra låtar ( Han tillsammans med andra!) men att artisten inte gör rättvisa denna låt. Det är inget fel på Lidia Isak heller, hon är en fantastisk sångerska men denna kombination funkar varken i mina eller andras öron av någon anledning, tyvärr och jag har svårt att se hur bidragetbkommer att ta sig till final. Man kan dock Alltid hoppas!
  Du tog upp helhetens intryck I Ovidius fall. I tidigare inlägg har jag värkligen lyft upp vikten av just denna helhet. I Ovidius fall handlar det som det framkommer av andras inlägg om klädsel och frisyr! Jag vill inte gå inpå detta så mycket för det skulle bli ett alldeles för långt inlägg men vill enbart säga att det finns skillnad mellan hur olika länder ställer sig till mode, klädsel, och denna typ av skapande. Varje land och bidrags skapare har sina kunskaps ögon och de gör sina egna tolkningar. Det har alltid i mänsklighetens historia varit skillnad på hur den västerländska ögonen ser på saker och ting och hur den mediteraneanska världen har gjort det! Jag nämner här för att exemplifiera kritiken som folk riktade mot Frans ” simpla ” nummer till skillnad mot de från ” Öst Europa”och ” Balkan”. Frans bidrag blev utdömd för att det saknade drama! Nå väl det får stå för de som har påstått detta och inte för mig. Frans bidrag har mycket drama men uttrycksformen är mycket annorlunda från till exempelvis Serbiens!
  … Det är många bidrag som skulle behöva jobba med olika delar och jag är helt övertygad att det är exakt det de gör nu fram till maj när de ska framträda.
  Ryssland är ett av de bidrag som jag kommer att fortsätta tycka minst om liksom Ukrainas, Tjekiens, Ungerns, Georgiens, Armeniens och nuförtiden även Australiens. Jag tittade igår kväll på Youtube på en intervju man gjorde med några åskådare från Kina. Jag blev så fascinerad och glad av en äldre mans åsikt. På frågan vad han tyckte om ESC svarade han på ett sansat och lugnt sätt att han tyckte att man röstade för ytan och inte för själva sången. Det är något som även andra åskådare från andra delar av världen har påstått och jag instämmer att det tyvärr gäller till stor del. Det är verkligen därför jag och alla andra som röstat på honom, älskar Frans bidrag! ❤️ Det utgör däremot anledningen till att jag ogillar verkligen Rysdlands och de andra jag nämnt. Sist och inte minst vill jag också tillägga att jag är glad för att de svenska poplåtar kompositörer är så pass högt uppskattade i världen och att de säljer bra sina låtar, men som du skrev tidigare i bloggen schlagerpinglan eller så som jag tolkade det du skrev då, låtarna är så lika och det har börjat verkligen fattas den variation och mångfald som ESC ska egentligen innehålla! Synd!
  Daniela dvs jag kommer att ivrigt rösta pp de bidrag har ändå gjort sitt bästa för att behålla de egna rötterna av musik och tradition och dessa är, no decret att all: Italien, Makedonien, Bosnien Herzegovina, Rumänien, Grekland. Den sist nämnda har vuxit mycket hos mig på sistone. Hade jag kunnat rösta på Sverige skulle jag givit alla mina röster till Frans och hans låt. Den är bäst i år.

 13. Daniela

  ” no secret att all ” skulle det stått! ☺️ I sista delen av mitt förra inlägg!

 14. Daniela

  @schlagerplingan: Heej igen här, jag har titt at just på youtube på ett klipp som illustrerar en del av det enorma arbetet som står bakom projektet ” You are the only one”, Sergei Laxsrevs nummer i ESC. Det bevisade ännu en gång för mig liksom för alla som tittat på det av samma anledning dom jag- dvs det stora intresset för ESC- att det är en otroligt genomtänkt konstrukt! De männen som jobbar där har sina idéer och jobbar på, och jag förstår och respekterar deras koncept. Men jag tycker inte om det, tyvärr! I detta klipp visades enbart männen med undantag av en kvinna som medverkar i videon, jag vet inte om det kan även finnas fler kvinnor som är involverade i detta arbete. Att jag reagerade på denna detalj var en liten rättande känsla i magen först jag lyssnade på låten och såg artisten. Det var ingen riktig positiv känsla. Nu ska jag lämna Ryslands bidrag för gott här på bloggen. Jag kommer att även ta en paus från skrivandet och från ESC, men jag återkommer efter ett par veckor. I need some some space and air! ☺️Emellertid önskar jag er alla här på bloggen en fortsatt fin vår! ☺️☀️

 15. Daniela

  http://youtu.be/rEHNtrDX38Y

  Här är länken i fall någon är intresserad! ☺️

 16. Alex

  Ryssland, Frankrike, Australien, Italien, Ungern min egen topp 5 älskar dessa låtar.

 17. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Eftersom jag gillade den ursprungliga versionen av Israels bidrag så blev det så att jag inledningsvis tyckte att det israeliska bidraget var “förstört”. Nu när jag lämnat den gamla versionen bakom mig och enbart lyssnar på den nya versionen så slås jag av hur vacker den egentligen är. Förmodligen kommer den att växa till sig ännu mer med tiden.

  @Daniela, Alltid roligt att höra från läsare med olika åsikter, vi kan kanske inte övertyga varandra rent smakmässigt men ibland kan man få sig en liten tankeställare eller kanske t.o.m. ge vissa bidrag en andra chans. Det finns dock vissa bidrag som (hur mycket man än skulle viljea) helt enkelt inte tilltalar en och då är det bara att acceptera det. Lyckligtvis så finns det ju gott om alternativ. 😀

 18. Kerstin

  Så här ser min lista ut just nu över de 43 bidragen.

  1. (1.) Ryssland
  2. (7.) Frankrike
  3. (2.) Tjeckien
  4. (3.) Sverige
  5. (8.) Israel

  6. (5.) Bulgarien
  7. (6.) Österrike
  8. (4.) Australien
  9. (9.) Lettland
  10. (10.) Grekland
  11. (11.) Ungern
  12. (12.) Tyskland
  13. (13.) Kroatien
  14. (15.) Danmark
  15. (14.) Litauen

  16. (16.) Ukraina
  17. (17.) Malta
  18. (25.) Italien
  19. (23.) Irland
  20. (18.) Norge
  21. (21.) Spanien
  22. (29.) Makedonien
  23. (19.) Cypern

  24. (27.) England
  25. (26.) Holland
  26. (22.) Azerbaijan
  27. (36.) Polen
  28. (24.) Schweiz
  29. (20.) Finland
  30. (28.) Moldavien

  31. (32.) Armenien
  32. (30.) Estland
  33. (31.) Slovenien
  34. (34.) Bosnien-H.
  35. (35.) Vitryssland

  36. (38.) Serbien
  37. (37.) Belgien
  38. (33.) Island

  39. (40.) Albanien
  40. (39.) Rumänien
  41. (41.) Montenegro
  42. (42.) Georgien
  43. (43.) San-Marino

 19. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Intressant lista som helhet men det jag tycker är mest intressant är att Australiens bidrag verkar ha tappat mark även hos dig. (Eller vad vet jag, du kanske fortfarande tycker lika bra om det men att andra bidrag växt till sig.)

  Jag vet i alla fall att jag blev helt förbluffad över hur bra jag tyckte att bidraget var när det först presenterades, men jag kan inte riktigt hitta den forna glansen hos det längre. Kanske håller det bara för ett visst antal lyssningar, vilket i och för sig räcker om flertalet hör bidraget för första gången vid tävlingen.

  Slutligen så är det roligt att se att du höjt både Italien och Polen (mina topp-fem-bidrag) för även om det kanske inte är dina favoriter så ger det mer hopp för slutresultatet än om de rasar på alla personliga listor man läser. 🙂

 20. Kerstin

  Schlagerpinglan, vad gäller Australien så tycker jag fortfarande det är ett ganska starkt bidrag men precis som du så tycker jag den tappat sin glans lite. Ju mer jag hör den så tycker jag inte den har den där fantastiska helheten som jag attraheras av i ett bidrag. Det finns vissa saker i låten som stör mig som gör att helhetsintrycket sjunker, medan andra bidrag trots att jag hört dom många gånger fortfarande står sig lika starka eller starkare.
  Både Italien och Polen har gjort stora kliv uppåt på min lista. Italien har jag alltid tyckt varit en skön låt men den har växt till sig hos mig under de senaste veckorna. Polen den gav jag helt enkelt inte tillräcklig med chans utan bara avfärdande den till en början. Men jag har tack vare att du och några andra rankade den högt lyssnat ordentligt på den och numera tycker jag den är en fullt godkänd fin ballad med en duktig sångare.

 21. Daniela

  Jag skrev tidigare att jag skulle ta en paus från ESC, jag har känt att jag behöver “a break”så att jag behåller “my initial emotion” för varje bidrag samt att jag kände att jag ville ge mig lite utrymme så att jag hinner processa de intryck jag får här på bloggen! Samtidigt har jag som alla andra förstås ett liv beyond ESC ☺️ Men det är svårt att låta bli att kicka på bloggen och senaste nytt och så är det att era kommentarer är så värdefulla för mitt eget processande också! Tack snälla ni och tack Schlagepinglan för det fina fina bemötande du alltid förhåller dig till plus ett stort plus för att du aldrig har några stavningsfel! ☺️Jag skrev till @Micke här en gång att jag är språklärare till yrke och så blir jag riktigt andfådd när jag själv gör sådana eftersom mina fingrar rymmer inte i bokstavsfälten av min I-phone! Ni känner igen det här eller hur?!☺️☺️
  Men nu var det så att @Lukas skrev om Rumäniens bidrag, och jag blev glad verkligen glad att du uppskattar låten!☺️ Och så hittade jag en länk med denna låt och när jag såg detta så skrattade jag hejdlöst
  http://youtu.be/QSctyyx4EsQ

  Skulle aldrig själv gjort den associationen men va’ bra den var! Varför jag tyckte att det var så komiskt var just att den associationen är så oväntat att göra! Men jag vet inte om ni vet , det rumänska folkets förfäders var ett folkslag som var släkt med Trako -Illirerna, en del stammar som är nära släkt med de gamla grekerna. De hette Dakerna ( på Rumänska stavas Daci och det sista CI bokstäverna uttalas so som “chi” på engelska). Deras folksymbol var ett Varghuvud som de använde i en form av flagga liknande sak som de flaggade med när de var i krig och som gav ett starkt ljud för att skrämma fienderna!
  @ Lukas om du har hunnit läsa mina tidigare inlägg då kanske förstår du också lättare om varför jag fick mig ett riktigt bra skratt av att se detta
  filmklipp! Apropo mitt önskemål att ESC bidrag skulle förhålla sig mer till den inhemska trafitionen! Och tänk om Vikingarna och Dakerna var släkt och historieforskarna har totally missat det!
  Anyway, blev glad att du uppskattar det Rumänska bidraget, det är enligt mitt tycke ett av de bästa i år!
  @ Marcus: det verkar så som att du och jag hyser the same feelings för Rysslands bidrag, men jag försöker väldigt mycket att inte hata det, dock är på gränsen!
  Sist och inte minst:
  @Micke: vad roligt att du är tillbaka! ☺️☺️ Såg att du undrade om jag var kvar! ☺️Jaa, men som sagt kanske inte lika ofta! Jag är a long long “speaker” / bloggwriter så när jag väl börjar skriva…hm…så får jag mycket sagt! ☺️
  Sen är det så att jag försökte gå in på länken för att titta på Eurovisia men det funkade inte för mig, kom in på själva sidan men sedan stod det i en liten ruta att det inte kunde öppnas för det var fel på adressen, konstigt! Det kanske var bättre så i o m att jag ville ha lite paus, men… vill veta ☺️☺️☺️

 22. Daniela

  @Adri: håller fullständigt med dig angående Irlans bidrag! Oh vad Irland förlorar på att avlägsna sig från sina rötter! Jag lider bokstavligen utav det, inte minst på gund av att jag bodde där ett kortare tag, i Gallway nämligen, och då tillbringade vi många kvällar på en Irish Pub som hette om jag minns rätt Monrose! och där spelades riktigt traditionell irländsk musik och då hade man dansgrupper som kom och uppträde där! Det var då otroligt bra! Saknar det där! Och Nicky Byrne gör inte min saknad lättare, tyvärr!

 23. Micke

  Hej Daniela. Visste inte att du funderade på att hoppa av. Det har hänt mig också. Jag är precis som Du Daniela när jag sätter mig ned och skriver. När jag väl börjar då går “pennan” hela tiden så att säga 🙂 Har lätt för att skriva och tycker mycket om det. Oftast bryr mig inte det minsta om huruvida jag får svar på mina frågor och annat här men det finns små stunder man undrar “hmm är det inte i varje människa att man svarar när någon frågar.” 🙂 Förra året fick jag en stark sådan känsla och bestämde mig för att hoppa av. Sa hej då till alla här och stängde ned bloggen, för gott trodde jag. Så jädra dum var jag 🙂

  Jag minns inte hur lång tid det tog, en månad kanske mer, men plötsligt var jag på hennes blogg igen 🙂 Jag fortsätter att ställa frågor och vill de inte svara så är det upp till dem. Var och en blir lycklig på sin grej. Jag skriver om det jag känner om bidragen och det duger för mig. Vill någon diskutera så är de mer än välkomna 🙂 Tycker därför att det är kul att du är här då du skriver lite mer än genomsnittet.

  Att jag frågade efter dig nu handlade dock om snabba ryck. Hade en grej jag behövde ett snabbt svar om då jag hade rumänskt besök. Tyvärr försent nu men det kommer att dyka upp igen så vi kan ta det då längre fram och då inte så jäktat.

  Ibland är det kul att se och höra märkliga sammanträffanden här. Det visade sig att Isabella här precis som jag bott i Italien ett tag. Nu verkar det som du och jag har samma grej när det gäller Irland. Man kan säga så här. Jag bor omväxlande i Sverige och Österrike men mitt hjärta är lika mycket i Irland. Musikens hemland enligt mig. När du då pratar om Irish pub och traditionell irländsk musik då pratar du verkligen med mig 🙂 Jag fullkomligt dyrkar den typen av musik och gemenskapen runt den, vare sig den är helt traditionell eller riktigt upprockad.

  Men Daniella ge inte upp Schlagerpinglans blogg. Det går upp och ned det där men i det stora hela är det grymt att se det jobb hon lägger ned och ta del av det. Det har hänt även i år att jag känt lite så som förra året men nu vet jag bättre än att bara ge upp 🙂

  Och ge inte heller upp om Rumäniens bidrag. Fick upp hoppet här nu när jag läste det Josef skrev om hans liveframträdande sist. Josef menade på att det var mycket bättre än i uttagningen. Hoppas på det för det framträdandet där har gjort att många har svårt att ta till sig låten istället för framträdandet

 24. Lukas

  @Daniela, roligt sidospår, man lär sig nytt varje dag! Det som lockade mig till Rumänien till slut var att jag insåg att jag har en svaghet för så kallad drama-rock. “Bed on Fire” från 2013 (om ni kommer ihåg den) är ett annat typexempel vi har på vad som kan beskrivas som dramarock. Dessutom såg jag liveupplagan av Ovidius låt och jag märker direkt att han tror på det han gör, gesterna han gör känns som att de faktiskt kommer från honom. (Påminner mig också om hur det kan se ut ifall jag skulle sjunga metallåtar på diverse karaoke-ställen)

 25. Micke

  Tack också till HEJ som svarade när jag undrade om Daniela var kvar. Gillar sånt 🙂

 26. Schlagerpinglan

  @Daniela, Några stavfel blir det nog trots allt men jag gör mitt bästa. Jag är ingen språklärare men det kryper likväl i kroppen när jag ser mina egna stavfel. 🙂 Ni som kommenterar behöver dock inte be om ursäkt för era stavfel, det är ju en helt annan sak och lite svinn är ju att räkna med då det är åsikterna och inte stavningen som är det viktiga, men jag förstår dig. 😀

 27. Daniela

  @Micke: hej, och tack för ditt glada uppmuntrande meddelande! Så bra att jag är inte den enda långskrivaren här, precis som du älskar jag att skriva! ☺️
  Jag ska nog inte hoppa av bloggen heller, men jag kanske kommer att försöka hålla mig i skinnet för att som du kanske minns skrev jag att jag ville få lite space! Anledningen är att jag vill hålla mina sinnes intryck så opåverkade som möjligt, så att när jag röstar då ska de tävlande få mina egna röster enligt det jag känner och tycker inför deras prestationer!
  Just på den punkten har mina bedömningar inte blivit så mycket annorlunda än det jag skrev här tidigare. Jag såg att du Micke har gjort en lista ☺️ med varje låt och vad för slags pris den skulle få och du prisade Kaliopi för både den vackraste balladen och den bästa rösten! Där är du och jag mer än överens!
  Och så följde mina andra favoriter i samma lista: Italien, Bosnien-Herzegovina, Grekland, Rumänien med priser som stämmer med mina egna intryck om dessa bidrag! Plus Frans som jag återkommer här på slutet av min kommentar.
  Angående din stora favorit, Ungern! Oh vad jag ville tycka mycket om detta men det går inte för mig Micke! Om jag ska sätta pricken på varför då är det ungefär samma grej som med Rysslands! Jag veeeet att de låter helt olika, men det är en spontan upplevelse, det är helt enkelt för mycket producerande, jag orkar inte med den här typen av bidrag, ledsen för det! Om vi då jämför detta med de som är mina favoriter: de är också producerade förstås men inte i den mån att det stjälper istället för att lyfta upp!
  … Jag har i alla fall kommit fram till att om någon ska vinna i år på grund av det bästa musikaliska bidrag i år så är det för mig… Nej, jag säger inte utan jag ber dig att gissa om du vill förstås!☺️
  Och så har jag tittat på youtube och tagit fram ett länk med en av mina favoriter av Irländsk musik:
  http://youtu.be/j9jbdgZidu8
  Jag blir Alltid så berörd när jag lyssnar på The Pogue, ser hela Irland med dess skakande historia som föredetta engelsk koloni. Han är makalös den här killen!
  Och ett till, om du orkar titta på det hela, annars tyckte jag att avslutningen var helt underbar precis som det ska vara när Irländare har kul!
  http://youtu.be/1l3j8elgA9I
  Och nu några rader till @Lukas:
  Tack Lukas, jag visste inte att det fanns något som drama rock, så jag lär mig också något nytt! Och vad roligt att du uppskattar Ovidius låt för det jag känner att det är rätt att uppskatta ett bidrag för i sin helhet, nämligen och bland annat artistens inlevelse och tro på det han gör! Detta fattas I många bidrags fall i år, exempelvis till och med Irlands! Jag undrar vad i hela världen tänkte Nicky Byrne och om han
  Överhuvudtaget gjorde det?
  Och sist och inte minst en sista fråga här : var kommer Sverige att hamna i ESC inåt tror ni? Jag är lite beskymrad för att Frans är en ung artist och jag vet inte längre vad jag ska tycka om att han får så mycket “S…t” på socialamedier så det inte är klokt! Samtidigt som de som tror på denna låt fortsätter att göra det precis som jag! Heja heja heja Frans!☺️Och i mitt fall är inte av besatthet utan varje bidrag betyder något i sig, som säger så mycket om vår tid oavsett våra mer eller mindre subiektiva// objektiva bedömningar!
  @schlagerpinglan: läst din kommentar också, tack! Då ska jag slappna av!☺️

 28. Daniela

  @schlagerpinglan: jag undrar hur jag ska tolka texten som kom i den gula rutan att min text som jag skulle lägga in här “is awaiting moderation” . Jag försökt förkorta den men det gick inte efter att jag hade tryckt på publish.

 29. Schlagerpinglan

  @Daniela, När någon lägger in ett flertal länkar i sina kommentarer så blir det inte publicerat direkt utan jag måste godkänna den först (vilket jag gjorde så fort jag läste det), därav meddelandet. 🙂

 30. Daniela

  Aa, ok, jag förstår!☺️ När det gäller mig så kan alla medialalänkar känna sig trygga, för att jag är en person som dedikerar sitt liv de etiska regler och grunder som gäller och jag önskar verkligen att alla borde göra det! Men som sagt jag förstår att du behöver gå igenom detta för allas trygghetsskull! Tack schlagerpinglan! ☺️

 31. Jonas

  Så dags att presentera min lista.

  Topp 4 ligger säkert i en klass för sig i topp.
  1. Australien
  2. Bulgarien
  3. Sverige
  4. Frankrike
  Sen i övriga topp 26 är det mycket jämt med idel bra låtar.
  5. Polen
  6. Litauen
  7. Tyskland
  8. Malta
  9. Danmark
  10. Kroatien
  11. Italien
  12. Ungern
  13. Israel
  14. Cypern
  15. Armenien
  16. Lettland
  17. Ukraina
  18. Schwiez
  19. Azerbadjan
  20. Tjeckien
  21. Grekland
  22. Ryssland
  23. Norge
  24. Irland
  25. Island
  26. Slovenien
  På 27 plats och utanför final enligt denna lista kommer tävlingens slagerdänga från Moldavien som möjligen tampas med Slovenien om en 26 plats. Men sen sjunker kvalitén. Det är möjligt att några låtar kan skifta plats här och kanske växa till sig en del om jag skulle lyssna mer, men här har vi också några riktigt dåliga låtar jag inte gärna vill lyssna på.
  28. Nederländerna
  29. Rumänien
  30. Storbritannien
  31. Österrike
  32. Estland
  33. Finland (har för visso ett bra mellan stick 1:15-1:32 in i låten men den tjatiga, jobbiga refrängen som kommer om och om igen drar ner betyget rejält här.)
  34. Makedonien
  35. Vitryssland
  36. Georgien
  37. Spanien
  38. Belgien
  39. Albanien
  40. Bosnien & Herzegovina
  41. Montenegro
  42. San Marino
  43. Serbien ( engelskan och det störande minspelet i den officiella vision gör detta bidrag outhärdligt. Om hon skulle sjunga på serbiska och med ett bättre scenframträdande skulle detta bidrag ha potential att växa avsevärt.)

 32. Schlagerpinglan

  @Jonas, Där har man ett litet dilemma då man vet om att många bidrag kan växa till sig om man lyssnar mer på dem… men om man verkligen inte gillar en låt så blir det ju lite svårt. Själv har jag satt ribban så att jag ger låtarna några lyssningar mer än jag egentligen vill. Det händer ju trots allt att det visar sig vara värt det i slutändan, men ibland får man helt enkelt ge upp och sluta plåga sig själv. 🙂

 33. Micke

  @Daniela. Det är lugnt med att du inte gillar Ungerns bidrag. Du är ärlig och det är det viktiga. Vi kan inte ha samma smak alla här. Dessutom skulle det vara urtråkigt om det vore så. Eller hur? 🙂

  Jag vet vilket som är ditt favoritbidrag Daniela 🙂

  Pogues är aldrig fel Daniela. Både vad gäller deras vackra låtar och deras rockiga. Älskar din låt Fairytale of New York men just när det gäller lite lugnare låtar att bli berörd av, som du säger, finns det faktiskt en bland deras som jag får mig i en mer sådan stämning och det är den här.

  https://www.youtube.com/watch?v=r7T8dCmtdBs&nohtml5=False

  Jag vet att du inte gillar rock så därför avstår jag att nämna några favoriter bland de upprockade traditionella irländska pärlorna. Jag kan väl slänga in en helt traditionell istället helt utan att rockas upp. Jag var inte född då men vad tusan gör det har alltid älskat den här med Dubliners. Om du visste så många gånger jag varit i Irland och besökt en pub och gapat med i sången till den här 🙂 Har också spelat där själv vid två tillfällen men då rockade vi upp låten en hel del 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=e5oMTsF_A1k&nohtml5=False

  Äh jag slänger in en lite rockigare också då. En som vi spelat många, många gånger. Faktiskt både som hårdrock, som den låter här och som ballad. Men alltid med det traditionella kvar över sig 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=HYsGolGGwtU&nohtml5=False

  Tyvärr nog inte i din smak är jag rädd Daniela

 34. Micke

  Eftersom jag snackat irländskt, rock och traditionellt så avslutar jag med en grej som visar på varför musik behövs 🙂 Räcker att lyssna på de 40 sekunder som utspelar sig mellan 2.11-3.01 för att inse var musikens hjärta och själ finns. Lider fruktansvärt med er som inte kan ta till er det här för det är extrakryddan i livet 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=AQfGTDyjVSE&nohtml5=False

  @Jonas: Jag tittar på din lista här. Du får fixa till din skrivning. Det kommer in för många ettor. Ser att Italien och Ungern fått en etta för mycket framför den verkliga siffran 🙂

 35. Daniela

  @Micke: Tusen tack för ala de 3 länken som du skickat!☺️☺️☺️ Den första baladen är så underbar, jag skrev ju att han och hans sånger har en sån effekt på mig, jag får gåshud och det stämmer med stämningen precis som du skrev! ☺️
  Och den rockiga tyckte jag också om för det är bra rock alltså man får behålla både öron och hjärnan trots det höga rytmen och ljudet! De var roliga i bandet!☺️ Tack så mycket, bra låtval! Önskar dig en fortsatt bra dag! ☀️☺️ Jag ska till Gallway denna sommar ! You bet! ☺️ älskar Irland och Connemara!

 36. Daniela

  @Micke, nu Lyssnade jag på det sista du skickat!! WOW! ☺️ Den var bra! Det tycker jag! Det som händer med Georgiens låt är att de inte har Irländska influenser and therefore is just a big mess!

 37. Micke

  @Daniela: Kul att du gillade The workers song. Jättekul 🙂 Jag får energi som varar i minst två dagar varje gång jag får refrängen “We´re the first ones to starve………” serverad till mig. Ingen som inte bara älskar rock av alla de sorter kan någonsin förstå det här. Vet inte hur många gånger i mitt liv som jag fått extra kraft till att göra saker och ting jag egentligen känt mig för trött för att göra när jag lyssnat på rock. Topp 3 i livet är vänner, släkt och rockmusik 🙂

  Daniela min vän problemet med många låtar i ESC och med folk som lyssnar är att ett ord saknas och det är tålamod. Folk har väldigt lätt att döma ett bidrag vid första lyssningen och sedan håller de benhårt fast vid det utan att ge bidraget nya chanser. Det är också så att fokus också ofta läggs fel. När det gäller det rumänska bidraget märker jag att folk knappt ens lyssnar på låten utan bara snackar om det i deras ögon löjliga liveframträdandet. Likaså med Tyskland där fokus läggs på vad hon har på huvudet och inte på låten. När det gäller Georgien läggs fokus på en annan sak märker jag. Det märks inte minst på alla topp 43 listor på Youtube där nästan alla har lagt ut samma sekunder från Georgiens bidrag. 1.38-2.32. Jag undrar bara varför för det är ju inte där själva låten är. Finns mängder med liknande exempel.

  Mitt råd är. Ge varje bidrag mängder med chanser. En del är riktiga växare och det är ju hemskt om man missar det. Tro mig jag har gett t.o.m Spanien hur många chanser som helst. Dessutom lägg fokus där fokus ska ligga på bidraget och hur det låter. Ett bidrag i år som verkligen skiljer folk åt är Ukraina. Antingen tycks man älska det eller hata det. Jag gör ingetdera. Jag tycker bidraget börjar väldigt lovande och jag känner att det här kan bli något. Ja i början är jag mest på de positivas sida men detta raserar tyvärr totalt för mig när Jamala plötsligt vid 1.18 kommer med “We could build the future” och avslöjar den röst som sedan kryper i hela mig resten av låten. Nej jag kan varken älska eller hata Ukraina.

  Då hoppas jag och tror att du får det hur trevligt som helst i sommar Daniela om du ska dit i sommar. Blir inget sånt för mig i år. Ska dit nästa år däremot. Oj vad jag önskar att Irland hade ett bra bidrag i ESC. Hade varit ganska fantastiskt. Jag bor i Sverige och Österrike och besöker Irland ganska ofta. Tänk Österrike som vinnare 2014, Sverige 2015 och Irland 2016 🙂 Av dessa gillade jag nog Österrikes bäst men ingen höjdare. Så vad kommer att hända i Irland i sommar då? 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se