RumänienRumänien, som planerade att skicka Ovidiu Anton till Eurovision Song Contest 2016 med sin egenkomponerade “Moment of silence“, kommer inte att få delta i ESC 2016 då TV-bolaget Televiziunea Română (TVR) blivit uteslutet ur EBU.

Anledningen till detta drastiska beslut är att TV-bolaget TVR har en stor skuld till EBU som riskerar hela organisationens finansiella stabilitet. De hade fram tills i går på sig att betala och då de inte gjorde det så blev resultatet att de inte längre är medlemmar av EBU och därmed är diskvalificerade från Eurovision Song Contest 2016.

Det diskade rumänska bidraget kommer dock att finnas med på den officiella ESC-2016-CD:n, både på den fysiska som redan spelats in och i dess digitala form (för download och streaming), som ett artighetestecken till artisten. Media och fans från Rumänien, som har ackreditering och biljetter, kommer inte heller de att påverkas av landets uteslutning. De flyttas helt enkelt över till de internationella delegationerna, de utan deltagande länder. (Källor: eurovision.tv, ebu.ch, svt.se och eurovoix.com)

Lyssna på Rumäniens diskade bidrag till Eurovision Song Contest 2016:
Bidrag / Artist: “Moment of silence”, Ovidiu Anton
Länkar: preview-videofinal-framträdandelive i Amsterdamlive i Tel-Avivlive i London“Selecţia naţională”-videosemifinal-framträdande
Låtskrivare: Ovidiu Anton

Schlagerpinglan: Detta är en så otroligt sorglig nyhet att jag inte riktigt hittar rätt ord. I detta skede är det helt ointressant vad jag tycker om Ovidius låt, att han får ett sådant besked endast veckor innan själva tävlingen, efter alla förberedelser och förhoppningar, är helt enkelt grymt. Jag hoppas att han har en bra samling människor runt sig en dag som denna. Jag har all förståelse för att EBU var tvugna att ta beslutet, men det hjälper knappast. Nej, jag måste nog låta detta sjunka in… på återseende.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


33 kommentarer till “Rumänien utesluts ur EBU – får ej delta i Eurovision 2016”

 1. hej

  Kära medlemmar i kommentarsfältet, vi har idag samlats för att hålla en tyst minut, eller ett “Moment of Silence” för Ovidiu Anton.
  *Tystnad*

 2. Adri

  Precis som du skriver så är ens egna åsikter om bidraget lite irrelevanta i det här läget.

  Oavsett vad man kände för bidraget så hade man ingenting emot Ovidiu som person och det är ju absolut mest honom man känner för i detta läget.

  Tycker oerhört synd om honom som får detta besked 20 dagar innan tävlingen.

  Precis som du så förstår man ju varför EBU gjorde som de gjorde, egentligen tycker jag inte att EBU har gjort något fel. Vad jag har förstått har TVR gång på gång blivit påminda och varnade om skulderna men ignorerat varje gång så jag tycker nog att det är TVR som gjort mest illa här.

  Aja jag hoppas Ovidiu får stör och är omringad av bra personer. Och kanske, kanske när Rumänien återvänder kan han bli internvald som kompensation för detta.

 3. hej

  Det finns en kampanj här för att Ovidiu Anton ska sjunga i Eurovision:
  https://www.change.org/p/european-broadcoasting-union-ebu-get-ovidiu-anton-to-perform-at-the-eurovision-song-contest-2016

 4. Lukas

  Ajajajajaj! Och detta som var mitt favoritbidrag med hästlängder! Snacka om ett vansinnigt tråkigt år…

 5. hej

  Jag vet, när Avantasia inte vann i Tyskland kändes det som att “Moment of Silence” ändå var en tröst, om inte något händer funderar jag på att fråga EBU om “Mystery of a Blood red rose” och “Moment of Silence” nästa år kan mötas i en duell istället för ESC.

  Ok, mitt förslag var ett skämt, det ska vara variation inom Eurovision, men Ovidiu och Avantasia ska få ersättning.

 6. Lukas

  @hej, jag håller med om Avantasias fall också, och skulle vilja gå längre, och ge Catalepsia (Lettland) samma chans också.

 7. Daniela

  @Hej, tack för länken! I have signed! ❤️

 8. Daniela

  @Lukas: håller med dig, ett vansinnigt tråkigt år! De borde absolut revidera detta beslut! Man Kunde ha låtit Ovidiu framträda och sedan diskat dem för nästa år! Jag är helt övertygad att de kunde ha löst det på ett mycket hederligare sätt! På sådana nivåer skulle man kunnat det! Men nope! den som har minst möjlighet att påverka får betala priset! Det är det grymma i det hela!
  Det blev en tung dag! Igår fick vi besked om Prince’s bortfall, idag detta!

 9. Alex

  Orka jämföra prince död med någon som ska sjunga i esc för rumänien och blir diskad. Jämförelsen är djupt respektlös.

  Här pratar vi om en internationell människa som förändrat musiken, och dött.

 10. hej

  Jag hittade en fyndig kommentar på instagram: Deras slogan är “come together” men tydligen handlar det om pengar. ESC 2016 års slogan borde vara “cash flow”

 11. hej

  Men jag börjar känna att EBU tappar kontrollen över ESC, först diskvalificerar de Anna Book, nu Ovidiu, de kanske kan ta en liten semester.

  Men nu citerar jag Ovidiu:
  “This hate is burning my soul
  In the darkest night, feel the power in you
  Take a moment of silence
  And fight for the truth

 12. Schlagerpinglan

  @hej, Hur tråkigt det än är med diskningar (som drabbar helt oskyldiga artister) så tycker jag varken att Anna Books eller Ovidiu Antons diskningar varit fel.

  @Alex, Jag tror inte att någon jämför en diskning och ett dödsfall, poängen var nog snarare att det är lite väl mycket sorgliga nyheter nu.

 13. hej

  Men hela Eurovision blev idag till en dubbelmoral, sloganen äter upp sig själv inifrån och jag kan bara inte längre acceptera att årets slogan heter “Come together”.

 14. Alex

  Nu får jag ta och lugna ner mig. Sorry Daniela. Såg lite rött där. Jag har växt upp med prince, dansat till hans låtar, sett storheten i hans stil, älskat hans musik.

  Han har förändrat musiken. Men även varit i främsta leden gällande svartas rättigheter i usa.

  Tiotals listettor och många fler topp 100.
  Det förtjänar respekt. Sedan dog han rätt ung under 60 år.

 15. Alex

  @hej det är många som skriver att det är ironiskt att man har en slogan som är “come together” och så utesluter man ett land precis innan start. Lol lite märkligt.

 16. Adri

  @hej: Fast ingen av Anna Books eller Ovidius diskningar (speciellt inte Anna Books) var fel av EBU. Regler är regler och ska följas. Visst är det synd att Ovidiu får lida får något som TVR står för, men det är inte EBU som gjort fel i det fallet, det är TVR.

  Sen var det väl inte EBU som diskade Anna Book, det var väl SVT? (Kan ha fel men det borde varit SVT i alla fall)

 17. Dsniela

  Prince betyder lika mycket för mig som för många. Jag menade exakt som @schlagerpinglan förklarade. Jag håller med i det du säger sist.

 18. Adri

  Vad gäller angående att det blir ett “tråkigt år” håller jag inte med då Rumänien var min 43:e och absolut sista plats, men det är ju SÅKLART fortfarande extremt tråkigt för Ovidiu, hela hans team och alla som uppskattade den låten.

  Trots att jag inte hörde något imponerande när jag lyssnade på “Moment of silence” så ville jag ju såklart ändå att Ovidiu skulle stå på scenen i maj. Det är ju alltid roligare med ju fler deltagande länder som möjligt och då Rumänien ändå bjöd på något lite ovanligt hade det varit kul att få ha med dem om inte annat för variationens skull.

  Men mest av allt hade jag ju velat att Ovidiu och “Moment of silence” i tävlingen för att han förtjänade det. Han vann deras uttagning helt rättvist och då tycker jag att han borde få ta del av priset. Och priset var just att få delta i ESC, men ibland blir det inte som man tänkt sig och det är ju jättetråkigt.

  Jag hoppas i alla fall att Rumänien kommer tillbaka snarast och att Ovidiu då får representera sitt land. (Och vem vet, då kanske han får en bättre låt och får en bättre placering än vad han hade fått i år?… Jag försöker i alla fall hitta något positivt i situationen. Det återstår att se om det blir verklighet dock) :/

 19. hej

  Jag vet Adri, men jag tänkte att SVT och TVR är/var med i EBU. Men jag har hur som helst en hel katalog med förslag på ny slogan, en av dem är “Money is all”

 20. Schlagerpinglan

  @hej, Även om många gärna vill att allt ska vara gratis nu för tiden så är det en universell sanning att allt kostar, på ett eller annat sätt. Om man inte betalar (på ett eller annat sätt) så får man inget. Så tyvärr, EBU är inte de som gjort fel utan de som inte betalar för sig.

 21. Alex

  Men exakt pinglan. Man måste tänka på att vem skulle stå för den skulden om man tillät Rumänien vara med fortsatt utan att betala, jo alla andra länder som betalar.

  EBU har inget vinstintresse. Tanken är alltså att det ska gå jämnt ut. Och då får resten betala.

 22. hej

  Jag förstår att det är TVR som inte betalar som orsakat detta, men ESC har tack vare SVT slogan blivit en dubbelmoral, hellre ingen slogan alls än “Come together”. Denna ironi och dubbelmoral gör att årets upplaga känns delvis som ett skämt. Men jag gillar ESC, och kommer heja på mina övriga favoriter.

 23. Micke

  @Alex, respekt till dig för din ursäkt till Daniela. Starkt gjort. Jag är helt övertygad om att Daniela inte jämförde Prince bortgång med Rumäniens utgång i ESC. Hon menade bara på att det var två tunga besked på en gång nästan. Men Alex jag kan också förstå din reaktion för när man är i obalans misstolkar man ofta saker och ting. Det är därför jag tycker det var jädrigt starkt av dig steget du tog. RESPEKT TILL ALEX.

  Vad sedan gäller diskningen kan jag förstå den men det får helt enkelt inte göras på ett så jädra klumpigt sätt. Det är människor det handlar om, inte robotar. Hur som helst mycket tråkigt. Dels för att det bara är tråkigt oavsett vilket land det drabbar men dels också för att jag så gärna hade velat se hur Rumänien ställt upp det hela. I mina ögon tveklöst ett starkt bidrag med en stark sångare. Dippen var ju framträdandet och därför hade jag så gärna velat se hur de skulle ha fixat till detta till semifinalen.

 24. hej

  Jag håller med Micke om att även om det är TVR som ansvarar för att de inte betalar sina räkningar, så är det oerhört taskigt mot den oskyldige Ovidiu. Jag anser att han bör delta under neutralt flagg, kanske till och med bli direktkvalificerad till final för besväret.

 25. Johanna

  Det landet som kommer på tionde plats i den här semin kan tacka sin lyckliga stjärna för att Rumänien blev diskad för de hade helt 100 % säkert haft en finalplats annars. Men som många skrivit, helt rätt med diskningen men det var klumpigt skött och borde skett från och med nästa säsong i mitt tycke. Hursomhelst går all min kärlek till Ovidio och hans team…

 26. Daniela

  Vi är alla överens om att det beslutet slog som hårdast mot Ovidiu i första hand men även mot publiken och fansen i Rumänien. Det var så jag menade från början till slut i mina kommentarer! Att det är ett hemskt beslut. Jag vidhåller fortfarande vid den meningen jag skrev och att på den nivån borde de hanterat det hela på ett hederligt sätt.Att det var klumpigt hanterat: ja, det är ett mjukare sätt att uttrycka något som i mina ögon slog hänsynslöst mot de människor som förtjänar minst. Att RTV bär ansvaret för obetalda skulder, JA! Det har att göra med förhållandena i Rumänien och återigen “läste” jag igenom hela bidraget om att det hade ett starkt budskap som många europeiska lyssnare har kanske missat. Att deras scenografi var enkel, ja så var det, med tanke på det obefintliga budgeten.
  Hur som haver, blir jag riktigt varmt i hjärtat när jag läser den omtänksamhet och respekt ni har för Ovidiu! ❤️ Jag önskar att han kunde ta del av de varma känslor ni har uttyckt här! Jag tänker på det Ovidiu sa i intervjun i London, om förhoppningen att detta inte skulle hända för att ingen artist borde utsättas för en sådan sak! Ovidiu har betalat för sig med råge!
  Sen vill jag också uttrycka min egen förhoppningen att finans ministern i Rumänien och alla de som är “in charge” tar sig i kragen och betalar det de ska. Många röster kommer att kräva detta i mitt forna hemland men också internationellt, det är jag övertygad om.
  @Alex: we are good now! Jag förstod att du missförstod mig!

 27. Marcus

  Ett outhärdligt bidrag mindre, good riddance.

  Men hur har det rumänska tv-bolaget tänkt? Har de kommunicerat med teamet runt Ovidiu? Det är knappast så att de bestämde i morse att inte betala, utan de måste ha vetat om både vad de tänkt göra och vad det skulle leda till ett bra tag!

  För övrigt är det pinsamt av EBU att stänga av någon pga skulder, men inte bry sig om att medlemsländer förföljer sin egen befolkning för aggressivt krig mot andra länder (*host* Ryssland *host* Azerbaijan)… Men ibland är pengar viktigare än människor tydligen.

 28. Micke

  Jaså har de stängt av Ukraina nu? 🙂

 29. Micke

  @Daniela, jättetråkigt för Ovidius skull men beklagar också för din skull då jag vet hur mycket du tyckte om detta och kände vad bidraget betydde. Minns att du berättade vad du såg framför dig när du hörde bidraget. Jag skulle inte önska detta till min värsta fiende ens om jag hade haft någon. Men du får hoppas extra mycket på Frans nu 🙂

 30. Daniela

  @Marcus: så synd att bidraget inte alls faller dig i smaken, jag vet exakt hur det känns och du vet också hur jag menar! För varken Rysslands eller Ukrainas bidrag är något jag uppskattar! Men det är så det funkar! Det du sa om att detta är pinsamt att diska länder för skulder, det stämmer! I detta fall är det pinsamt för
  den rumänska regeringen att de beter sig på det viset ( det kanske inte är en överraskning om man tänker på allt det landet och folket gått igenom och med deras korrupta ledningar), De kämpar fortfarande! Men, ännu pinsammare för EBU! De hade “varnat” Rumänien sedan i februari har jag fått läsa! Varför varna? De borde ha stängt av eller diskvalificerat landet tedan då, men det gjorde de inte för att Rumänien har betalat en del av skulden! Så att, vi vet inte alls allt! Ovidiu och hans team ska möta finans ministern imorgon har jag fått läsa!

 31. Daniela

  @Micke: Tack! ❤️ Ja, det gjorde jag, inte för att jag är därifrån och kan det där landet och förhållandena där mycket väl! ” My number one ” är i år Frans ☺️ Men det stämmer, jag förstod allt han menade med sitt bidrag! Det bidraget sjöng han ur sitt hela sig för oss alla! ❤️Jag blev innerligen glad av att lyssna och se Ovidius och hans teams beslutsamhet av att visa Kvalitativ musik och en ren kristalklar ( Inte en ton fals!) röst. Han skulle definitivt vunnit en plats till finalen! Usch vad ledsen jag är! Not fair, not fair at all!

 32. Alex

  @Daniela jag såg inte ens att de va du som hade skrivit det jag svarade på

  Såg det efteråt och kände mig lite elak direkt. Visst det ska inte spela roll vem som skrev vad kanske. Men nu gjorde de det. Också drf jag bad om ursäkt för att när jag såg ditt namn förstod jag att det inte var illa menat.

  Så det var absolut inget personligt.

 33. hej

  Jag tog mig friheten att lyssna på lite av alla Rumäniens låtar(utom 1993 och 1996) med tanke på den nya omröstningen på Wiwibloggs, och Rumänien hade ett helt ok låtförråd, men den bästa var ändå “Moment of Silence”, så nu är jag ännu mer ledsen att Rumänien inte får delta.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se