ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Estland
Land: Estland deltagit 21 gånger – vunnit 1 gång: 2001
TV-bolag: ERR se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Silvi Vrait kom 24:a av 25 med “Nagu Merelaine

Estlands ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: Goodbye To Yesterday“, Elina Born & Stig Rästa (Eesti Laul 2015) 7:a i finalen
2014: Amazing“, Tanja (Eesti Laul 2014) 12:a i semi 1
2013: Et Uus Saaks Alguse“, Birgit (Eesti Laul 2013) 20:e i finalen
2012: Kuula“, Ott Lepland (Eesti Laul 2012) 6:a i finalen
2011: Rockefeller Street“, Getter Jaani (Eesti Laul 2011) 24:a i finalen
2010: Siren“, Malcolm Lincoln (Eesti Laul 2010) 14:e i semi 1
2009: Rändajad“, Urban Symphony (Eesti Laul 2009) 6:a i finalen
2008: Leto Svet“, Kreisiraadio (Eurolaul 2008) 18:e i semi 1Estlands ESC-2016-bidrag: “Play”, Jüri Pootsmann

Lyssna på Estlands Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Play officiell videofinal-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i Rigalive i Amsterdamsemifinal-framträdande
studioversionTV-framträdande
Artist: Jüri Pootsmann twitteryoutubeinstagramfacebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av eurovision.tv (1:59 – 18:e april)
Intervju av ESCKAZ.com (4:10 – 12:e april)
Intervju av wiwibloggs (3:52 – 11:e april)
Intervju av ESCKAZ.com (4:10 – 9:e april)
Intervju av ESCKAZ.com (3:53 – 2:a april)
Intervju av wiwibloggs (5:41 – 2:a april)
Intervju av eurovision.tv (1:12 – 5:e mars)

Startnummer: nr 13 i Semifinal 1 (10:e maj)
Låtskrivare: Stig Rästa (t&m), Vallo Kikas (t&m), Fred Krieger (t&m)
Uttagning: Estland valde ut sitt bidrag genom en nationell uttagning som inleddes med två semifinaler. Av tjugo tävlande bidrag gick 10 vidare till finalen den 5:e mars där juryn och tittarna först gav sina 12-poängare till Jüri vid valet av tre superfinalister innan han även vann den slutliga tittaromröstningen. Läs mer om finalen av “Eesti Laul 2016″ här: “Estlands Eurovision-bidrag 2016“.

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-04-25): Ej vidare till final (plats 11 av 18) & botten-20 (plats 26) av de 42


Åsikter och spekulationer om Estlands bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Till final EstlandEstlandEstlandEstlandEstland Betyg: 4- / 5
Förra året tillhörde Stig Rästas lite vemodiga “Goodbye To Yesterday” en av mina absoluta favoriter i tävlingen. I år berör inte hans “Play” mig lika mycket men visst lyckas han slå an de rätta strängarna hos mig även denna gång. På plussidan räknar jag in mörkret i låten och hur låtens text och behagliga slingor passar väldigt bra tillsammans med Jüris mörka röst. Helheten haltar dock en del för mig och jag hade gärna sett en äldre och mer erfaren artist ta sig an låten. Jüri får likväl min sista finalplats, men den är långt ifrån säker.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Estlands bidrag kan ju lika gärna uppfattas som tråkigt, dystert och konstigt som lockande mystiskt, så att försöka gissa dess chanser är inte det lättaste. Hade den tävlat i den andra semifinalen så hade jag trott på en finalplats, men här i den första är jag mer osäker. Nej, den är nog alltför svår för att locka till sig de extra tittarröster som kan behövas för att väga upp de juryröster som eventuellt går till semifinalens ännu starkare bidrag. Min gissning är därför att Jüri missar finalen.

Andra bloggar om: Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


39 kommentarer till “Inför ESC 2016: Estland – “Play” – Jüri Pootsmann”

 1. Kerstin

  Eftersom varken artisten eller låten lyckas fånga mitt intresse så blir det ett ganska lågt betyg 2/5. Precis som du Schlagerpinglan så tycker jag det här är ett svårt bidrag att tippa om det tar sig till final eller ej men jag tippar också att Estland får stå över finalen i år.

  Estlands bästa bidrag genom tiderna är ju så klart Rändajad med Urban Symphony från 2009. Men även deras bidrag 2000 med Ines, Once in a lifetime och 2002 med Sahlene, Runaway är riktigt bra låtar.

 2. hej

  Jag gillar “Play” och tycker att den passar hans mörka röst. Jag har tröttnat på den lite grand dock, så numera är min favorit “No degree of separation” från Italien, men Estland är fortfarande i topp 5. Heja Estland!

  Dock känner jag, precis som Kerstin och Schlagerpinglan, att det blir svårtippat om hur det går för Estland, men en finalplats blir det nog tyvärr inte.

 3. hej

  Men årets bidrag är ändå det bästa jag hört från Estland.(Har hört alla sedan 2011

 4. Daniela

  @Daniela: jag håller med både @Kerstin och@ schlagerpinglan när det gäller chanserna till final gör detta bidrag, att det är svårt att tippa! Det som jag personligen har svårt för är hur artisten och låten går ihop! Det ett slags “wired” känsla jag får, men han har en mörk röst som passar till sången, tror jag…och i vissa stunder har jag kunnat gilla detta!

  En annan anledning jag skriver för som kanske passar bättre under rubriken “Lidia Isak” är att jag har just läst att det Moldaviska teamet har bjudit Ovidiu Anton att uppträda tillsammans med Lidia på ESC! Dessutom har de erbjudit Ovidiu även andra samarbetsmöjligheter i republiken Moldavien! som vi säger på rumänska ” av samma blod kan det inte bli vatten!” Jag blev oerhört glad för denna fantastiska gest av riktigt ” Come together” – att leva upp som man lär – från det Moldaviska teamets sida och ville dela min glädje med er här på bloggen! Oh, vad det hade varit STORT gjort av EBU att hitta andra lösningar i stället för det de gjort!

 5. Micke

  I år finns det två bidrag jag inte riktigt kan analysera på något sätt för de är som en dimma för mig. Ett av dem är Estland. Är detta bra eller är detta dåligt? Jag har absolut inte en susning. Bidraget säger mig ingenting överhuvudtaget. Så detta blev kort till mångas glädje 🙂

  Går istället över till landets bästa och sämsta bidrag genom tiderna. När det gäller det sämsta är det tre bidrag som slåss om titeln 2001, 2008 och 2013. 2001 var ett av tidernas största chocknedslag i ESC när Estland vann hela ballongen. Jag minns det så väl då både Expressen och Aftonbladet gav bidraget en etta i betyg och såg låten som totalt chanslös. De var definitivt inte ensamma om det. Jag hade två riktiga favvisar detta året så även jag blev chockad över Estlands seger. Lika chockad blev jag 2013 då Estland hade ett kanonbidrag i sin egen tävling men skickade ett helt annat bidrag. 2008 vet jag inte om det var skämt eller allvar. Nja det får bli 2008 som får bli tidernas sämsta bidrag från Estland.

  När det gäller tidernas bästa är det hur enkelt som helst. Tjejen som skrivit innan mig har just utnämnt det till hennes favvis i Estland vilket det alltså är även för mig. Visst är det ett härligt bidrag Kerstin 🙂 Så äkta och genuint. Har redan skrivit mycket om det så jag nöjer mig med att lägga ut Estlands bästa låt genom tiderna:

  https://www.youtube.com/watch?v=fOsmEO_osXQ

 6. Adri

  @Micke: men nej… 2013 skickade Estland en underbar låt ju. Visst; de hade en bättre låt i sin final (“Päästke noored hinged” med Grete Paia”) men Birgits “Et uus saaks alguse” var nästan lika bra.

  Jag såg ESC live 2013 och det fanns några riktigt bra ballader som blev extremt magiska när man såg dem live i arenan och Estland var en av dem. Att Birgit bara kom på 20:e plats tycker jag är hemskt (men jag är glad ändå då jag trodde att hon var chanslös i sin semifinal).

  Bästa estniska bidraget är dock inte 2013 utan det blir utan tvekan 2009 för mig. Och Estland var min överlägsna förstaplats förra året också.

  Då 2015 och 2016 års låtar har samma upphovsman (Stig) tycker jag det är underligt hur en av dem kan vara min överlägsna förstaplats, medan det andra inte ens kvalificerar sig till min final… Dock absolut inte dålig.

 7. Adri

  Jag brukar säga att Estlands “Rändajad” från 2009 är tidernas bästa ESC-låt någonsin…

  Lite fun fact är att 2 av min topp 3 genom tiderna kommer från 2009.

  1. Estland 2009
  2. Spanien 1995
  3. Israel 2009 (ENORMT underskattad… ett mer genuint bidrag som inte blir “för mycket” får man verkligen leta efter)

 8. Micke

  @Adri, jag fick hjärnsläpp. Det var 2014 och Tanja jag pratade om och inte 2013 🙂

 9. Micke

  @Adri, Säger ju det att 2009 var ett bra år 🙂 Jag har ju också två från det året topp 3 genom alla tider

 10. Adri

  Micke: Aha ok… Ja, 2014 kan jag skriva under på att det var inte en bra låt. Konstigt egentligen då “Amazing” var en låt som jag “borde” gilla men ingentin klickade för mig och scenshowen hon bjöd på var verkligen usel tycker jag.

  Sämsta estländska låten då? Hmm… hade man frågat mig för kanske 3-4 år sedan eller mer hade mitt svar varit klart 2010 men jag har ångrat mig helt angående “Siren”. Så sämsta låten från Estland blir enligt mig också 2008.

  Men Estland är ett land som, i mina ögon i alla fall, gör mer rätt än fel faktiskt. För ett par år sedan gjorde jag en “Topp 100 ESC genom tiderna” och Estland var representerad på den listan flera gånger, speciellt när man tänker på hur relativt ung Estland ändå är i tävlingen:
  -2009 (Rändajad)
  -2011 (Rockefeller Street)
  -1999 (Diamond of night)
  -2004 (Tii)

  Hade jag gjort listan idag hade också “Et uus saaks alguse” och “Goodbye to yesterday” kommit med på listan. (Kanske skulle dock “Tii” och “Rockefeller street” fått lämna listan då en topp 100 bara kan ha 100 låtar, men jag gillar dem fortfarande)

 11. Kerstin

  Micke, chocknedslag när Estland vann 2001. Synd du inte kände mig då. Det var min favorit det året och det gjorde mig fem tusen kronor rikare. Idag har jag nog lite andra känslor till den än jag hade då det har ju ändå gått 15 år men jag tycker den fortfarande har sin charm.

 12. Kerstin

  Den var min favorit tillsammans med Grekland ska jag säga. Alltså I would die for you.

 13. Micke

  @Kerstin, jag var mest chockad över att den slog mina två favvisar Frankrike och Grekland. Iofs kanske inte Frankrike då de sabbade den med engelska. Chocken var nog mest hos andra. Vet inte om du läste tidningarna då men om du gjorde det så vet du hur odugligförklarat det estländska bidraget var det året.

 14. Kerstin

  Micke, jo jag har alltid varit extremt nördig när det gäller ESC. Läst olika betygsättningar i tidningar och sett det här inför programmet på tv osv. Jag visste att Estlands bidrag inte direkt var någon favorit så jag förstår mycket väl hur du menar.

 15. Marcus

  Svårtbedömt bidrag. Fortfarande i chock över att Laura och hennes Supersonic inte vann! Jag är nog ärligt talat fortfarande chockad över att hennes Sunflowers inte vann 2007… Vissa hjärtesorger ger sig aldrig!

  Men om jag ska försöka säga nått om Play så får det bli “kompetent”. Det är nog allt…

  Estlands sämsta: utan tvekan Amazing! Alltså.. Hur? Varför? Kryper av obehag i mig bara jag tänker på Tanja, och jag känner mig smutsig när jag hör låten!

  Estlands bästa: Estland har haft lite svårt att träffa rätt genom åren. Ibland lyckas de, tänk Tii, Rändajad och Et Uus Saks Alguse, men bara en gång har de träffat helt rätt hos mig: Kaelake Hääl från 1996. Låter som den finska musik jag är uppvuxen med, och hela jag blir glad av den!

 16. Alex

  Är det nån här.inne som gillar kuula!? Jag tycker ju om den sååååå. Kanske lite väl mycket kuula men fin är den!

 17. Micke

  @Alex jag gillar Kuula men problemet med den är att den är så ojämn. I de bästa stunderna når den enormt högt nästan så den kämpar om en topp 10 genom tiderna för mig. Men sen går den ned sig så att den inte ens slåss om en topp 200 för mig. Men när den träffar rätt då jädrar

 18. Micke

  Jisses jag har svårt att hålla upp intresset för årets ESC just nu märker jag så jag slänger in lite annan dynga istället 🙂 Tänker ta ut tidernas bästa vinnarlåt och den sämsta. Börjar med att gå igenom varje årtionde och drar en topp 3 och en jumboplats. Blir inte lätt, i synnerhet inte med 50-talet. Allra helst som där bara var fyra vinnare 🙂 Men jag kör o nu blir det långt.

  1950-talet Topp 3:

  1. 1957 – NEDERLÄNDERNA: “Net als toen”, Corry Brokken
  2. 1956 – FRANKRIKE: “Refrain”, Lys Assia
  3. 1959 – NEDERLÄNDERNA: “Een Beetje”, Teddy Scholten

  JUMBO

  Sist: 1958 – FRANKRIKE: “Dors, mon amour”, André Claveau

  1960-talet Topp 3:

  1. 1964 – ITALIEN: “Non ho l’età (Per amarti)”, Gigliola Cinquetti
  2. 1969 – STORBRITANNIEN: “Boom bang-a-bang”, Lulu
  3. 1965 – LUXEMBURG: “Poupée de cire, poupée de son”, France Gall

  JUMBO

  Sist: – Hittar faktiskt ingen som skulle vara klart sämst

  1970-talet Topp 3:

  1. 1971 – MONACO: “Un banc, un arbre, une rue”, Séverine
  2. 1975 – NEDERLÄNDERNA: “Ding dinge dong”, Teach-In
  3. 1976 – STORBRITANNIEN: “Save Your Kisses for Me”, Brotherhood of Man

  JUMBO

  Sist: 1978 – ISRAEL: “A-ba Ni-bi”, Izhar Cohen & Alpha-Beta

  1980-talet Topp 3:

  1. 1982 – TYSKLAND: “Ein bißchen Frieden”, Nicole
  2. 1983 – LUXEMBURG: “Si la vie est cadeau”, Corinne Hermès
  3. 1984 – SVERIGE: “Diggi-loo diggi-ley”, Herreys

  JUMBO

  Sist: 1981 – STORBRITANNIEN: “Making Your Mind Up”, Bucks fizz

  1990-talet Topp 3:

  1. 1997 – STORBRITANNIEN: “Love shine a light”, Katrina & the Waves
  2. 1995 – NORGE: “Nocturne”, Secret Garden
  3. 1990 – ITALIEN: “Diggi-loo diggi-ley”, Herreys

  JUMBO

  Sist: 1991 – SVERIGE: “Fångad av en stormvind”, Carola

  2000-talet Topp 3:

  1. 2007 – SERBIEN: “Molitva”, Marija Šerifović
  2. 2006 – FINLAND: “Hard Rock Hallelujah”, Lordi
  3. 2000 – DANMARK: “Fly on the Wings of Love”, Olsen Brothers

  JUMBO

  Sist: 2002 – LETTLAND: “I wanna”, Marie N

  2010-talet Topp 3:

  1. 2010 – TYSKLAND: “Satellite”, Lena Meyer-Landrut
  2. 2012 – SVERIGE: “Euphoria”, Loreen
  3. 2013 – DANMARK: “Only teardrops”, Emmelie de Forest

  JUMBO

  Sist: 2011 – AZERBAJDZJAN: “Running scared”, Ell & Nikki

  TIDERNAS BÄSTA VINNARLÅT: Stenhårt om plats. Blir delad vinst

  1. 1997 – STORBRITANNIEN: “Love shine a light”, Katrina & the Waves
  1. 2007 – SERBIEN: “Molitva”, Marija Šerifović
  3. 1971 – MONACO: “Un banc, un arbre, une rue”, Séverine

  TIDERNAS SÄMSTA VINNARLÅT:

  1. 1981 – STORBRITANNIEN: “Making Your Mind Up”, Bucks fizz
  2. 1991 – SVERIGE: “Fångad av en stormvind”, Carola
  3. 2002 – LETTLAND: “I wanna”, Marie N

 19. Micke

  Italien 1990 skulle givetvis ha varit “Insieme:1992”, Tuto Cutogno

 20. Kerstin

  Micke, intressant lista. Tidernas bästa vinnarlåt för mig och som jag redan nämnt många gånger är Loreen med Euphoria och på tredje plats har jag Katrina & the Waves, Love shine a light. Men på andra plats har jag en låt från 1988 som representerade Luxemburg. Hamnade på en fjärde plats.

  https://www.youtube.com/watch?v=vN8GE-TXgSs

 21. Micke

  @Kerstin, grejen är ju att inte många av dessa skulle platsa topp 50 för mig om man tänker på allt som deltagit överhuvudtaget. Inte ofta mina favvisar vinner tyvärr. De övriga två jag har på min topp 3 Kerstin de är inte i din smak? 2007 och 1971?

  Bidraget du pratar om från 1988 tycker jag också om men i mina ögon tappar den tyvärr live, som så mycket annat. Videon är mycket bättre som jag ser det

 22. Micke

  Jag märkte just en märklig grej. Siffran ett passar tydligen inte mig. Sämsta låten på 80-talet var 1981, sedan 1991 och 2011. Ska jag vara ärlig så är det nog 2001 också även om jag skrev 2002. Tvekade mellan 2001 och 2002 men sen kom jag på att Kerstin gillar 2001 så då tog jag 2002 🙂 Usch vad för hemskt ska dyka upp 2021? 🙂

 23. Kerstin

  Micke, vad knäpp jag är, du har ju rangordnat enbart vinnarna. I så fall blir det då Loreen som etta och Katrina & the Waves tvåa och på tredje plats blir det Johnny Logan med Hold me now som även är på plats fyra på min topp 25 lista.
  Jodå jag gillar Molitva och tyckte absolut den var bäst 2007 men jag tror faktiskt jag tröttnat på den lite. Monaco 1971, helt ok låt.

 24. Alex

  Lettland i wanna. Alltså vad hände, hur kunde det hända. Snacka om lowest point ever. Minns hur chockad jag var. Helt jävla otroligt.

  Spyr galla över deb

 25. Kerstin

  Vinnaren 2002 var verkligen inte heller något i min smak. Men var inte 2002 ett otroligt svagt år? Det var Estland med Sahlene som var min favorit det året men i övrigt minns jag inte någon låt som jag riktigt gillade.

 26. Kerstin

  Jag tror att scenshowen, där hon gick från man till kvinna bidrog. Ingen märkvärdig show egentligen men tydligen funkade det.

 27. Alex

  Nu överdrev jag igen. Hahaha. Fult att skriva så. Men seriöst hur dåligt är den inte. Ursäkta ordvalet i slutet

 28. Micke

  För min del var det nog mest chocken att ett hemskt bidrag vann igen. Två år i rad då ett av de bidrag jag gillade sämst gick vinnande ur tävlingen. 2001 och 2002 vill jag bara glömma när det gäller segrare

 29. Alex

  Håller fullständigt med. 2003 började det gå bättre enligt mig.

 30. Johanna

  Efter Nederländerna är nog detta min favorit i semi 1 och jag kommer lägga ett gäng röster på denna. Om den går till final återstår att se men jag ska hålla både tummar och tår för det iaf!!

 31. Marcus

  När det gäller vinnare genom åren är de bara två vinnare som ens tar sig in på min topp 20 av alla låtar: tvåa är självklart Diva med Dana International! Att hon vann hjälpte mig våga vara mig själv, och jag kom ut som homosexuell i skolan året därpå, i sjuan!

  Sen till bästa vinnarlåten nånsin, och håll i hatten nu! Med tanke på hur jag avskyr Spaniens lättviktsbagatell från djupet av mitt hjärta, så kanske det chockar er att jag ur samma djup älskar en annan av Spaniens mer lättsamma bidrag, nämligen Salomé och hennes Vivo Cantando!

 32. Marcus

  Jag är nog beredd att hålla med om 2001 och 2002 års tävlingar!

  2001 gillade jag Turkiet, Israel, Grekland och… typ Slovenien? Kroatien var rätt bra i den kroatiska ursrpungsversionen, men förstördes helt lagom till scenframträdandet.

  2002 gillade jag egentligen bara en enda låt, Karolina med Od Nas Zavisi! Jag har fortfarande alla fyra versioner av låten på makedonska plus den engelska på Ipaden! 😀

  Med andra ord, oerhört svaga år med de två sämsta vinnarna nånsin! Inte ens Running Scared eller Insieme: 1992 är riktigt så dåliga!

 33. Alex

  Minns ni denna, en utav mina favoriter år 2003, tänk på att jag var 19, men gillar den faktiskt fortfarande. Gick in och lyssnade nu. Senast jag hörde den var säkert över 10 år sedan.

  Kroatien 2003 “Vise nisam tvoja”

  https://m.youtube.com/watch?v=4ZsVBPI05Ng

 34. Alex

  Att hon sjöng på engelska förstörde dock låten

 35. Marcus

  Haha, den sjöng jag på skolavslutningen i ettan på gymnasiet! Körde koreografin och allt. Avslutade med Bosniens bidrag samma år, Ne Brini, och Nemoj Danas, som samma sångerska blev tvåa med i den bosniska uttagningen året innan! 😀

 36. Alex

  Hahaha så skön!

 37. hej

  Jag har hört ett antal låtar innan 2011, men det är långt ifrån alla, och det mesta är svenska representanters och vinnares refränger, men det finns ett bidrag från 1950-talet som jag blev intresserad av och kollade upp mer om(och då lyssnade jag verkligen på hela bidraget) sedan det kom på ett medley förra året, och jag undrar vad @Micke tycker om det. Jag pratar då om “Volare” som deltog 1958 för Italien, som blev mer känd än den faktiska vinnaren det året. Här är en länk:
  https://m.youtube.com/watch?v=qivzSaALee8

 38. Micke

  @Hej, Volare blev en jättehit. En av de största hits som någonsin kommit från ESC. Jag vill minnas att det var någon omröstning i det där stora “firarprogrammet” de hade för ESC 50 år med Katrina Leskanich från Katrina and the Waves 1997 och Renārs Kaupers från Brainstorm 2000 som programledare. Där röstade hela Europa fram tidernas bästa från ESC. Rätta mig om jag har fel nu pinglan men jag vill minnas att Waterloo vann just före Volare. Det säger en hel del om hur stor den låten är när den blir två 50 år efter den var med.

  På frågan om vad jag tycker om den. Jodå jag förstår allt storheten i den där 🙂

 39. Alex

  Micke minns det också så, att volare blev tvåa i den omröstningen.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se