Frankrike France 2 kommer återigen att utse Frankrikes ESC-bidrag internt. Deadline för artister / låskrivare att lämna in sina ansökningar / bidrag är satt till den 30:e november. TV-bolaget har sedan fram till den 10:e mars på sig att göra sitt val.

France 2 vänder sig till både inhemska och utländska låtskrivare/artister och upp till 20% av låten kan vara på annat språk än franska, kravet är dock att man ska kunna presentera sitt bidrag på både franska och engelska. Mer information och regler hittar ni på france2.fr. (Källor: france2.fr och eurovoix.com)

Snabbfakta: Frankrikes deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1956 – deltagit 59 gånger – vunnit 5 gånger: 1958, 1960, 1962, 1969 och 1977

Frankrikes ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2016: J’ai Cherché“, Amir (Internval) 6:a i finalen
2015: N’oubliez Pas“, Lisa Angell (Internval) 25:a i finalen
2014: Moustache“, TWIN TWIN (Nationell final) 26:a i finalen
2013: L’enfer Et Moi“, Amandine Bourgeois (Internval) 23:a i finalen
2012: Echo (You And I)“, Anggun (Internval) 22:a i finalen
2011: Sognu“, Amaury Vassili (Internval) 15:e i finalen
2010: Allez Olla Olé“, Jessy Matador (Internval) 12:a i finalen
2009: Et S’il Fallait Le Faire“, Patricia Kaas (Internval) 8:a i finalen
2008: Divine“, Sébastien Tellier (Internval) 19:e i finalen

Schlagerpinglan: När det gäller sättet som ett land väljer ut sina ESC-bidrag på så föredrar jag i nästan samtliga fall att man håller nationella uttagningar. Även om det inte blir rätt låt/artist som vinner så ökar det i alla fall chansen för att man hittar en egen personlig favorit i startfältet, för att inte tala om att hela processen blir betydligt mer spännande. 😀

Frankrike är däremot ett rikigt stort undantag. Med tanke på att deras senaste nationella final gav oss TWIN TWIN och deras senaste internval var Amir så ser jag gärna att de fortsätter med sina internval. Inte nog med att de gjorde ett bra val – det gav en plats strax utanför topp-fem i finalen, en framgång som inte kom en dag för tidigt för Frankrike. Det blir kanske svårt att slå… men jag ser gärna att de försöker, nu när man vet att t.o.m. Frankrike kan nå framgångar i ESC. 😀

Mer om Frankrikes förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Frankrike i ESC 2017“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se