Moldavien I går, efter en flera timmar lång audition där närmare 40 bidrag framfördes, presenterade TV-bolaget TRM de 14 bidrag som valts ut till semifinalen av “O Melodie Pentru Europa 2017“, Moldaviens nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2017. (Lyssna på alla här.)

Anklagelser har dock riktats mot två av de utvalda bidragen, se nedan:


“Mama”, Cobîlea Constantin (t&m: Artur Petrosyan, Iurie Carp)
(studioversionliveaudition)
♥ Här uppges låtskrivaren Artur Best ha skrivit låten “Mama” och själv framfört den i den ryska versionen av X Factor som sändes i mars 2015, se framträdandet här. Sedan ska Cobîlea Constantin fått tillåtelse att använda sin version av låten i den moldaviska uttagningen 2017. Det är dock oklart om han visste om att den framförts tidigare.


“Baby don’t cry”, Irina Kit
(t&m: Irina Kitoroaga, Hans Olof Furberg, DJ Kirumba)
(studioversionliveaudition)
♥ Här är det fans som hittat likheter och anklagar refrängen av “Baby don’t cry” för att vara ett plagiat av “Bananza (Belly Dancer)” med Akon.
(Källor: wiwibloggs.com och wiwibloggs.com)

Schlagerpinglan: Vad gäller det första fallet så framstår det som en omvänd version av Anna Book-gate som rasade inför Melodifestivalen 2016 då hennes “Himmel för två” framförts av Felicia Dunaf som “Taking Care of a Broken Heart” inför “O melodie pentru Europa 2014” i just Moldavien och därmed diskades. Hur TRM agerar återstår att se.

När det gäller det andra fallet så kan jag sträcka mig till att inledningen av refrängerna av de båda låtarna “Baby don’t cry” och “Bananza (Belly Dancer)” påminner om varandra… men att hävda att det är samma låt och att det därför ska vara ett plagiat-fall… njae… det tycker jag är att försöka hitta skandaler där de inte finns. Tyvärr så är det väl så att när det gäller Moldavien och ESC så behöver man inte anstränga sig, på något vis brukar skandalerna dyka upp ändå.

Nej, förhoppningsvis rätar TV-bolaget ut dessa frågetecken ganska snabbt så vi kan återgå till att lyssna in oss på de moldaviska semifinalsbidragen i lugn och ro, ni hittar alla här. Personligen har jag fortfarande “Discover Moldova” och “Baby don’t cry” som personliga favoriter, men mycket kan ännu hända innan det är dags för semifinal den 24:e februari.

Mer om Moldaviens förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Moldavien i ESC 2017“.
Fler bidrag som tävlar i de olika nationella ESC-2017-uttangingarna hittar ni här: “Lyssna på bidragen i de nationella ESC-2017-uttagningarna

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se