FinlandSchlagerpinglan: I kväll, lördagen den 28:e januari, är det dags för finalen av Finlands nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2017. En internationell jury kommer, tillsammans med tittarna, att utse vinnaren av de 10 bidrag som tävlar i “UMK 2017“.

Här nedan ser ni lite info om uttagningen i stort, startordningen vid finalen, länkar till bidragen (musikvideor, textvideor och låttexter), resultatet av förhandsröstningen samt mina personliga betyg av finalbidragen:

Allmänt om Finlands “Uuden Musiikin Kilpailu 2017”:
10 bidrag tävlar i finalen som avgörs i Esbo den 28:e januari.
Showen kan följas via Yle TV2, yle.fi (samt Yle Radio X3M där Eva Franz och Johan Lindroos kommenterar på svenska) kl. 20:00 CET (21:00 lokal tid).
I finalen utses vinnaren med hjälp av en kombination av jury- och tittarröster.
De internationella jurygrupperna, som står för 50% av rösterna, kommer från Spanien, Island, Storbritannien, Israel, Lettland, Norge, Frankrike, Sverige, Ukraina och Estland.
Tittarna, som röstar via teleröster och online-röster, står för de resterande 50% av rösterna.
Precis som 2016 så har de finska tittarna haft möjlighet att förhandsrösta i ca en månad innan finalen, se resultatet nedan. Resultatet presenterades i ett inför-program lett av Mikko Silvennoinen, som även kommer att kommentera finalen och leda efter-showen kl. 22:15 CET där vinnaren ska intervjuas.
Programledarna för “UMK 2017” är Krista Siegfrids medan Marcus & Martinus och Jenni Vartiainen står för gästartisteriet.


Circle Of Light“, Emma (en av UMK 2017-finalisterna)

Resultatet av tittarnas förhandsröstning inför “UMK 2017”-finalen:

1. “Circle Of Light”, Emma 30,4%
2. “Paradise”, My First Band

15,0%
3. “Perfect Villain”, Zühlke

12,5%
4. “Love Yourself”, Günther & D’Sanz

8,4%
5. “Blackbird”, Norma John

8,3%
6. “My Little World”, Club La Persé

6,9%
7. “Arrows”, Alva

5,9%
8. “Caveman”, Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies

4,7%
9. “Helppo elämä”, Lauri Yrjölä

4,1%
10. “Reach Out For The Sun”, Anni Saikku

3,8%

Finlands “Uuden Musiikin Kilpailu 2017” – Final, 28:e januari:

Startordningen, bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans betyg:
1. Circle Of Light“, Emma
musikvideotextvideolåttext
(Jonas Olsson, Heidi Maria Paalanen, Aku Rannila, Saara Törmä)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
2. Arrows“, Alva
musikvideotextvideolåttext
(Arto Ruotsala, Milos Rosas, Aatu Mällinen)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
3. Love Yourself“, Günther & D’Sanz
musikvideotextvideolåttext (Mats Söderlund, Amir Aly, Tomas Cederholm, Robin Abrahamsson, Niklas Nylund)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
4. Reach Out For The Sun“, Anni Saikku
musikvideotextvideolåttext
(Mia Kemppainen, Perttu Kurttila)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
5. Caveman“, Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies
musikvideotextvideolåttext (Baldauf, Martimo, Salomaa, Kumpulainen, Vettenranta, Bachér, Schönberg)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
6. Blackbird“, Norma John
musikvideotextvideolåttext
(Lasse Piirainen, Leena Tirronen)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
7. Helppo elämä“, Lauri Yrjölä
musikvideotextvideolåttext
(Lauri Yrjölä)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
8. My Little World“, Club La Persé
musikvideotextvideolåttext
(Princess Julia, Luke Howard, Jaakko Salovaara)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
9. Perfect Villain“, Zühlke
musikvideotextvideolåttext
(Nalle Ahlstedt, Christian Ingebrigtsen, Silje Nymoen)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
10. Paradise“, My First Band
musikvideotextvideolåttext (Antti Koivula, Heikki Puhakainen, Heikki Kytölä, Juho Vehmanen, Mikko Virta, Jurek Reunamäki)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland

Schlagerpinglan: Låtmässigt så tycker jag att “Circle Of Light” med Emma, vinnaren av förhandsomröstningen, är det enda bidrag som kommer i närheten av att vara ett “bra val”, så om det fungerar live så borde omröstningen bara vara en formalitet.

Nu är det dock Finland det gäller och av någon anledning så brukar de göra saker mer komplicerade än de behöver vara, så jag är beredd på det mesta och ser fram emot en kväll där allting kan hända. 🙂

Jag får kanske tillägga att även om jag ser Emma som ohotad favorit till vinsten så betyder det inte att jag på något sätt känner att jag “måste” ha bidraget vidare till Kiev. Precis som i Storbritanniens uttagningsaknar jag en riktig personlig favorit som får mig att engagera mig lite extra. Skulle något annat bidrag visa sig fungera bättre så kan jag mycket väl göra en sen kovändning. Som sagt, allt kan fortfarande hända. 🙂

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Finland i ESC 2017“.


Förslag på ät- och drickbara tillbehör till Finlands final:

Schlagerpinglan: Förra året testade jag olika varianter av finskt tilltugg, bl.a. finsk lakrits och hjortronparfait av finsk hjortronlikör, men då det endast är en show i år så väljer jag ut det allra godaste till finalen: hjortrontryffel (med finsk choklad och finsk likör) med finsk hjortronlikör. Otroligt gott, i alla fall om man gillar hjortronsmaken. 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Finland 2017: Allt inför “UMK 2017”-finalen”

 1. Micke

  Folk som känner mig och känner till mitt förhållande till den finska uttagningen till ESC genom åren har blivit väldigt förvånade till mitt omdöme av årets uttagning. Egentligen inte för låtarnas skull för de flesta har inte ens hört dem utan mer för att de vet att jag alltid sett Finland som numero uno i Norden när det gäller ESC. Dock inte i år.

  När jag är på pinglans blogg och hon lagt ut bidragen tar mig mig alltid an dem på samma sätt. Dvs om hon har rangordnat dem själv. Då börjar jag alltid med att lyssna på de hon rankat lägst och går uppåt. Gjorde så även i år men efter att lyssnat på 6-7 av bidragen orkade jag inte mer. Trodde inte det var sant vilken låg standard det var. Försökte en gång till men kände exakt likadant och då blev jag extra besviken just för att det var Finland och bestämde mig för att hoppa Finland i år.

  Sedan en dag fick jag plötsligt höra en härligt harmonisk låt hos en polare och frågade vad det var. Han svarade att det var ett bidrag från finska uttagningen till ESC. Jag undrade mest från vilket år och när han sa i år trodde jag honom först inte. Jag la låten på minnet och gick in på pinglans blogg och såg att bidraget var topp 3 hos pinglan. Jag hade alltså inte hört den överhuvudtaget förut. Lyssnade sedan på de andra två på hennes topp 3 och började undra vad tusan jag lyssnat på innan. Alla dessa tre var ju bra eller nära på.

  Ok så då lyssnade jag åter igen på de övriga sju men det blev sista gången för de sju och mina öron att mötas. Aldrig mer. Här finns alltså tre bra bidrag och sju så dåliga som de kan bli. Det borde egentligen inte oroa mig men det gör det för Finland är kända för konstiga val ibland. Men så illa kan det väl ändå inte vara i år när det är ett universum mellan de tre bra och övriga.

  1. “Blackbird“, Norma John (Betyg 9/10)
  Detta var det bidrag jag plötsligt fick höra en dag. Älskar sånt här som bara får en att flumma ut i en drömvärld långt bort från allt negativt. Min absoluta favvis som jag dock tror är för lite la la la för att ha chans. Ungern har ett likadant i sitt heat två. Låtar som griper tag och sitter kvar.

  2. “Circle Of Light“, Emma (Betyg 8/10)
  Ett mycket starkt bidrag som jag hade varit jättenöjd med som vinnare om det inte varit för Blackbird. Men eftersom jag vet att Blackbird är chanslös så tro mig, jag skulle vara nöjd med den här. Far from robotar och dunka dunka och påklistade smile. Folklig och äkta

  3. “Reach Out For The Sun“, Anni Saikku (Betyg 7/10)
  Har egentligen inte så mycket att säga om det här. Ett trevligt bidrag men en bit efter de två på topplatserna. Känner mig dock lite orolig för framförandet och jag ska berätta varför efteråt.

  4-10 “Allt det övriga plastiga”. (Betyg 0-10)

  Har nog aldrig någonsin gett mer än ett bidrag en nolla i någon uttagning överhuvudtaget från alla länder. Märkligt med sju stycken här då

 2. Adri

  Min egna rangordning:

  1. Circle of light (känns tryggt att den vunnit onlineröstning i alla fall… och med dubbelt så månaga röster som tvåan också. Bra Finland, fortsätt på samma spår ikväll!)

  2. Reach out for the sun (Efter att ha kommit sist i onlineröstningen så är väl denna helt ute ur racet. Men jag tycker väldigt bra om den. Den är väldigt drömmig.)

  3. Paradise (Vuxit mest nu på sistone. Creepy text kan jag tycka. Men låten i sig är absolut något jag kan uppskatta.)

  4. Blackbird (Väldigt skön låt, och vinner den mot förmodan blir jag fortfarande glad. Tror den hade tjänat på en lite tydligare melodi som exempelvis “A monster like me”)

  Det var de bra låtarna… de resterande sex låtarna är bara musikaliskt bottenskrap tycker jag.

  5. Arrows
  6. Helppo elämä (Jämförs ibland med Lettlands “Heartbeat” från 2016… vilket jag tycker är en skandal. Den låten var fantastisk.)

  7. My little world
  8. Perfect villain (Jag hoppas de som skrev texten skäms. Det här är så pinsamt. Låten är dålig som den är, men den texten?)
  9. Love yourself
  10. Caveman

 3. Marcus

  Finland kämpar i motvind fortfarande

  Bäst:
  1. My First Band, Paradise. Vi behöver mer låtar om oralsex!
  2. Lauri Yrjölä, Helppo Elämä. Som en uppdaterad och mer genuin Justs.

  Sämst:
  9. Emma, Circle Of Light. Som om man tagit Lauras alla bidrag till Eurolaul och kramat ur det sämsta, och kokat ner det till den här. Så, så meningslös och intetsägande.
  10. Günther.

  Bonuspoäng till Club Persé för namnet, it gave the giggles. (Perse är finska för röv, om nån nu inte visste det)

 4. Adri

  Marcus: Men nej… Justs är ju 10000x bättre än Lauri Yrjölä.

  Skämtar bara såklart 🙂 , du får tycka exakt vad du vill, jag ska inte dissa din smak. Men jag kan dock inte höra det själv, även om som jag skrev ovan så har jag sett den parallellen på flera ställen. Justs’ “Heartbeat” förra året var ett riktigt masterpiece i mina öron, framför allt live-versionen. Jag tycker Lauri Yrjöläs låt bara är ett enda stort “godkänt men inte mer”. Pluspoäng för finskan dock!

  Men nu till det vi håller med varandra om: ÄNTLIGEN någon som uppskattar “Paradise” 🙂 Den har fått så mycket backlash var jag än kollat någonstans så detta var kul. Visserligen tycker jag inte den är bäst ikväll (Heja Emma!) och jag håller väl inte med om att det behövs fler låtar om detta ämne, såfall får de gärna vara skrivna med lite mer fantasi och mindre “rakt på sak/forcerade”. Men ändå, jag tycker den låten har blivit så underskattad! 😀

 5. Marcus

  Folk i allmänhet är för pryda. Oralsex är något de allra flesta uppskattar, varför inte sjunga om det då? 😀

  I övrigt är det ju en rätt skön, ‘somrig’ låt som väcker liv i ett ganska segt startfält.

 6. Adri

  Jag kan hålla med om att folk är för pryda, men ska man sjunga om “barnförbjudna” ämnen så får man gärna göra det lite roligt och underhållande. Så som After Dark gjorde 2007 angående “tillfredsställelse”. Där var det briljant gjort tycker jag 🙂 Mitt stora problem med “Paradise” (som i slutändan inte påverkar så mycket för jag lyssnar fortfarande på den mer än gärna) är inte ämnet den tar upp, utan det är textraden “Baby don’t run. Please baby don’t fight”. Det är lite creepy tycker jag. Men det är en låttävling och inte en textförfattar-tävling så det får gå 🙂

  (För övrigt är jag en ganska frispråkig människa, men jag vet inte hur “rent” pinglan vill ha sina kommentarer, så jag valde att censurera mig själv lite för säkerhets skull, men jag tror ni förstod min poäng ändå) 🙂

 7. Marcus

  Just den raden har jag hört ganska starka åsikter om – men jag har hela tiden tolkat det som att tjejen inte ska leka svår för att det är det fina tjejer ‘borde’, utan istället ge sig hän och våga njuta, en uppmaning som väldigt många, både män och kvinnor, borde anamma.

 8. Madde

  Brukar sällan titta på andra länders uttagningar, men detta var ju inte dumt alls som lördagsunderhållning 🙂 Är med i samma fb-grupp som Emma och känner lite extra för henne och tycker om låten även om den nästan är lite för eurovision, men annars var ju Blackbird helt klart bäst. Tycker nog kvaliteten ändå var bättre än väntat av Finland med en hel del ok låtar. My first band var skön, Alva kändes lite junior esc men bra låt och club la perse är ju ascoola. Slingan i Lauris låt känns lite för välbekant. Resten var inte i min smak. Spännande!!!

 9. Schlagerpinglan

  @Madde, Jag kan bara hålla med, det är väldigt spännande. 😉 Det enda problemet när man väl börjat är att det är svårt att sluta och till sist märker man att man följer alla ländernas uttagningar. Men det är, som sagt, väldigt underhållande, speciellt om man lyssnat in sig på låtarna i förväg. 🙂

 10. Micke

  JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se