MaltaSchlagerpinglan: I kväll, lördagen den 18:e februari, kommer finalen av “Malta Eurovision Song Contest 2017“, Maltas nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2017, att avgöras.

Här följer lite kortfattat vad som gäller inför kvällen, inkl. allmän fakta och röstningsregler, bidragen och deras artister och låtskrivare samt länkar till bidragen (både text-videorna och bidragens sidor hos tvm.com.mt) och mina personliga betyg av dem.

Allmänt om “Malta Eurovision Song Contest 2017”:
16 bidrag tävlar i årets nationella uttagning där man hoppat över semifinal-delen och går direkt till finalen där Maltas representant i ESC 2017 ska utses. Vinnarlåten kan dock inte bytas ut i efterhand detta år.
Även röstningsdelen har förändrats då vinnaren i år utses av 100% teleröster.
Finalen kan ses via TVM och tvm.com.mt/live den 18:e februari kl. 20:50 CET.
Daniel Azzopardi och Charlene Mercieca är programledare medan Ira Losco, Christina Magrin och The Travellers är inbjudna som gästartister.


Fighting to Survive“, Cherton Caruana (en av “MESC 2017”-finalisterna)

Maltas nationella ESC-2017-uttagning – Finalen, 18:e februari:

Final-startfältet, startordningen,
bidragen, artisterna och låtskrivarna:
Schlagerpinglans
betyg:
1. “Laserlight”, Klinsmann Coleiro
text-videotvm.com.mt
(Dreher Emanuel, Stefan Moessle, Mathias Strasser)
MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
2. “Ray of light”, Raquela Dalli Gonzi
text-videotvm.com.mt
(Dean Muscat, Boris Cezek)
MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
3. “Tonight”, Deborah C & Josef Tabone
text-videotvm.com.mt
(Jonas Gladnikoff, Michael James Down, Primoz
Poglajen, Sara Ljunggren, Angie Laus
)
MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
4. “Follow”, Kevin Borg
text-videotvm.com.mt
(Kevin Borg, Simon Gribbe)
MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
5. “Seconds away”, Jade Vella
text-videotvm.com.mt
(Simon Gribbe, Kevin Borg)
MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
6. “So simple”, Crosswalk
text-videotvm.com.mt
(Dean Muscat, Boris Cezek)
MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
7. “Follow me”, Franklin Calleja
text-videotvm.com.mt
(Cyprian Cassar, Ivan Grech, Muxu)
MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
8. “Fearless”, Rhiannon Michallef
text-videotvm.com.mt
(Cyprian Cassar, Rhiannon Micallef)
MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
9. “Don’t look down”, Miriana Conte
text-videotvm.com.mt
(Cyrpian Cassar, Muxu)
MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
10. “Crazy games”, Shauna Vassallo
text-videotvm.com.mt
(Cyprian Cassar, Matt ‘Muxu’ Mercieca)
MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
11. “Kewkba”, Janice Mangion
text-videotvm.com.mt
(Mark Scicluna, Emil Calleja Bayliss)
MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
12. “Fighting to survive”, Cherton Caruana
text-videotvm.com.mt
(Dean Muscat, Boris Cezek)
MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
13. “Bombshell”, Maxine Pace
text-videotvm.com.mt
(Noel Cohen, Michael Macallister, Julie Hardy, Erin Bowman)
MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
14. “You”, Richard Edwards
text-videotvm.com.mt
(Richard Micallef)
MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
15. “Unstoppable”, Brooke Borg
text-videotvm.com.mt
(Brooke Borg, Sara Biglert, Christian Schneider, Aidan O’Connor)
MaltaMaltaMaltaMaltaMalta
16. “Breathlessly”, Claudia Faniello
text-videotvm.com.mt
(Philip Vella, Sean Vella, Gerard James Borg)
MaltaMaltaMaltaMaltaMalta

Schlagerpinglan: Äntligen är det dags för en av de nationella finaler som jag av tradition ser fram emot allra mest, d.v.s. Maltas! Här har laddats upp med ingredienser till en maltesisk måltid, favoritlåtarna ljuder i högtalarna och nedräkningen till kl. 21:00 har börjat. 😀

Anledningen till att jag tycker så bra om Maltas uttagningar är att de är så otroligt lättsmälta. Oftast så hittar man enkelt ett par favoriter i startfältet och även de mindre bra bidragen brukar flyta på ganska smärtfritt. Dessutom så är artisterna väldigt återkommande så man känner igen de flesta av dem. Som Melodifestivalen, fast utan ambitionen att hitta de senaste sounden eller täcka alla genrer. Inget fel i det, egentligen, men det är trevligt att båda alternativen erbjuds. 😀

Inför årets final på Malta så har jag i huvudsak två bidrag som jag hoppas lite extra på: “Fighting to survive” och “Tonight” men skulle det vara så att Claudia Faniello vinner med sin vackra “Breathlessly“, som är hennes bästa bidrag på väldigt länge, så skulle jag knappast bli besviken. 🙂

Ser man t.ex. till wiwibloggs undersökning, vars topp-tre blev: 1. “Unstoppable” (24.5%) – 2. “Kewkba” (13.1%) – 3. “Breathlessly” (8.4%), så är det nog tur att jag har Claudia att hoppas på då mina favoritlåtar inte verkar gå hem i de kretsarna. Nåja, nu är det inte de som bestämmer utan jag hoppas på ett lite annorlunda resultat när väl Malta presenterar sina röster. 😀

Mer om Maltas förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Malta i ESC 2017“.Förslag på ät- och drickbara tillbehör till Maltas final:

Schlagerpinglan: Ett sätt att ladda upp inför Maltas ESC-uttagning är att bjuda på en hemlagad variant av den maltesiska fisksoppan Aljotta, innehållande bl.a. fisk, vitlök, grönsaker, ris och serveras med citronklyftor och bröd. En tradition som startade här förra året och som varmt kan rekommenderas! 😀

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Malta 2017: Inför “MESC 2017”-finalen”

 1. Marcus

  Så länge Claudia Faniello är med så kvittar låtarna, hon SKA till Eurovision! Jag kan fortfarande inte förlåta malteserna för att de inte skickade vad som skulle varit en av de bästa låtarna i Eurovisions historia, den odödliga och oförglömliga Caravaggio!

 2. Adri

  Min(a) drömvinnare: Seconds Away och Tonight

  Godkänd vinnare: Bombshell

  Vem jag tror vinner: Unstoppable

 3. Schlagerpinglan

  @Marcus, Efter Caravaggio-missen så har jag hela tiden hoppats på att Claudia ska komma tillbaka med en lika bra låt, för som du själv uttrycker det: hon SKA till Eurovision. Jag vill dock inte bara att hon ska få representera Malta utan även ha en chans att ta sig till ESC-finalen. Jag vet inte om “Breathlessly” är rätta bidraget för det, men det är hennes bästa på länge så jag ser gärna att det blir testat. 😀

 4. Marcus

  Du har nog en viss poäng där, Movie In My Mind och Pure imponerade ju knappast. Breathlessly är iaf en snygg ballad, men den saknar lite oomph och lite skärpa. Skulle den vinna är det nog rätt lätt att råda bot på när de fräschar upp produktionen.

  Jag lyssnade precis på låtarna för första gången, och största hotet borde ju vara Kewkba. Resten förstår jag inte alls.

  Förövrigt är numera min Ipad full av kaffefläckar sen jag såg att Kevin Borg skulle vara med, och jag spottade ut en mun kaffe… Det finns vissa artister som ger mig rysningar av obehag så fort jag ser dem, utan någon egentlig anledning: Kevin, Agnes, Velvet, David Lindgren, Kate Ryan, och lite mer aktuellt, Nano.

 5. Adri

  Kevin Borg ger faktiskt mig lite obehagskänslor också! Han verkar så utomordentligt falsk på scenen. Ingen utstrålning och ingen trovärdighet där.

 6. Micke

  Mina fyra vinnare. Spelar ingen roll vem som toppar så länge som någon av dem gör det

  1. “Tonight”, Deborah C & Josef Tabone
  2. “Fighting to survive”, Cherton Caruana
  3. “Breathlessly”, Claudia Faniello
  4. “You”, Richard Edwards

  Här ligger låtarna på betyget ganska skapliga

  5. “Ray of light”, Raquela Dalli Gonzi
  6. “Bombshell”, Maxine Pace
  7. “Laserlight”, Klinsmann Coleiro
  8. “So simple”, Crosswalk
  9. “Fearless”, Rhiannon Michallef

  Här är låtarna som jag har lite svårt för

  10. “Seconds away”, Jade Vella
  11. “Crazy games”, Shauna Vassallo
  12. “Kewkba”, Janice Mangion
  13. “Follow”, Kevin Borg
  14. “Don’t look down”, Miriana Conte
  15. “Follow me”, Franklin Calleja

  Det händer inte ofta. Möjligen en gång vart tredje år eller så som det kommer ett bidrag som är så uselt att man har svårt att beskriva hur extremt uselt det är. Det här är ett sånt tillfälle. Det här är det värsta av allt som hittills kommit under 2017. Jag finner helt enkelt inte ord för att beskriva det här.

  16. “Unstoppable”, Brooke Borg

 7. Adri

  Jag märker först nu, samma dag som deras final är, att Christabelle inte deltar på Malta. Lite synd tycker jag. Hennes låtar har aldrig varit något för mig, men just i år hade hon behövts för att liva upp denna lågenergi-fest som Maltas final ändå är!

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, Roligt att se att vi tycker relativt lika denna gång… lite mindre roligt att se hur du kanske prickat in vinnaren (från andra hållet). 🙂

 9. Micke

  Vet du pinglan jag förstår inte det där. Ärligt talat: Jag vet ingen på din blogg, ingen på min blogg eller överhuvudtaget som gillar Brooke Borgs bidrag. Jag tycker direkt illa om den och det vet jag minst tre andra på din blogg som också gör. Likadant på övriga ställen så det ger oss frågan. Vem gillar egentligen den låten? Hittar ju inga. Om någon gillar den får ni gärna träda fram. Jag pratar inte om att håna. Det finns inte ens i mig men jag hittar ingen som gillar den så hur kan den vara favorit 🙂

 10. Schlagerpinglan

  @Micke, Mmm… ibland kan man ju vara lite förberedd på att låtar man själv inte gillar vinner eftersom man märker att det faktiskt finns de som har en annan åsikt, men i det här fallet vet jag faktiskt inte hur det ligger till. Brooke har kanske många fans (som kanske inte är representerade här) eller så behöver låten fler lyssningar än vi givit den. Hur som helst så hoppas jag på en annan vinnare.

 11. Micke

  Men till det du sa om lika åsikter istället Pinglan. Jodå vi prickar in perfekt ser jag. Dina tre favvisar är bland mina fyra. Ser dessutom enligt dina betyg att det fjärde av mina favvisar mycket väl kan vara fyra för dig. Inte illa 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se