Eurovision 2017: Blandade nyheter

2017-02-23 (torsdag)

ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en blandad kompott av den senaste tidens korta nyheter med anknytning till Eurovision Song Contest 2017:


“Update from Kyiv: Christer Björkman added to the team” (Feb 22, 2017 – 1:13)

ESC2017 ESC 2017: Christer Björkman värvas av Ukraina
Efter åtskilliga rapporter om ESC-förberedelser i fullt kaos och en stor mängd nyckelpersoner som sagt upp sig så kommer nu en betryggande nyhet: Christer Björkman (med all sin ESC-erfarenhet) ingår numera i det team som ska få ESC 2017 att komma tillbaka på rätt köl igen. (Källa: eurovision.tv)
Australien Australien: Internvalet avslöjas den 7:e mars
TV-bolaget SBS har avslöjat att de, den 7:e mars, kommer att presentera den artist som ska representera Australien i ESC 2017. (Följ det live via SBS Facebook från 5.30 pm. australisk tid.) Samma dag kommer även landets tredje ESC-bidrag att premiärspelas. (Källa: esctoday.com)
Belgien Belgien: Internvalet presenteras den 8:e mars
TV-bolaget RTBF har avslöjat att det bidrag som internvalda Blanche kommer att representera Belgien med i Kiev kommer att presenteras den 8:e mars. Titel eller vilket språk bidraget är på är dock ännu oklart. (Källa: eurovoix.com)
Kroatien Kroatien: Internvalet presenteras den 2:a mars
TV-bolaget HRT har avslöjat att “My Friend“, det bidrag som internvalde Jacques Houdek kommer att representera Kroatien med, är ett flerspråkigt bidrag som kommer att presenteras den 2:e mars. Dessutom meddelades det att Jasques förmodligen kommer ha tre bakgrundssångare, en violinist och en cellist med sig på scen i Kiev. (Källa: eurovisionary.com/)
Cypern Cypern: Allt klart för presentationen den 1:a mars
Internvalde Hovig kommer att representera Cypern i ESC 2017 med bidraget “Gravity” av Thomas G:son, se lite av texten här. Videon till låten uppges nu vara redo inför presentationen som sker den 1:a mars. (Källa: esctoday.com)
Albanien Albanien: Lyssna på jazzversion av “Botë”
Linda Halimi vann Festivali i Kengës med låten “Botë” men kommer att representera Albanien med en engelsk ESC-version av låten som fått titeln “World” och vars budskap är världsfred. I väntan på den kan man höra ett mini-smakprov av ESC-låten samt en jazzversion av den albanska versionen. (Källa: wiwibloggs.com)
Österrike Österrike: Internvalet presenteras den 28:e februari
Internvalde Nathan Trent kommer att representera Österrike i Kiev. Bidraget han ska tävla med kommer att presenteras den 28:e februari. (Källa: esctoday.com)
Tjeckien Tjeckien: Smyglyssna på bidraget
Martina Bárta internvaldes av TV-bolaget ČT att få representera Tjeckien i ESC 2017. Bidraget hon ska tävla med heter “My turn” och ett fåtal sekunder av låten kan man lyssna på i ett TV-reportage på ceskatelevize.cz. (Källa: escxtra.com)
Sverige Sverige: Robin Bengtsson ändrar texten
Robin Bengtsson, som gick direkt till finalen i Melodifestivalen 2017 med låten “I can’t go on“, spelar in en ny, mer Eurovision-vänlig version av sin låt. Det kritiserade ordet ersätts med “freaking” då Robin uppges anse att låten inte hänger och faller med just det ordet. (Källa: esctoday.com)
Italien Italien: Bidraget kan bli delvis på engelska
Francesco Gabbani vann Sanremofestivalen och kommer därmed att få representera Italien i ESC 2017 med sitt bidrag “Occidentali’s Karma”. Francesco verkar dock vilja att budskapet ska förstås av alla och planerar att, förutom att korta ner bidraget till 3 minuter, översätta vissa meningar till engelska. (Källa: wiwibloggs.com)
Frankrike Frankrike: Bidraget blir delvis på engelska
Frankrike meddelade för en tid sedan att landet kommer att representeras av internvalda Alma och låten “Requiem” i Kiev. ESC-versionen kommer dock att innehålla en del engelska fraser, vilka ni kan se exempel på här. (Källa: escxtra.com)

Schlagerpinglan: Allt fler länder presenterar de datum då deras internvalda ESC-bidrag ska premiärspelas och som synes, se ESC-2017-kalendern, så är de riktigt duktiga på att sprida ut datumen så att varje lands bidrag kan få så stor uppmärksamhet som möjligt. Bra för både dem och oss. 😀

Mer om ESC-ländernas förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Eurovision 2017“.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


24 kommentarer till “Eurovision 2017: Blandade nyheter”

 1. Marcus

  Och där störtdök Albanien ner till en nästsistaplats på min lista. Världsfred? Suck… Italien kommer definitivt få behålla sistaplatsen för sig själv om de dessutom ska översätta texten och tvinga fler att förstå tramset.

  Frankrike lär dock cementera förstaplatsen på min lista, så länge de sköter blandningen av språk snyggt.

 2. Schlagerpinglan

  @Marcus, Det är kanske just p.g.a. att många tror att det italienska bidraget är “trams” som de känner sig tvingade att översätta det. 😉 Själv tror jag att de skjuter sig själv i foten om de översätter den då de som vill se det som ett skämtbidrag förmodligen kommer att fortsätta göra det oavsett språk. Det enda som händer är att de försämrar bidraget och tappar de som faktiskt förstår och älskar originalet.

  Uppdaterat: Därav inte sagt att någon av kategorierna skulle vara bättre eller sämre. Musik är individuellt och alla har rätt att uppfatta bidragen precis som de vill, vill bara klargöra att jag tycker så då originalkommentaren ev. kan misstolkas.

 3. Marcus

  Jag kan italienska rätt väl, och jag ser inte hur man inte kan uppfatta det som ett skämtbidrag. Nog för att sångaren tar det på (lite för stort) allvar, men en flamsig, “samhällskritisk” text kan aldrig bli riktigt seriös imho.

  Så att jag inte “faktiskt förstår” originalet som du sa eller “tror” att det är ett skämtbidrag, det vet jag inte var du får ifrån…

 4. Micke

  Jag kan också italienska Marcus och med all respekt. Jag kan inte förstå hur detta kan ses som ett skämtbidrag. Dessutom anser jag att skämtbidrag är en viktig del av esc för att inte alla ska ta sig själva på för stort allvar. Både du och jag gillar skämtbidrag det har vi redan pratat om. Du gillar exempelvis Verka Serduchka från 2007 och jag exempelvis LT United från 2006. Tror varken du eller jag skulle vilja vara utan dem 🙂

 5. Schlagerpinglan

  @Marcus, Jag uppdaterade min kommentar eftersom jag misstänkte att den skulle missuppfattas. Det är inget fel i att uppfatta det som ett skämtbidrag, alla upplever vi saker olika, men att påstå att det ÄR ett skämtbidrag utan djupare mening (förutom för just de som uppfattar det som sådant) är däremot ganska långt från sanningen.

 6. Marcus

  Det är skillnad på skämtbidrag som älskar tävlingen, och skämtbidrag som gör narr av den. Lasha Tumbai är ett exempel på den förra kategorin, We Are The Winners på den senare.

  När det gäller Italien i år så börjar mina problem redan med titeln, “västerlänningars karma”. Låten fortsätter sen med att säga hur det moderna samhället är på väg åt fel håll, och att vi bara har oss själva att skylla. En sådan dystopisk, generaliserande och helt verklighetsfrånvänd beskrivning känner i alla fall inte jag igen mig i.

  Sedan kommer refrängen som kulminerar i att “den nakna apan dansar”. Det är ett långfinger rakt upp i ansiktet på varenda människa som inte delar hans hippieideal.

  Om vi tar framträdandet sen: om man nu vill kritisera “västerlandet” så kan man ge fanken i en av dess värsta sidor, den kulturella appropriationen. Att så lättvindigt använda mudras och mantran populärkulturellt gör bara att texten tappar ännu mer trovärdighet i sammanhanget.

  Så visst, vill man ta låten seriöst så gör det, för all del – men dumförklara inte de som har en avvikande uppfattning om världsläget.

 7. Micke

  Tänker inte börja något pinglan men jag undrar om du vet vad det italienska bidraget handlar om. Vi släpper allt efter det här men ta och kolla vad den handlar om. Om du kan få det till ett skämtbidrag då finns det inget annat än skämtbidrag i esc. Det där med skämtbidrag handlar helt om hur man ser på bidraget. Jag personligen kan se många duetter där de står och sjunger om hjärta och smärta är enorma skämtbidrag men det handlar helt och hållet om att jag inte gillar vissa bidrag och då blir lätt texten ett skämt.

  Jag älskar det italienska bidraget och det enda som gnager är rädslan för att den blir på engelska. Vi har sett det förut. Italienska är världens vackraste språk att sjunga på vilket de flesta verkar vara överens om förutom italienarna själva märkligt nog. De tycks inte lita på sitt eget språk tråkigt nog

 8. Marcus

  Pinglan, när jag enkelt konstaterar att något “är” något, utan vidare kvalifikation, så har jag trott att det varit uppenbart att jag bara menat det som min personliga uppfattning. Jag tar på mig det om jag inte varit tydlig där 🙂

 9. Micke

  Ingen ska dumförklara någon överhuvudtaget. Personligen tycker jag att Carola är Sveriges absolut sämsta sångerska och har fått höra ett och annat om det. Men det ska de skita i helt enkelt för det är min smak. På samma sätt som du tycks hata det italienska bidraget Marcus så ska jag skita fullständigt i det. Är det din åsikt så är det helt enkelt så och det ska ingen “rätta dig” för.

  En helt annan sak. Jag har ett tag funderat över vem det var på bloggen som precis som jag älskar “vege van” från Ungern. Häromdagen hittade jag det här. Såg att det var du Marcus 🙂

 10. Schlagerpinglan

  @Marcus, Jag dumförklarar ingen, därav mitt tillägg till kommentaren för att jag visste att det alltid finns någon som tolkar allt på fel sätt bara för att kunna starta en fight. Du får uppfatta bidraget precis hur du vill och tydligen träffade den en väldigt öm punkt, men du måste ge andra människor rätten att ha andra åsikter.

 11. Schlagerpinglan

  @Marcus, OK, det kan förklara en hel del. Oftast är det bättre att vara övertydlig än att förutsätta att andra ska förstå vad man menar, missförstånd uppstår så lätt i alla fall. 🙂

 12. Marcus

  Pinglan, jag ÄLSKAR din blogg, och gilla att delta i diskussionerna. Att jag skriver väldigt kategoriskt när jag framför mina egna åsikter får verkligen inte misstolkas som om att de skulle vara allmängiltiga – och av det du skriver verkar det som det är precis det som händer. När har jag någonsin hoppat på någon för att de tycker annorlunda? Om något så driver jag ju allt som oftast med mig själv för att det bruka vara jag som får anmäla avvikande åsikt.

 13. Schlagerpinglan

  @Marcus, Allt hänger på hur man uttrycker sig och ibland så går det inte riktigt fram vad man menar då det uppfattas på ett speciellt sätt. Om man alltid skriver att något ÄR på ett visst sätt så uppfattas det som att den personen tror att den sitter på den absoluta sanningen och att andras åsikter inte är riktigt rätt. Jag skriver inte detta som något påhopp utan bara förklarar rent krasst hur ett sådant skrivsätt uppfattas. Jag är dock glad över att du inte verkar vara sådan och hoppas, om inget annat så för din egen skull för att slippa att bli missförstådd, att du kanske kan vara lite tydligare. Det är dock ett val du gör själv, jag vill verkligen inte tala om för folk hur de ska skriva då ingen hade vågat skriva här till sist, det är bara ett lite välmenat råd. 😀

 14. Marcus

  Det vore väldigt intressant att få höra era synpunkter på inlägget där jag beskrev varför jag uppfattar Italien som ett skämtbidrag.

  För övrigt är det rätt uppenbart imho att det inte är menat som ett skämtbidrag i stil de andra jag och Micke nämnde, men jag menar att bidraget både avsiktigt gör narr av en västerländsk konsumtionskultur (utan vilken vi inte ens hade haft tävlingen), och oavsiktligt av sig självt genom att falla i en av de allra största fällorna Västerlandet faktiskt gör. Därför kan jag inte ta bidraget seriöst, och hyser rätt starka antipatier mot det.

 15. Micke

  Marcus du kan be mig att fara åt helvete om du vill. Å ena sidan väldigt tråkigt om du känner så men å andra så skiter jag i det. Det jag vill säga är att kan du inte släppa detta nu? Jag vet att du av någon anledning inte svarar mig längre (har provat många gånger) men jag är inte viktig i detta. Du tillför bloggen en hel del då du är en av få som skriver lite längre grejer. Jag tycker riktigt bra om att läsa dina inlägg även om de inte alltid matchar mina åsikter. Du säger att du älskar pinglans blogg, vilket även jag gör. Fortsätt skriva och glöm det här nu. Skit i mig det spelar ingen roll men fortsätt att skriva. Det är viktigt och tillför en hel del. Vi kan inte ha en blogg där alla är överens om allting. Snacka om döden

 16. Micke

  Jag kan säga en sak om det du nämnde. Fanns ett bidrag för några år sedan som fick mig att må illa. Hatade den videon med ungraren Kalley Saunders (eller något) Hatade den texten och framtoningen i videon men det var jag det. Andra såg det inte så och det är deras rätt. På samma sätt med det italienska nu. alla har olika åsikter och det måste vi alla respektera

 17. Marcus

  Haha Micke! Jag nämnde till och med dig i förra inlägget! Vad är det jag missat svara på? 🙂

  Sen får jag nog förtydliga också att jag gillar att diskutera även bidrag där åsikterna går vitt isär. Jag hatar Italiens bidrag med en sällsynt passion, och just därför är jag genuint nyfiken på hur andra ser på exempelvis de invändningarna jag har. Vad finns det för andra infallsvinklar, hur kan man tolka olika saker och ting? Finns det något jag missat eller kan lära mig? Att jag i de diskussionerna kan bli rätt upphetsad bör inte uppfattas som ett bråk där man inte kommer nån vart, utan allt som oftast är det just då jag tycker de är som mest givande.

  Därför vill jag verkligen veta hur ni ser på de sakerna jag listade ovan. Inte för att tjafsa eller bråka, utan på grund av ren nyfikenhet och en upptäcktslysta över hur olika man kan uppfatta och förstå saker. För mig är det nästan höjden av respekt, att våga och vilja diskutera något som utmanar ens egen uppfattning. Att bara konstatera att någon tycker annorlunda och inte vilja veta mer, det gör jag bara med människor jag saknar respekt för i princip (eller innan morgonkaffet. Då jag saknar respekt för alla.)

 18. Schlagerpinglan

  @Marcus, Jag har inte riktigt tid för en längre diskussion här men att vi har helt olika uppfattningar står ju helt klart. Du verkar se bidraget som ett personlig påhopp medan jag ser påpekandet av västs komplicerade sätt att använda sig av österländska idéer på är väldigt pricksäkert.

 19. Micke

  Ok ta nu inte detta fel för tusan. Det jag nu säger gäller mig och hur jag känner. det har ingenting med verkligheten att göra. Det är absolut inte sagt att det är så bara för att jag tycker så. För mig är esc och musiken där på en lägre platå än den musik jag egentligen lyssnar på. Det jag älskar med esc som jag sagt så många gånger är att det är den plats där generationer kan diskutera musik. det är det enda stället. Därför har jag en annan syn. Jag säger att jag älskar det italienska bidraget och det gör jag verkligen inom esc-bubblan. Utanför lyssnar jag inte ens på den. Vad jag vill säga är att jag har väldigt svårt för att hetsa upp mig för tester i esc. Jag bryr mig helt enkelt inte om texter i esc. Det finns dock undantag och ett var då det där ungerska jag pratade om. Blev riktigt illamående av det och tyvärr har den snubben fått lida för det hos mig. Haft svårt att skaka av mig det och lyssna på bidrag åren därpå med honom.

  Det jag ser i det italienska bidraget är glädje, glädje och åter glädje. Jag ser och hör en sångare vida överlägsen de flesta artister inom schlagerbubblan. Han och låten går rätt genom rutan så att säga. Jag kan inte se något skämt i texten och även om jag hade gjort det hade jag knappast brytt mig

 20. Micke

  inte tester i esc utan texter i esc 🙂

 21. Marcus

  Fair enough. Av 8gb musik på telefonen just nu är 6gb ESC/Mello-relaterat, så… ^^

  Helt ärligt bryr jag mig sällan om texter. Det är ingenting jag i regel lyssnar på, innan det finns något som får mig att reagera starkt, vare sig positivt (1944) eller negativt (Occidentali’s Karma). Hade Italien haft en sämre/bättre text, hur man nu än uppfattar den, så hade jag inte reagerat likadant, utan då hade jag kunnat uppfatta den härliga melodin för vad den är, och Francesco för den starka sångare han är. Nu reagerar jag istället lika illa på honom som du gjorde på András.

  Förutom italienska pratar jag även väldigt god franska, men där vet jag inte ens vad hon sjunger än – och då har jag låten i topp!

 22. Micke

  Det tråkiga just nu är att min etta och min tvåa knappast kommer att förbli det. Om det hade berott på att bättre bidrag hade dykt upp hade jag givetvis välkomnat det men när det beror på att Italien och Frankrike ska nedlåta sig själva till engelsk text då har jag svårt att tro att de kommer att ligga kvar däruppe. Om Vitryssland håller fast vid att sjunga på eget språk kommer de med stor sannolikhet då att bli ny etta för mig. Inget av de möjliga bidragen som kan komma ut ur de fem finaler som utspelar sig i helgen har någon möjlighet att konkurrera med de sju bidrag som jag tycker om från det som är klart för esc. Det är i så fall om “Join us in the rain”, Marks & Stefanet från Mokdavien skulle gå segrande ut.

 23. Micke

  Svårt att engagera mig just nu för de länder som ligger nära i tiden har ingenting i sina fält som kan få igång Micke. Nej det jag väntar på är Rumäniens uttagning där det väl snarast krävs ett Harmagedon eller något annat världsförändring för att inte Yodel It!“, Ilinca ft. Alex Florea ska utgå med segern. Alltså vinner inte den så vet jag inte vad. det är ju detta esc behöver. Något annorlunda

 24. Adri

  Jag ska vara helt ärlig med att jag får en väldigt negativ känsla av att Italien och Frankrike ska översätta delar av sina låtar (troligtvis).

  Oftast skiter jag i språket eftersom en bra låt är en bra låt. Men frankrikes låt är ju “fransk pop”. Det finns inget annat land som hade kunnat skicka en liknande låt. Så att då ta bort en del av den franska helheten skrämmer mig. MEN… man ska absolut inte döma ut i förväg. Det funkade för Amir förra året och det kan mycket väl funka igen 🙂

  Angående Italien bryr jag mig egentligen inte lika mycket eftersom jag tycker Italiens låt är väldigt underlägsen Frankrikes. Vem vet? Engelska kanske gör den bättre i mina öron. Jag tillhör ju den lilla minoritet som inte tycker italienska är ett behagligt språk att lyssna på vanligtvis. Deras låt 2016 var en fullträff trots italiensk majoritet. Så här har jag inte lika starka åsikter 🙂

  Jaja, som sagt… jag har en liten skräck-känsla men jag vill verkligen inte döma något bidrag på förhand 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se