EstlandSchlagerpinglan: Efter två inledande semifinaler så är det i kväll, lördagen den 4:e mars, dags för finalen av “Eesti Laul 2017“, Estlands nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2017.

Här nedan hittar ni det mesta man behöver veta inför finalen av “Eesti Laul 2017“, inkl. allmän fakta om uttagningen, länkar till bidragens studioversioner och texter, artisternas framträdanden vid olika tillfällen och mina högst personliga betyg av de tävlande låtarna.

Allmänt om Estlands “Eesti Laul 2017”:
Totalt tävlade 20 bidrag i “Eesti Laul 2017” som utser Estlands representant i ESC 2017.
Från varje semifinal, där 10 bidrag tävlade, utsåg 50/50 jury- och teleröster 4 bidrag till finalen medan tittarna själva fick utse den femte finalisten.
Finalen kan följas via ETV och err.ee den 4:e mars mellan klockan 18:30 – 20:00 CET och 20:35 – 21:45 CET.
Vinnaren i finalen utses genom två omröstningar där först 50/50 jury- och teleröster utser 3 superfinalister innan 100% tittarröster bestämmer vinnaren.
Programledare i finalen är återigen Ott Sepp och Märt Avandi medan Jüri Pootsmann, Måns Zelmerlöw och Beyond Beyond uppges vara kvällens gästartister.


“In or Out”, Elina Born (en av “Eesti Laul 2017”-finalisterna)

Estlands “Eesti Laul 2017” – Finalen, 4:e mars:

Startordningen, bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans betyg:
1. “Keep Running“, Liis Lemsalu
semifinal-framträdandeTV-framträdandeetv.err.eelåttext
(Liis Lemsalu, Mihkel Mattisen, Gustaf Svenungsson, Magnus Wallin)
EstlandEstlandEstlandEstlandEstland
2. “Verona“, Koit Toome & Laura
semifinal-framträdandeTV-framträdandeetv.err.eelåttext
(Sven Lõhmus)
EstlandEstlandEstlandEstlandEstland
3. “Have You Now“, Whogaux & Karl-Kristjan feat. Maian
semifinal-framträdandeTV-framträdandeetv.err.eelåttext
(Karl-Kristjan Kingi, Hugo Martin Maasikas, Maian Lomp)
EstlandEstlandEstlandEstlandEstland
4. “Slingshot“, Lenna Kuurmaa
semifinal-framträdandeTV-framträdandeetv.err.eelåttext
(Lenna Kuurmaa, Nicolas Rebscher, Michelle Leonard)
EstlandEstlandEstlandEstlandEstland
5. “All I Need“, Daniel Levi (tittarnas extraval)
semifinal-framträdandeTV-framträdandeetv.err.eelåttext
(Ago Teppand, Daniel Levi Viinalass)
EstlandEstlandEstlandEstlandEstland
6. “In or Out“, Elina Born
semifinal-framträdandeTV-framträdandeetv.err.eelåttext
(Stig Rästa, Vallo Kikas, Fred Krieger)
EstlandEstlandEstlandEstlandEstland
7. “Suur loterii“, Ivo Linna
semifinal-framträdandeTV-framträdandeetv.err.eelåttext
(Rainer Michelson, Urmas Jaarman)
EstlandEstlandEstlandEstlandEstland
8. “This Love“, Rasmus Rändvee
semifinal-framträdandeTV-framträdandeetv.err.eelåttext
(Bert Prinkenfeld, Stewart James Brock, Ewert Sundja, Rasmus Rändvee)
EstlandEstlandEstlandEstlandEstland
9. “Feel Me Now“, Ariadne (tittarnas extraval)
semifinal-framträdandeTV-framträdandeetv.err.eelåttext
(Margus Piik, Tomi Rahula, Anni Rahula)
EstlandEstlandEstlandEstlandEstland
10. “Spirit Animal“, Kerli
semifinal-framträdandeTV-framträdandeetv.err.eelåttext
(Kerli Kõiv, Brian Ziff)
EstlandEstlandEstlandEstlandEstland

Schlagerpinglan: Även om det i kväll är dags för Melodifestivalens Andra Chansen så är det “Eesti Laul”-finalen som jag ser som kvällens höjdpunkt. Lyckligtvis så börjar finalen redan klockan 18:30 så inledningen kan ses i lugn och ro. Resultatshowen, som uppges sändas 20:35 – 21:45, får däremot dela rampljuset med Sveriges, Litauens och Islands shower… men det ska nog gå bra det med. 😀

Även om jag tycker riktigt bra om de flesta av årets estländska finalister så är det främst två bidrag det handlar om för mig i kväll: “Verona“ (klart bästa låten) och Elina Born (bra låt & bra framträdande). Önskeresultatet är därför att de två och Lenna Kuurmaa tar sig till superfinalen innan den som gjorde det mest imponerande framträdandet utropas till segrare. 🙂

Ser man till lite odds och undersökningar så lär det knappast bli den trion som når superfinalen. Enligt Unibet så är det Kerli som är favoriten, följd av Koit Toome & Laura, Ariadne, Elina Born och Rasmus Rändvee medan wiwibloggs-undersökningen fick följande topp-fem: 1. Kerli (36.95%), 2. Elina Born (18.25%), 3. Koit Toome & Laura (16.78%), 4. Ariadne (7.48%), 5. Rasmus Rändve (4.71%).

Det verkar m.a.o. som att Kerli har det hela som i en liten ask och egentligen hade jag inte haft något emot det då jag tycker riktigt bra om “Spirit Animal“, se betygen ovan. Inledningsvis hade jag dock blivit besviken då jag trots allt vill se antingen “Verona” eller “In or Out” som segrare. 🙂

Mer om Estlands förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Estland i ESC 2017“.


Förslag på ät- och drickbara tillbehör till Estlands final:

Schlagerpinglan: Förra året gjorde jag ett första försök att bjuda på min egen variant av estländskt vitlöksbröd (sursött rågbröd stekt i olja, smör och vitlök) med gurksås, saltgurka och öl från Estland. I år blir det en förbättrad version av tilltugget som får förgylla den estländska finalen. 😀

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Estland 2017: Inför “Eesti Laul”-finalen”

 1. Adri

  Då var vi framme vid årets bästa final! 😀

  Som jag skrivit vid andra inlägg finns det fyra låtar som är såå mycket bättre än de andra.

  VERONA: Tycker verkligen om texten i denna låt, och jag älskar 80-talssoundet i den. Jag hoppas bara Laura presterar bättre idag än vad hon gjorde för två veckor sedan

  SPIRIT ANIMAL: Den som jag tror kommer gå hem med vinsten, något jag är väldigt okej med. Har tyckt om Kerli sen tidigare och även här tycker jag väldigt mycket om The Knife-vibbarna jag får från låten. Gillar även kontrasten mellan vers och refräng.

  IN OR OUT: Den “svagaste” av mina fyra favoriter tycker jag, men vinner den är det fortfarande topp 3 i nuvarande ESC för mig! Elina är fantastisk och jag gillar verkligen denna låt. Tänker på “The Great Gatsby” när jag hör låten.

  FEEL ME NOW: Detta är nog den låt jag lyssnat på mest, men vet inte om det är den jag hoppas på mest. Jag tycker verkligen dessa fyra låtar är mer eller mindre jämnbra med varandra. Ariadne är otroligt likeable och låten är härligt “smooth”. Tror dock att detta är deras sämsta val ur en “tävlingssynpunkt” då jag hört låten beskrivits som “hissmusik” och “ett rakt streck”. Men jag hade inte klagat i alla fall. En plats i superfinalen kanske?

  Vinner någon annan än dessa fyra, så tror jag faktiskt jag kommer ha svårt att acceptera det! Kommer vara så illa tvungen, men det kommer nog bli en utmaning.

 2. Juan

  Kommer att heja rejält på “Verona”, hoppas att den vinner. Men hör (och ser) ju själv att det verkligen är en Eurofan låt.

 3. Juan

  Och tack för en riktigt fin blogg!!

 4. Schlagerpinglan

  @Adri, Själv fick jag inte upp ögonen för Kerli förrän förra veckan och kommer förmodligen att placera “Spirit Animal“ relativt högt upp på min ESC-lista om den vinner… men just nu vill jag verkligen inte att den gör det. Går jag efter hjärtat (och Laura får rätt på sången) så vill jag helst att “Verona“ vinner men annars så ser jag hellre att Elina Born får Kiev-biljetten då hela hennes nummer känns mer stabilt (plus att jag verkligen gillar låten). Hur som helst så blir det en final att se fram emot då det bjuds på så många intressanta bidrag och förhoppningsvis även en spännande omröstning. 🙂

  @Juan, Tack själv för att du delar med dig av dina åsikter, alltid roligt att läsa. Jag har dock ännu inte givit upp hoppet om “Verona”, om allt fungerar röstmässigt (för Laura) så kanske det även kan resultera i tillräckligt många röster från både juryn och tittarna. 🙂 (Jag skulle dock inte satsa några pengar på det.)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se