Norges Eurovision-bidrag 2017

2017-03-16 (torsdag)

NorgeLördagen den 11:e mars valde Norge ut det bidrag som kommer att representera NRK i Eurovision Song Contest 2017. Detta skedde genom finalen av den nationella uttagningen “Melodi Grand Prix 2017“, som kan ses i efterhand här.

Tio bidrag tävlade i finalen av MGP 2017 som avgjordes i två steg. Först utsåg 50/50 internationella jury- och tittarröster de fyra bidrag som gick vidare till guldfinalen innan den andra röstningsomgången genomfördes och tittarna kunde kora sin segrare. Resultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan medan inför-finalen-infon finns här.

Lyssna på Norges bidrag till Eurovision Song Contest 2017 här:

“Grab The Moment”, JOWST final-framträdandestudioversion
(text & musik: Jonas McDonnell, Joakim With Steen)

Resultatet av Norges “Melodi Grand Prix 2017” – Finalen, 11:e mars:

Resultatet av Guldfinalen: Teleröster
1. Grab the Moment“, JOWST feat. Aleksander Walmann 46 064
2. Wrecking Crew“, Ammunition 40 128
3. First Step in Faith (Oadjebasvuhtii)“, Elin & The Woods 28 591
4. Places“, Ulrikke 12 662
Ute ur tävlingen efter 1:a omröstningen (ej resultatordning)*:
I Go Where You Go“, Jenny Augusta
Run Run Away“, Rune Rudberg Band
You and I“, Kristian Valen
Nothing Ever Knocked Us Over“, In Fusion
Mesterverk“, Amina Sewali
Mama’s Boy“, Ella
*Fördelningen av internationella juryns 12-poängare (1:a omröstningen)
Grab the Moment“, JOWST feat. Aleksander Walmann Sverige Israel Ungern Malta
Places“, Ulrikke Irland Armenien Tyskland
Wrecking Crew“, Ammunition Finland Österrike
Mama’s Boy“, Ella

Storbritannien
(Källa: wikipedia.org)

Schlagerpinglan: Inför finalen hoppades jag att Norge skulle skicka “Wrecking Crew” till Kiev och efter att ha sett finalen i efterhand var jag ännu mer övertygad om att det var min överlägsna favorit. Som alternativ hade jag “Mama’s Boy“, men då ELLA inte verkade helt bekväm på scen så trodde (hoppades) jag att det var självklart för alla som röstade att Ammunition stod i en klass för sig.

Jag vill naturligtvis varken tro eller antyda att den internationella juryn lurade de norska tittarna när de pekade ut “Grab the Moment“ som det “bästa valet” och kanske fick dem att rösta enligt det rådet, smaken visar sig ju ofta vara ett mysterium, men jag förstår ärligt talat ingenting. Låten har en meningsfull text och sångaren kan sjunga, men utöver det så trodde jag att det var en ganska anonym sak som inte hade så mycket i slutstriden att göra.

Vi får väl se vad som händer när vi börjar närma oss Kiev-veckorna. Förhoppningsvis så visar det sig att det bara är jag som behöver lite extra tid för att komma till insikt, för jag vill verkligen inte att Norge ska missa finalen två år i rad. Lycka till, Norge! 🙂

Mer om Norges förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Norge i ESC 2017” medan de 43 tävlande bidragen i ESC 2017 (i den mån de presenterats) finns samlade på två olika sidor: indelade efter semifinaler/final och i kronologisk ordning.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Norges Eurovision-bidrag 2017”

 1. Micke

  Ja du Pinglan! Har hoppats enda sen allt startade upp att vi skulle få med oss lite rock på tåget. Har väldigt lite med den varan överhuvudtaget i deltävlingarna. I synnerhet inga direkt bra bidrag. Men här i Norge var jag faktiskt helt övertygad om att vi äntligen ska få med oss ett sånt och det av två anledningar. Dels för att det är ett starkt bidrag men även att övriga bidrag i tävlingen höll mycket låg klass. Vinnarbidraget begriper jag ingenting av. Det mest positiva jag kan säga om vinnaren är att det åtminstone är totalt urdåligt utan enbart dåligt

  Kan de inte göra om röstningen i Sverige och Norge så vi får med oss Nano och Ammunition? 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Det svenska resultatet har jag inte så mycket emot, trots att det blev ett av mina botten-tre-bidrag som vann. Jag kände inte speciellt starkt för något av de svenska bidragen utan jag köper den internationella juryns smak rakt av utan problem.

  När det gäller Norge är det däremot helt tvärtom, där ser jag en självklar vinnare och tvivlar på att juryn gjorde en “rätt” bedömning. Intressant hur lätt man kan byta åsikt beroende på omständigheterna. Eller så är det så att den ena juryn var bättre ihopsatt än den andra, jag får försöka intala mig själv det. 😉

  Hur som helst så kommer det att ta ett tag att smälta Ammunition-förlusten för där var jag nästan helt inställd på ett annat resultat. Att man aldrig lär sig. 🙂

 3. Adri

  Jag tycker “Wrecking Crew” var helt fel typ av rock, så jag är glad att det inte gick hela vägen för dem. Men vad tycker jag om vinnaren då? Ja precis som andra så tycker jag iofs inte att låten är så farlig. Den kan vara nice att lyssna på, men i ett hav med 42 andra låtar kan den mycket väl försvinna.

 4. Lukas

  Är inte heller något förtjust i Norges bidrag heller. Snacka om ett dåligt år för Norden igen, tre länder som jag anser är nollpoängare, i detta fall Norge, Island och Sverige. Danmarks låt är inte lika illa förvisso. Finlands låt har däremot vuxit för mig rejält. Men ni förstår grejen.

  Jag kan inte riktigt uttala mig så mycket om Norge, men vad gäller Sverige har jag grubblat lite. Jag fick en känsla av att det där fenomenet som brukar drabba flertalet uttagningar, där en artist ställer upp ett år och hamnar högt utan att vinna, kommer tillbaks året därpå med en sämre låt och sen vinner som något slags tröstpris, kan mycket väl ha skett i Sverige i år.

 5. Marcus

  Plagiat! Det är ju i princip samma låt som som TRVMP – Grab Her By The *****!

  Skämt åsido, det här är ju faktiskt rätt dåligt. Nästan provocerande dåligt.

 6. Adri

  De flesta här verkar tycka Norden är svagt i år. Jag är inte beredd att hålla med 🙂

  Jag tycker det är ett riktigt mellan-år för Norden. Ingen nordisk låt finns för tillfället på topp 10, bäst är Island på elfteplatsen. Men ingen finns heller vid bottenskrapet. Sämst är just Norge på 22a platsen 🙂

  Förra året hade jag EXTREEEEMT svårt för Finlands låt (blir nästan irriterad bara av att tänka på den) och även issues med danska låten, så överlag är väl detta året starkare för Norden i mina ögon. 🙂

 7. Adri

  Men oj… nu tänkte jag inte hela vägen!

  Glöm det jag sa, Danmark är ju min femteplats! 😀

  (Det är verkligen inte ofta Danmark är bäst i Norden för mig, så det är ju lite kul)

 8. Marcus

  Rätt splittrat år för norden IMHO. Sverige och Island i det absoluta toppenskiktet, medans Norge, Finland och Danmark hamnar i botten. Hittar ingen bra att säga om de tre låtarna alls.

  Sen är det ju ett jäkligt svagt år överlag, inte bara för Norden.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se