ESC2017 P.g.a. vikande tittarsiffror och omprioriteringar i kanalen så kommer SVT inte att sända det Inför-program som skulle fått titeln “Inför Eurovision Song Contest 2017“. Programmet, som gått nästan varje år sedan 1983 och som presenterar de tävlande bidragen för tittarna, läggs i stället på is.

Upplägget har sett olika ut genom åren, med allt från en nordisk panel (med bl.a. Thomas Lundin) till inbjudna gäster och proffstyckare som diskuterade och poängsatte bidragen. Även programledarna har varierat, se nedan:

Tidigare programledare i “Inför ESC”:
2016: Christer Björkman
2015: Sarah Dawn Finer
2014: Malin Olsson
2013: Niklas Strömstedt
2006-2012:Christer Björkman
2005: Annika Jankell
2004: Ola Lindholm
2002-2003: Per Sinding-Larsen
(Källa: svt.se)

Schlagerpinglan: Om beskedet att de lade programmet på is hade kommit för ett antal år sedan, då det var nere i sin djupaste svacka, så hade jag inte alls blivit förvånad. De senaste åren tycker jag däremot att det blivit lite bättre och hade förhoppningar om att de tänkte försöka göra det riktigt bra. Men, men… även om jag tycker det är beklagligt att det klassiska programmet läggs ner (eller tar paus) så slutade showen att vara sig själv när de slopade den nordiska panelen och har, enligt min åsikt, mest levt vidare på gamla meriter.

I stället så har jag de senaste åren sett den finska motsvarigheten, “De Eurovisa“, som det bästa Inför-programmet och förhoppningsvis så återkommer de även detta år med en informativ och underhållande serie program. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


32 kommentarer till “SVT:s “Inför Eurovision Song Contest” läggs ner 2017”

 1. Adam

  Ja, tråkigt att det inte blir nåt i SVT, men som du skriver, det finlandssvenska är så mycket bättre och behandlar låtarna med större respekt. Ser fram emot när de drar igång! 😀

 2. Andreas

  Har inte vart speciellt intresserad av inför programmet sen dom tog bort den nordiska panelen, den var i varje fall lite rolig. Dom svenska kändisarna som vart med och gett omdömen har vi många tillfällen känns otroligt okunniga på sitt yrke och ha haft mer fokus på att försöka vara rolig och sticka ut på tv än att ge ett ordentligt omdöme.

  Nej jag saknar finnen han var rätt bra och killen från Island var även han rätt kul.

 3. Mikaela

  Håller med övriga. Deltagarna verkade tycka samtliga bidrag (utom Sverige och ibland Norge) var värdelösa, och gjorde allt för att försöka vara roliga, på ett genant nedsättande sätt.

  Jag såg De Eurovisa första gången förra året och imponerades av deras betydligt mer musikfokuserade analyser. Och att de kunde hitta positiva element i låtar de annars inte gillade.

 4. hej

  Jag håller med Mikaela och er andra. Jag blev själv förvånad när jag tittade på de eurovisa för första gången förra året, men jag hade väntat mig det sedan jag tydligt sett hur ni andra på bloggen tydligt föredrog de eurovisa.

  Att programmet skulle läggas på is kände jag på mig inombords skulle hända något år tidigare, men det hände istället i år. Det är ganska tråkigt, men det kändes inte riktigt seriöst.

 5. hej

  *Inför eurovision kändes aldrig riktigt seriöst

 6. Johanna

  Äntligen! Nu kan man njuta till fullo av ett riktigt INför-program, nämligen det finska där de behandlar bidragen med respekt och känsla. Bra gjort SVT!

  Det är som du skriver att det ändå inte har varit riktigt bra sedan panel-formatet..

 7. Josef

  @Schlagerpinglan: Du är väl en sveriges främsta bloggare och tar tävlingen på 1000 gånger större allvar än många av de där mobbarna som figurera i rutan i dessa “införprogram”. Jag håller med dig att programmet har blivit lite bättre de sista åren men jag kände att när T.Lundin och company i en nordisk panel försvann, så gick programmets själva ide men framförallt själ om intet.
  Därför snälla du…Föreslå att du får göra ett program, så lovar jag (säkert Micke och Kerstin förmodligen) att vi kommer och gästar programmet! Då får vi helt enkelt röja våra identiteter!? Men ack vilka dueller vi skulle ha men på ett respektfullt sätt för bidragen och för varandra.

  Vad sägs 🙂

 8. Schlagerpinglan

  @Josef, Intressant (och smickrande) idé men jag tror nog inte att det behövs något annat program än De Eurovisa. 🙂 De får med det mesta som behövs i frågan, sedan kan vi ta efterdiskussionerna här på bloggen. 🙂

 9. Josef

  @Schlagerpinglan. Okej då 🙁 dygnet har bara 24 timmar och jag förstår att du skulle få jobba ihjäl dig med att både styra en SVT-produktion samtidigt som du sköter bloggen. Men vet du när de “Eurovisa” börjar i vår?

 10. Schlagerpinglan

  @Josef, Än så länge har jag inte sett något datum, men meddelar i god tid innan de startar. 🙂

 11. Micke

  Det var konstigt: Jag kom precis hem här efter lite umgänge och en av de sista sakerna vi pratade om var just om programmet ” “Inför Eurovision Song Contest” om och när det skulle dyka upp. Jag är halvvägs på den väg som Pinglan. Precis som hon hade jag förr i tiden tyckt det varit katastrof om programmet skulle läggas ned. Tycker det programmet har skämt ut sig självt allt för många år nu. Så långt är vi på samma väg men därefter tar jag inte in på den alternativa väg som hon gör då hon har sett en förbättring av programmet. Jag måste ha missat den avtagsvägen totalt för jag har fortsatt precis samma väg där programmet fortsätter att tappa totalt.

  Jag är tyvärr på samma linje som Johanna som skriker ÄNTLIGEN och att fokus nu helt kan läggas på det totalt överlägsna De Eurovisa, där kunniga människor pratar om det som de begriper och uppträder som civiliserat folk där respekt är ledordet. Där programmet och bidragen är det primära och inte att själva få sola sig i glansen under några timmar.

  Jag har nämnt det varje år men det tål att sägas igen. Det största lågvattenmärket BLAND MÅNGA stod Måns Zelmerlöw för då han hånade, förnedrade, spottade galla och hävde sig i skrattkramper över ett stackars lettiskt bidrag. Jag hade stor respekt för honom innan det men har haft svårt att riktigt få tillbaka den igen efter detta omänskliga beteende. Hade detta varit en engångsföreteelse hade man kanske kunnat köpa det men tyvärr är det så att de flesta deltagarna har kört liknande stil.

  Pinglan jag tycker Josefs förslag är fullständigt kanon och jag tar gärna på mig jobbet han föreslår 🙂 Tror det hade kunnat bli ett fantastiskt gäng till det programmet. Det som många av deltagarna i det där programmet inte fattar är att när man är i ett sånt program då uppträder man inte som att det är kompisgänget som sitter och diskuterar. En grej är att sitta på den här bloggen och uttala sig om att något är skit, som vi alla gjort någon gång, så även jag. Men det är en jävla skillnad. Här kan jag sitta och tycka att Robin Bengtssons bidrag är fullständigt uselt men tro mig. SKULLE ALDRIG ens komma på tanken att säga något sånt i ett sånt program. Fattar inte hur de tänker de som hållt på så i detta program. Verkar som ordet respekt gått samma väg som blinkers i trafiken, ingen använder sig av det längre.

  Bra förslag Josef. Nu väntar vi bara på att du ska föreslå detta Pinglan och sen ska vi verkligen ta tag i det 🙂

 12. Micke

  Pinglan: När jag satt och skrev detta gjorde jag samtidigt en första lyssning av bidraget du gav en länk till. Vill lyssna ett par gånger till innan jag säger något direkt men jag blir i alla fall inte mindre förvånad över Robins vinst

 13. Micke

  En fråga Pinglan. Jag har nu hört fyra bidrag från årets MF. Nanos och Robins bidrag, ett halvt bidrag (refrängen) med en blond tjej som de sa varit med förut och var nära att vinna, ett bidrag med en Mariette som Adri ville jag skulle lyssna på plus det bidraget du föreslog. Jag undrar var alla de 4½ med i finalen?

 14. Adri

  Jag har verkligen struntat i om panelen varit nordisk, eller mer eller mindre helsvensk (med Thomas Lundin som company). Jag tycker nästan den helsvenska varianten har varit roligare då jag känt igen alla ansikte. Jag känner inte att de varit så respektlösa och nedlåtande (MED UNDANTAG FÖRSTÅS, bl.a vissa Måns-kommentarer 2012) som många andra, jag tycker alla ha varit mer eller mindre bra på att motivera sina betyg etc etc.

  Men sen det nya formatet 2013 kom har det nästan bara handlat om tradition att jag ser på programmet. Det har blivit lite bättre för varje år sen dess.

  2013 – En enda lång skämskudde
  2014 – En hyfsat lång skämskudde. Jag gillar dock Malin Olsson.
  2015 – Med undantag för Eric Saade och Christer Björkman en trevlig panel som dock inte verkade följa betygsskalan vidare bra.
  2016 – Inget cringe här faktiskt, men inte heller vidare bra. Oscar Zia och till viss del Helena Paparizou skötte sig bäst. Medan Wiktoria och Panetoz-killen borde ersatts innan programmet ens började.

  Hade de fortsatt hade det kanske förr eller senare kunnat bli som förr. Där alla stod upp i en snygg studio och i tur och ordning berättade sina recensioner, och där Björkman höll sig till programledare 🙂 Istället för det man fick dras med på senare år där de pratade i mun med varandra och verkade mest tävla om vem som hade de mest kreativa disserna.

 15. Adri

  Micke: Alla de jag vet vilka du pratar om var med i finalen 🙂

  Nano – andra plats
  Mariette – fjärde plats
  Wiktoria – sjätte plats (tittarnas silverpall dock)

  Men jag kan för mitt liv inte tänka ut vem den blonda tjejen som nästan vann är. Mariette är den kvinnliga solist i årets mello som fick den bästa placeringen på en fjärdeplats. Menar du att hon var nära att vinna i år, för isåfall är jag helt lost 🙂 Pinglan kanske vet iofs, men jag försökte mig på ett svar i alla fall 🙂

 16. hej

  @Micke Ja, alla dessa bidrag du nämnde var med i finalen.

 17. Adri

  Micke: Om den blonda tjejen var nära ett vinna ett annat år KAN det ha varit Ace Wilder då? Hon kom ju bara två poäng efter vinnaren 2014 med “Busy doin nothin”. Om det var hon så kom även hon till finalen och landade på en sjundeplats 🙂

  Där är jag som sagt dock inte alls säker på att det är hon du syftar på 🙂

 18. hej

  Adri, jag tror den blonda tjejen som Micke pratade om kan ha varit Wiktoria.

 19. Micke

  Jag satt och lyssnade på radion utan att veta vad det handlade om. De spelade bara en refräng och sen bröt de och pratade vidare om MF. Då förstod jag att det var ett bidrag i årets tävling. Jag minns inte hennes namn men de sa att hon hade varit väldigt nära att vinna för några år sedan

 20. Adri

  Hej: Fast Wiktoria var bidraget som Pinglan tipsade honom om i ett annat inlägg 🙂

 21. hej

  Då var det nog Ace Wilder du syftade på

 22. Micke

  Just det. Det var det de sa att hon plötsligt blivit blond om nu nån förstår det

 23. Schlagerpinglan

  @Micke, Som de andra redan påpekat så är det mycket möjligt att alla var med i finalen… om den blonda är Ace Wilder. 🙂

 24. Adri

  Micke: Okej som sagt så utgår jag från att det var Ace Wilder då. Hon var ju verkligen(!) nära vinsten där 2014. Vill du kontrollera om det jag säger stämmer hette hennes låt “Wild child”.

  Och som sagt, om det var hon du syftade på så kan jag säga att även hon var i finalen 🙂

 25. Micke

  Inte en susning HEJ. Men det var en glad refräng 🙂

 26. hej

  Men förutom Loreens bidrag, som jag rekommenderade i det tidigare inlägget rekommenderar jag också Les Gordons bidrag, Owe Thörnqvists bidrag var också ganska annorlunda i mellosammanhang

 27. Adri

  Micke: Har hon BLIVIT blond nu så är jag nog säkrare på min sak 🙂 Ace har väl å andra sidan alltid varit blond, men nu var det liksom nästan vitt så jag tror nog jag kan hävda ganska bestämt att det var hon 🙂

 28. Mr A

  Jag hörde att De Eurovisa skulle ha färre men längre program i år.

 29. Marcus

  Man kan ju hoppas att SVT tänker om nästa år och gör en nysatsning, och tar dit kunniga fans och div. mediefolk (inkl. bloggare). Det skulle bli mer mer seriösa och intressanta diskussioner då. De artisterna som varit med de senaste åren är en stor del till de vikande tittarsiffrorna. De flesta har till och börja med noll kunskap om tävlingens historia.

  Ett exempel hade kunnat vara Ukrainas vinnarlåt förra året. Hade jag eller någon annan med samma djupa intresse och historiska bevandring i tävlingen kommenterat den hade vi onekligen dragit paralleler till Greklands bidrag 1976. En diskussion runt det och kanske med arkivklipp till tror jag hade ökat intresset hos många. Men att se en halv låt och sen en panel fnissandes ge ytliga kommentarer… Vem vill se det?

 30. Micke

  @Adri och Hej, Yepp det var Ace Wilder. Hörde en snutt av den nu och det var den jag hörde en bit av tidigare. Ok Hej eftersom jag lyssnade det som Adri ville så ska jag givetvis även lyssna på det du sa. Vet bara att många var överraskade över att hon tydligen åkte ut tidigt.

  @Pinglan, jag har nu lyssnat ett antal gånger på bidraget du länkade och jag blir än mer förvånad över Robins vinst med ett bidrag vi hört 231 gånger tidigare. Har nu hört Nanos bidrag som jag riktigt gillar. Har hört bidraget som Adri snackade om och även det låter överraskande bra vilket även är fallet med bidraget du pratar om. Alla känns fräscha och befriade från handbojor som används i MF. Ditt bidrag känner jag dock en liten “oro” över sångerskan. Har ju inte sett henne live men känns lite som att kanske kan hon få problem röstmässigt. Men det vet jag inget om.

  Äh när jag ändå är på gång nu så tar jag väl två lyssningar på Loreens bidrag också. Återkommer 🙂

 31. Micke

  Jag vill tacka Pinglan, Adri och Hej för att ni gjort mitt beslut att hoppa MF än lättare. Inte att hoppa för det gjorde jag efter 2012 men för att jag efter det ni nu visat aldrig ens i min vildaste mardröm skulle ens tänka tanken att återvända.

  Är faktiskt lite chockad nu. 2013-2016 har jag sammanlagt hört sju bidrag från MF. Nu har jag hört sex från årets. Ska för en stund låtsas som de alla fem har vunnit. Om Nano hade vunnit hade han lätt legat på min topp 5. Om Mariette, Loreen, Wictoria eller Ace hade vunnit hade de lätt legat topp 15. Alla befriade från Mf-smittan och med uppfriskande överraskande sound i MF. Trots detta kryper det upp ett kraftigt infekterat bidrag från den vanliga smeten och förnedrar sig själv och främst de övriga.

  Det här måste vara ett skämt. Visste inte att det faktiskt fanns riktigt skapliga låtar i MF men vad fan hjälper det. Imorgon avgörs det. Ska det bli andra gången någonsin jag rankar Sveriges bidrag som absolut sämst i ESC. 2013 hände det och nu är det bara Armenien som kan rädda oss från upprepandet. Men så himla dåligt kan väl ändå inte Armeniens bidrag vara.

  Till Hej. Jag vet vilka Les Gordons är. Ett ganska kul band. Vågar inte ens lyssna på deras bidrag med tanke på allt det jag hört nu

 32. Adri

  Micke: Varsågod… eller nåt. 😀 Även om det sällan går vägen för mina favoriter i MF (de har en tendens att ockupera plats 2-5 beroende på år vilket är lite bittert) så är jag glad för att jag kollar, för jag upptäcker ju artister och låtar som är genuint bra, inte bara “Mello-bra”. Det hade varit tragiskt för mig att inte fått höra Mariettes låt i år, den tar mig till en annan plats. Eller rättare sagt till ett annat universum.

  I alla fall, du har en grudge mot MF vilket jag med dina motiveringar förstår. 🙂 Men det finns en låt du “borde” höra. När jag uppmanade dig att lyssna på Mariette var det mest för min egen nyfikenhet, men låten jag slänger ut som ett litet tips bara gör jag för jag tror att DU hade gillat den 🙂 Du vill ju att länder ska visa sin lite mer nationella sida (det där lät inte rätt, men du förstår nog vad jag menar. Alltså att länder våga visa sig själv i musiken lite mer)

  Känner du till jojkaren Jon Henrik Fjällgren? Han deltog i alla fall 2015 med en riktigt stor gäspning till låt, och kom tvåa. Men i år deltog han igen med en riktigt bra låt. I en riktigt bra duett. Min bästa vän såg finalen live i arenan och började gråta av låten. Det gjorde inte jag, men sen såg jag också bara låten i TV-rutan.

  Den lyckas på något märkligt vis blanda hoppfulla känslor med domedagskänslor och det hela funkar utmärkt för mig. Trots att jag egentligen har svårt för Jon Henrik. Båda mina föräldrar, och min flickvän trodde jag skulle AVSKY låten, men de fick fel för låten var faktiskt riktigt bra.

  Men nog om mig. Som sagt slänger jag bara ut detta tipset för jag tror att du, Micke, hade gillat låten 🙂 men det kanske är en dålig idé också för då kanske din grudge mot MF växer… om det ens är möjligt. Aja, du verkar trött på MF speciellt efter alla uppmaningar att lyssna på låtar här och det faktum att ett (enligt dig) riktigt värdelöst bidrag vann men jag ger det ett försök för som sagt, jag gillar att slänga ut eventuella musiktips 🙂

  Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – “En värld full av strider” heter låten 🙂

  Om du ger den en lyssning både TROR och framför allt hoppas jag du gillar den 🙂 men med tanke på dina starka anti-känslor mot MF blir jag inte offended om du avstår 🙂 Du gör vad du känner för!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se