ESC2017 Schlagerpinglan: Innan jag är redo att lämna för-säsongen och koncentrera mig helt på de 43 tävlande bidragen i Eurovision Song Contest 2017 så tänkte jag först ta en snabb titt på de 25 länder som ordnade någon form av nationell uttagning. Vissa bidrag är helt enkelt för bra för att bara glömmas bort. 🙂

Här nedan ser ni listan över alla dessa länder samt de tre bästa bidrag som respektive land hade i sina uttagningar (enligt min personliga smak). Eventuella vinnar-bidrag är markerade i fetstil. Observera att jag här endast gått efter studio-versionerna då live-versionerna i många fall inte riktigt levde upp till förväntningarna.

Om ni vill veta ytterligare lite mer om de olika nationella uttagningarna så är det bara att klicka ni på flaggorna nedan så kommer ni till ländernas info-sidor där vinnar-bidragen, resultaten av uttagningarna och mycket annat finns presenterat.

De bästa bidragen från de nationella ESC 2017-uttagningarna:

Land Schlagerpinglans topp-tre-listor
Albanien Albanien 1. “Mos harro”, Dilan Reka live
2. “Shiu”, Yll Limani live
3. “Sot”, LYNX live
Danmark Danmark 1. “A.S.A.P.”, Johanna Beijbom live
2. “Where I Am”, Anja live
3. “One”, Ida Una live
Estland Estland 1. “Verona”, Koit Toome & Laura live
2. “In or Out”, Elina Born live
3. “Slingshot”, Lenna Kuurmaa live
Finland Finland 1. “Circle Of Light”, Emma live
2. “Helppo elämä”, Lauri Yrjölä live
3. “Blackbird”, Norma John live
Georgien Georgien 1. “We Live Once”, Maliibu live
2. “Me da Shen”, Trio Mandili live
3. “We Are Eternity”, Alisa Danelia live
Grekland Grekland 1. “This is love”, Demy
2. “When the morning comes around”, Demy
3. “Angels”, Demy
Island Island 1. “Bammbaramm”, Hildur live
2. “Treystu á mig”, Sólveig Ásgeirsdóttir live
3. “Mér við hlið”, Rúnar Eff Rúnarsson live
Italien Italien 1. “Occidentali’s Karma”, Francesco Gabbani live
2. “Ora esisti solo tu”, Bianca Atzei live
3. “Tutta colpa mia”, Elodie live
Lettland Lettland 1. “One by One”, Up live
2. “Little Weird”, Laura Lo feat. Chris Oak live
3. “Blood Runs Quicker”, Katrīna Cīrule live
Litauen Litauen 1. “Could it be?”, Edgaras Lubys live
2. “Let U Go”, Paula Valentaitė live
3. “I see the Lights”, Vilija Matačiūnaitė live
Malta Malta 1. “Fighting to survive”, Cherton Caruana live
2. “Tonight”, Deborah C & Josef Tabone live
3. “Seconds away”, Jade Vella live
Moldavien Moldavien 1. “Uzac, uzac”, TOZI
2. “Ne-a fost iubirea un joc”, Valentina Nejel
şi Sergiu Pungă
live
3. “Discover Moldova”, Ethno Republic
& Surorile Osoianu
live
Norge Norge 1. “Wrecking Crew”, Ammunition live
2. “Mama’s Boy”, Ella live
3. “Places”, Ulrikke live
Polen Polen 1. “Flashlight”, Kasia Moś live
2. “Voiceless”, Isabell Otrebus live
3. “Only Human”, Lanberry live
Portugal Portugal 1. “Don’t Walk Away”, Pedro Gonçalves live
2. “Amar Pelos Dois”, Salvador Sobral live
3. “Gente Bestial”, Jorge Benvinda live
Rumänien Rumänien 1. “Yodel It!”, Ilinca ft. Alex Florea live
2. “Petale”, Instinct live
3. “Walk on by”, Xandra live
Schweiz Schweiz 1. “Cet Air La”, Ginta Biku live
2. “Apollo”, Timebelle live
3. “Gold”, Freschta live
Slovenien Slovenien 1. “On My Way”, Omar Naber live
2. “Fse”, Nika Zorjan live
3. “Halo”, Alya live
Spanien Spanien 1. “Contigo”, Mirela Cabero live
2. “Sin Ti”, Dani J
3. “No Somos Heroes”, Javian live
Storbritannien Storbritannien 1. “Never Give Up On You”, Lucie Jones live
2. “Wish I Loved You More”, Holly Brewer live
3. “Light Up The World”, Danyl Johnson live
Sverige Sverige 1. “As I Lay Me Down”, Wiktoria live
2. “A Million Years”, Mariette live
3. “Road Trip”, De Vet Du live
Tyskland Tyskland 1. “Perfect Life”, Levina live
2. “Wildfire”, Levina live
3. “Wildfire”, Axel Maximilian Feige live
Ukraina Ukraina 1. “Wonder”, MELOVIN live
2. “Geraldine”, Arsen Mirzoyan live
3. “All My Love For You”, SKAI live
Ungern Ungern 1. “Deák”, Spoon21 live
2. “White shadows”, Dávid Henderson live
3. “Origo”, Joci Pápai live
Vitryssland Vitryssland 1. “Follow The Play”, Vlad Kurasov live
2. “Historyja majho zyccia”, Navi Band live
3. “Take My Heart”, NUTEKI live

Schlagerpinglan: Som synes av de fetstilsmarkerade vinnarna ovan så är det inte många uttagningar som slutat med att den, enligt min smak, “bästa låten” vann men i ett flertal fall så var det lika bra då det krävs mer än en bra låt för att bli ett konkurrenskraftigt ESC-bidrag. 🙂

Listorna ovan är dock inte helt rättvisa då jag i vissa fall (t.ex. Grekland och Tyskland) fått göra topp-tre-listor av bidrag jag egentligen inte är så förtjust i. Å andra sidan så finns det länder där jag kunnat skriva betydligt längre listor (t.ex. Rumänien, Albanien, Estland, Malta och Sverige). Tre från varje är nog tillräckligt för att få ett litet sammanfattande hum om vad som erbjöds. 🙂

Hela samlingen av de valda ESC-2017-bidragen (inkl. länkar tilll deras tillhörande NF-framträdanden, videor och texter) hittar ni här: “Alla bidragen: ESC 2017“.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Eurovision 2017: Det bästa från de nationella uttagningarna”

 1. Mikaela

  Har inte följt andra länders uttagningar, men eftersom så många pratade om Wrecking crew var jag tvungen att lyssna. Svängig ja, men är helt övertygad att den hade floppat i Eurovision.

 2. Adri

  20: Trust in me – https://www.youtube.com/watch?v=FZdfr_tiejQ
  – En väldigt gladmysig låt. Låter som introt till en gammal tv-serie.

  19: One by one – https://www.youtube.com/watch?v=70bHC9wo4j0
  – Motsatsen mot tjugondeplatsen. Denna är verkligen inte gladmysig, jag tycker snarare denna är creepy. Men likväl uppskattar jag den verkligen. Tröttnat lite på den på sistone dock, men fortfarande något av det starkaste Lettland hade att erbjuda.

  18: Voiceless – https://www.youtube.com/watch?v=ivq4EgsakUw
  – Stark röst, stark låt, stark text (Ja, jag dömer ofta texterna också. Även om ESC inte direkt brukar vara ett forum för litterära mästerverk så dyker det upp guldkorn ibland 🙂 )

  17: Running with lions – https://www.youtube.com/watch?v=hfUvlzRNS28
  – Man ska inte döma en bok efter dess omslag, likväl ska man nog inte döma en låt utifrån dess låttitel. Men sanningen är den att jag älskar denna låttitel; “Running with lions”. Låtens största fördel är nog det som många tagit upp dock: det är så himla uppfriskande att det instrumentala breaket efter refrängen görs med en stråkorkester och inte ett standard house/EDM-dropp.

  16: Statements – https://www.youtube.com/watch?v=Bdil9UO80Yo
  – Det har skrivits så mycket om detta bidrag, och jag är så trött på det för fokus har verkligen tagits bort från låten i sig. Vilket är synd, för låten är så fruktansvärt bra, framför allt från och med den andra versen. Älskar texten.

  15: In or out – https://www.youtube.com/watch?v=548NxWvVxfs
  – Denna låt förtjänade verkligen mer än sistaplatsen den fick. Hon är en grym sångerska, framträdandet var sexigt men smakfullt och låten påminner mig om “The Great Gatsby” och jag älskar den filmen! 😀

  14: Mama’s boy – https://www.youtube.com/watch?v=0_bL2K-abas
  – Detta var en låt jag verkligen inte började uppskatta förrän sent, men nu inser jag att detta var överlägset Norges bästa bidrag. Det finns något “stressigt” i den som jag verkligen gillar.

  13: Like I love you – https://www.youtube.com/watch?v=iArPTg7oMDQ
  – Medelmåttig sångerska, standard poplåt. Varför funkar detta så bra på mig? Ja, det kan jag inte svara på. Men det gör det i alla fall för denna låten har faktiskt gått ganska varm nu under senare delen av ESC-säsongen 🙂

  12: Amare – https://www.youtube.com/watch?v=PlCTSDwXVa8
  – Oftast när någon inte håller med mig musikmässigt så brukar jag nöja mig med att dumförklara den personen… NEJ SÅKLART INTE 😀 Musik är till för att alla ska få göra sina egna intryck och det vore hur tråkigt som helst om alla bara instämde med varandra hela tiden. Jag kan dock ganska ofta verkligen inte förstå vad man kan ogilla i låtarna jag gillar, men här kan jag till 100 PROCENT förstå att detta inte är allas kopp te. Detta är till stor del den typ av musik jag lyssnar mest på utanför denna bubbla, så därför blev jag enormt glad när denna låt fick ta plats i bubblan 🙂 Jag gillar något i låtens seghet, och jag var ett fan av sångerskan sedan tidigare och detta passar mig verkligen som handen i handsken. Inte perfekt dock, för det blev “bara” en tolfteplats här 🙂

  11: Spirit animal – https://www.youtube.com/watch?v=dnIPFcCO5Eo
  – Nöjer mig med att skriva att låten verkligen påminner mig om The Knife, och jag gillar The Knife 😀

  10: Obvious love – https://www.youtube.com/watch?v=_d-F-Dyw85E
  – Även denna låt fick ta sin ganska långa tid innan jag såg något i den. Första gången jag hörde den fick den bara en svag tvåa av mig, men nu är den absolut uppe i toppoängen och snokar 🙂 Någonting i hennes röst berör mig enormt, och såklart gillar jag själva melodin i refrängen.

  09: En värld full av strider – https://www.youtube.com/watch?v=CrmTuVYESoI
  – Jag tycker inte alls om Jon Henrik, tycker han verkar så enormt tråkig och hans låt från 2015 var INGET för mig. Men i år när han fick dela rampljuset med någon så kunde jag uppskatta honom betydligt mer för jag hann inte tröttna på vare sig refrängen eller hans jojkande. Alla i min umgängeskrets som hörde låten innan mig trodde jag skulle avsky den då jag har svårt för Jon Henrik och låten i sig känns väldigt 1993. Men de fick fel. Jag blir berörd av detta. Gillar hur låten både kan låta riktigt hoppfull, men samtidigt också ge domedagskänslor. Gillar upprepandet av “tiden är nu”.

  08: I don’t give a – https://www.youtube.com/watch?v=0fKPmcwgfxo
  – Jag svär ganska mycket och öppet, och har gjort det mer eller mindre sen jag var liten (låter dock bli det här på bloggen då jag får intrycket av att pinglan inte vill ha sånt här 🙂 ), så att denna låt blev så omskriven som den blev var jag inte förberedd på och kan fortfarande inte förstå. Jag älskar denna låt dock. Hon är en stark sångerska, låten sätter sig som ett plåster och det finns inget som jag vill klaga på 🙂

  07: I’m like a wolf – https://www.youtube.com/watch?v=DX6wBFvJxlc
  – Jag har redan skrivit väldigt mycket om denna låt, så vet inte vad mer jag har att säga. Jag är bara så nollställd och besviken på att Litauen har denna (och flera andra bra eller godkända låtar) i sin uttagning men vinnaren blev… vad man nu ens kan kalla “Rain of revolution” för att kalla det musik är en överdrift.

  06: Gravity – https://www.youtube.com/watch?v=mbq1f2vnt2k
  – Här valde jag att länka live-framträdandet istället för studioversionen. Anledningen? Jag tycker hon är en extremt stark liveartist. Hon underhåller, men rösten håller genom mer eller mindre hela låten (Dock medveten om att hon falskar just på första textraden, men efter det går det som på räls tycker jag). Det visuella framträdandet har fått en del negativ kritik men jag gillar det. Det sticker ut och jag gillar framför allt när hon sitter ner i andra refrängen (även om jag inser hur lättunderhållen jag verkar då). Det enda minuset från min sida går till texten som för mig är “all over the place”. Trots flera flera lyssningar i några månader nu har jag fortfarande ingen aning alls om vad låten faktiskt vill få sagt.

  05: Wild child – https://www.youtube.com/watch?v=LneQX4jCBnQ
  – Har man hängt på denna blogg ett tag så vet man vad jag tycker om Ace Wilder. Jag tycker egentligen hon är för stor för en scen som Melodifestivalen, men likväl uppskattar jag hennes deltagande då hon konstant höjer standarden. Likaså i år. Hon är en riktig artist. Älskar hennes “carefree” scenattityd. De flesta som anammar en sådan scenpersonlighet verkar ofta ganska osympatiska (Dinah Nah är ett exempel som inte lyckas ens i närheten så bra, hon blir mest bara kall). Hennes låtar är också alltid right up my alley, så även i år. 🙂 Påminner mig om danska sångerskan MØ.

  04: Feel me now – https://www.youtube.com/watch?v=oKCa13_klo4
  – Ibland klagar man, även jag, på att en låt är alldeles för händelselös. Men här tycker jag snarare det är låtens styrka, det som gör så den inte kan klumpas ihop med andra låtar i samma genrer. Ariadne är också en väldigt likeable sångerska. Estland stod för en av de starkaste finalerna 2017 igen.

  03: As I lay me down – https://www.youtube.com/watch?v=5AaFF5RQgeU
  – Alltså denna låt är ju nästan livsfarligt medryckande. Wiktoria är även hon extremt likeable. Jag förstår inte de som kallar henne skrikig. Hennes röst är så pure så det är som balsam för öronen ju. Tråkigt att även hon drabbades av sjukdom som tog ner hennes prestation litegrann, men likväl förtjänade hon förbannat mycket mer än vad hon fick. Detta är också en av få tillfällen under ESC-säsongen 2017 som jag verkligen kan relatera till en låts text (hur tråkigt det än kan verka, då texten inte är jätteglad).

  02: Bammbaramm – https://www.youtube.com/watch?v=r8y-XwTv10w
  – I början var jag lite hårdare mot denna låt då jag tyckte produktionen var ganska billig, men det intrycket är förändrat. Jag tycker verkligen om Hildurs röst, den låter lite “på gränsen” hela tiden och låten är precis som föregående nästan för medryckande för sitt eget bästa. Denna låten har fått kritik från olika håll har jag sett för att vara “för ytlig och utan substans”. Jag tycker det är ett lite knasigt klagomål. Visst är det bra när låtar har budskap och kan vara tunga, även i ett sådant här forum, men ibland så kan väl låtarna bara vara ren och skär glädje också 🙂

  01: A million years – https://www.youtube.com/watch?v=1FMdZu0BzNQ
  – Om jag säger att det enda jag hade ändrat här var att jag hade gjort låten längre, då inser ni nog att det inte finns något i utförandet här att ens anmärka lite grann på. Jag vill ha låten längre för jag vill njuta av den under en längre period, men då hade den inte kunnat delta och då hade jag kanske inte kommit över den alls så då väljer jag hellre att nöja mig med så som låten är nu. För allting här är 10/10. Framför allt Mariette själv. Det krävs en riktig jäkla stjärna för att kunna omge sig av fyra dansare som hoppar runt i bungyjump-linor utan att de tillåts stjäla fokus. För det händer aldrig. Dansarna är i bakgrunden men Mariette är i fokus under hela framträdandet och sjunger så fruktansvärt bra. Det finns nästan något andligt eller änglalikt i låtens atmosfär. Jag tror det är kombon mellan Mariette, kören och melodihooken som bidrar till den känslan. Nej, det här är en fullpoängare rakt igenom 🙂 Den kommer få köra på min spellista låååångt efter att ESC-säsongen är över.

 3. Micke

  Oj så enkelt att matcha Pinglan 🙂 Inte alltid lätt men märkligt nog att jag just precis en sån här med tre bästa från varje land så jag lägger väl ut min då. Vissa länder har inte ett enda bra bidrag bland de tre jag lagt ut medan det hos andra är bra bidrag alla tre och skulle ha kunnat fyllas på med än mer. I synnerhet Italien.

  ALBANIEN:
  Vet för lite för att uttala mig

  DANMARK:
  1. “A.S.A.P.“, Johanna Beijbom
  2. “One”, Ida Una
  3. “Northern Lights“, Sada Vidoo

  ESTLAND:
  1. “Valan pisaraid“, Janno Reim & Kosmos
  2. “Feel Me Now“, Ariadne
  3. “In or Out“, Elina Born

  FINLAND:
  1. “Blackbird”, Norma John
  2. “Circle Of Light”, Emma
  3. “Reach Out For The Sun“, Anni Saikku

  GEORGIEN:
  1. “We Live Once”, Maliibu
  2. “Me da Shen”, Trio Mandili
  3. “We Are Eternity”, Alisa Danelia

  GREKLAND:
  1. “When the morning comes around”, Demy
  2. “Angels”, Demy
  3. Tredje alternativet med Demy som vann: HELT VÄRDELÖS

  ISLAND:
  1. “Skuggamynd“, Erna Mist Pétursdóttir
  2. “Treystu á mig”, Sólveig Ásgeirsdóttir
  3. “Bammbaramm”, Hildur

  ITALIEN:
  1. “Vietato Morire”, Ermal Meta
  2. “Occidentali’s Karma”, Francesco Gabbani
  3. “Ora esisti solo tu”, Bianca Atzei

  LETTLAND:
  1. “One by one”, UP
  2. “Your Breath“, Santa Daņeļeviča
  3. “All I Know“, My Radiant You

  LITAUEN:
  Vet för lite för att uttala mig

  MALTA:
  1. “Tonight”, Deborah C & Josef Tabone
  2. “Breathlessly “, Claudia Faniello
  3. “Fighting to survive“, Cherton Caruana

  MOLDAVIEN:
  1. “Făurit în Moldova”, CHE-MD
  2. “Join us in the rain”, Marks & Stefanet
  3. “Don’t lie”, Vozniuc feat. Vio Grecu NORGE:

  NORGE:
  1. “Wrecking Crew“, Ammunition
  2. “First step in faith/Oadjebasvuhtii“, Elin & The woods
  3. “Mama’s Boy”, Ella

  POLEN:
  1. “Flashlight”, Kasia Moś
  2. “Chcę tam z tobą być“, Paulla
  3. “Voiceless”, Isabell Otrebus

  PORTUGAL:
  1. “Amar Pelos Dois“, Salvador Sobral
  2. “Nova Glória“, Viva La Diva
  3. “Primavera“, Celina da Piedade

  RUMÄNIEN:
  1. “Yodel It!”, Ilinca ft. Alex Florea
  2. “Petale”, Instinct
  3. “Walk on by”, Xandra

  SCHWEIZ:
  1. “Gold“, Freschta
  2. “Apollo“, Timebelle
  3. “The Fire In The Sky“, Nadya

  SLOVENIEN:
  1. “Fse”, Nika Zorjan
  2. “On My Way“, Omar Naber
  3. “Zažarim“, Raiven

  SPANIEN:
  1. “Momento crítico“, Maika Barbero
  2. “Esclava“, Nieves Hidalgo
  3. “No Somos Heroes”, Javian

  STORBRITANNIEN:
  Avstår att uttala mig om detta lands bravader inom ESC

  SVERIGE:
  1. “Hold on”, Nano
  2. “Statements”, Loreen
  3. “En värld full av strider“, Jon Henrik Fjällgren feat Aninia

  TYSKLAND:
  1. “Wildfire”, Axel Maximilian Feige
  2. “Perfect Life”, Levina
  3. “Perfect Life”, Axel Maximilian Feige

  UKRAINA:
  1. “Zatsiluyu”, NAVSI100
  2. “All My Love For You”, SKAI
  3. “Geraldine”, Arsen Mirzoyan

  UNGERN:
  1. “Vége van”, The Couple
  2. “Origo”, Joci Pápai
  3. “Father’s eyes“, Pál Benjámin

  VITRYSSLAND:
  1. “Historyja majho zyccia”, Navi Band
  2. “Be stronger“, Lexy Weaver
  3. “Wild Wind“, Kattie

 4. Micke

  @Adri, jag tvekade länge mellan Jon Henrik och Mariette om bronsplatsen hos Sverige 🙂

 5. Adri

  Det blev inte så mycket variation i min topplista, är typ fem länder som varvar varandra, men det är för att jag antingen tycker att finalerna har varit så pass svaga så att ingen låt kan platsa på min lista (Malta, Georgien, Schweiz, Vitryssland, Spanien) medan andra har varit så starka så att det funnits mer än väl av värdiga representanter (Sverige, Estland). De nationella finalerna har helt enkelt varit antingen toppen eller botten i år, inget mellanting 🙂

  Sen tog jag inte med några vinnare i listan heller för även om de nationella finalerna i sig var svaga så tycker jag om Danmark och Storbritanniens låtar, men eftersom det var mer eller mindre de enda bra låtarna i den finalen så kan inte de länderna heller se sig representerade på min lista.

 6. Micke

  Jag måste säga en sak som jag tycker är värd att nämnas. Inte för min skull utan för att jag rackat ned jädrigt mycket på ett land och på deras standard på bidrag och slentrianmässiga utbud. Jag pratar om Sverige och MF som jag inte följt sedan 2012 och inte heller tänker fortsätta att följa i fortsättningen. Grejen är dock att om man rackat ned på något då får man faktiskt vara så pass stor att man även säger något gott när det så finns något.

  Jag har här precis som Pinglan slängt ut en topp 3 från varje land. Om jag däremot istället hade gjort en topp 6 hade jag om jag verkligen skulle ha bra bidrag och inte bara ranka faktiskt bara fått till två länder. Italien där jag minst kunde ha med tio bidrag och märkligt nog Sverige. Inte illa med tanke på att jag bara hört sju bidrag från Sverige varav ett är vinnarbidraget som jag rankar 43 till Esc. Övriga sex tycker jag om. Bra Sverige

 7. Adri

  Micke: Ajdå, då kommer det väl inte som en överraskning om jag säger att jag tycker du valde “fel” 🙂 Mariette och allt omkring var ju 10/10.

  (Men som synes gillar jag fortfarande “En värld full av strider” trots Jon Henriks brist på engagemang)

 8. hej

  Jag har inte riktigt haft tid att följa så mycket nationella finaler jämfört med förra året, då jag är 15, fortfarande går i grundskolan, och hade ganska mycket läxor mm. under den perioden som de mesta uttagningarna var. Samtidigt var det väldigt mycket som hände i världen som jag också ville hålla koll på. Jag har därför bara hunnit följa den svenska och den estniska NF. Här är min topp 3 i respektive uttagning:
  Sverige:
  1. “Hold on”
  2. “A million years”
  3. “Statements”
  Estland:
  1. “Valan Pisaraid”
  2. “In or out”
  3. “Vihm”
  Men Estland är ändå i min topp 5, visar att det var en stark uttagning.
  Dessutom har jag hört “Wrecking Crew” i efterhand, och jag kände att den var bättre än den som vann på riktigt, helt klart, den skulle stuckit ut mer i sin starka semifinal, men den skulle nog inte vara i min topp 5, men kanske topp 15 ändå. Men nu är det en sådan period då jag har mer fri tid och undrar därför om det är någon speciell låt i någon nationell final som ni rekommenderar att jag lyssnar på?

 9. Marcus

  Det här nog det svagaste året jag kan komma ihåg, även vad gäller de nationella uttagningarna. Förutom några enskilda strölåtar här och var är det bara Estland och Island som imponerar i någon större utsträckning. Och Sverige förstås, men det säger sig självt. Och i de flesta länder vann rätt låt – även om det säger rätt lite just i år.

  En topptrea kan jag ge er iaf:
  1 A Million Years
  2 Bammbaramm
  3 17

 10. Mikaela

  @hej Off topic, men kul att få veta mer om personerna bakom namnen. Själv är jag 28 och mammaledig, så har egentligen all tid att beta av nationella uttagningar. Men det blev inte så 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se