Storbritannien Schlagerpinglan: Den officiella sidan för Eurovision Song Contest, eurovision.tv, har presenterat Storbritanniens tio bäst placerade bidrag genom tiderna, se videon samt topp-listan med länkar till fullversionerna nedan.

Tilläggas bör att det inte enbart är slutplaceringen som tagits i beaktning utan även hur många länder som tävlade respektive år.

Storbritanniens bäst placerade bidrag i Eurovision Song Contest:

TOP 10: Entries from the United Kingdom” (av eurovision.tv – 3:58 – Jul 28, 2017)

Topp-tio-bidragen från Storbritannien i Eurovision Song Contest:

1. “Love Shine A Light“, Katrina and The Waves (1:a av 25 – ESC 1997)
2. “Making Your Mind Up“, Bucks Fizz (1:a av 20 – ESC 1981)
3. “Save Your Kisses For Me“, Brotherhood of Man (1:a av 18 – ESC 1976)
4. “Puppet On A String“, Sandie Shaw (1:a av 17 – ESC 1967)
5. “Boom Bang-a-bang“, Lulu (delad 1:a av 16 – ESC 1969)
6. “Where Are You?“, Imaani (2:a av 25 – ESC 1998)
7. “Better The Devil You Know“, Sonia (2:a av 25 – ESC 1993)
8. “One Step Out Of Time“, Michael Ball (2:a av 23 – ESC 1992)
9. “Why Do I Always Get It Wrong“, Live Report (2:a av 22 – ESC 1989)
10. “Go“, Scott Fitzgerald (2:a av 21 – ESC 1988)
(Källa: eurovision.tv – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Här ovan finns så många otroligt bra brittiska ESC-bidrag från 60-, 70-, 80- och 90-talet att jag omöjligt kan göra en rättvisande topp-tio. 🙂 Vad som hände med BBC och deras förmåga att välja ut riktigt bra låtar (som även fungerar live) efter milleniumskiftet vet jag inte, men jag hoppas att de snarast hittar tillbaka till sin forna glans. 😀

Jag kan i alla fall säga så mycket att “Making Your Mind Up” med Bucks Fizz (1981) är min personliga favorit av alla de brittiska bidragen. Hur min topp-tio skulle se ut vet jag inte riktigt, endast att jag (förutom de flesta av ovanstående) vill ha med följande tre bidrag någonstans på topplistan:

Fler brittiska ESC-bidrag som förtjänar uppmärksamhet (enligt Schlagerpinglan):
♥ “One Step Further“, Bardo (7:a 1982)
♥ “I’m Never Giving Up”, Sweet Dreams (6:a 1983)
♥ “Runner In The Night“, Ryder (7:a 1986)

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Storbritanniens tio bäst placerade Eurovision-bidrag”

 1. Adri

  Jag är inte lika kritisk till Storbritanniens deltagande som en viss annan person på bloggen här.

  Dock så visar inte denna topp 10 något vettigt direkt. Endast plats 6 och 7 är låtar jag faktiskt på riktigt tycker om. Framför allt plats 6, “Where are you?” från 1998. Så himla 90-tal. Jag som är en “sucker for nostalgia” kan ju inte annat än att älska den låten.

  Bortsett från 1993 och 1998 års bidrag skulle jag vilja ha med:
  – Never give up on you, 2017
  – Lonely symphony, 1994
  – Jack in the box, 1971

  Vet inte i vilken ordning 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Nej, inte heller jag är så där jättekritisk utan kan t.o.m. hitta låtar från 2000-talet som jag tycker riktigt bra om. Tyvärr så tyckte jag inte att varken “I Can” (Blue – 2011) eller “Cry Baby” (Jemini – 2003) fungerade så bra live, men studioversionerna lyssnar jag på regelbundet än idag. 🙂

  “I Can” (2011)
  musikvideo: https://www.youtube.com/watch?v=y3IMgct33hI
  ESC-musikvideo: https://youtu.be/mRU31ieUhJM?t=10
  live i ESC: https://youtu.be/y1dXMWWq6y8?t=9

  “Cry Baby” (2003)
  musikvideo: https://www.youtube.com/watch?v=uIqItP–pGY
  live i ESC: https://youtu.be/XAJ62IG3gBo?t=1

 3. Adri

  Lustigt att du nämner just 2000-talet för jag tänkte precis säga att jag hoppas inte Storbritannien hoppar av (det ryktet går ju) för nu med Lucie Jones tycker jag de skickade sin bästa låt sen just 1998. “Never give up on you” var faktiskt den första fullträffen Storbritannien kommit under detta milleniet för min del 🙂 och att de satt igång en nationell final är jag också helt för, även om det 2016 slutade på fel sätt.

  Vad gäller de två du nämner så avskydde jag “I can”. Jag har enormt svårt för pojkband generellt och den låten var väldigt “typisk” så den gav jag inte så mycket för i någon av versionerna. Jag vet att det var en av medlemmarna som verkligen slaktade låten live dock.

  Låten 2003 minns jag väl. Alla låtar från 2003-upplagan ligger mig nära då det var min första ESC. Kommer ihåg att jag gillade när jag hörde “Cry baby” och blev chockad när jag på morgonen fick veta att den blev nollad. Men sen kom verkligheten ikapp. Jag har gått tillbaka och lyssnat på det framträdandet och det låter ju väldigt illa. Kanske inte värdigt av en nolla, men det låter illa. Men i studioversion funkar den får jag väl ändå ge den 🙂

 4. Micke

  @Adri, tack för att du kallar mig person. Det var respektfullt 🙂

  En fråga dock. Har du tagit illa upp för det jag skrivit om Storbritannien och Irland? Har du förstått vad jag menar? Det handlar lite om det hatet som så många har mot ESC och det i deras patetiska startfält som alla länder ställer upp med. Aldrig några stora artister och låtskrivare. Jag kan delvis hålla med dessa men skakar det bara av mig och tar det för vad det är. Jag är som sagt inte ute efter hits utan en blandning av musik, helst då sånt som man sällan får till sig från ländernas innersta djup.

  Det är det som är ESC för mig och att det är b-artister och låtskrivare bekommer mig inte ett skit. När det dock gäller de i mina ögon två största länderna när det gäller musik är det dock en helt annan sak. Där handlar det inte om b-artister/låtskrivare och inte heller c, d eller e. Det där är illa nog men det är ändå inte det som skapar min avsky mot deras medverkan utan deras fullständiga ointresse för tävlingen på alla plan.

  Skulle kunna utveckla detta i en hel bok men det räcker så här för allas vårt bästa 🙂

  @Pinglan, kul att se din topp två. Där finns den fullkomligt överlägset bästa låt Storbritannien ställt upp med i ESC – Katrina and the Waves. Där finns också den som skulle kunnat vara den i mina ögon absolut sämsta – Bucks Fizz men nu var det så att det inte går att glömma bort Storbritanniens bidrag från 1990. Ett av de sju bidragen i ESC historien som jag ser som allt annat än musik. Det värsta är att två av dessa sju kommer från Sverige. Helt överens med dig Pinglan om att Storbritannien hade bättre bidrag förr men de jag gillar bäst förutom Katrina and the Waves och några andra deltog innan jag ens slagit upp mina blå på 60 och 70 talen.

 5. Adri

  @Micke: Nej jag har absolut inte tagit illa upp av dina kommentarer 🙂 Det ska ta jäkligt mycket innan jag blir kränkt 🙂 Sen håller jag inte fullständigt med dig, för jag ser gärna att ESC blir en plats för okända artister att få sina genombrott.

  Jag hoppas tex att karriären fortsätter gå på rätt håll för Lucie Jones även om hon kanske inte var ett jättestort namn! 🙂 Dock så är hon ändå lite av ett namn om man är involverad i musikal-branschen i Storbritannien har jag förstått så jag gissar att hon redan hade en viss fanskara 🙂

  Men sen stämmer inte det du säger om att det bara är E-artister som deltar till 100%. Förra året deltog Leona Lewis (som låtskrivare bara dock) och hon sjöng ju hela Europas bäst säljande låt år 2007 (“Bleeding Love”) och har än idag över 4 miljoner lyssnare i månaden på Spotify. Med det sagt så förstår jag din poäng! 🙂 Det stör bara inte mig lika mycket.

  Sen håller jag dock med dig om att deras totala ointresse av tävlingen är riktigt irriterande, men jag tycker inte alltid det visats i deras bidrag! 🙂

  Sen avslutar jag bara med att jag hoppas inte du tog illa vid dig av att jag kallade dig “person”. Jag är inte bäst på att tolka skrift så jag vet inte om du menade ditt “tack” ovan, eller om du var ironisk när du kallade det “respektfullt”. Jag menar inget illa eller otrevligt i alla fall, och om du inte gillade det så ber jag om ursäkt! 🙂

 6. Micke

  @Adri min vän om jag hade varit arg så hade du märkt det. Det händer väl kanske en gång på två eller tre år att jag blir arg men när det händer då märks det 🙂 Jag har extremt svårt för att bli arg, jag ska alltid diskutera mig ur allt och finna någon lösning. Jag förstår dock hur du tänker då det är något helt annat att prata med någon bakom en dator än öga mot öga. Ögonen är de som berättar om en människas inre vilket inte går att utläsa så här.

  Jag vet att jag har tämligen lätt för att skriva och uttrycka mig men jag vet också att jag har en svaghet i mitt skrivande. Detta fick jag speciellt bekräftat för ett tag sedan då en vän som aldrig sett allt jag skriver fick ett lindrigt sagt förvånande uttryck när han såg det. Det han tänkte på var just det jag nyss nämnde det att jag nästan aldrig blir arg men i mitt skrivande kan det ibland låta som jag är arg. Jag trycker på mer än jag menar av någon märklig anledning. Exempelvis har jag vid flertalet tillfällen här yttrat om hur mycket jag “hatar” Österrikes bidrag från 2012. Jisses Adri hade du förstått hur jag egentligen ser på dessa bidrag jag “hatar” hade du förstått att hat, ilska och liknande inte ens existerar i min inre värld. Det lilla hat som finns i mig sparar jag till mördare, våldtäktsmän, pedofiler och annat löst folk. Jag slösar inte hat i diskussioner och annat.

  Så Adri du behöver inte be om ursäkt för jag var bara ironisk som jag ofta är Men självklart svårt att förstå det bakom en skärm eller liknande 🙂

 7. Micke

  @Pinglan, när jag kollar på din topp 10 i Storbritannien märker jag att 6-7 av dem skulle platsa även på min topp 10. Dessutom när du nämner ytterligare tre bidrag hittar du två av mina andra 🙂 Inte illa 8 av 13 samma 🙂 Det som dock förvånar mig mest är detta. Har du glömt att lyssna på bidraget från 1972? 🙂

 8. Adri

  Micke: Först och främst så är det bra att du inte tog illa vid dig 🙂 Jag förutsatte nästan det. Efter några år här på bloggen vill jag ändå tro att jag vet någorlunda hur personerna här är men ville ändå va säker 🙂 Men då är vi på samma sida!

  Oc för det andra: Om jag har förstått det rätt, och där lämnar jag också utrymme för att eventuellt skämma ut mig, så är det inte Pinglans topp 10 ovan 🙂 utan Eurovision.Tv’s officiella topp 10 (därför det bara är första- och andraplatser). De andra tre låtarna är dock Pinglans val 🙂 Det är i alla fall så jag förstod det. Är det fel så får Pinglan rätta mig 🙂

  (Jag gillar för övrigt Storbritanniens låt från 1972, en låt jag växt upp med. hade nog haft det strax utanför toppfemman jag skrev ovan, plats 6-7 kanske 🙂 )

 9. Schlagerpinglan

  @Adri och Micke, Adri har alldeles rätt: topplistan är eurovision.tv:s sammanställning av Storbritanniens bäst placerade bidrag och inte min egen topp-tio. Däremot så vill jag ha med de flesta av de tio + mina egna tre bonusbidrag i min topp-13, ordningen skiftar dock från dag till dag. 😀

  Micke, jag har lyssnat på 72-bidraget men, även om det har en viss svängighet som tilltalar mig, så avskräcks jag av western-vibbarna som trots allt dyker upp då och då. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se