30 years ago: The 1987 Eurovision Song Contest in Brussels” (6:01 – Aug 10, 2017)

Schlagerpinglan: Vi tar en liten paus från alla ESC-2018-bekräftelser och gör en återblick 30 år tillbaka i tiden. I går presenterade den officiella Eurovision-sidan ovanstående video-klipp, där man får ett smakprov på hur det såg ut och lät vid Eurovision Song Contest 1987 i Bryssel. Mer information om den underbara årgången, i form av resultatlistan och liveframträdanden av alla bidragen, ser ni här nedan. Mycket nöje. 😀

Eurovision Song Contest 1987 – Resultatlistan:
1. Irland Hold Me Now“, Johnny Logan 172 p.
2. Tyskland Laß Die Sonne In Dein Herz“, Wind 141 p.
3. Italien Gente Di Mare“, Umberto Tozzi and Raf 103 p.
4. Jugoslavien Ja Sam Za Ples“, Novi Fosili 92 p.
5. Nederländerna Rechtop In De Wind“, Marcha 83 p.
5. Danmark En Lille Melodi“, Anne-Catherine Herdorf and Bandjo 83 p.
7. Cypern Aspro Mavro“, Alexia 80 p.
8. Israel Shir Habatlanim“, Datner and Kushnir 73 p.
9. Norge Mitt Liv“, Kate Gulbrandsen 65 p.
10. Grekland Stop!“, Bang 64 p.
11. Belgien Soldiers Of Love“, Liliane Saint-Pierre 56 p.
12. Svergie Boogaloo“, Lotta Engberg 50 p.
13. Storbritannien Only The Light“, Rikki 47 p.
14. Frankrike Les Mots D’amour N’ont Pas De Dimanche“, Christine Minier 44 p.
15. Finland Sata Salamaa“, Vicky Rosti 32 p.
16. Island Hægt Og Hljótt“, Halla Margarét 28 p.
17. Schweiz Moitié Moitié“, Carole Rich 26 p.
18. Portugal Neste Barco à Vela“, Nevada 15 p.
19. Spanien No Estás Solo“, Patricia Kraus 10 p.
20. Österrike Nur Noch Gefühl“, Gary Lux 8 p.
21. Luxemburg Amour Amour“, Plastic Bertrand 4 p.
22. Turkiet Sarkim Sevgi üstüne“, Seyyal Tanner and Lokomotif 0 p.
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Personligen tycker jag att det är roligt att påminnas om ett år då jag var helnöjd med resultatet, i alla fall vad gäller vinnarbidraget. Det var ju några år sedan nu som jag senast fick se min favorit vinna så jag har nästan glömt hur det känns. 😉

1987 så tillhörde även GreklandsStop!” och LuxemburgsAmour Amour” mina personliga favoriter men nu 30 år senare så består min topp-fem utav ItaliensGente Di Mare“, IrlandsHold Me Now“, IsraelsShir Habatlanim“, TysklandsLaß Die Sonne In Dein Herz” och FinlandsSata Salamaa“.

Smaken må ändra sig lite över tiden men en sak består i alla fall: jag tycker fortfarande att flertalet av de 22 tävlande bidragen har sina ljuspunkter och jag kan inte peka på ett enda av dem som jag inte gillar på något sätt. 80-talet var, i alla fall för mig, något riktigt speciellt i ESC-väg. Jag vill dock inte klyscha till det med ett “det var bättre förr” för lyckligtvis så har det visat sig att de flesta ESC-perioder har sin egen charm. Annars hade man nog slutat titta för längesedan. 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


16 kommentarer till “Tillbakablick: Eurovision 1987 i Bryssel”

 1. Micke

  @Pinglan, vad har du gjort? Är du drogad eller nåt? Gång på gång på senare tid har vi legat väldigt nära varandra i smak. Verkar som det håller på att bli lite ordning på dig 🙂 Skämt åsido vi har fyra av fem gemensamma på topp 5:

  1. Italien – “Gente Di Mare“, Umberto Tozzi and Raf
  2. Israel – “Shir Habatlanim“, Datner and Kushnir
  3. Tyskland – “Laß Die Sonne In Dein Herz“, Wind
  4. Turkiet – “Sarkim Sevgi üstüne“, Seyyal Tanner and Lokomotif
  5. Finland – “Sata Salamaa“, Vicky Rosti

  Italien är överlägsen högst upp på tronen men sen är det nästan lika. Turkiet och Finland lägger jag sist då liveframträdandet var så mycket sämre än studioversionerna.

 2. Adri

  Detta var ju pre-Adrian, så min koll på 1987 är högst bristfällig. Men för att i alla fall ha något att tillföra så lyssnade jag i alla fall genom snabbgenomgången (och några hade jag såklart hört innan också 🙂 ) och min kommentar blir såhär:

  Det verkar inte vara ett år för mig. Om man inte har något nostalgiskt band till året har jag svårt att se året som vidare minnesvärt, men det är ju olika från person till person (så är det exempelvis för mig och ESC 2004. Ett år som mer eller mindre alla tycker är bland de tre svagaste åren, men som jag har starka nostalgiska band till då jag så väl kommer ihåg lilla barn-versionen av mig kollandes på den upplagan. Den första upplagan jag lyckades hålla mig uppe hela sändningen. Då kommer den årgången alltid betyda lite extra för mig!)

  Men åter till 1987… om jag ska göra en topp 5 så blir det 🙂

  1. Irland “Hold me now”
  2. Belgien “Soldiers of love”
  3. Turkiet “Sergi Sevsti üstüne”
  4. Cypern “Aspro mavro”
  5. Spanien “No estás solo”

 3. Adri

  Men enda jag faktiskt skulle använda uttrycket “bra på riktigt” på är Irland 🙂 värdig vinnare indeed!

 4. Mackan

  Än idag skäms jag för det bidrag vi skickade det året, Boogaloo dansa rocken rolla! Kalypsolåten som senCarl Bildt tog till en helt annan nivå.

  Synd att Lasse Holms alster “Högt över havet” inte fick chansen, vad tror ni, hade Arja haft en större chans?

 5. Micke

  “Pre-Adrian”

  Trodde inte det fanns något sånt när det gällde musik för Adri 🙂 Förstår givetvis vad du menar och det finns på så sätt massor av Pre-Micke när det gäller ESC men ändå inte. Jag har hört precis allt som varit i ESC men dock inte MF. Det mesta har jag givetvis glömt bort men när jag väl hör dem igen klickar det oftast till i skallen.

  Jag vet att jag går totalt emot Pinglan i det jag kommer att säga nu för jag vet att hon älskar den låten, vilket inte jag gör. Hoppas du inte tar illa upp pinglan men jag tycker refrängen i Johnny Logans Hold me now är bland de torraste och tråkigaste jag vet. Nästan i klass med refrängen till Carolas Främling. Jag pratar dock om refrängen till Logans låt.Det påminner om hur jag känner om Sveriges bidrag till 2009, ett år jag nu kommer att titta lite på.

  Du nämner 2004 som ett litet år för dig Adri. Ett år som verkligen var mitt var 2009 där jag finner fem av mina topp 25 överhuvudtaget. Fyra av mina topp 15, tre av mina topp 10 och två av mina topp 3.Ska nu nämna tio bidrag från det året av olika anledningar. De två första kan jag inte skilja åt se de blir två på första plats. Dessa två tillsammans med Lane Moje – Serbien 2004 är mina tre favvisar överhuvudtaget.

  1. Schweiz: – “The Highest Heights” Lovebugs (Har sagt det förut och gör igen. Ska ni lyssna så gör det från videon och inte rån semifinalen då sångaren kraxar som en kråka med kraftig feber i kroppen)
  1. Bosnien-Hercegovina: – “Bistra-Voda”, Regina (Samma sak här. Videon gäller och inte på scen demaskerade i stereotypt vitt)
  3. Estland: – “Rändajad”, Urban Symphony (Har plats nio på min topp överhuvudtaget)
  4. Frankrike: – “Et s’il fallait le faire”, Patricia Kaas (Min topp 15 överhuvudtaget. Tänk vad klass och äkta närvaro kan betyda. En kvinna går in på scen. Hon gör egentligen ingenting men det hon har är något de flesta i ESC saknar. Hon har DET. Hon dominerar fullständigt utan att ta till löjliga moves eller liknande. Eller vad säger Tyskland, Grekland och Ungern från samma års tävling)
  5. Island: – “Is it true”, Yohanna (Min topp 25 överhuvudtaget. Egentligen en ganska simpel sång men lik förbannat väldigt vacker. På något sätt har den tagit sig innanför mitt skinn och stannat där)

  Dessa fem är alltså på min topp 25 överhuvudtaget men ytterligare fem bidrag minst från 2009 förtjänar ett omnämnande 🙂

  6. Portugal: – “Todas as ruas do amor”, Flor-de-lis (Detta älskade Portugal som sannerligen inte alltid har bra bidrag men som alltid är äkta och står för sin sak. Söt liten bagatell men oj så tilltalande)
  7. Moldavien: – “Hora din Moldova”, Nelly Ciobanu (Kan rena rena nonsensbidrag någonsin vara tilltalande? Ja det bevisar sannerligen Moldavien med detta bidrag. Sicken skit egentligen men så jädra glad jag blir efter varje lyssning. Så än idag)
  8. Irland: – “Et cetera”, Sinéad Mulvey & Black Daisy (Vaaaaaaaa har Micke hittat något bra hos Irland i ESC? Nja bra är det inte och kriterierna är likadana som vanligt. Devisar inget intresse för ESC men lik förbannat blir jag lite småglad av det här)
  9. Sverige: – “La voix”, Malena Ernman (Den här låten är absolut bäst på ett sätt. Vilket? På att vara det mest svårbedömda bidrag i hela ESC-historien. När man presenterar en vers som låter som Gubben Noak eller liknande startar man ju väldigt lågt och man oroar sig för resten. Men då möts man av en klassrefräng och plötsligt vet man inte vad man ska säga om låten. Vad tänkte de på de som skrev låten när de fick ihop den usla versen? Hade de jobbat på dagis ett halvår innan)
  10. Norge: – “Fairytale”, Alexander Rybak (Först var jag grymt besviken när den här vann med tanke på min topp 5 här men sedan började jag tänka om lite. Det är ju trots allt ett litet glädjepiller så det är väl ok)

 6. Micke

  @Mackan, problemet med “högt över havet” är väl att den har en av MF-historiens sämsta texter vilket inte vill säga lite. Nu hade ju inte det spelat någon roll iofs då Europa inte hade förstått det. Hur det hade gått för den är ju tyvärr omöjligt att sia om. Det är ju det som är det tråkiga. Ungefär som jag känner om Nano i år. Jädrar så jag önskar att vi hade kunnat skicka den istället.

  Ett av få år som man kan säga hur det egentligen skulle gått hölls tävlingen när jag inte ens hade gjort min entre i detta livet. Året jag pratar om var 1975 då Lasse Berghagen vann med Jennie Jennie. Senare visade det sig att två andra bidrag Michelangelo med Björn Skifs och Bang-a-bomerang med Svenne och Lotta blev stora hits i Europa. Har säkert även hänt under min livstid men just nu minns jag inget.

 7. Adri

  @Mackan: Jag kan väl inte säga att jag gillar varken låten “Högt över havet” eller Saijonmaa’s röst, så personligen är jag helt nollställd till låten. Men jag tror faktiskt ändå den hade klarat sig bättre 🙂

 8. Adri

  Micke: Bara för att förtydliga, även om du verkar förstå, så betyder Pre-Adri att 1987 års upplaga var före min tid. Musiken är inte före eller efter någon tid alls 🙂 Jag lyssnar mycket mycket på 1980-talsmusik så det är inte problemet. Men just ESC 1987 är ett år jag aldrig varit intresserad av (och efter att nu hört igenom hela året så tror jag helt enkelt inte det var ett år för mig, hade jag levt och varit ett ESC-fan redan då så kanske jag hade tyckt om det eftersom det kanske var ett typiskt ESC-år där och då men för mig säger låtarna knappt någonting). Det handar egentligen inte om att året är “för gammalt för mig”, utan att det bara är ett år som fallit under radarn för mig. Hade vi gått ytterligare 10 år tillbaka och kollat närmre på 1977 hade jag haft mycket mer att säga till om, där vet jag betydligt mer (även om det inte kan jämföras med de som fanns med där och då).

  Apropå Hold me now är det en låt jag först nu i på riktigt vuxen ålder lärt mig uppskatta. När jag kom över låten som ung var det inget för mig. Jag föredrar hans låt från 1980 helt ärligt, men med tiden har jag börjat mjukna för “Hold me now” också! 🙂 Sen en liten kommentar om “Främling” så tycker jag det är den överlägset bästa av Carolas tre efforts i tävlingen. Jag är inget fan av hennes musik eller hennes röst, men Främling gjorde ändå något rätt hos mig!

  Sen apropå 2004 så ser jag inte det som ett år av vidare hög kvalitet. Tvärtom, nu i efterhand finns det så mycket crap där (mycket berodde konstigt nog på att Turkiet var en usel värdnation. Mikrofonerna verkade vart halvt avstängda genom de flesta låtar och akustiken var under all kritik. Det har ju påverkat alla låtar negativt vilket skadar ju då flera låtar från början var svaga som tusan) i form av kaos framträdande, tråkiga solomän, svaga röster och oj så plastig musik (Malta, Monaco, Portugal, Bosnien Herzegovina, Ryssland, Sverige och till och med min vinnare Albanien är bara exempel på att det var plastmusik som dominerade den årgången). Så 2004 ligger mig inte varmt om hjärtat pga de tävlande i sig, utan det har bara ett nostalgiskt värde. Verkligen bara det. För nu i vuxen ålder hör jag ju att “Ouch! Det mesta låter ganska illa.”

  I så fall var 2009 ett mycket bättre år som du säger. 2 av min topp 3 var där (och MÅÅÅNGA andra bra låtar). Israel (“There must be another way” är min tredjeplats någonsin och Estland (“Rändajad”) är min förstaplats genom historien 🙂

 9. Schlagerpinglan

  @Mackan, Sådana funderingar är inte helt enkla då man aldrig riktigt kan veta hur andra reagerar på låtar där de inte förstår texten, men “tänk om”-spekulationer är alltid underhållande. 😀

  Själv tror jag faktiskt att Arja hade kunnat få en bättre placering då jag upplever själva melodislingorna och Arja själv som betydligt mer intressanta än Lotta och hennes bidrag. Lättsamma, glada bidrag har dock en förmåga att dra till sig röster, så helt säker är jag inte… men jag vet i alla fall att jag själv hade Arjas bidrag långt före Lottas på mitt poängkort när det begav sig. 😀

 10. Schlagerpinglan

  @Micke, Du vet om att jag inte tar illa vid mig om du totalsågar de bidrag jag gillar. Hade jag gjort det så vore jag totalt tillplattad vid det här laget, så ofta som det hänt under åren. 😉 (Inte att du sågat mina favoriter utan att vi ibland har lite olika smak.)

  “Hold me now” är för mig en otroligt känslostark låt som fortfarande kan ge mig rysningar om omständigheterna är de rätta, men jag kan förstå att den kan uppfattas som lite torr om man bara lyssnar på den rakt upp och ner. 🙂

 11. Micke

  @Pinglan, tro mig jag totalsågar inte Irland 1987 🙂 Däremot är det i mina ögon tråkigt att en mycket lovande vers inte följs upp på ett bättre sätt. Så här rankar jag hans fyra bidrag i ESC

  1. “Terminal 3” – 1984
  2. “Why Me” – 1992
  3. “What’s Another Year?” – 1980
  4. “Hold Me Now” 1987

 12. Lukas

  Jag har ju min vana trogen att lyssna igenom alla årgångar för att sätta betyg på låtar som vart med. Just 1987 sticker ut för mig som ett väldigt starkt år faktiskt. Åtta låtar som jag anser vara mycket bra (alltså fempoängare), ingen låt som är vare sig en etta eller nolla (alltså ingen låt som underkänns!). Och dessutom vinner en av femmorna.

  Min topp 8:

  1. Israel
  2. Luxemburg
  3. Portugal
  4. Storbritannien
  5. Irland
  6. Belgien
  7. Jugoslavien
  8. Schweiz

 13. Adri

  @Lukas: Oj där blev jag väldigt förvånad 🙂 Av de återkommande kommentatorerna här på bloggen skulle jag säga att det är din smak som skiljer sig mest från min. Ofta är vi raka motsatser vad gäller musik tycker jag, och det är ingen kritik eller värdering i det. Det är intressant bara tycker jag 🙂 Men därför blir jag så förvånad över att vi ändå har två gemensamma favoriter år 1987 i form av Irland och Belgiens låtar! Ingen annan här verkar ju hört något vidare speciellt när det gäller Belgien så kul att någon i alla fall är med mig! 🙂

  @Micke: Intressant topp! Jag var helt ovetande om att Logan låg bakom Terminal 3. Med den vetskapen skulle jag säga att min topp 4 Logan-bidrag u tävlingen ser ut såhär:

  1. Terminal 3 (Klart man hejar på Sverige som svensk men 1984 var, tillsammans med 1991, totalt oförtjänta vinster. Denna eller Italiens låt borde vunnit 1984).
  2. What’s another year?
  3. Hold me now
  4. Why me?

 14. Micke

  @Adri av en helt ovidkommande anledning kollade jag tillbaka på en grej här och fick syn på att jag missat en grej du skrev här 🙂 Du är definitivt inte den ende som är ovetandes om att Terminal 3 är Johnny Logans låt. Tänka sig att Sverige och Herreys är de enda som någonsin lyckats besegra Johnny Logan i ESC 🙂 För mig är Italien solklara vinnare av ESC 1984. Har absolut ingenting emot Herreys men Gente di Mare är way over that one som jag ser det. Sätter även Terminal 3 före. Har för mig att jag någonstans ska ha sett en prewiew av Terminal 3 som ska vara klassen bättre än den i tävlingen. Kan vara helt ute och cykla men jag har i alla fall för mig det men hittar ingen.

 15. Micke

  Nu fick jag för mig att slänga in en annan ranking 🙂 Den av svenska ESC-vinnare

  1. Euphoria 2012 (Ett bra bidrag)
  2. Waterloo 1974 (En av Abbas två sämsta låtar. Att den blir tvåa här säger mer om övriga svenska vinnare)
  3. Take me to your heaven 1999 (Helt ok bidrag)
  4. Diggi loo diggi ley 1984 (Helt ok bidrag)
  5. Heroes 2015 (En skaplig vers följs av en vedervärdig refräng)
  6. Fångad av en stormvind 1991 (Carolas bästa låt vilket väl säger en del om de övriga)

 16. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag hänger på och gör min rankning av Sveriges ESC-vinnare:

  1. Euphoria 2012 (En låt som känns speciell och som förtjänar alla utmärkelser den fått.)
  2. Diggi loo diggi ley 1984 (Notstalgi som fortfarande håller i sig.)
  3. Take me to your heaven 1999 (Min favorit av alla ESC-bidrag genom tiderna när jag började blogga 2007 men som på senare tid tappat lite av sin magi.)
  4. Fångad av en stormvind 1991 (Bra låt, fantastisk sångerska.)
  5. Waterloo 1974 (En klassiker som tyvärr spelats sönder och som jag därför inte längre gärna lyssnar på.)
  6. Heroes 2015 (Gillade aldrig låten men Måns gör underverk med den.)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se