ESC2018 TV-bolaget RTK har meddelat att de hade stora hopp om att Kosovo skulle få delta i Eurovision Song Contest 2018 då det är Portugal (ett land som erkänt Kosovo som en självständig stat) som ska hålla i arrangemanget.

Enligt EBUräcker inte detta för att Kosovo ska kunna delta. Förutom att landet inte är EBU-medlem (varken aktiv eller associerad) så faller de på regeln som säger att alla deltagarländerna måste vara antingen ITU-medlemmar eller tillhöra Europarådet – Kosovo tillhör inte någon av dem och kan därför inte delta i ESC. (Källa: esctoday.com)


Suus” Rona Nishliu (artist från Kosovo) (Albanien 5:a i ESC 2012)

Schlagerpinglan: Precis som i fallet med Kazakstan så tycker jag att det är roligt att se hur länderna står i kö för att göra debut i denna underbara tävling. Även om jag personligen gärna ser ett flertal ESC-debutanter så finns det inte så mycket att säga om de inte uppfyller kraven för ett deltagande.

Kosovo visar ett stort intresse och har sänt tävlingen ett flertal år, landet ligger mitt i Europa och det finns fortfarande plats för en del nya länder i semifinalerna. Det finns m.a.o. stora förutsättningar för att landet ska kunna bli en del av ESC-familjen i framtiden.

Jag har dock svårt att se hur detta skulle kunna bli möjligt innan samtliga ESC-länder erkänt Kosovo som en självständig stat*. ESC har tillräckligt med infekterade konflikter i nuläget och behöver knappast ytterligare en sak att bråka och politikrösta om. Förhoppningsvis löser sig allt mirakulöst inom en inte alltför avlägsen framtid, främst för landets skull men även för att jag är väldigt nyfiken på vad för slags bidrag de hade skickat till tävlingen. 🙂

Se wikipedia för mer information om landet Kosovo. (Kosovë / Kosova på albanska)

Relaterad information: *I nuläget har bl.a. Sverige erkänt Kosovo som ett självständigt land medan länder som Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien och Hercegovina, Cypern, Georgien, Grekland, Israel, Moldavien, Rumänien, Ryssland, Spanien, Serbien, Ukraina och Vitryssland ännu inte gjort det. (Källa: wikipedia)

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Eurovision 2018: Dags för debut för Kosovo?”

 1. Fredrik

  De som tycker ALLA länder ska vara med i ESC med 4-5 semifinaler med 20-25 låtar i varje. Tycker ni inte det blir för mycket? Det ska inte vara så många länder så Sverige kommer med i final var 5e år i värsta fall. Jag tycker 2 semifinaler med max 20 i varje är lagom så det är 50% chans att gå vidare. Jag förstår inte tjusningen med att göra det dubbelt så svårt att kvalificera sig för final. Gör ni? Min åsikt bara 🙂

  Serbien kommer ej godkänna Kosovo så blir svårt för dem att vara med.
  Jag tycker det räcker med ex -sovjet länder som det är. De är 10 stycken redan. Kazakstan behövs inte. De har Turkvision som de är med i redan.

 2. Schlagerpinglan

  @Fredrik, Nu tillhör jag ju inte de du vänder dig till med frågan, då jag inte kan se att ett 4-5-semifinalssystem skulle fungera, men jag vill likväl förtydliga mig så att inga missförstånd uppstår.

  Jag vet bara att jag i förbigående, i ett desperat att öppna upp för fler länder i ESC, skrivit att man i så fall får införa en tredje semifinal. Detta tror jag dock inte skulle fungera i praktiken då det, precis som du skriver, skulle betyda att alltför få länder går vidare till final. Allt är en balansgång och i valet mellan att ha en spännande tävling där många har chans att gå vidare till final och öppna upp för väldigt många nya länder så väljer jag det förstnämnda. Med det inte sagt att jag inte vill ha några nya länder, för det vill jag väldigt gärna och jag tror att det skulle kunna gå att klämma in ett fåtal till, men utrymmet är som sagt begränsat. 🙂

  Sedan kan jag förstå åsikten att det redan finns väldigt många ex-sovjetländer och att den kvoten kan tyckas vara fylld… även om jag själv gärna ser Kazakstan i tävlingen som ett trevligt nytillskott. Vad gäller Serbien/Kosovo-frågan så krävs det förmodligen, som jag redan var inne på, ett mirakel för att det ska lösa sig men jag hoppas, som sagt, att de inväntar det (miraklet) så att vi inte öppnar upp för fler konflikter som riskerar att splittra ESC.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se