Rock i Eurovision Song Contest

2017-10-08 (söndag)

Schlagerpinglan: Här nedan ser ni tredje delen av den officiella ESC-sidans videoserie där de går igenom olika musikgenrer som tävlat i Eurovision Song Contest genom åren. Efter jazzbidragen och folkmusiken har det nu blivit dags för rockbidragen:

Olika genrer i Eurovision: Del 3 – Rock


Genres at Eurovision Part III: Rock!” (7:29 – Oct 6, 2017)

Schlagerpinglan: Här nedan ser ni länkar till de bidrag som togs upp i videoklippet ovan:

Exempel på rockbidrag i Eurovision Song Contest:

Varierade rockbidrag:
Island Island 2007 Valentine Lost“, Eiríkur Hauksson 13:e i semin
Montenegro Montenegro 2016 The Real Thing“, Highway 13:e i semi 1
Vitryssland Vitryssland 2012 We Are The Heroes“, Litesound 16:e i semi 2
Rock’n’roll:
Tyskland Tyskland 1956 So Geht Das Jede Nacht“, Freddy Quinn delad 2:a av 14
Folkrock:
Storbritannien Storbritannien 1972 Beg, Steal Or Borrow“, The New Seekers 2:a av 18
Österrike Österrike 1972 Falter Im Wind“, The Milestones 5:a av 18
Countryrock:
Nederländerna Nederländerna 2014 Calm After The Storm“, The Common Linnets 2:a i finalen
Orientalisk rock:
Georgien Georgien 2014 Three Minutes to Earth“, The Shin and Mariko 15:e i semi 2
Psykedelisk rock:
Georgien Georgien 2016 Midnight Gold“, Nika Kocharov and
Young Georgian Lolitaz
20:e i finalen
Progressiv rock:
Jugoslavien Jugoslavien 1974 Generacija 42“, Korni 12:a av 17
Glamrock:
Norge Norge 2005 In My Dreams“, Wig Wam 9:a i finalen
Heavy metal rock:
Finland Finland 2006 Hard Rock Hallelujah“, Lordi 1:a i finalen
Varierade rockbidrag:
Finland Finland 2007 Leave Me Alone“, Hanna Pakarinen 17:e i finalen
Tjeckien Tjeckien 2007 Malá Dáma“, Kabát 28:e i semin
Finland Finland 2008 Missä Miehet Ratsastaa“, Teräsbetoni 22:a i finalen
Slovakien Slovakien 2012 Don’t Close Your Eyes“, Max Jason Mai 18:e i semi 2
Punkrock:
Finland Finland 2015 Aina Mun Pitää“, Pertti Kurikan Nimipäivät 16:e i semi 1
Alternativ rock:
Turkiet Turkiet 2008 Deli“, Mor ve Ötesi 7:a i finalen
Turkiet Turkiet 2010 We Could Be The Same“, maNga 2:a i finalen
Turkiet Turkiet 2011 Live It Up“, Yüksek Sadakat 13:e i semi 1
Danmark Danmark 2011 New Tomorrow“, A Friend In London 5:a i finalen
Georgien Georgien 2011 One More Day“, Eldrine 9:e i finalen
Ukraina Ukraina 2017 Time“, O.Torvald 24:a i finalen
Finland Finland 2014 Something Better“, Softengine 11:a i finalen
Etnisk rock:
Moldavien Moldavien 2005 Boonika Bate Toba“, Zdob si Zdub 6:a i finalen
Azerbajdzjan Azerbajdzjan 2008 Day After Day“, Elnur & Samir 24:a i finalen
(Sammanställning av schlagerpinglan.se – Info från eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Vad gäller ovanstående bidrag så blir det lite svårt att rada upp mina favoriter, då mer eller mindre de flesta av bidragen får mig på riktigt bra humör. Hade jag fått bestämma så hade vi sett betydligt fler rock-bidrag (i många olika under-kategorier) i ESC. 🙂

Klart är dock att Finland står i en klass för sig med ett stort antal topp-bidrag (men även ett, enligt min smak, rejält bottennapp). Även andra nordiska länder som Island, Norge och Danmark har skickat riktigt starka rock-bidrag genom åren. Jag hade tänkt runda av inlägget med en snitsig avslutning om att vi bara saknade Sverige i den samlingen, men jag skulle nog vilja påstå att vi redan är med där med råge tack vare “The worrying kind” med The Ark (18:e i finalen 2007), som av någon anledning glömdes bort i videoinslaget. 🙂

Min avslutning får i stället bli: mer nordisk rock i ESC! 😀

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Rock i Eurovision Song Contest”

 1. Lukas

  Mmmmm, här fanns mycket bra låtar att lyssna på. Speciellt blir det charmigt att höra t ex Tysklands andra låt från 1956, där man kunde märka att det fanns viss bredd i stilar redan då. Även om det i slutändan är så att om jag skulle välja favorit bland de som nämns blir det då Finland 08, Turkiet 08 och Slovakien 12

 2. Schlagerpinglan

  @Lukas, Då min personliga topp-tre (av de som nämndes) är Finland 2008, Finland 2014 och Finland 2006 så tycker jag att det är glädjande att se att fler uppskattar Teräsbetonis insats. Förhoppningsvis har de som väljer ut UMK 2018-bidrag liknande smak och anser att det är dags att ge den genren (om låten är tillräckligt bra och sångaren har en lika stark och passande röst) ytterligare ett försök, nu 10 år senare. 🙂

 3. Adri

  Jag tycker att dessa genregenomgångar som Eurovision.tv publicerar är lite intressanta, MEN… precis som i fallet med etno/folk-genomgången så har de ju än en gång lämnat ute de bästa låtarna.

  Det är ju ingen hemlighet att jag föredrar kvinnor än män när det gäller sångröster och tävlingens bästa två rocklåtar är det två fantastiska tjejer som står för:

  • Moldavien 2007: https://m.youtube.com/watch?v=SZzcIOvoIfo

  • Albanien 2008: https://m.youtube.com/watch?v=CmvA5kfNsig

  Visst, den sistnämnda låten är kanske inte den mest rockiga men om de klassar låtar som Vitryssland 2012 och Georgien 2014 som rock så är även den uppenbar rock!

  Båda de länkade låtarna ovan vann sina år för min del!

  Men om jag ska hålla mig till videon så finns här, precis som det ska vara, riktiga fullträffar men också riktigt crap.

  Jag gillar att avsluta med det positiva så om jag börjar med de sämsta:

  • Vitryssland 2012 – jag klarar inte av detta. Hemsk låt. Hemsk röst. Hamnade på plats 16/18 i sin semifinal och jag vill ändå kalla den överskattad.

  • Slovakien 2012 – jag var lite tveksam till att lägga till denna bland “de sämsta” för låten är ju egentligen bra. Inte fantastisk, men bra och kompetent absolut. Men framträdandet missade ju alla punkter. ALLA.

  • Finland 2015 – Jag har under snart tre år ännu inte hittat någon som har något bra att säga om denna låt. Jag förstår varför. Detta var uselt.

  • Turkiet 2011 – Precis som i fallet med Finland 2015 så undrar jag ens om det existerar personer som gillar denna låt. Det finns det säkert. Men jag har inte stött på någon och det är förståeligt. Låten hade man väl kunnat stå ut med om resten klickade. Men det gjorde det inte. Välförtjänt Turkiets första missade finalplats.

  Okej, nu har jag fått klaga 🙂 Då ska jag hylla de bästa:

  • Finland 2014 – I egen klass vad gäller videon. Jag älskar denna låt. Min vinnare 2014. Fin text, väldigt dynamisk låt och allt bara funkar!

  • Island 2007 – Ännu en gång väldigt snyggt utförande. Grym röst, snygga kontraster mellan vers och refräng. Framför allt introt hurrar jag för.

  • Storbritannien 1972 – (du har dock skrivit 1956 i inlägget, men ser man vilken låt det är så förstår man). En riktig jäkla feel good-låt.

  • Nederländerna 2014 – Motsats till Finland 2015. Har ännu inte stött på någon som ogillat denna. Och jag fattar varför.

  • Finland 2007 & 2008 – Förståeligt så ville Finland fortsätta skicka rock efter sin vinst 2006. Och de lyckades imponera båda gångerna för mig. 2007 är starkare för mig, trots den korkade texten. Men 2008 får stora pluspoäng för finskan. Och sångarens röst. Och låtens hetsiga tempo.

  • Danmark 2011 – Visst, han sjunger ganska svagt. Men vem bryr sig när låten är så fantastiskt bra?!?!

  • Georgien 2011 – Jag röstade på denna låt 2011. Hade kunnat göra om den. Låten är fantastisk. Sångerskan är grym. T.o.m rapparen är grym. Här finns egentligen bara en brist, och det är den skrikande snubben i bakgrunden. Allt annat får högsta betyg från mig.

  • Azerbajdzjan 2008 – Väldigt imponerande musik i denna låt. Symfoniskt på nåt sätt. Tillsammans med deras röster och det unika framträdande blir detta ett väldigt minnesvärt performance!

  Slutligen, hoppas rockmusiken fortsätter representeras i tävlingen 🙂 under vissa underkategorier då såklart.

 4. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag vet i alla fall en person som gillar Turkiets 2011-bidrag (jag själv) men måste erkänna att jag känner mig ganska ensam där. Sjävla ESC-framträdandet var dock inget för mig då färgschemat och ormmänniskan i bollen dränkte låten totalt. Nej, hade de valt att presentera den lite mer simpelt, som de gjorde från början https://www.youtube.com/watch?v=YQqqLs0OPjA , så hade det kanske gått bättre.

  Jag tackar för påpekandet om årtalet (som nu korrigerats till 1972 för både Storbritannien och Österrike). Hur mycket man än dubbelkollar så smyger det sig tydligen in fel ändå och då är det bra med uppmärksamma läsare. Tackar. 🙂

 5. Lukas

  Verkar som jag fortfarande är ensam om att faktiskt gilla Finland 2015… så som jag tänkte då, och som tänker nu också, det fantastiska med hardcorepunk som det här ändå var, är att det finns ingen mall över hur nån låt ska va. Man låter texten styra helt och hållet. Och det skräds inga ord. Hardcorepunk är kompromisslöst. Däremot tyckte jag det blev väldigt synd med liveframträdandet där med, då sångaren tappade texten ett par gånger… huruvida det hade påverkat utgången vet jag inte, men det är synd ändå.

 6. Schlagerpinglan

  @Lukas, Mmm.. när jag skrev att jag tyckte att Finland hade ett rejält bottennapp så var det just 2015-bidraget jag menade. Jag är inte helt ovan vid punk (utan har tvärtom “utsatts” för väldigt mycket av speedad, skränig punk via närstående musiker) men aldrig riktigt förstått tjusningen. Att det finns (relativt) många som gillar det är jag därför helt övertygad om, men ärligt talat så tror jag inte att text-missen skulle ha påverkat utgången i någon större grad. Det är nog en sådan genre som man antingen gillar eller har väldigt svårt för. Roligt dock (så här i efterhand) att den fick utrymme i tävlingen. 🙂

 7. Adri

  Okej bara i det här kommentarsfält fanns det personer som gillade Turkiet 2011 och/eller Finland 2015 så jag behövde visst inte leta mycket mer 🙂 Mina åsiktsord står jag dock kvar vid 🙂

  Vad gäller Turkiet 2011 så spelar det för mig ingen riktig roll om jag kollar på första framträdandet, musikvideon eller ESC-framträdandet. Mitt största problem är nämligen med bandet i sig. Framför allt sångaren. Jag vill inte se bandet, och ännu mindre sångaren. Jag kan ärligt talat inte säga varför för jag vet inte själv. Men de känns så himla opassande till låten. Vet som sagt inte vad det är. De stryker mig mothårs bara. I kombo med en låt som aldrig blir mer än “acceptabel” så tycker jag deras fiasko var ganska välförtjänt. (Sen sjunger inte sångaren vidare bra tycker jag).

  Finland 2015 handlade inte om genren i mitt fall. Alla genrer jag stött på i livet (och de är mååååånga), förutom kanske dansband, har några guldkorn. Inklusive punk oavsett form. Men som i så många andra fall var det utförandet som föll även om punk ska vara “operfekt” så var det bara oljud för mig (och ganska många med mig tyvärr). Inget fan av bandet heller, de verkade så otroligt obekväma.

  Text-missen tror jag inte påverkade resultatet på något håll faktiskt. Med tanke på att det var en ostrukturerad låt från början, med finsk text på det tror jag nog de flesta inte lade större märke på det. Inte ens jag första gången jag såg det. Men det är ju omöjligt att säga. Detta är bara min spekulation 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se