AlbanienSchlagerpinglan: I kväll, lördagen den 23:e december, är det dags för Albanien att välja ut sitt bidrag i Eurovision Song Contest 2018 genom finalen av “Festivali i Këngës 56“.

Här nedan hittar ni allmän fakta om den albanska uttagningen samt startfältet (inkl. länkar till bidragen och låttexterna) som tävlar i finalen samt mina personliga betyg av låtarnas studioversioner.

Allmänt om Albaniens “Festivali i Këngës 56”:
Totalt 22 bidrag tävlade i “Festivali i Këngës 56” som är en musikfestival som även utser Albaniens representant i ESC 2018.
Festivalen inleddes med två semifinaler, den 21:a och 22:a december, där elva bidrag tävlade i varje semifinal och 100% juryröster bestämde vilka som gick vidare till finalen, se semifinals-resultaten här.
Finalen, där 14 bidrag tävlar och 100% juryröster utser vinnaren, kan följas via RTSH 1, RTSH muzikë, RTSH Tani appen och rtsh.al (samt ev. facebook) kl. 20:45 CET (ev. 21:00 CET) den 23:e december.
Alla de tre showerna äger rum i Pallati i Kongreseve i Tirana och leds utav Adi Kastra, se festivalens officiella sida för mer information.

En av finalisterna i “Festivali i Këngës 56”:

Inis Neziri – “Piedestal” (liveframträdande i FiK 56-semifinal 2)

Albaniens “Festivali i Këngës 56” – Finalen, 23:e december:

Startordningen, bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans betyg
(baserat på studioversionerna):
1. “Ekziston” (It exists), Redon Makashi
live-framträdandestudioversionlåttext
(t&m: Redon Makashi, Timo Flloko)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
2. “Tjetër jetë” (Another life), NA & Festina Mezini
live-framträdandestudioversionlåttext
(t&m: Kreshnik Koshi)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
3. “E pamundur” (Impossible), Voltan Prodani
live-framträdandestudioversionlåttext
(t&m: Voltan Prodani, Zhuliana Jorganxhi)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
4. “Zemër ku je” (My love, where are you), Denisa Gjezo
live-framträdandestudioversionlåttext
(t&m: Mario Deda, Aurel Thëllimi)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
5. “Orë e ndalur” (Stopped clock), Tiri Gjoci
live-framträdandestudioversionlåttext
(t&m: Enis Mullaj, Tahir Gjoci)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
6. “Ngrije zërin” (Raise your voice), Orgesa Zaimi
live-framträdandestudioversionlåttext
(t&m: Briz Musaraj, Olti Curri)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
7. “Ra një yll” (A star has fallen), Rezarta Smaja & Luiz Ejlli
live-framträdandestudioversionlåttext
(t&m: Edmond Zhulali, Agim Doçi)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
8. “E dua botën” (I love the world), Artemisa Mithi
live-framträdandestudioversionlåttext
(t&m: Flamur Shehu, Agim Doçi)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
9. “I njëjti qiell” (The same sky), Manjola Nallbani
live-framträdandestudioversionlåttext
(t&m: Elgit Doda, Rozana Radi)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
10. “Piedestal” (Pedestal), Inis Neziri
live-framträdandestudioversionlåttext
(t&m: Gridi Kraja, Florian Zyka)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
11. “Sytë e shpirtit” (The eyes of the soul), Bojken Lako
live-framträdandestudioversionlåttext
(t&m: Bojken Lako)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
12. “Unë” (I), Mariza Ikonomi
live-framträdandestudioversionlåttext
(t&m: Mariza Ikonomi, Florian Zyka)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
13. “Mall” (Yearning), Eugent Bushpepa
live-framträdandestudioversionlåttext
(t&m: Eugent Bushpepa)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
14. “Fjalët” (The words), Elton Deda
live-framträdandestudioversionlåttext
(t&m: Elton Deda, Orges Toçe)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien

Schlagerpinglan: Efter två veckors lyssnande på de tävlande bidragen och två långa live-sändingar så var min förhoppning att jag skulle ha en klar bild av vad jag hade att vänta mig under finalkvällen men tvärtom så är jag mer förvirrad nu än innan semifinalerna började. Jag försökte att sätta betyg efter live-versionerna men det blev så fel då det alltför ofta visade sig vara de låtar jag uppskattade minst som framfördes bäst och vice versa.

Skulle jag gissa en vinnare så tror jag att det blir Eugent Bushpepa, Inis Neziri eller Orgesa Zaimi som får åka till Portugal men jag kan inte säga att jag är helt nöjd med det, även om jag tycker relativt bra om de två förstnämnda.

Helst hade jag sett att Tiri Gjoci övertygar alla med ett fängslande framträdande då “Orë e ndalur” är den enda låten i startfältet som riktigt talar till mig men om inget mirakel inträffar så är det snarare Elton Deda som jag sätter mitt naiva hopp till i kväll. “Fjalët” är en låt som jag fick upp ögonen för ganska sent men den är enligt mig ett helt OK val om nu inte Tiri lyckas övertyga juryn. 🙂

Uppdaterat: Esctoday.com har redovisat resultatet av deras läsarundersökning där de röstade på sina favoriter vid kvällens final och där vann “Ra një yll” med Rezarta Smaja & Luiz Ejlli överlägset. Om detta är ytterligare ett bidag som kan vara med i vinnarstriden eller endast en tittar-favorit lär vi få reda på inom några timmar. I wiwibloggs.com:s undersökning fick däremot Eugent Bushpepa flest röster.

Uppdaterat:
Schlagerpinglan: Eugent Bushpepa vann finalen med “Mall” och kommer att representera Albanien i ESC 2018. Rent spontant så känner jag mig ganska nöjd med resultatet men återkommer efter en god natts sömn med en lite utförligare text om finalen. På återseende. 🙂

Sätt guldkant på den albanska finalen:

Schlagerpinglan: Jag brukar försöka hitta något gott tilltugg till de nationella finalerna och i Albaniens fall så har det endast blivit en gång då jag serverade den (enligt wikipedia) i Albanien traditionella desserten Baklava. Detta är något jag varmt rekommenderar, om ni nu inte redan har tillräckligt med julgodsaker hemma. 🙂

Mer om Albaniens förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Albanien i ESC 2018“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Albanien 2018: Allt inför “Festivali i Këngës”-finalen”

 1. Micke

  Är ganska övertygad om att det handlar om ifall Albanien fortsätter i sina vanliga marker eller söker nya jaktmarker. Om de stannar i det vanliga så finns det ara bidrag som jag tror på och det är: Piedestal”, Inis Neziri. Då är den solklar vinnare och en vinnare som jag dessutom godkänner. Är de dock ute på nya jaktmarker så kommer det att handla om två bidrag som kommer att göra upp om titeln i Albanien. Frågan är då bara att vilket håll i genre de då söker sig till. Kommer de att söka sig till det för mig överlägset bästa bidraget i hela uttagningen “Mall”, Eugent Bushpepa. HOPPAS VERKLIGEN DET. Eller söker de sig kanske istället åt det andra möjliga som jag ser det alltså “Ngrije zërin”,Orgesa Zaimi. HOPPAS VERKLIGEN INTE DET! En skaplig vers men en spasmframkallande refräng som tär ordentligt på en.

  Vi har alltså samma tre som möjliga vinnare Pinglan. En är min favorit, en är helt ok som vinnare men den tredje undanber jag mig. Däremot är jag inte det minsta orolig för det bidraget som jag ser som överlägset sämst “I njëjti qiell”, Manjola Nallbani. Vill helt enkelt inte tro så illa om det albanska folket.

  Jädrar så kul omESC kunde få en riktigt grym kick off med “Eugent Bushpepa” som vinnare. Vågar man verkligen hoppas? 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Går man efter traditionen så borde det bli “Piedestal” som vinner och det kan jag väl förstå då bidraget är “bra” och artisten klarar av att leverera live, även om jag tycker att det är lite tråkigt och förmodligen betyder ett ytterligare år där Albanien hamnar ganska långt ner på min ESC-lista.

  Skulle de vilja ha lite nytänk så är väl både “Mall” och “Ngrije zërin” helt acceptabla då de står ut på olika sätt och fungerar live… men jag kan inte säga att jag blir speciellt exalterad över tanken även om båda känns lite mer spännande än “Piedestal”. (Men förmodligen inte tillräckligt för att hamna bland mina 2018-favoriter.)

  Eftersom jag fortfarande håller fast vid hoppet om att Tiri Gjoci ska stå för kvällens största överraskning så tycker jag nog att du ska fortsätta hoppas på Eugent. Det finns i alla fall en realistisk chans att din önskan slår in. 😉

 3. Micke

  Jädrar att ESC gått min väg hittills 🙂 Ibland får man fel och ibland rätt. Än så länge har det bara varit rätt hittills ESC 2018. Kände redan vid första lyssningen på de albanska bidragen att Tiri Gjoci skulle bli Pinglans favvis och att Artemisa Mithi skulle bli Adris favvis. Klockrent med pinglans och nästan med Adri. Men framförallt kände jag direkt vilken som skulle bli min egen favvis och den har bara dragit ifrån övriga. Men det allra bästa återstod och det kom nu. DEN VANN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jädrar så kul att ESC börjar så bra. Kanske redan har fyllt min kvot iofs. Nog ingen ide at lyssna på mina vibbar mer i år 🙂

  HÄRLIG BÖRJAN PÅ ESC. GOD JUL PÅ ER ALLA NU 🙂

 4. Adri

  Trodde inte jag skulle bli såhär besviken 🙁 “Mall” är ju en bra låt, no doubt! MEN… det är ju ingen “Ngrije zërin”. Det hade varit en kul, ny smak i tävlingen. Istället blir det en låt som ABSOLUT är bra, men som inte sticker ut tillräckligt för min smak 🙁

  Aja, det är ESC så ingen big deal! Ingen dog, och som sagt, det är ju egentligen en bra låt. Det är ju MIIIIIIIIIIL bättre än sist när Albanien försökte sig på rock (2013… förlåt, men det var lite patetiskt faktiskt).

  Aja, besvikelsen lär tyna bort ganska snart igen. Och nu är det jul så jag är glad ändå! 🙂

  God Jul alla 🙂

 5. Schlagerpinglan

  @Micke, Grattis och God Jul på dig också. 🙂

 6. Schlagerpinglan

  @Adri, Det måste var extra tråkigt när man som du hade flera realistiska alternativ, själv var jag ganska inställd på att mina favoriter var chanslösa och är därför relativt nöjd ändå. Det kunde ju ha blivit så mycket värre. God jul. 😀

 7. Adri

  Du har så rätt! Det kunde ha blivit många ljusår värre! “Mall” var ju en av mina favoriter, men det var den favorit jag hade längst ner (alltså fyra). Men som sagt, jag ska absolut inte klaga för 10 av 13 övriga var betydligt sämre än “Mall” 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se