SlovenienSchlagerpinglan: På lördag kväll, den 24:e februari, är det dags för finalen av “Evrovizijska Melodija 2018“, Sloveniens nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2018. 8 bidrag tävlar och det är 50/50 tittar- och juryröster som utser vinnaren.

Här nedan hittar ni det mesta man behöver veta inför finalen av “EMA 2018” inkl. allmän fakta om uttagningen, länkar till artisternas liveframträdanden vid semifinalerna och mina högst personliga betyg av de tävlande låtarna.

Sloveniens “EMA 2018” i korta drag:
Totalt 16 bidrag tävlade i “EMA 2018“, där vinnaren kommer att få representera TV-bolaget RTV Slovenija och Slovenien i ESC 2018.
Från den inledande semifinalen valde tittarna och en jury ut vars fyra finalister.
I finalen av “EMA 2018” tävlar därmed 8 bidrag och vinnaren utses genom 50/50 jury- och teleröster där juryn består utav sex regionala jurygrupper.
I semifinalen tävlade artisterna med sina bidrag på slovenska. I finalen får de lov att tävla med engelska versioner av sina bidrag, vilket både Ina Shai och BQL kommer att göra.
Programledare i finalen är Vid Valič och Raiven (EMA 2016 och 2017) medan Omar Naber (Slovenien 2005 och 2017) och Amaya (Slovenien 2011) är gästartister.
Resultatet av “EMA 2018”-semifinalen (inkl. länkar till live-framträdandena) hittar ni här.
Finalen lär gå att följa via TV SLO1 och rtvslo.si kl. 20:00 CET den 24:e februari.

EMA 2018: Smakprov på EMA-finalbidragen:


EMA 2018: FINAL – SNIPPETS AND RUNNING ORDER

Sloveniens “EMA 2018” – Final, 24:e februari:

Final-startordningen, bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans
betyg:
1.Ne, hvala!“, Lea Sirk
(Lea Sirk, Tomy DeClerque)
SlovenienSlovenienSlovenienSlovenienSlovenien
2.Vesna“, Indigo
(Anja Pavlin, Anže Čuček, Maj Valerij)
SlovenienSlovenienSlovenienSlovenienSlovenien
3.Glow” (“V nebo“), Ina Shai
(Martina Šraj, Hans Kristjan Aljas)
SlovenienSlovenienSlovenienSlovenienSlovenien
4.Promise” (“Ptica“), BQL
(Maraaya, Rok Lunaček, Tina Piš)
SlovenienSlovenienSlovenienSlovenienSlovenien
5.Blizu“, Marina Martensson
(Miha Koren, Vanja Papež)
SlovenienSlovenienSlovenienSlovenienSlovenien
6.Zdaj sem tu“, Lara Kadis
(Lara Kadis)
SlovenienSlovenienSlovenienSlovenienSlovenien
7.Ukraden cvet“, Proper
(Nejc Podobnik)
SlovenienSlovenienSlovenienSlovenienSlovenien
8.Ne zapusti me zdaj“, Nuška Drašček
(Aleš Klinar, Anja Rupel)
SlovenienSlovenienSlovenienSlovenienSlovenien

Schlagerpinglan: Då semifinalen av “EMA 2018” var en av många andra ESC-deltävlingar som avgjordes på lördagskvällen den 17:e februari så dröjde det ett tag innan jag fick tillfälle att ägna mig åt den slovenska uttagningen, men nu är även det gjort. 🙂

Jag hade gärna sett att “Ljudje“, “Svoboda” och “Uspavanka” tagit sig vidare till finalen, men jag får väl vara nöjd med att ett flertal andra bra bidrag gick vidare, vilket är bättre än vad som inträffat i vissa andra uttagningar. 😀

Överlag så tycker jag att årets EMA-uttagning innehåller betydligt bättre bidrag än det gjorde t.ex. förra året. Trots det så är det tyvärr så att jag tycker att de flesta bidrag med bra refränger har svaga verser (eller vice versa) och den enda låt som håller rakt igenom är “Ptica“. Nu har jag ju inte hört hela den engelska versionen av låten, endast smakprovet i snabbreprisen ovan, men det blir nog bra det med. 🙂

Helst hade jag sett att den framförts av några andra artister (och med en scenshow innehållande något intressantare än blinkande gitarrer) men en bra låt är en bra låt och då kan jag se mellan fingrarna med en hel del. 😀 I mina ögon är det i alla fall det överlägset “bästa valet” i lördagens final och förhoppningsvis håller de röstande med mig. 🙂

Mer om Sloveniens förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Slovenien i ESC 2018“.


Sätt guldkant på den slovenska finalen:

Schlagerpinglan: Då många nationella finaler krockar nu på lördag blev det genomlyssningen av semifinal/final-bidragen som i stället förgylldes med lite slovenskt tilltugg: chocklad och läsk från Slovenien. Roligt att ha testat men nästa år går vi tillbaka till de lite mer säkra korten (annan choklad och ananasdryck från Slovenien). 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Slovenien 2018: Allt inför “EMA 2018”-finalen”

 1. Adri

  Mitt tips blir att BQL går iväg med vinsten. De är min tredjeplats så får jag rätt kommer jag inte klaga allt för mycket! Men deras låt var såååå mycket bättre förra året. Den här låten är också bra, men den fäster verkligen inte i min hjärna.

  Får jag välja vinnare blir det nog ”Zdaj sem tu” eller ”Ne zapusti me zdaj” men de tror jag inte riktigt på. Åtminstone den sistnämnda är nog chanslös.

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag hade inte klagat så värst mycket om någon av dina favoriter (som även gick hem riktigt bra hos mig) skulle vinna men då jag är riktigt förtjust i melodislingorna i “Ptica” så hoppas jag att du får rätt. 😉

  Vad gäller BQL:s förra låt så gillade jag aldrig den utan ser detta som att bröderna kommer tillbaka med en bättre låt (även om jag fått uppfattningen om att fler anser att det är på andra hållet).

 3. Micke

  1. “Vesna”, Indigo
  2. “Ukraden svet”, Proper

  3. “Zdaj sem tu”, Lara Kadis
  4. “V nebo”, Ina Shai

  5. “Blizu“, Marina Martensson

  6. “Ne, hvala!“, Lea Sirk
  7. “Uspavanka”, Nika Zorjan
  8. “Ptica”, BQL

  Bäst i Slovenien 2018: “Ljudje”, Tanja Ribič eller “Žive sanje”, KiNG FOO

  Sämst i Slovenien 2018: “Ptica”, BQL (Inget skämt från mig den här gången Pinglan) Sorry 🙂

 4. Adri

  Micke: Din sjundeplats är inte i finalen 🙂 Tänker du på fel låt överhuvudtaget eller skrev du bara fel titel? 🙂

  För du utelämnade en av mina favoriter ”Na zapusti me zdaj” 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se