Sverige Schlagerpinglan: I lördags kväll, den 24:e februari, avgjordes den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen 2018 i Örnsköldsvik. Resultatet ser ni här nedan, liksom några av mina betyg och åsikter om respektive bidrag samt länkar till alla de tävlande bidragen.

I och med att detta var den fjärde deltävlingen så släpptes alla bidragen och det är fritt fram att lyssna på även finalbidragen. Länkar till både Finalens och Andra Chansens bidrag, vars dueller redan presenterats, hittar ni här.

Till Final: med länkar till uppträdandena:
For You” – Mariette
Fuldans” – Rolandz

Till Andra Chansen med länkar till uppträdandena:
Never Learn” – Olivia Eliasson
Every Single Day” – Felix Sandman

Utslagna med länkar till uppträdandena:
5. “Mitt paradis” – Elias Abbas
6. “Icarus” – Emmi Christensson
7. “Break That Chain” – Felicia Olsson

Mellanakter m.m.:
Öppningsnummer: This Is Me“, David Lindgren
En man i byrån“, Cecilia Frode (Lill Lindfors klassiker)
Eau de Mello” (Anna Book-reklam-inslag)

1. “Icarus”, Emmi Christensson (6:a)
(Thomas G:son, Christian Schneider, Andreas Hedlund, Sara Biglert)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Jag är lite svag för klassiska, välputsade ballader där allt från själva låten till framträdandet är så perfekt tillrättalagt att det blir förtrollande vackert, även om det riskerar att bli lite väl förutsägbart och på gränsen till känslokallt. Själv föll jag pladask för helheten och hade gärna sett att Emmi fått en finalplats men jag är inte alls förvånad över att det inte räckte till mer än en sjätteplats då det förmodligen var lite väl mycket ESC för den genomsnittlige tittaren. Nåja, jag personligen gillade detta och är glad att “Icarus” kom med bland de 28 utvalda.
Betyg: 4-/5
2. “Mitt paradis”, Elias Abbas (5:a)
(Anderz Wrethov, Hamed “K-One” Pirouzpanah, Sami Rekik)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Om “Icarus” var för mycket ESC för medel-Svensson så var “Mitt paradis” alldeles för mycket Junior ESC för mig. Alla smakriktningar ska dock ha sitt och med tanke på att Abbas fick en femteplats så kan man inte säga annat än att han “gick hem” i stugorna.
Betyg: 2/5
3. “Break That Chain”, Felicia Olsson (7:a)
(Bobby Ljunggren, Kristian Lagerström, Henrik Wikström, Joy Deb)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Precis som i fallet med “Icarus” så misstänkte jag att “Break That Chain” skulle få svårt att ta sig vidare, men att det skulle bli jumboplatsen för Felicia trodde jag inte. För mig var detta otroligt mysigt med lite retroslingor i refrängen och en storleende sångerska som verkligen sålde in sin må-bra-låt. En av mina favoriter från lördagens deltävling och ytterligare en låt som jag och de röstande var djupt oense om.
Betyg: 4-/5
4. “Fuldans”, Rolandz (till Final)
(Fredrik Kempe, David Kreuger, Robert Gustafsson, Regina Hedman)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Även om jag var beredd på att “Fuldans” skulle visa sig vara ett glittrande shownummer det svängde rejält om så blev jag överraskad av hur genomtänkt och proffsigt utfört det var. Jag ska inte påstå att det är någon låt jag kommer att lyssna på “privat” eller som jag tror att jag vill se representera Sverige i ESC (man ska dock aldrig säga aldrig), men då jag uppskattade de tre minuterna mer än jag egentligen vill erkänna så var det ett finalbidrag även i mina ögon. Roligt att jag och MF-publiken kan vara överens i alla fall ibland. 🙂
Betyg: 4/5
5. “Never Learn”, Olivia Eliasson (till Andra Chansen)
(Anton Ewald, Jonas Wallin, Trond Smeplass)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Varje år brukar det dyka upp en låt som på något sätt passerar obemärkt förbi och som jag har lite svårt att komma ihåg och i år tror jag att “Never Learn” kommer att visa sig vara just den låten. Så länge den pågick var den ganska småtrevlig, om än lite enformig stundtals, men något större intryck kan jag inte säga att den gjorde. Ett helt OK bidrag som jag egentligen inte ville ha vidare men som uppenbarligen får en Andra Chans att få göra ett oförglömligt intryck.
Betyg: 3/5
6. “Every Single Day”, Felix Sandman (till Andra Chansen)
(Noah Conrad, Tony Ferrari, Parker James, Jake Torry, Felix Sandman)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: “Every Single Day” är en rejält känslostark låt som många säkert kan känna igen sig i och som då borde ge den där lilla extra kryddan som kan få nackhåren att resa sig och ögonen att tåra sig. Jag tyckte att Felix gjorde ett bra framträdande och skyller därför min brist på reaktion på att jag helt enkelt var på för bra humör för att riktigt kunna ta till mig smärtan i låten. Utan någon känslokoppling så blev det lite väl mörkt och händelsefattigt för att riktigt fungera. Kanske blir det annorlunda i Andra Chansen-duellen?
Betyg: 3/5
7. “For You”, Mariette (till Final)
(Jörgen Elofsson)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: “For You” visade sig bli kvällens största frågetecken för mig personligen. En medryckande låt, trevlig text och kompetent sångerska men när det kom till själva showen och scenkläderna (som ska hjälpa till att sälja in låten) så tog det tvärstopp. Många verkar dock vara väldigt imponerade över vad de såg så jag får nog se om framträdandet några gånger innan jag säger för mycket. Själva låten tycker jag dock är helmysig och därför är jag glad att den gick vidrare till finalen (speciellt eftersom mina riktiga favoriter inte visade sig kunna locka till sig tillräckligt med röster).
Betyg: 4-/5

Schlagerpinglan: Då jag inför den fjärde deltävlingen inte kunde hitta något bidrag som gjorde mig speciellt nyfiken på förhand så efterlyste jag en rejäl överraskning men jag var inte riktigt beredd på en så stor överraskning. Även om jag personligen tycker att Mariette hade den bästa låten i kvällens deltävling så var det Rolandz som jag såg som den mest självklara finalisten, vilket jag absolut inte kunde förutse att jag skulle tycka. 😀

Nu när vi hört alla de 28 tävlingsbidragen, och alla är fria att lyssnas på, så skulle man kunna ha en uppfattning om vilket bidrag man vill/tror ska vinna hela Melodifestivalen 2018. Själv känner jag att jag behöver friska upp minnet lite mer innan jag kan uttala mig. Länkar till alla de 16 bidrag (8 Final- och 8 Andra Chansen-bidrag) som fortfarande är kvar i tävlingen hittar ni här: “Vilka bidrag tävlar i Andra Chansen 2018?“. 😀

Se även: “MF-Veckoschema” – “Melodifestivalen 2018” – “ESC-Veckoschema” – “ESC 2018

Andra bloggar om:

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Resultat Melodifestivalen 2018: Deltävling 4”

 1. Adri

  Pinglan, Mariette behöver inte vara extraordinär för att lysa! Hon är redan en sån stjärna att hon kan komma dit som hon är och blåsa bort motståndet!

  Emmi och Felicia utgjorde botten av min topp 3, och därför är jag lite missnöjd att de IRL utgjorde hela deltävlingens botten två. Men Mariettes finalplats gjorde mig ändå på gott humör 🙂 Och min fjärde favorit Felix gick till AC iaf 🙂 Alltid nåt.

  Låtmässigt var ju denna deltävling överlägsen de andra tre tillsammans 🙂 Min topp 6 av årets MF består av fyra låtar från denna deltävling! 🙂

  Nåja, jag står för den förutsättning jag gjorde innan. Det blir en match mellan Ingrosso och Mariette i finalen som jag hoppas Mariette går vinnande ur!

  Ingrosso är för mycket ”se på mig”-framträdande och det framstår som att han bara försöker dölja hur ”meh” låten är. Och det ska inte fungera tycker jag.

  Mariette sjunger som en stjärna, ser ut som en stjärna, beter sig som en stjärna och låter framträdandet komplettera låten ist. för överglänsa låten! 🙂

  Slänger även in ett wildcard till Liamoo som tredjehandsfavorit till vinsten 🙂

  Någon annan tror jag nog aldrig kommer kunna slåss om den! 🙂

  Heja Mariette nu! 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Mmm… jag misstänkte att det är något hos Mariette som når fram till en del och att det är just det jag missar. Jag uppfattar henne som en duktig artist fast utan det där lilla extra jag söker, och som många av er andra hittar hos henne. Nej, jag tror att jag lutar åt John Lundvik bland de finalklara eller kanske ett annat bidrag som jag inte ens vill nämna vid namn eftersom jag inte förstår hur jag ens kan komma på tanken. 😛 Jag behöver m.a.o. LÅNG betänkningstid för att sortera ut mina tankar efter helgen. 🙂

 3. Andreas

  Min personliga favorit i finalen kommer vara John Lundvik tror dock inte han vinner men hoppas ändå han kan få en bra placering.

  Om jag skulle tippa skulle mitt tips bli Mariette då jag tycker att framträdandet var bra är dock inget super fan av låten men tror att den är tillräckligt bra för att få tillräckligt stort publik stöd för att slå bidragen som kan komma att få fler röster av folket men betydligt sämre från den Internationella Juryn.

  Så jag tror faktiskt att det kan komma att tyvärr får jag väl säga då jag är emot den Internationella Juryn. Att vara dom som kommer utse vår vinnare i år och inte folket.

  Jag ser även Jessica Andersson som en joker, tror bidraget kan komma att få betydligt mer röster från både folket och juryn än jag först trodde då jag hörde den under dess deltävling.

 4. Adam

  Jag älskar Mariettes låt! Så fort refrängen börjar så vill jag bara börja dansa, rycks med som få låtar har gjort i mello i år. Jag gillar Liamoos låt och var säker på att jag skulle heja på den i finalen, men den blir passerad när Mariette gör “vårskriket” (från Ronja Rövardotter) ut till etern efter andra refrängen. Hoppas så att hon tar hem det nästa vecka, för jag vill se henne i Lissabon. Oavsett hur det skulle gå där, skulle jag vara stolt och skicka henne, inte bara för att låten och hon äger, utan också för att vi äntligen skickar då vår första öppet homosexuella artist någonsin. Go Mariette! 😀

 5. Pelle

  Tror Felix kmr bli farlig om han går vidare till final. Låten blir bättre efter varje lyssning (5a på spotify, bara shuffla är före) och de internationella jurygrupperna lär uppskatta låten. Garanterad top 5 plats, tror jag.

 6. Adri

  Jag märker att Mariettes odds höjs, och Benjamins sänks nu. Hmm, dåligt tecken?

  Nej jag tror inte det. Jag fortsätter tro på Mariette. Jag kollar runt på youtube och har ännu inte sett en enda som placerat Benjamin före Mariette. Sen fattar jag att det är olika som röstar på youtube och IRL, men jag drar ändå vissa saker från det.

  Och jag ser fortfarande Benjamin som möjlig segrare. Men tror Mariette är lika trolig so far 🙂

 7. En polack

  Här är mina omdömen och betyg från lördagens deltävling (dock en aning försenat inlägg:))

  Till och börja med kan jag dela med mig om mina åsikter om själva deltävlingen i helhet. Jag tyckte att det här var en helt alldaglig och ordinär Melodifestivalsdeltävling med noll överraskningar. Det var trevligt och trivsamt medans man såg festivalen men det var ingenting som gjorde som att jag ville gå tillbaka och titta en extra gång på. Manus och programinnehåll hade som vanligt så mycket bortslösad potential. Jag tänker på FabFreddie som är brutalt underutnyttjad och David får göra mellanakter/öppningsnummer som är helt poänglösa utan någon anknytning eller koppling till något som är aktuellt idag eller betydelsefullt.

  När det kommer till musiken är låtarna är helt inom ramen. Alla är rädda att göra fel. Ingen vågar ta ut svängarna, alla har samma ungefär samma idéer och ingen låt har någon slags vinnaranda.

  EMMI CHRISTENSSON – ICARUS: Det här var överraskande nog min favorit. Jag gillade övergången mellan musikalsång och opera. Jag gillade den här filmiska känslan. Den är ändå ganska lik Elinas La Forza från Eesti Laul. Typ melodifestivalens hoprörda version av den låten. På en personlig lista hade jag åtminstone haft den till andra chansen men jag kan ändå se att folk inte fick någon kontakt med varken henne eller låten. BETYG: 5/10

  ELIAS ABBAS – MITT PARADIS: Den här killen blev helt ägd av Rolandz i slutet när sista finalisten skulle avslöjas. Jag hade tippat den till AC pga att svenskafolket och även publikundersökningen där han låg två:a. Men jag kommer ihåg att jag inte alls skulle bli arg eller upprörd om den skulle åka ut. Låten är skräp. Elias hade en låt som hette Min Queen och den låten kommer göra honom känd inte denna. Är detta en kopia av Panetoz/Dansa pausa? Vi trycker på play och häng med att dansa i mitt paradis. Det är så låten går i tre minuter. Texten är hemsk. Jag menar tre låtskrivare har skrivit den här?? Tre låtskrivare?. Jag hade kunnat skriva den här låten med stortån. BETYG: 3/10

  FELICIA OLSSON – BREAK THAT CHAIN: Klassisk midtempo/schlager ballad som luktar 90-tal. Om man ska övertyga med sådan här slitna låtar måste man ha någon slags krok, twist eller finess på det. Den här låten var plattare än en pannkaka. Synd. Innan hon var med så kom man ihåg henne för en bra låt som inte fick tillräcklig uppskattning. Men nu kommer man minnas henne för det hon gjorde 2013 men också återvändningen hon gjorde i år då hon kom tillbaka med en låt som bara sänkte hennes rykte och intryck. Tråkigt på en sympatisk artist med goda förutsättningar jag menar när jag såg henne på presskonferensen så såg hon ut som en stjärna och sedan så kikade jag på låtskrivarna och jag tänkte wow! Det här skulle kunna bli en diskuterande bomb. Här kan det kanske hända något och sedan hör man bara den bleka, färglösa 90-talsballad
  BETYG: 3/10

  ROLANDZ – FULDANS: Deltävlingens skämtbidrag! Jag gillar ändå inte detta. Edward har gjort ett glittrigt och snyggt scenframträdande. Låten har kanske en bra och rolig text. Men den får mig inte att dansa. Man kan bara dansa fult till sånt här. Han är väldigt folkkär och omtyckt och låten är säkert för många ganska medryckande. Men att det här gick till final är ändå ett ganska köpt billigt tecken för att den musiken som ska utvecklas och utformas går inte folk igång på- Såklart de låtarna är inte tillräckligt bra. Istället väljer man det här.
  BETYG: 4/10

  OLIVIA ELIASSON – NEVER LEARN: Den här låten har obegripligt nog växt för mig. Kanske för att hon är godis för ögonen och har dansare som ligger på nästa nivå. Olivia är vatten och sol till den här plantan som håller på att uttorkas. Låten är egentligen ingen hit direkt. Men från att tycka att den här är kass till att tycka till att den är rätt skön och betydligt mera efter Daniel Norbergs parodier. Jag hoppas bara att hon kommer tillbaka nästa med en låt som hon kan leverera med. Då tror jag hon skulle kunna bli en ny Wiktoria speciellt nu när hon kom till AC med en sämre låt.
  BETYG: 5/10

  FELIX SANDMAN – EVERY SINGLE DAY: Här har vi årets mest välskrivna låt. Felix sjunger den bra och har en bra känsla och nerv. Det är väldigt nära, äkta och relateringsbart. Jag hoppas inte kanske att den vinner trots att det är den mest kvalitativa låten eftersom att ESC behöver inte fler ballader och jag tror att Benjamin skulle kunna vara en cool och snygg poplåt att ha med. Att Rolandz slog den här är faktiskt ganska olyckligt. En plojig och skämtsam buskislåt som man har hört förut och som man klarar sig att inte höra fler gånger ut av slår en låt som iaf hade en idé och som hade och en mycket hjärtvärmande känsla. Det irriterar mig lite.
  BETYG: 7/10

  MARIETTE – FOR YOU: Mariette har alla möjligheter till en vinst i årets Mello; placering, rykte, erfarenhet, röstförmåga, teknik, samarbete mm. Om vi tittar på hennes tidigare låtar så var ju de ESC-färdiga bidrag. Det enda som saknades var att boka en flyg-biljett men när det gäller For You så behöver teamet gå tillbaka till studion och rätta till och göra om. Mariettes låt är inte bra och det hjälper inte att hon deltar i ett svagt startfält. Det här kommer inte göra någon påverkan i ESC. Det här kommer inte sticka ut. Det kanske sticker ut i en Melodifestivalsdeltävling i Örnsköldsvik med sju tävlande bidrag som motstånd men i ESC i Lissabon med 26 deltagande länder där flera satsar hårt med drama och handlag så kommer inte detta räcka till och bli ihågkombart. Jag blir lite provocerad när folk tror att detta kommer vinna för att dessa människor har inte fattat hur o-bra den här låten är. Den är inte dålig. Men den saknar en refräng. Om vi tittar på hur låten är uppbyggd så börjar den med en vers och sedan kommer bryggan som ska leda till en stark refräng och istället för refräng så kommer en upprepning av bryggan och det är där refrängen ska komma. Ta tex. A Million Years från förra året. Den hade vers, brygga och efter det kom refrängen. Jag är ledsen men det här var en stor besvikelse. För mig är det större chans att hon kommer på en 10:e plats i finalen än att hon vinner. Jag tror att hon skulle kunna en liknande flopp som Wiktoria gjorde förra året i finalen; alla trodde att hon skulle komma etta eller två och sedan kommer hon nia bland jurygrupperna. 2015 hade Mariette inte heller så starkt stöd från folket. Juryn kommer sänka henne (om de är kunniga och smarta). Om Mariette hade haft A Million Years i årets startfält hade hon vunnit en jordskredsseger!
  BETYG: 5/10

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se