ESC 2018 Schlagerpinglan: Nu när Eurovision Song Contest 2018 har avgjorts så finns det en mängd listor som kan uppdateras och några av de mest intressanta tycker jag är de som visar hur många vinster varje land har samt hur många gånger varje land deltagit.

Som synes här nedan så är det 52 länder som tävlat genom åren men av dem är det endast 27 länder som vunnit. Tilläggas bör att varken Jugoslavien eller Serbien och Montenegro, av naturliga orsaker, inte längre är aktuella.


Hold me now“, Johnny Logan 1987 (en av Irlands sju ESC-vinster)

Land som vunnit Eurovision Song Contest 7 gånger:
Irland Irland 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996 deltagit 52 gånger
Land som vunnit Eurovision Song Contest 6 gånger:
Sverige Sverige 1974, 1984, 1991, 1999, 2012, 2015 deltagit 58 gånger
Länder som vunnit Eurovision Song Contest 5 gånger:
Luxemburg Luxemburg 1961, 1965, 1972, 1973, 1983 deltagit 37 gånger
Storbritannien Storbritannien 1967, 1969, 1976, 1981, 1997 deltagit 61 gånger
Frankrike Frankrike 1958, 1960, 1962, 1969,1977 deltagit 61 gånger
Länder som vunnit Eurovision Song Contest 4 gånger:
Israel Israel 1978, 1979, 1998, 2018 deltagit 41 gånger
Nederländerna Nederländerna 1957, 1959, 1969, 1975 deltagit 59 gånger
Länder som vunnit Eurovision Song Contest 3 gånger:
Danmark Danmark 1963, 2000, 2013 deltagit 47 gånger
Norge Norge 1985, 1995, 2009 deltagit 57 gånger
Länder som vunnit Eurovision Song Contest 2 gånger:
Ukraina Ukraina 2004, 2016 deltagit 15 gånger
Italien Italien 1964, 1990 deltagit 44 gånger
Österrike Österrike 1966, 2014 deltagit 51 gånger
Spanien Spanien 1968, 1969 deltagit 58 gånger
Schweiz Schweiz 1956, 1988 deltagit 59 gånger
Tyskland Tyskland 1982, 2010 deltagit 62 gånger
Länder som vunnit Eurovision Song Contest 1 gång:
Azerbajdzjan Azerbajdzjan 2011 – “Running Scared”, Ell/Nikki deltagit 11 gånger
Serbien Serbien 2007 – “Molitva”, Marija Šerifović deltagit 11 gånger
Lettland Lettland 2002 – “I Wanna”, Marie N deltagit 19 gånger
Ryssland Ryssland 2008 – “Believe”, Dima Bilan deltagit 21 gånger
Estland Estland 2001 – “Everybody”, Tanel Padar, Dave Benton & 2XL deltagit 24 gånger
Monaco Monaco 1971 – “Un Banc, Un Arbre, Une Rue”, Séverine deltagit 24 gånger
Jugoslavien Jugoslavien 1989 – “Rock Me”, Riva deltagit 27 gånger
Turkiet Turkiet 2003 – “Everyway That I Can”, Sertab Erener deltagit 34 gånger
Grekland Grekland 2005 – “My Number One”, Helena Paparizou deltagit 39 gånger
Portugal Portugal 2017 – “Amar Pelos Dois“, Salvador Sobral deltagit 50 gånger
Belgien Belgien 1986 – “J’aime La Vie”, Sandra Kim deltagit 60 gånger
Finland Finland 2006 – “Hard Rock Hallelujah”, Lordi deltagit 62 gånger

Länder som deltagit i, men aldrig vunnit, Eurovision Song Contest:
Marocko Marocko
(deltagit 1 gång)
Vitryssland Vitryssland
(deltagit 15 gånger)
SerbienochMontenegro Serbien och Montenegro
(deltagit 3 gånger)
Ungern Ungern
(deltagit 16 gånger)
Australien Australien
(deltagit 4 gånger)
Makedonien Makedonien
(deltagit 18 gånger)
Andorra Andorra
(deltagit 6 gånger)
BosnienochHercegovina Bosnien och Hercegovina
(deltagit 19 gånger)
Slovakien Slovakien
(deltagit 7 gånger)
Litauen Litauen
(deltagit 19 gånger)
Tjeckien Tjeckien
(deltagit 7 gånger)
Rumänien Rumänien
(deltagit 19 gånger)
SanMarino San Marino
(deltagit 9 gånger)
Polen Polen
(deltagit 21 gånger)
Montenegro Montenegro
(deltagit 10 gånger)
Slovenien Slovenien
(deltagit 24 gånger)
Georgien Georgien
(deltagit 11 gånger)
Kroatien Kroatien
(deltagit 24 gånger)
Armenien Armenien
(deltagit 12 gånger)
Island Island
(deltagit 31 gånger)
Bulgarien Bulgarien
(deltagit 12 gånger)
Malta Malta
(deltagit 31 gånger)
Moldavien Moldavien
(deltagit 14 gånger)
Cypern Cypern
(deltagit 35 gånger)
Albanien Albanien
(deltagit 15 gånger)

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


28 kommentarer till “Eurovision: Hur många gånger har varje land deltagit / vunnit?”

 1. Adri

  Jag vet inte om jag har någonting att grunda det här på 🙂 Mer än min magkänsla på hur länderna skött sig hittills.

  Men av de med noll vinster så säger något mig att de som snart kommer få smaka på segerns sötma är Bulgarien och Moldavien. Med skiftande resultat, som dock ändå gynnat länderna på sistone, så verkar det ändå vara två länder som verkligen vill vinna och som tar tävlingen på allvar! 🙂

 2. Johan

  @Adri, jag tror Bulgarien drar det längre strået där med sina vassa, moderna popproduktioner som de skickat sedan 2016. Moldavien har haft framgångar med farser och humorbidrag vilket i sig sätter en härlig färg på programmen och startfälten, men likväl får svårt att nå hela vägen.

  Italien har legat och nosat seger flertalet av gångerna de deltagit sedan 2011, och jag gissar att vi snart ser en italiensk seger.

 3. Johanna

  Åh vad jag hoppas att Ungern som alltid skickar bra låtar ska få vinna snart. Även Bulgarien som Adri nämner har ju steppat upp de senaste åren (tyckte dock de gick ner ett par steg igen i år men ändå) Även Island har förtjänat en seger men de måste börja våga skicka lite annorlunda bidrag igen som de gjorde förr.

 4. En polack

  Stackars Cypern. 35

 5. En polack

  Stackars Cypern. 35 deltagande år och ingen vinst 🙁

  Skulle sitta fint med en seger på 35:e försöket 🙂

 6. Micke

  Idag är det den 12 juni och det har gått exakt en månad sedan ESC-ballongen kulminerade i den stora finalen. Ska nu påbörja något jag aldrig gjort i hela mitt liv trots att jag älskar ESC. Normalt lyssnar jag på bidragen finaldagen och sen är det totalt slut fram till allt börjar upp igen ett år senare. Nu är det inte riktigt sant för 7-10 år tillbaka ramlade jag över den här bloggen och sedan dess har jag börjat lyssna tidigare då pinglan slänger ut nya bidrag. Hon har totalt förstört mig. En gång var jag en normal kille men det har hon totalt raserat 🙂

  Hur som helst har jag aldrig någonsin lyssnat på bidragen efter esc-bubblan stängt igen men nu bestämde jag mig för att göra nåt nytt. Tänkte lyssna på bidragen nu en månad efter finalen för att se om någonting har hänt. Började bli lite intresserad av hur mitt tänk skulle förändras. När jag väl är i bubblan gör jag mig mer positiv än jag egentligen är om musiken. Eftersom jag älskar själva grejen så vill man ju gärna försöka se positivt även på bidragen även om det inte alltid är lätt.

  När jag nu då börjar lyssna igen utanför bubblan utan “extra lusten” att tycka det är bra kommer jag då att verkligen inse hur dåligt det egentligen är? Eller kanske jag tvärtom utan pressen att gilla det istället hitta små guldkorn jag inte visste om? Eller är allt precis som det var. Who knows men det var det jag ville kolla upp.

  Jag kommer nu att lyssna på bidragen mellan 13-17 juni. Får se sedan om det blir något att skriva om det. Om inget överhuvudtaget förändrats är det ju ingen mening att slänga ut massa onödiga ord om det.

  Tänkte slänga ut en annan grej som start här medan jag koncentrerar mig på att kolla upp årets bidrag igen. Tänkte utnämna tidernas bästa ESC?

 7. Micke

  VILKET ÅR ÄR TIDERNAS BÄSTA ESC?
  Var det svårt att utnämna rätt år? Inte alls. Fyra bidrag från detta år är på min Topp 10 överhuvudtaget. Flertalet andra länder har sina bästa bidrag någonsin och ytterligare länder har bidrag som är bland det bästa de ställt upp med. Nu förflyttar vi oss nio år tillbaka i tiden till år 2009 då två av de tre bästa bidragen någonsin medverkade. Tänkte slänga ut en Topp 10 från året 2009.

  1. Schweiz https://www.youtube.com/watch?v=-OE5Cww_Jx0
  (Min största sorg i ESC-historien. Har beklagat mig över detta vid åtskilliga tillfällen här tidigare. Om hur sångaren blev sjuk i 39-40 graders feber och äntrar scenen som en kraxande kråka, likt Tommy Körberg 1988. Jag trodde dock att folk skulle tycka att låten var tillräckligt bra att gå till final oavsett hur det lät när han sjöng. Glömde dock bort att det handlade om Schweiz och det vet vi väl alla hur det oftast slutar för dem. Jag älskar den här men det är ingenting mot vad min regering, min syster, min bror och många, många fler gör. Det här är den låten som jag lyssnat på mest utanför bubblan. Säger iofs inte mycket då jag nästan aldrig lyssnar på ESC utanför bubblan men den här är det stora undantaget. Lättviktig typ av rock javisst men riktigt, riktigt bra. Rock är iofs nästan alltid bra. Ofta med på våra egna spelningar men då lite upprockad. Min etta på min topplista för ESC genom alla tider)
  ———————————————————————-
  2. Bosnien-Hercegovina https://www.youtube.com/watch?v=liGJ3zo8uW4
  (Det finns länder som helt enkelt inte får hoppa av ESC och här är en av de viktigaste länderna. Detta visade de i synnerhet år 2009 då denna fantastiska uppenbarelse hamnade på våra näthinnor och inte minst fick våra öron sitt lystmäte. Mäktigt, vackert, svängigt och jag vet inte vad. Att de dessutom sjunger på eget språk förhöjer givetvis det än mer. Tyvärr fick ett gäng ärthjärnor för sig att det handlade om kommunistpropaganda och öppnade sina lättkränkta sinnen och fick ett villrådigt Bosnien att göra våld på sig själva och bidraget genom att slänga på bandet helt känslokall vit utstyrsel som skulle trycka på att låten verkligen handlar om rent vatten. Hade dessa orkat lägga tid och energi på det hade de själva förstått det istället för att gnälla och klaga så som tycks vara mänsklighetens drivmedel idag. Fantastiskt bidrag som är placerad på tredje plats på min topplista för ESC genom alla tider)
  ———————————————————————-
  3. Estland https://www.youtube.com/watch?v=fOsmEO_osXQ
  (Alltså för de som undrar vad ESC egentligen handlar om stäng nu av allt ni lyssnar på med mainstream music and hits. ESC har aldrig varit tänkt att ingå i detta utan helt enkelt ett utbyte av musik och kultur mellan länder. År 2009 visade Estland med eftertryck att de greppat hela detta koncept och förstått innebörden. Det här är så mäktigt och unikt att t.o.m ESC flämtar efter andan och frågar sig vad detta kom ifrån. Har inte en susning om vad den här undersköna Sandra Nurmsalu och hennes tjejkompisar sjunger om but as if I care. Det här är ESC och då skiter jag fullständigt i texten. Hon sjunger på eget språk och som hon gör det. ALL HEDER I VÄRLDEN ÅT HENNE och hon/de gör det till en helt fantastiskt vacker och udda komposition. Att Sandra Nurmsalu sedan blev grymt bestulen på segern i Estlands uttagning 2014, där hon hade ett grymt bidrag, drar ju ned hyllandet av Estland. På nionde plats på topplistan för ESC genom alla tider)
  ———————————————————————-
  4. Frankrike https://www.youtube.com/watch?v=6gee9Qh6iVg
  (Skulle kunna skriva en hel avhandling om den här kvinnans mäktiga scennärvaro. Egentligen gör hon inte ett skit utan att bara dominera. Hon bara äntrar scen och gör den till sin undersåte och varken väggar, golv eller tak har återhämtat sig sedan den dag då hon fullständigt tog kommandot över allt i arenan. Inte ens färgen på väggarna har helt torkat sedan hennes besök i arenan. Denna kvinna med sin fullständigt otroligt fantastiska röst och närvaro har en hel del att lära ut till Ryan O’Shaughnessy och Benjamin Ingrosso om manliga sångröster och hur man för sig, inte minst med huvudet. I synnerhet har hon lärdom till mänskliga robotdansare och annat som inte har det som krävs för att lyfta ett bidrag på egen hand. Jag vet att det är farligt att säga så i dagens samhälle men jag säger det utan rädsla och utan att skämmas. JAG ÄLSKAR KVINNOR, de slår t.o.m ut hjärta och lungor som det som det mest livgivande när det gäller att andas och leva och den här kvinnan personifierar verkligen kvinnlighet. På tionde plats på topplistan för ESC genom alla tider)
  ———————————————————————-

  Fyller sen då på med ytterligare sex minnesvärda bidrag 2009. Fanns än mer men nu gällde det en topp 10.

  ———————————————————————-
  5. Island https://www.youtube.com/watch?v=qqE69feyEOU
  (Från den tiden då Island tillsammans med Finland totalt dominerade ESC vad det gäller Nordens bidrag. På min Topp 25 genom alla tider men ändå som bäst topp 3 från Island. Säger en del. Mycket vackert och mäktigt bidrag)
  6. Kroatien https://www.youtube.com/watch?v=jdLct2IqcLA
  (Den som inte hittar det vackra i det här ska jag personligen eskortera till närmaste Hörcentral oavsett var ni bor. Något av det vackraste någonsin inom ESC men oj så jag skulle vilja förändra vissa saker i bidraget. Då jädrar hade det……….)
  7. Portugal https://www.youtube.com/watch?v=ryE2npWRICk
  (Fullkomligt älskar Portugal i ESC och hur de fullständigt vägrar sälja sin själ så som de flesta andra länder gjort. Detta är en söt liten glädjespridande melodi som jag alltid blir glad av. Varje nytt ESC-år upptäcker jag den på nytt. Tack för att ni finns Portugal)
  8. Irland https://www.youtube.com/watch?v=fL8xgcsvKdY
  (VA!!!! Är det möjligt? Irland levererar något hörbart som åtminstone når upp till 50% av det de som de gör i musik i övrigt. Visst lättviktigt men svängigt och glatt. För oss som vet vad Irland presterar i det “verkliga musiklivet” så låter det kanske märkligt men detta är Irlands bästa bidrag.)
  9. Montenegro https://www.youtube.com/watch?v=kaDW_BWgQQE
  (Visst man har hört det många gånger förut men det här är ESC och då duger det mer än väl för mig. Varför jag tycker om det har jag aldrig kunnat svara på men vad spelar det för roll. Jag tycker om det. Valet mellan studioversion och liveversion var lätt då snubben behöll tröjan på i den här)
  10. Moldavien https://www.youtube.com/watch?v=ODzyLwIx50s
  (Måste bara med på en sån här lista med sin urtöntiga men helt fantastiska glädjespridare. Så jävla bra i sin uselhet rent ut sagt. Självklart chanslös i tätstriden men vem bryr sig. Tycker oerhört synd om er som inte kan ta till er detta utan bara jagar hits. Det här är en stor del av det ESC som jag älskar)

  Måste också slänga in en avslutande kommentar om det svenska bidraget detta år som det verkar som man måste älska eller hata. Jag ingår inte i detta ELLER för jag gör båda dessa alternativ. Bidraget börjar med en gubben noak vers som är bland det sämsta jag någonsin hört. En ABSOLUT nolla. Men plötsligt händer något. Malena och refrängen gräver upp bidraget från den gyttjepöl den befinner sig i och plötsligt skiner hela bidraget upp. Men med den versen kan helheten ändå inte bli mer än godkänd.

 8. Lukas

  @Micke, som svar på tidernas bästa ESC, enligt min uppfattning är det 1987. I alla fall om jag ser till låtmaterial. 22 låtar. Ingen låt som jag tyckte var dålig. 8 som jag gillade riktigt mycket. En utav dem gick sen och vann. Med tanke på att jag inte brukar ha den flaxen så är det nånting minst sagt svårslaget.

 9. Micke

  @Lukas, ja du vet ju inte än vilket år jag syftar på. Slängde in massa länkar där så Pinglan måste ju godkänna den först innan den syns.

  Kan delvis hålla med dig om året 1987 och då tänker jag på det du sa om att det är väldigt få riktigt dåliga bidrag. Personligen har jag dock ändå lite svårt för det året för till skillnad från dig och värdinnan här så tycker jag inte om vinnarbidraget. Är faktiskt än idag lite sur för att den vann då det fanns i synnerhet ett riktigt bra bidrag med (Gente di mare) men även ett gäng bra till.

  Italien är för mig det helt överlägset bästa landet genom tiderna i ESC. Märkligt nog har de bara två segrar. De placerar sig bra men alltid finns det något lättglömt men för många för stunden tilltalande bidrag som snor segern från Italien.

  Hoppas du är här och ser vilket år jag utnämnt till numero uno Lukas. Skulle vara kul att höra din åsikt oavsett om den är positiv eller negativ 🙂

 10. Adri

  Vad gäller starkaste/svagaste åren, så tånkte jag att jag kör det årtionden-style:

  1950-talet:
  • Bästa året: 1959
  • Sämsta året: 1958

  1960-talet:
  • Bästa året: 1969
  • Sämsta året: 1962

  1970-talet:
  • Bästa året: 1973 (vinnaren = topp 3 vinnare någonsin!)
  • Sämsta året: 1970

  1980-talet:
  • Bästa året: 1980
  • Sämsta året: 1985

  1990-talet:
  • Bästa året: 1998
  • Sämta året: 1990

  2000-talet:
  • Bästa året: 2009 (troligtvis det bästa någonsin)
  • Sämsta året: 2001 (men åren 2001-2004 var alla riktigt svaga)

  2010-talet (so far):
  • Bästa året: 2016
  • Sämsta året: 2011

 11. Micke

  Jisses Adri har du tagit Mickedrogen eller 🙂 10 av 14 gemensamma. Det var fan inte illa 🙂 Som väntat matchar vi dock inte i 80-tal. Inte heller i 90-tal men det är inte lika väntat.

  1950-talet:
  • Bästa året: 1959
  • Sämsta året: 1958

  1960-talet:
  • Bästa året: 1969
  • Sämsta året: 1962

  1970-talet:
  • Bästa året: 1973
  • Sämsta året: 1970

  1980-talet:
  • Bästa året: 1987
  • Sämsta året: 1986

  1990-talet:
  • Bästa året: 1997
  • Sämsta året: 1991

  2000-talet:
  • Bästa året: 2009
  • Sämsta året: 2001

  2010-talet:
  • Bästa året: 2016
  • Sämsta året: 2011

 12. Lukas

  Jag måste gärna hänga med på det där med årtionden:

  1950-talet:
  • Bästa året: 1958
  • Sämsta året: 1957

  1960-talet:
  • Bästa året: 1965
  • Sämsta året: 1967

  1970-talet:
  • Bästa året: 1978
  • Sämsta året: 1970

  1980-talet:
  • Bästa året: 1987
  • Sämsta året: 1981

  1990-talet:
  • Bästa året: 1995
  • Sämsta året: 1990

  2000-talet:
  • Bästa året: 2008
  • Sämsta året: 2000

  2010-talet:
  • Bästa året: 2018
  • Sämsta året: 2016

 13. Adri

  Micke: Där ser man! 🙂 90-talet överhuvudtaget skulle jag säga är guldåldern för ESC 🙂 så 1997 är också det ett sjukt bra år! 1994 är också right up there!

  1990 hade sina moments, men överlag svagast. Men det var för att 80-talet fortfarande var ganska märkbart!

  Vad som förvånar mig är att du håller 2016 högt! Vet inte varför… magkänslan sa att det var ett år i moll ESC-vis för dig! 🙂 Men glad att det var fel!

  10 av 14 gemensamma med Micke! 2 gemensamma med Lukas! 🙂 Där båda hamnade om vilka som var sämst (1970 + 1990) 🙂

 14. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag har idag, som en mjukstart efter uppehållet, lyssnat igenom finalbidragen och upptäckte faktiskt några förändringar för mig. Presenterar både finalrankningen och den nya nu i kväll. Det där med ESC-årtionden verkade dock mer intressant – det blir till att ta en titt på det i morgon. 😀

 15. Micke

  @Pinglan, hoppas du gillar 2009 som jag och tydligen även Adri gör. Men enligt honom så har vi ju så olika smak så då är väl mina tio favvisar från det året på hans bottenlista 🙂 Vi kan ju prova: Det finns sju bidrag från det året som jag tvärtom inte tycker om. Kanske Adris topp 7 🙂 I bokstavsordning nu: Belgien, Bulgarien, Finland, Grekland, Nederländerna, Tjeckien och Ungern.

  Jag tänker som sagt lyssna igenom årets bidrag nu under resten av veckan och kommer att bespara er delrapporter. Tar dock en i början nu. Sen blir det efter, om det blir något överhuvudtaget. Beror ju på om något förändrats.

  Tar alla bidrag i grupp om fyra. Lyssnar på dem tre gånger och går sedan vidare. Det har inte börjat bra kan jag säga. Två bidrag som jag tyckte om är i min första grupp och när jag nu hört dem två gånger var tittade jag mest ut i tomma intet och undrade hur i hel……. jag kunde tycka om dem. Ett av de andra två tycker jag dock låter lite bättre nu.

 16. Adri

  Micke: Nädå, vi var förvånansvärt lika vad gäller det bästa av alla ESC-år!

  Min topp 10:

  1. Estland – Bästa låten i ESC någonsin! Inte svårare än så. Något jag lyssnar på privat? Åh nej. Estniska stråkar är väl inte direkt det som peppar mig som mest i vardagen. Men i ESC? Där visade Urban Symphony att det finns inget bättre.

  2. Israel – Så fruktansvärt vackert. Hebreiska, arabiska och engelska i en fin mix. Två talangfulla sångerskor som sjunger en låt där hopp och sorg får 50% vardera i låten!

  3. Portugal – Visst unnade jag Portugal deras vinst 2017, men det var ju inte deras bösta tycker jag! Denna låt är så charmig och medryckande! Jag gillar när känslorna lyser igenom, och tjejens känslor på scenen är så fint att se!

  4. Albanien – Mina favoriter i ESC är oftast när etno blandas med ”vanlig” (för mig) musik. Här är ett perfekt exempel! Jag älskar sångerskans högljudda röst. Oerhört märkligt framträdande, men fan… i ESC måste man sticka ut ju! 🙂 så jag dömer inte

  5. Island – en ”guilty pleasure” för mig. Låten är ganska töntig. Den känns så fruktansvärt ”high school drama”. Men ta mig tusan vad bra det ändå är! 🙂 Yohanna borde vunnit klart sen 2011 också, men då vann Sjonnis friends med en låt som knappt hade varit godkänd underhållning på en finlandsfärja.

  6. Rumänien – 2007-2009 var guldåldern i ESC för genren ”tjejer i korta klänningar, som kanske inte sjunger helt bra, framför en menlös poplåt som sätter sig”. ”The Balkan Girls” är en riktig vinnare för mig i den genren! 🙂

  7. Turkiet – Samma genre som ovan! Denna låten lever kvar hos mig. Inte regelbunden lyssning såklart, men någon gång varje sommar spelas ”Dum Tek Tek” på en sommar-gathering. Underbar låt! Tappade lite live dock!

  8. Schweiz – Jag är ju en människa som absolut gillar rock, inte alls i samma grad som Micke, men jag lyssnar mycket på det. Och jag vill inte ha min rock hård (oftast). Den här typen av Coldplay/The Killers-rock är nog min favorit 🙂 Underbar användning av LED-skärmarna också! Trist att Schweiz oftast underskattas så! (2016-2018 har alla varit finalvärdiga också – de två senaste har i alla fall gått till final hos den ena makten… men ska nog inte öppna den lådan!)

  9. Azerbajdzjan – Min pappas favorit. Detta är glädje att it’s finest kan tyckas! 🙂

  10. Frankrike – Jag vet inte om någon kan relatera till denna förklaring. Men en av de bästa svenska filmerna som gjorts är ju ”Låt den rätte komma in”, och den var ju ganska ny back in 2009. Och denna låt låter som om den hade kunnat finnas på det soundtracket – fast på franska (duuuh). Hopplösheten, sorgen… Allt kommer fram!

  (Och Micke: Kroatien finns på elfteplatsen, så de kommer nära!)

  Och av din botten 7 gillar jag 1.5 (Finland gillar jag mycket mycket, medan jag gillar Bulgariens låt men det blev smärtsamt klart live att det är en studiolåt!)

  Min botten 7 hade sett ut.

  36. Makedonien (Ja, ovan sa jag att jag inte ville ha min rock hård – men vad fan är det här?)

  37. Danmark (Nej. Pass. Dra.)

  38. Tjeckien (Behövs en förklaring? Eh knappst va?)

  39. Ungern (Likt Bulgarien är detta en låt som aldrig borde testats live. Dock så är grundlåten sämre här så denna var redan ganska låg innan.)

  40. Storbritannien (Andrew Lloyd Webber är stor. I get it. Men jag gillar inte musikaler, förutom typ… nej jag kan inte komma på någon nu. Och Jade är en alldeles för ”klassisk” sångerska för att funka hos mig!)

  41. Grekland (Sakis Rouvas var ganska kass redan 2004 – men då hade jag minsann ingen aning om vad som väntade fem år senare. ”This is our night” är verkligen skamligt dålig.)

  42. Belgien (Botten fem någonsin! Inte ens nära nästsämsta Grekland)

  Sverge var ett riktigt mittenbidrag. Plats 22 av 42 hos mig 🙂 Norge – the winner – fick min plats 29 🙂 Men jämfört med vad han försökte med i år, så var det ju ett masterpiece!

 17. Micke

  Men snälla Adri!!!!!!! Var har du Bosnien-Hercegovina 2009????????? Ett av de tre bästa bidragen i ESC-historien ju. Har du helt missat den eller? 🙂

 18. Adri

  Micke: 5 av 10 gemensamma i topp, 4 av 7 gemensamma i botten. Dvs 9 av 17 gemensamma allt som allt. Det är ganska bra!

  Framför allt sen med tanke på att Kroatien är precis där och nosar också! 🙂

  Men ändå så kommer du och fokuserar på var vi inte är överens, Micke? Vad neggo! 😉

  As a matter of fact så har jag inte missat B&H från 2009. För mig så är det bara ett bidrag i mängden. Ganska lättglömd, helt ok instrumentals antar jag. Men ingenstans nära pallen genom tiderna! 🙂

 19. Schlagerpinglan

  Då har även jag gått igenom de olika årtionden och hittat mina favoriter. Riktigt roligt faktiskt. 😀 Sedan var det intressant att se att många av oss hade samma resultat på en del ställen medan det ibland blev helt tvärtom, t.ex. Lukas 1990-resultat som är mitt spegelvända. 🙂

  1950-talet:
  Bästa året: 1958
  Sämsta året: 1957

  1960-talet:
  Bästa året: 1967
  Sämsta året: 1962

  1970-talet:
  Bästa året: 1977
  Sämsta året: 1970

  1980-talet:
  Bästa året: 1987 (hela perioden 1982-1987 var stark)
  Sämsta året: 1980

  1990-talet:
  Bästa året: 1990
  Sämsta året: 1995

  2000-talet:
  Bästa året: 2006 (även 2009 var riktigt bra)
  Sämsta året: 2002

  2010-talet:
  Bästa året: 2010
  Sämsta året: 2011

 20. Schlagerpinglan

  @Micke, 2009 är ett av mina favorit-år men inte riktigt det bästa av dem alla, tror att det är ett av 80-tals-årgångarna. Mina egna favoriter från 2009 är framför allt följande (i ungefärlig ordning, skiftar rejält mellan genomgångarna):

  1. “Lose Control” – Finland
  2. “The Highest Heights” – Schweiz
  3. “Bistra Voda” – Bosnien-Hercegovina
  4. “Hora Din Moldova” – Moldavien
  5. “Be my Valentine!” – Ukraina
  6. “Rändajad” – Estland
  7. “Düm Tek Tek” – Turkiet
  8. “Always” – Azerbajdzjan

 21. Adri

  Ojoj… vi var inte i närheten av så överens vi brukar vara, Pinglan 🙂

  Sen brukar vi väl inte hålla med varann till 100% men mer än så här iaf! 🙂

  Men likväl intressant att läsa!

 22. Micke

  @Pinglan, kul att se att du har bättre smak och placerar de två bästa bidragen 2009 i din topp 3 🙂 Visserligen undrar jag lite över din etta men du kanske bara har en lite dålig dag 🙂

  Seriöst Pinglan så är den etta för mig också men på en helt annan lista. Jag vet inte hur många bidrag genom åren som varit med i finalerna men jag har hört dem alla och Finland 2009 toppar en lista för mig genom alla tider. En mindre smickrande lista tyvärr.

  När jag första gången såg den från deras video kände jag direkt “Nej, inte en sån till”. De som följt mig här vet säkert att det där inte är min typ av genre. Men någonting hände, på något märkligt sätt tilltalade den mig ändå. Sen var det då dags för liveframträdandet och då blev den etta för mig på en lista. Listan som heter “Bidraget som tappat mest från studioversion till liveframträdande”. Plötsligt var den istället bland de få bidrag jag inte klarade av 2009.

  Har en liknande fråga till dig som jag gav till Adri men om ett helt annat land. Har du helt missat Frankrike? 🙂

  Angående bäst och sämst årgång genom alla årtionden. Det finns bara ett år som vi alla fyra är överens om och det är sämsta året på 70-talet som vi tycker är 1970.

  @Adri, “Bosnien-Hercegovina 2009 en i mängden”.

  Oj oj oj Adri. Misströsta inte min vän, det finns nog hopp för dig med ska du se 🙂 Angående din tvåa 2009 Israel. Ett praktexemplar på hur uppblandning med engelska kan få bidrag att haverera eller åtminstone tappa enormt. I stort med dig om det du skriver men så fort engelskan invaderar låten kapitulerar jag och inser att den inte blev så bra som den hade potential till

 23. Adri

  Micke: Alltså ärligt talat tycker jag ”Bistra Voda” är en ganska seg låt. Han sjunger helt ok, låten är helt ok, de instrumentala breaken är lite bättre. Men överlag är låten i lite för mycket av sirapstempo.

  Sen gillade jag inte det visuella scenframträdandet heller. Såg lite sektigt ut.

  Men visst finns det hopp för mig, det kan jag lova! 🙂 Men det höjs eller fälls inte med vad jag tycker om ”Bistra Voda”.

  Israel håller jag inte alls med om, engelskan är nödvändig där! 🙂 Det är ju där som budskapet kommer fram som mest, för oss som inte är arabiska- eller hebreisktalande.

  Och vad gäller Finland – den gillar jag! Jag är svag för den typen av ”E-type”/”Da Buzz”-låtar á la sent 90-tal.

 24. Micke

  “SEG”

  Wow vi är verkligen inte på samma planet när det gäller “Bistra voda” Adri 🙂 Men det är ju det som är musik, det som gör att musik hela tiden utvecklas åt alla håll och kanter. Men tro mig Adri du kunde nog sagt vilket ord som helst i svenska ordlistan och jag hade kunnat ha lite förståelse men “SEG”. Hade nog förstått dig mer om du sagt att den var kommunistpropaganda som en del ärthjärnor gjorde, vilket i förlängningen ledde till det scenframträdandet som inte heller jag gillade. Har sett andra livespelningar och då har den funkat mycket bättre. De var hårt “bundna” när de tvingades in på scen 2009.

  Adri som jag sagt till dig tidigare. Texter är jätteviktiga för mig i musik men det finns ett ställe där jag skiter fullständigt i den så länge det är text och inte bara la-la-la-la eller liknande och det är ESC. Här vill jag ha språk och känsla

 25. Micke

  @Adri gör mig en tjänst. Kolla deras egen uttagning från 2009 där ärthjärnorna inte hade hunnit binda fast dem i kal scenframställning

  https://www.youtube.com/watch?v=FODW0X04oUs

 26. Adri

  Micke: Både texter och språk är saker jag värderar högt. Och de behöver inte nödvändigtvis konkurrera ut varann, men just Israel 2009 behövde den slängen av engelska! 🙂

  Och vad gäller B&H så hittar jag inte de rätta orden, för seg kändes inte 100% rätt även om det är det ordet som kommit närmst.

  Jag vet inte. Det fattas nåt. Vette tusan vad. ”Kommunistpropaganda” vet jag knappt vad det innebär. Jag förstår naturligtvis ordens bokstavliga betydelse, men kan inte applicera det här. Så det är inte som skaver.

  Jag är ju ett trumfan, men trots det är det när de där små ”marsch”-trummorna kommer in, som låten blir seg.

  Det är en låt som vill mycket och har potential, men som istället faktiskt bara blir en ”jaha”-upplevelse. Den finns på min 21a plats år 2009.

 27. Adri

  Vad gäller NF-framträdandet så märkte jag ingen vidare skillnad. Fortfarande lite stelt och sekt-aktigt.

  De ser ut som människor som man sen barnsben blivit inlärd att man ej ska prata med på staden. För de vill en inte väl.

  Vilket är en himla märklig motsägelse, då låten i sig är ganska trevlig och god.

 28. Schlagerpinglan

  @Micke, “Lose Control” är en av mina absoluta favoriter vad gäller ESC-bidrag genom tiderna och det håller lika bra idag som när det begav sig. Ett riktigt glädjepiller som fortfarande får mig på riktigt bra humör. 😀 Visst finns det skillnader mellan studioversionen (som är i en klass för sig) och liveframträdandet (som jag tycker är ganska imponerande med tanke på genren) men för mig är det inget negativt utan jag blev bara glad över att det lät så pass bra som det gjorde. 😀

  Frankrikes bidrag har jag inte missat, men känner mig väldigt kluven där. Å ena sidan älskar jag Patricia Kaas röst och hela känslan i bidraget, som påminner om många klassiska franska låtar, men “Et S’il Fallait Le Faire” har inget som varken träffar eller fångar in mig. Den lovar mycket men i slutändan så blir det ganska långrandigt… i alla fall för mig.

  “Bistra Voda” tycker vi i alla fall bra om båda två, men även där får jag nog sticka in med en liten avvikande åsikt. 🙂 Själv tycker jag nämligen att ESC-framträdandet är bättre då det är mer stilrent och inte lika “flummigt” som det inledande. Med tanke på trummornas roll i låten så känns det mer logiskt (och mer tilltalande) med lite militärisk disciplin i numret. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se