Den 25:e november 2018 avgörs Junior Eurovision Song Contest 2018 i Minsk (Vitryssland) och rekordmånga länder är anmälda att delta, däribland debutanterna Kazakstan och Wales. Kazakstan har aldrig tidigare deltagit i någon Eurovision-tävling medan Wales kom tvåa i Choir of the Year i Riga 2017.

Efter Portugals comeback i tävlingen förra året är det ytterligare tre länder som återvänt: Frankrike (senast med 2004), Azerbajdzjan (senast med 2013) samt Israel (senast med 2016). Ukraina och Cypern har däremot meddelat att de inte kommer att skicka någon representant till JESC 2018.

Uppdaterat 2018-08-02: Enligt escxtra.com så kommer Ukraina inte dra sig ur tävlingen, vilket gör att hela 20 länder väntas delta i JESC 2018.


A record number of 19 countries will travel to Minsk for Junior Eurovision 2018
(av eurovision.tv – 1:59 – Jul 25, 2018)

19 deltagare i JESC 2018:
Albanien (RTSH) Israel (KAN) Portugal (RTP)
Armenien (AMPTV) Italien (RAI) Ryssland (RTR)
Australien (ABC / SBS*) Kazakstan (Khabar Agency*) Serbien (RTS)
Azerbajdzjan (ICTIMAI) Makedonien (MKRTV) Nederländerna (AVROTROS)
Frankrike (France TV) Malta (PBS) Vitryssland (BTRC)
Georgien (GPB) Polen (TVP) Wales (S4C)
Irland (TG4)
*associerade EBU-medlemmar (Källa: ebu.ch)

Schlagerpinglan: Eftersom jag personligen inte följer Junior Eurovision Song Contest så brukar jag inte skriva så mycket om just denna tävling men nu när jag ser deltagarlistan så är jag villig att göra ett litet undantag då det trots allt är ganska intressant även ur en strikt ESC-synvinkel. 😀

Då JESC får två debutländer så är ju steget inte långt till att man börjar drömma om ESC-debutanter. I fallet med Kazakstan så är jag så pass hoppfull att jag sparar frågan till ett eget inlägg senare i kväll. Vad gäller Wales vara eller icke vara i ESC så verkar det dock inte finnas mycket att hoppas på.

Även om det vid första anblick ser lovande ut med Wales på startlistan så inser man snabbt (efter att ha studerat listan över EBU-medlemmar) att S4C visserligen representerar Wales men att det är Storbritanniens plats i tävlingen som de utnyttjar. Så chansen att vi får se både Wales (S4C) och Storbritannien (BBC) i ESC 2019 borde därmed vara obefintlig.

Nej, så länge Storbritannien inte delar upp sig i olika självständiga länder så får de nöja sig med att skicka en representant per år. Det finns dock inget (vad jag vet) som stoppar dem från att ordna en nationell uttagning där bidrag från England, Nordirland, Skottland och Wales tävlar om att få representera Storbritannien i ESC. En sådan final hade i alla fall jag varit väldigt intresserad av att se. 😀

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se