TurkietTurkiet drog sig ur Eurovision Song Contest efter ESC 2012 och har missat de senaste sex upplagorna. TV-bolaget TRT var från början missnöjd med 50/50-röstnings-regeln och de fördelar Big Five-länderna har i tävlingen.

Inför ESC 2019 upprepar TV-bolaget att de inte har någon avsikt att göra comeback i tävlingen så länge inte det görs vissa förändringar. Listan över saker som behöver justeras för att passa dem utökades nu då det framkom att de inte kan sända ett program som ESC kl. 21 på kvällen när barn fortfarande är vakna.

Tydligen är det inte lämpligt för dem att se en “skäggig österrikare med klänning som inte tror på kön och som säger att han är både en man och en kvinna”. TRT anser att det råder ett psykiskt kaos på EBU och att de avviker från sina värderingar men om de kan “fixa det” så kan de komma tillbaka till tävlingen. (Källa: esctoday.com)

Snabbfakta: Turkiets deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1975 – deltagit 34 gånger – vunnit 1 gång: 2003

Turkiets senaste bidrag i Eurovision Song Contest:

Love Me Back“, Can Bonomo (7:a i ESC 2012)

Turkiets tio senaste bidrag och
resultat i Eurovision Song Contest:
2012: Love Me Back“, Can Bonomo (Internval) 7:a i finalen
2011: Live It Up“, Yüksek Sadakat (Internval) 13:e i semi 1
2010: We Could Be The Same“, maNga (Internval) 2:a i finalen
2009: Düm Tek Tek“, Hadise (Internval) 4:a i finalen
2008: Deli“, Mor ve Ötesi (Internval) 7:a i finalen
2007: Shake It Up Shekerim“, Kenan Dogulu (Internval) 4:a i finalen
2006: Superstar“, Sibel Tüzün (Internval) 11:a i finalen
2005: Rimi Rimi Ley“, Gülseren (Nationell final) 13:e i finalen
2004: For Real“, Athena (Internt artistval +
Nationell final
)
4:a i finalen
2003: Everyway That I Can“, Sertab Erener (Internval) 1:a i finalen

Schlagerpinglan: Även om jag personligen står på ESC-sidan av denna konflikt och tycker att det är självklart att det är Turkiet och inte EBU som behöver göra justeringar för att samarbetet ska fungera, så ska jag inte hoppa upp på några höga hästar och tro att jag vet bäst utan verkligen försöka se det från TRT:s sida.

Jag förstår deras motvilja mot juryn… men då det är ett egoistiskt argument och inte gynnar ESC i stort så ser jag ingen anledning till förändringar på den punkten. Vad gäller “barn-lämplighets-frågan” så är jag fast i synsättet att vare sig man ser ESC som något olämpligt eller ej så är det i grund och botten en föräldra-ansvarsfråga som vare sig TRT eller EBU kan göra så mycket åt. Därför faller även detta argument.

Hur som helst så har jag varje år fått upp förhoppningarna för en turkisk comeback men efter detta meddelande så tror jag tvärtom att det kan dröja väldigt länge innan Turkiet letar sig tillbaka till ESC-gemenskapen. Allt beror på TV-bolagets ledning och dess inställning till ESC, för en av parterna behöver ge vika och jag varken vill eller tror att det kommer att bli EBU. Men, men… så fort TRT tänkt om så är de hjärtligt välkomna tillbaka för vi är många som saknar Turkiet i tävlingen.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Turkiet deltar förmodligen inte i Eurovision Song Contest 2019!”

  1. En polack

    Riktigt fåniga motiveringar. De verkar vara lata eller prioritera annat också

  2. Schlagerpinglan

    @En polack, Tyvärr så verkar det som att Turkiet, som det ser ut just för tillfället, befinner sig väldigt långt ifrån många av de övriga ESC-länderna så det lär krävas någon form av förändring på den fronten innan en comeback kan bli aktuell.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se