Ryssland Schlagerpinglan: I väntan på att Ryssland ska ge besked angående deras eventuella deltagande i Eurovision Song Contest 2019 så kan vi ta en titt på deras bäst placerade bidrag genom tiderna.

(Den officiella sidan för Eurovision Song Contest, eurovision.tv, presenterade visserligen nedanstående videoklipp redan i januari 2017 men då Ryssland inte deltog 2017 och missade finalen 2018, se närmare info här, är listan fortfarande aktuell.)

Rysslands bäst placerade bidrag i Eurovision Song Contest:

TOP 10: Entries from Russia” (av eurovision.tv – 4:05 – Jan 13, 2017)

Uppdaterat: 2019 kom Sergey Lazarev 3:a av 41 med “Scream” och är däremed ny 8:a.

Topp-tio-bidragen från Ryssland i Eurovision Song Contest:

1. “Believe“, Dima Bilan (1:a av 43 – ESC 2008)
2. “Party For Everybody“, Buranovskiye Babushki (2:a av 42 – ESC 2012)
3. “A Million Voices“, Polina Gagarina (2:a av 40 – ESC 2015)
4. “Never Let You Go“, Dima Bilan (2:a av 37 – ESC 2006)
5. “Solo“, Alsou (2:a av 24 – ESC 2000)
6. “You Are The Only One“, Sergey Lazarev (3:a av 42 – ESC 2016)
7. “Song # 1“, Serebro (3:a av 42 – ESC 2007)
8. “Ne Ver’, Ne Boysia“, t.A.T.u. (3:a av 26 – ESC 2003)
9. “What If“, Dina Garipova (5:a av 39 – ESC 2013)
10. “Shine“, Tolmachevy Sisters (7:a av 37 – ESC 2014)
(Källa: eurovision.tv – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Som vanligt så tycker jag inte att de bäst placerade ESC-bidragen ger en riktigt rättvis bild av landets ESC-deltagande utan vill gärna komplettera med ett flertal personliga favoriter. Därför ser ni min egen topp-tio-lista här nedan, där de bidrag som inte tagits med ovan är fetstilsmarkerade:

Schlagerpinglans topp-tio-lista av Rysslands ESC-bidrag:
1. Believe“, Dima Bilan (1:a 2008)
2. Lost And Forgotten“, Peter Nalitch & Friends (11:a 2010)
3. You Are The Only One“, Sergey Lazarev (3:a 2016)
4. Song # 1“, Serebro (3:a 2007)
5. A Million Voices“, Polina Gagarina (2:a 2015)
6. Mamo“, Anastasia Prikhodko (11:a 2009)
7. Solo“, Alsou (2:a 2000)
8. Never Let You Go“, Dima Bilan (2:a 2006)
9. Northern Girl“, Prime minister (10:a 2002)
10. Vechni Stranik“, Youddiph (9:a 1994)

Schlagerpinglan: En liten förklarande text är kanske på sin plats då listan borde ge upphov till frågor, i alla fall om man är medveten om hur förtjust jag var och fortfarande är i “You Are The Only One“. 😀

Sergey Lazarev är min absoluta favorit bland de ryska ESC-artisterna medan jag aldrig tyckt riktigt bra om Dima Bilan som artist. Att “Believe” trots det är min överlägsna ryska favorit genom tiderna beror på texten, melodin samt “extra-allt”-framträdandet. Ibland kan en låt träffa helt rätt och det är precis vad det ryska 2008-bidraget gör för mig. 😀

Detta gäller även det komiska bidraget “Lost And Forgotten” som med sin humor och underbara refräng trots allt slår an mina känslosträngar mer än vad Sergeys bidrag gjorde/gör, vilket inte säger lite. 😀

Andra ryska bidrag som (när jag är på rätt humör) får nackhåren att resa sig (på ett positivt sätt) och lämnar mig smått tårögd är “Mamo” och “A Million Voices“. M.a.o. är Ryssland ett av de länder som givit mig flest känslostarka bidrag och jag hoppas att det är något de kommer att fortsätta göra. (Eller så kan de testa att skicka Sergey igen. 😛 )

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Rysslands tio bäst placerade Eurovision-bidrag (1994-2018)”

 1. Micke

  Jag har bestämt mig för att göra en top 5 för alla länder men i vissa fall är det omöjligt och i vissa fall väldigt svårt. När det gäller Ryssland handlar det om det senare alternativet. Det har bara funnits fyra bidrag som jag tyckt om från detta land så jag får fylla ut med ett hyfsat bidrag.

  1. 2012 – “Party for everybody”, Buranovskije Babusjki
  (Underbart bidrag som tyvärr inte höll samma klass i stora finalen som i ryska uttagningen. Glädje är ibland överlägset konstruerade ting. Lilla gumman regerar utan att hon ens vet det)
  2. 2015 – “A million voices”, Polina Gagarina
  (Hatar konstruerade fredsbidrag men detta är så starkt att jag helt kan bortse från magsyran som egentligen fylls upp)
  3. 2010 – “Lost and forgotten”, Pjotr Nalitj Band
  (Är det här skämt, allvar eller vad? Ärligt talat så skiter jag fullständigt i vilket. Det har något genuint i sig och det är betydligt viktigare än var det hör hemma)
  4. 2014 – “Shine”, The Tolmachevy Sisters
  (Det finns tillfällen i livet då man skäms över hur människor kan skita ned sig själva. Så har även hänt inom ESC och ett av de värsta exemplen hände dessa tvillingsystrar. Att Danmark varit Nordens sämsta i ESC är väl ganska klart men när den danska publiken unisont buade ut dessa två stackars oskyldiga tjejer gick de över en gräns för allt mänskligt. Låten är ganska bra men än bättre på ryska)

  5. 2008 – “Believe”, Dima Bilan.
  (Har aldrig förstått all skit den här låten har fått. För mig en helt ok vinnare i ett i övrigt mycket svagt år. Absolut ingenting jag går igång på men den är där och är helt ok)

  Rysslands sämsta då? Ja det står mellan två riktiga magsyrebidrag. Till slut klarar sig ändå hallelujabidraget från 2013 från utnämnandet. Helt enkelt för att det andra är än värre.

  SÄMST: 2011 – “Get you”, Aleksej Vorobjov
  (Vad tusan är detta? Har Christer Björkman med svans tagit över ryska ESC. Stinker MF så mycket att jag hejdlöst börjar frysa här på grund av att jag måste vädra. Usch)

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Själv har jag inga problem att fylla ut en personlig topp-tio-lista med ryska ESC-bidrag men något vi ser ut att ha samma åsikt om är jumboplatsen. När Alexej Vorobjov presenterades som Rysslands internval 2011 så var jag väldigt förväntansfull då jag sett framträdanden som detta: https://www.youtube.com/watch?v=6bI4TJD1xTQ (jag vet att du inte gillar “robotdansare” men själv gillar jag synkroniserad dans om det hjälper till att få mig att komma in i låten). Tyvärr var det alltför mycket skämskuddevarning på “Get you” för att jag skulle gilla det och har inte sett framträdandet så många gånger sedan dess. Synd på en så pass bra artist.

 3. Adri

  Oj, du och jag är inte överens Pinglan för jag tycker ju tyvärr att “Believe” är tidernas sämsta vinnare. Det har hänt återkommande att jag tyckt illa om vinnarna, men bara en gång har en vinnare placerat sig så lågt för mig. Plats 42/43 (Om Estland hade skickat nåt vettigare än “Leto Svet” hade alltså årets sämsta låt vunnit för mig… illa). Så irriterande när han dessutom hade en högst duglig låt två år tidigare. Men alltså… just “Believe” är en låt som får min insida att verkligen klia obehagligt. Värst är den där jäkla sluttonen som är så jäkla obehaglig att lyssna på.

  Aja, still friends? Bra 🙂

  Och det är faktiskt inte ens Rysslands sämsta bidrag – men vi kommer dit.

  Rysslands topp 5:

  1. “Ne ver ne boysia”, 2003
  2. “Solo”, 2000
  3. “Shine”, 2014
  4. “A million voices”, 2015
  5. “Believe me”, 2004

  (6. “Mamo”, 2009 – förtjänade att nämnas).

  Sämst:

  Här finns också kandidater… 2012? 2011? Deras vinnare 2008? Årets låt 2018? 2002? Alla dem är låtar jag helst slipper igen. Men det finns en värre.

  Och denna låt är så störig. Det är rock av den absolut lamaste typen. Sångerskan är inte usel. Jag försöker i högsta mån avstå att dissa artisterna för hårt. Här är det inte att jag inte hittar talang eller kompetens, mer att detta är en röst som jag personligen inte klarar av. Hennes röst är sååååååå störig i mina öron. Kören stör mig också. Men största problemet?

  Refrängen är nog faktiskt det gnälligaste jag hört i tävlingen. Versen kan jag, trots hennes röst, stå ut med utan att känna avsaknad av livslust – men alltså refrängen…? Jag blir deprimerad. Det är så uselt, så falskt och så gnälligt. All hype man hade inför dagen och livet försvinner när hon sjunger refrängen.

  Så för att sammanfatta: Töntig musik, irriterande kör-ekon, extremt störig röst från sångerskan (i mina öron) och så då, kronan på denna motsats till mästerverk; den gnälliga jäkla refrängen. Det är en illasmakande soppa, som man inte vill bjuda sin värsta fiende på!

  Här är denna förolämpning till alla sinnen vi har: https://www.youtube.com/watch?v=HQhgevOeh1E

  (ja, t.o.m kränkande för känseln och lukten). En oerhört klart lysande nolla på min betygskala.

 4. Zacke

  Jag hoppas Ryssland kommer tillbaka med antingen något ”ryskt” eller något i still med deras välproducerade låtar de fått höga placeringar med.

  1: ”Primadonna” 1997 (En helt fantastiskt rysk ballad, framförallt refrängen och sångerskans karisma)
  2: ”Vechni stanik” 1994
  3: ”A million voices” 2015
  4: ”Never let you go” 2006
  5: ”Solo” 2000
  6: ”You are the only one” 2016
  7: ”Party for everbody” 2012
  8: ”Mamo” 2009
  9: ”Kollbelnaya dlya vulkana” 1995
  10: ”Shine” 2014

  Hedersomnämning; ”Lady Alpine Blue” 2001: Ett väldigt annorlunda bidrag, jag nog vill tycka om mer än jag egentligen gör.

  Sämst; Det finns framförallt tre kandidater. 2002, 2008 och 2018, är verkligen inga höjdare enligt mig, men får nog ändå bli årets ”I won’t break” med tanke på sånginsatsen..

 5. Micke

  @Adri dina och mina likheter och olikheter är färdigutredda. Det vi är mest olika i är starka röster som tar i lite extra i vissa partier (pratar inte om din “favvis” i Ryssland från 2005). Har de röstresurser så finns det inget bättre än när de visar det. Där har du definitivt inte samma åsikt har jag märkt. Det där vi är mest lika har inte med ESC att göra utan något helt annat. Svenska sångerskor. Vi har väldigt mycket lika när det gäller kvinnliga svenska favvisar har jag märkt. Kan ju bara nämna tre på bokstaven M. Melissa Horn, Miriam Bryant och Miss Li. Finns fler än dessa.

  Tänkte ta en fråga utanför ESC och hoppas det är ok för vår värdinna. Redan förra året var jag på väg att ställa den här frågan till dig men jag tror inte jag gjorde det. Skit samma. Gör det nu i alla fall. Finns en svensk kvinnlig artist som jag tycker mycket om. Hon är långt ifrån hits och sånt men jädrar att hon kan sjunga och skriva. Så jädra soft och gott. Tvivlar på att du gillar henne men vem vet 🙂 Andra får givetvis också gärna säga vad de tycker om henne.

  https://www.youtube.com/watch?v=IpK4cJ5Ueig

  @Zacke kul med din etta. Jag är så jädra delad med den. Att hon är bra är otvivelaktigt men låten. Ena stunden är den solklar etta för mig från Rysslan men nästa gång klarar jag den inte. Definitivt ett av de mest svårbedömda för mig överhuvudtaget

  @Pinglan om du gillar synkroniserad dans så är det din ensak och det ska jag skita fullständigt i. Det finns som sagt inga fel och rätt i musik. Det är upp till var och en. För mig är musik dock artister och instrument. Jag vill bedöma dessa utifrån öron och hjärta. Visst kan man slänga in annat men det jag har svårt för är när man med detta ska dölja någon artists tillkortakommanden röstmässigt, dansmässigt or whatever. Det är alltså inte själva grejen jag är så emot. Hoppas du greppar mitt svamlande 🙂

 6. Schlagerpinglan

  @Adri, Som sagt, det är intressant hur olika man kan uppfatta saker… men då det finns saker i Dimas framträdande som även skaver hos mig (önskar att låten givits till någon annan) så är jag inte helt förvånad över din reaktion på bidraget. 🙂

  Vad gäller ditt jumboval så håller jag med om att det är Rysslands svagaste bidrag genom tiderna (även om jag personligen, då besvikelsen var så stor, placerar Alexej ännu lägre).

  @Zacke, Även ditt jumboval har jag med bland mina jumbo-alternativ, främst p.g.a. framträdandet som inte ställde låten i sin bästa dager.

  @Micke, Förmodligen menar du att du kan uppskatta synkroniserad dans om den fyller någon funktion och inte bara är där för sakens skull / ta bort fokus. Helt förståeligt. 🙂

 7. Adri

  Micke: Hmm vet inte om det är vår allra största skillnad. Jag tycker snarare åsikterna går isär för när röstresurserna visas upp och inte. T.ex ”Flashlight” (Polen 2017) – där såg jag att folk delade sig i hur Kasia skötte sig live. Verkligen typ 50/50. Du verkar tycka hon skötte sig, men jag tycker hon röt. Hennes röst försvann totalt tycker jag, så jag skulle inte säga det var att visa röstresurser 🙂 Eftersom… well, i slutändan klarade inte hennes röst det.

  Sofia Karlsson då? Nej henne gillar jag inte, men inte pga musiken. Jag har aldrig hört om henne. Helt nytt namn. Men intrycket känns lite Sara Varga eller Lisa Ekdahl. Lite mysigt, men kanske inget jag återkommer med.

  Vad tycker du om Rysslands låt 2005 förresten? Du är ju en rock-snubbe, men inte ens du kan väl försvara den? Om du inte orkar lyssna hela (klandrar dig inte då alls, låten är ju hemsk) så lyssna iaf på refrängen. Din söndag kommer förstöras…

 8. Micke

  @Adri min vän. Sarga Varga är inte en tiondel så känd som Sofia Karlsson 🙂 Sofia gjorde en skiva med tolkningar av Skalden Dan Andersson. Det var ingen jag ens funderade över när jag hörde talas om det. Sen fick jag höra några av tolkningarna och jag föll helt för detta. Visste inte ens att jag gillade sånt. Gjorde det definitivt i Sofias tolkningar iaf. Efter den skivan har hon släppt egna skivor och jag tycker lika mycket om dessa. Tar en av hennes Dan Andersson tolkningarna så får du se.

  Pinglan jag lovar att släppa det sedan och ta tag i ESC igen 🙂 Ville bara visa att det finns så mycket olika sorts pärlor inom detta med musik. Skulle vara extremt kul att höra vad du själv tycker Pinglan.

  Polskan 2017 är guld Adri. Är hon singel så släpper jag allt jag har och friar till henne 🙂 Sicken röst, och i ESC dessutom. Bara en sån sak 🙂

  Ryssland 2005 då? Skaplig låt med lite mindre skaplig sångerska. Men jag lyssnar hellre på den och tittar på henne en gång varje timme en dag än lyssnar på bidraget 2011 och ser på honom 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=Xn-4HXRbamQ

 9. Micke

  Felskrivning på Sara Vargas namn. Inget annat än det

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se