FinlandFinska YLE har valt ut sitt bidrag i Eurovision Song Contest genom den nationella uttagningen “Uuden Musiikin Kilpailu” sedan 2012 men 2018 var första året man internvalde en artist att tävla med samtliga bidrag. Även inför 2019 har ett internval gjorts och resultatet kommer att avslöjats den 29:e januari.

Vid en presskonferens den 29:e januari kl. 12:00 (13:00 finsk tid) kommer YLE att presentera den artist som valts ut att få representera Finland i Eurovision Song Contest 2019. Även var finalen kommer att avgöras och vem som är utvald att leda finalen presenteras då. Vilket bidrag som artisten kommer att tävla med väljs däremot ut av tittarna vid UMK-finalen den 2:a mars. (Källa: svenska.yle.fi)

Schlagerpinglan: 2018 var första året som det internvaldes en ensam artist till “UMK” och då Saara Aalto var en tidigare framgångsrik “UMK”-deltagare så kan det eventuellt vara intressant att se vilka andra topp-placerade artister som figurerat i tävlingen sedan den hade premiär 2012, se sammanställning nedan:

Finlands mest framgångsrika UMK-bidrag:

Something better“, Softengine (11:a i ESC 2014-finalen)

Finlands topp-tre-placerade UMK-bidrag 2012-2018, länkar och ESC-placeringar:
UMK 2012:
1:a När jag blundar“, Pernilla Karlsson 12:a i ESC-Semifinal 1
2:a Lasikaupunki“, Ville Eetvartti
3:a Laululeija“, Stig
UMK 2013:
1:a Marry me“, Krista Siegfrids 24:a i ESC-finalen
2:a We should be through“, Mikael Saari
3:a Colliding into you“, Diandra
UMK 2014:
1:a Something Better“, Softengine 11:a i ESC-finalen
2:a Sängyn reunalla“, Mikko Pohjola
3:a God/Drug“, MIAU
UMK 2015:
1:a Aina Mun Pitää“, Pertti Kurikan Nimipäivät 16:e i ESC-Semifinal 1
2:a Crossroads“, Satin Circus
3:a Heart of Light“, Opera Skaala
UMK 2016:
1:a Sing It Away“, Sandhja 15:e i ESC-Semifinal 1
2:a No Fear“, Saara Aalto
3:a On It Goes“, Mikael Saari
UMK 2017:
1:a Blackbird“, Norma John 12:a i ESC-Semifinal 1
2:a Perfect Villain“, Zühlke
3:a Circle Of Light“, Emma
UMK 2018 (första året med en internvald artist):
1:a Monsters“, Saara Aalto 25:a i ESC-finalen
2:a Domino“, Saara Aalto
3:a Queens“, Saara Aalto
(Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Nu är det ju ingen garanti att YLE valt att skicka en tidigare UMK-deltagare till Israel, men om det nu skulle vara så (och artisten hamnat i topp-tre) så håller jag tummarna för att det är Satin Circus eller Mikael Saari. Men, men… varför begränsa sig till ett fåtal namn när man i Finland har ett helt smörgåsbord av talangfulla artister att välja mellan? Hur YLE än resonerat så är jag otroligt nyfiken och längtar till presskonferensen. 😀

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Finland i ESC 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Finland 2019: “UMK 2019”-artistavslöjande den 29:e januari”

 1. Micke

  Finland har alltid varit mitt favvisland i Norden när det gäller ESC. Främst har det berott på musik som gjort mig glad. Just det sistnämnda har dock förändrat enormt under 10-talet. Finland slänger fortfarande fram bra bidrag men det glada är totalt försvunnet. Det som ska påminna om glada bidrag är mest pinsamt parodiska som jag ser det. Men som sagt det kommer fortfarande bra bidrag men nu mer inom soft music. Det avspeglas på min topp 6 av dessa 21 bidrag som Finland haft på pallen 2012-2018.

  TOPP 6:

  1. “We should be through“, Mikael Saari

  2. “Sängyn reunalla“, Mikko Pohjola
  3. “När jag blundar“, Pernilla Karlsson
  4. “On It Goes“, Mikael Saari
  5. “Something Better“, Softengine
  6. “Blackbird“, Norma John

  Tyvärr finns det också med ett gäng riktiga bottennapp bland dessa 21 bidrag. Gör då också en lista på det.

  BOTTEN 3:

  19. “No Fear“, Saara Aalto.
  20. “Marry me“, Krista Siegfrids
  21. “Monsters“, Saara Aalto

  Jag var i villfarelsen att Finlands sämsta bidrag under 10-talet skulle förbli Krista Siegfrieds bidrag men Saara Aalto visade hur jädra dum jag var i den tron när hon uppenbarade sig med sitt hemska Monster till bidrag

 2. Adri

  Ok. Det har florerat rykten om vem deltagaren kan vara. Jag tänkte kort kommentera mina åsikter om dessa det ryktats(!) om.

  • Mikael Saari: Det här valet känns (på papper) helt okej. Men det är så tråkigt att säga ”helt okej” så ska jag välja en neggo-sida eller positiv sida så dominerar nog ändå neggo-sidan.

  Som tur är så kommer vi ju få höra tre olika låtar (iaf om de använder samma uttagningsmodell som 2018) och då lär det vill finnas LITE mångsidighet iaf. Så kan ju överraskas 🙂 Men om det å andra sidsn blir balladdominerat hoppas jag mer på ”On it goes”-hållet än ”We should be through”-hållet.

  • The Rasmus: Oh God nej. Snälla nej. Nostalgi är ju trevligt och jag var ju bara liten plutt när de hade sin enda (utbredda) hit ”In the shadows”. Men jag blir ändå inte på gott humör när de presenteras som ett aktuellt namn. Deras hit från… 2002 (kan det året stämma? 2003 kanske?) är inte dålig. Den är helt ok. Men min magkänsla säger att bandet inte håller.

  • Eva + Miku: Här är min magkänsla positiv. De verkar väldigt mångsidiga dock, så det hade ju varit en gambling. Jag gillar deras låt ”Cinnamon Hearts” iaf. Och mycket annat jag hört.

  • Tarja ”Whatever-her-name-is”: Här skulle jag bli 50/50 vid första anblick. Det positiva är att det skulle till 99% bli ett bidrag som sticker ut i ESC. Och hon har ju gjort bra låtar.

  Det negativa? Det är ju inte bra låtar som dominerar i hennes musikaliska historia direkt. Inte för mig iaf. Sen vet jag inte varför men hennes röst är IBLAND lite ”naglar på svarta tavlan” för mig.

 3. Micke

  Mikael Saari:

  Skulle bli asglad. I synnerhet om han kan matcha den fantastiska ”We should be through”

  The Rasmus:

  Har hört för lite men av det jag hört låter de skapliga

  Eva + Miku:

  Asnöjd om de häller den mystiska stämningen de har i flertalet bidrag. Mindre nöjd när de svävar ut i la la la som e gjort i några få fall

  Tarja:

  Med den rösten ska det mycket till om det ska gå fel

  Jag är alltså i strartposition positiv oavsett vilket val av dessa

 4. Adri

  Ända sen UMK blev ett koncept 2012 har Finland nästan bara skickat bidrag som hamat i toppen eller botten. Fram tills 2018… det är det enda bidraget som faktiskt varit ett i mängden från Finland på sistone. Syntes på resultatet också. 25a. Rakt in i smeten. Och det var faktiskt inte jättekul det heller.

  2012 – Toppen!
  2013 – Botten!
  2014 – Toppen! (Vinnare det året!)
  2015 – Botten!
  2016 – Botten!
  2017 – Toppen!
  2018 – Mitten.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se