Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 31:a januari (då vi får premiär-lyssna på lite av de första MF-2019-bidragen) kommer jag här på bloggen att presentera ett klassiskt Melodifestivalen-bidrag per dag.

Gemensamt för alla 25 är att de tävlade i finalen men (otroligt nog) inte vann:

Nedräkning till Melodifestivalen 2019! – Plats 7 av 25:

Stay the Night” – Alcazar (5:a av 32 tävlande bidrag i MF 2009)
(t&m: Anders Hansson, Mårten Sandén, Andreas Lundstedt, Therese Merkel, Lina Hedlund)

Schlagerpinglan: På plats nummer 7 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive MF-finaler har jag placerat “Stay the Night” med Alcazar från 2009.

Redan 2009 så hade jag Alcazar som min personliga favorit, men vid den tidpunkten så tyckte jag även om Malenas bidrag, som t.o.m. gav mig gåshud vid MF-finalen, och var därför ganska nöjd med slutresultatet när det väl begav sig. Så här tio år senare så har jag svårt att se vad jag såg i “La Voix“, medan “Stay the Night” är lika medryckande och lysande som den dagen den tävlade. 😀

Utöver att känna en viss tillfredsställelse över att den inledande känslan visade sig hålla (vilket inte alltid varit fallet) så kan jag konstatera att det egentligen inte fanns så många finalbidrag 2009 som jag tyckte så där riktigt bra om… förutom Agnes och hennes “Love Love Love” då, som är helt oemotståndlig för en glitterälskare som mig. 😀

Melodifestivalen 2009 – Resultatet:

Placering, Bidrag, Artist Juryröster Teleröster Summa
1. La Voix“, Malena Ernman 38 p. 144 p. 182 p. (21:a-plats
i ESC 2009)
2. “Snälla, snälla”, Caroline af Ugglas 51 p. 120 p. 171 p.
3. “Baby Goodbye”, E.M.D. 49 p. 96 p. 145 p.
4. “Hope & Glory”, Måns Zelmerlöw 96 p. 48 p. 144 p.
5. Stay the Night“, Alcazar 67 p. 72 p. 139 p.
6. “Moving On”, Sarah Dawn Finer 75 p. 12 p. 87 p.
7. “1000 Miles”, H.E.A.T. 58 p. 24 p. 82 p.
8. “Love Love Love”, Agnes 40 p. 0 p. 40 p.
9. “You’re My World”, Emilia 28 p. 0 p. 28 p.
10. “Alla”, Sofia 12 p. 0 p. 12 p.
11. “Så vill stjärnorna”, Molly Sandén 2 p. 0 p. 2 p.
(Källa: sv.wikipedia.org)

Se hela topp-25-listan: “Nedräkning till Melodifestivalen 2019!
Mer om Sveriges ESC 2019-förberedelser: “Sverige i ESC 2019

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till ““Stay the Night” – Alcazar (MF 2009)”

  1. Adri

    Inte nog med att ESC 2009 är det bästa ESC-året, eller hur Micke?

    Men MF 2009 var också ett riktigt bra MF-år. Finalen bestod av 11 bra låtar. Inte en enda dålig låt i finalen faktiskt. Måns och H.E.A.T är väl snäppet svagare än de andra. Men ändå treor på 0-5-skalan 🙂 Min absoluta favorit är den samma som då, och den samma som dig Pinglan 🙂 Hur det där är Alcazars näst sämsta placering fattar jag inte?

    Alcazar borde vunnit 🙂

    Som sagt, 11 bra låtar men min lista ser ut:

    1. Alcazar
    2. Emilia
    3. Sofia
    4. EMD (jag avskyr pojkband, men vissa undantag finns)
    5. Caroline Af Ugglas
    6. Agnes
    7. Sarah Dawn Finer
    8.. Molly Sandén
    9. Malena Ernman
    10. Måns Zelmerlöw
    11. H.E.A.T

    Men som sagt, alla här är bra 🙂

  2. Adri

    Min egna lista då. Jag är ju en sucker för plastpop. Med andra ord, poppen som dominerade runt millenieskiftet: 1997-2006 ungefärligt räknat. Det är bland den mest okreddiga musiken som finns. Nästan så den ses ner på inom MF också.

    Men… ja, vad ska jag säga? Min lista – mina regler och jag vill ha denna låt på plats 7. Och kan redan nu varna er… ytterligare en plastpop-låt kommer finnas högre upp på listan 🙂

    Borde denna vunnit? Nja kanske inte för i slutändan gick det jäklgt bra för vår vinnare ändå. Men det hade varit kul att se hur denna låt stått sig 🙂

    https://m.youtube.com/watch?v=vaPDzU0m_lI

  3. Marcus

    Tvärt emot Adri så vill jag påstå att finalen 2009 var rätt klen ändå. Inte mycket här som tickles my fancy.

    Och Alcazar, älskade Alcazar! Varför kan jag inte förmå att uppskatta den här låten? För mig är Stay the night överlägset sämst, och rent ut sagt kass. Jag har aldrig gillat den, och det är knappt att jag fylleskrålar till den på efterfester (det sämsta betyget en låt kan få liksom) – och då händer det gång efter annan att jag drar på Magisk Stjärna liksom! Fyllemarcus är inte en kräsen Marcus.

    Nåväl, folk går igång på den och jag älskar ju Alcazar, så jag klappar med lite pliktskyldigt och sjunger motvilligt med, men bra är den som sagt inte.

    Min vinnare var folkets vinnare detta år, Malena var ju helt oemotståndlig och La Voix får än idag upp mig på dansgolvet.

    såhär hade jag rankat alla låtar.

    01 La Voix
    02 Snälla Snälla
    03 Hope & Glory
    04 Alla

    05 Moving On
    06 Baby Goodbye
    07 Stay The Night
    08 You’re My World
    09 Love Love Love
    10 Så Vill Stjärnorna
    11 1000 Miles

  4. Marcus

    Adri, det är absolut inget fel på plastpop. Snarare behövs det mer plastpop som räddar oss ur det här midtempoblippträsket som dominerar överallt! Just Stjärna På Himmelen är en av de bästa mellolåtarna under nittiotalet, men tyvärr klarar jag inte riktigt av att lyssna på den. Mamma har sagt att hon vill ha den på sin begravning, och jag sparar den tills det.

    Mitt eget bidrag blir en duett, mellan en av Sveriges mest underskattade kvinnliga artister och en av de mer överskattade manliga, som dessutom är syskon! En riktigt snygg och dramatisk låt med influenser från kontinenten. Jag tror den hade kunnat placera sig riktigt bra i Luxembourg!

    https://www.youtube.com/watch?v=RBCz6YMKq4k

  5. Micke

    Det finns en regel som jag verkligen försöker följa. Jag hoppas och tror att jag lyckas och jag kommer även att följa den nu. När någon lägger ut ett bidrag här och visar att “det här tycker jag verkligen om” då håller jag inne eventuella avvikande egna åsikter av respekt. Jag nöjer mig med att säga att det fanns två alternativ i finalen beroende på följande.

    Min topp MF 2009 där Malena Ernmans vers utesluts:

    1. Malena Ernman
    2. Sarah Dawn Finer
    3. Caroline Af Ugglas
    4. Sofia
    5-10. i bokstavsordning
    Agnes
    Emilia
    EMD
    H.E.A.T
    Molly Sandén
    Måns Zelmerlöw
    11. Alcazar

    Min topp MF 2009 där Malena Ernmans refräng utesluts:

    1. Sarah Dawn Finer
    2. Caroline Af Ugglas
    3. Sofia
    4-9. i bokstavsordning
    Agnes
    Emilia
    EMD
    H.E.A.T
    Molly Sandén
    Måns Zelmerlöw
    10. Alcazar
    11. Malena Ernman

    Bästa låten detta året om man utesluter Malena Ernmans refräng hade dock märkligt nog BWO med sin mäktiga “You´re not alone”. Häpnar fortfarande än idag att det hade ett så bra bidrag 2009 med tanke på vad de i övrigt ställt upp med.

  6. Micke

    @Marcus när jag plötsligt fick en knäpp och ville följa Pinglans grej med hennes top 25 bidrag som ej vann hade hon ju redan kommit till top 13 om jag minns rätt. Jag satte mig och kollade över och fick ihop 15 bidrag. Ett par skulle alltså tas bort innan jag följde hennes topplista. Motvilligt tog jag bort ett bidrag som hade varit kvar om jag bara hade hittat en länk på bidraget från finalen. Jag gjorde inte det och den låten är för mig två klasser bättre där än på skiva. Nu ser jag att du slänger ut bidraget så jag fick upp hoppet att du hittat länken från finalen. Tyvärr inte tydligen. Som sagt om det bara varit från finalen då hade den varit på min topp också 🙂

  7. Micke

    Så är jag då framme vid ett bidrag som har mer än 25 år på nacken. Vet inte om så många av er kommer ihåg det men det gör jag. Lita på det. Asmysigt bidrag framfört av en kvinna med väldigt speciell och härlig röst. Enligt många ett reggeabidrag, vilket jag inte håller med om även om den väl har vissa tendenser. För mig solklar vinnare detta året.

    Efter sändningen fick jag träffa körtjejen Carina Carlsson vars kontakter senare fick in mig i musikbranschen. Är inte övertygad om att hon själv är medveten om det men tro mig det är jag.. Gissa om det var stort för en kille som knappt var torr bakom öronen. Elva år senare skrev jag en låt som ett tack till henne som jag skickade in till MF. Den kom inte med och det var nog lika bra det med den texten. Spelar den fortfarande men givetvis med ny text. Så här är MF-bidraget som jag placerar på nionde plats. Tar en minut innan låten börjar.

    PLATS 7:

    https://www.youtube.com/watch?v=p9dH0o6Tir8

    Nu återstår sex bidrag på min lista. Dessa sex hade tveklöst varit med på min topp 10 över icke vinnarbidrag oavsett om man bara får ta med ett per år eller liknande.

  8. Micke

    Inte på nionde plats utan sjunde. Nu får jag skärpa till mig 🙂

  9. Micke

    Fick för mig att göra en topp 10 av de bidragen du hittills lagt ut på “förlorarna”. Får se sen om hennes sex kvarvarande bidrag kan förändra detta

    TOPP 10 av pinglans bidrag:

    1. “Jag är fri (Manne Leam Frijje)” – Jon Henrik Fjällgren
    2. “Det vackraste“, Cecilia Vennersten
    3. “Kärleken är evig“, Lena Philipsson
    4. “Juliette & Jonathan” – Lotta Engberg
    5. “Missarna” – Wille Crafoord
    6. “God morgon” – Sweets ‘n Chips
    7. “Älskar du livet” – Björn Kjellman
    8. “Miss Decibel” – Kikki Danielsson, Lasse Holm & Wizex
    9. “As I Lay Me Down” – Wiktoria
    10. “Mycke’ mycke’ mer” – Chips

    JUMBO: “In the Club” – Danny Saucedo

  10. Adri

    Micke: ”Komma ihåg” är väl att ta i, med tanke på att jag ännu inte ens fanns. Men jag hörde den iom Melodifestivalens 50-årsjubileum 2005 (vilket jag nu inte inser makes sense… för MF började väl 1959? Inte 1955-1956 iaf.). Och sen dess minns jag den 🙂

    Tror dessutom jag eventuellt kan ha hört pappa spelat den någon gång i min barndom. Jag tycker om låten i några portioner. Men det går tyvärr inte, för min del i alla fall, att bortse från att låten är grymt tjatig. Jag hade nöjt mig med en minut av den faktiskt 🙂

    Med det sagt… så är ju vinnaren från det året en av de allra sämsta. Så står det mellan ditt val och den faktiska vinnaren ställer jag mig på din sida 🙂

    Men! Jag är inte helt med för MIN personliga vinnare från 1992 hittas på min egna femteplats. Så, om några dagar får du se den! 🙂

    För övrigt… hur kan ”Högt över havet” inte ens vara topp 10 av de genomgångna låtarna? really? 🙂

    Marcus: Den låten har jag faktiskt bara hört i samband med att ”Popular” anklagades för att plagiera den. Jag tycker väl inte den är så speciell (och tycker inte att ”Popular” är vidare lik heller), men står det mellan ”Kall som is” och ”Popular” så är ju ditt val det självklara!!! 🙂

    Din låt kan man absolut tolerera som ett godkänt bidrag, det kan jag inte göra med ”Popular” 🙂

  11. Micke

    @Adri, Popular är ett sammanlänkning av “Oh mama”, Lilli och Sussie, “Rasputin”, Boney M, “Kall som is”, Glenmarks och en fjärde låt som jag just nu inte kommer ihåg. Den största skillnaden är dock att “popular” är överlägset sämst av dessa fem.

    Som jag sa Adri. Hittar du “Kall som is” från finalen så får du en klassen bättre låt än den är på skiva. Den är så “friserad” på skiva och saknar tyngd och kraft.

    Vad jag vet började MF 1958 men jag är inte 100. Men det är ju lätt att kolla 🙂

    Om du bara lyssnar en minut på “Långt härifrån” då går du ju miste om det bästa. Andra halvan är klart bäst. Jaså du har en annan favvis från 1992. Låt mig gissa. Känner jag dig rätt så är det den som Peter Jöbacks dåvarande flickvän framförde. Ganska säker faktiskt men visst jag kan ha fel 🙂

    Ska gissa om en annan sak Adri 🙂 Jag tror du gillar mitt bidrag på plats sex. Jag tror inte du gillar mina bidrag på plats 5 och 4. Jag tror du gillar mitt bidrag på plats 3. Det jag är mest osäker på är min plats 2. Min plats 1 tror jag du gillar

  12. Adri

    Micke: Jag fick för mig att Alice Babs 1958 var ett internval. Men jag är inte lika nördig som jag vill framstå haha.

    Men jag tycker ”Långt härifrån” är en godkänd låt, 3/5. Svag trea dock bara. Men man kan ju snarare hoppa in var som i låten och det kommer låta likadant. För jag tycker alla tre minuter låter ganska likadant, och det är tyvärr det som gör den tjatig mot slutet.

  13. JOHANNA

    Alice Babs var ett internvsl. Mf började 1959….

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se