Sverige Schlagerpinglan: I väntan på den 31:a januari (då vi får premiär-lyssna på lite av de första MF-2019-bidragen) har jag här på bloggen presenterat ett klassiskt Melodifestivalen-bidrag per dag och nu har vi kommit fram till förstaplatsen på min lista över final-favoriter som inte vann:

Se hela topp-25-listan här: “Nedräkning till Melodifestivalen 2019!

Nedräkning till Melodifestivalen 2019! – Plats 1 av 25:

Heartbreak Hotel” – Yohio (2:a av 32 tävlande bidrag i MF 2013)
(t&m: Johan Fransson, Tobias Lundgren, Tim Larsson, Henrik Göranson, Yohio)

Schlagerpinglan: På plats nummer 1 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive MF-finaler har jag placerat “Heartbreak Hotel” med Yohio från 2013.

När jag gjorde en liknande nedräkningslista inför Melodifestivalen 2017 så koncentrerade jag mig på låtar som missat finalen och det hela slutade med den snöpliga finalmissen 2007 för “Live Forever” med Magnus Carlsson. Lika oförstående var jag när det 2013 stod klart att “Heartbreak Hotel” med Yohio inte vann.

Enligt mina ögon och öron så hade “Heartbreak Hotelallt som efterfrågas hos en MF-vinnare: en underbar låt som sätter sig direkt och där verser och refräng är lika starka, intressant artist och en passande scenshow. Vad den internationella juryn såg kommer jag förmodligen aldrig att få reda på.

Jag får väl poäntera att syftet med dessa båda listor inte är att hacka ner på de artister och bidrag som “tog” placeringar från ens favoriter utan snarare att hylla Melodifestivalen och belysa vilken förmåga den har att väcka känslor och engagemang. 😀

Likväl, jag har väldigt svårt att förstå hur ett bidrag som var nära att bli bortröstat i sin deltävling och inte lät ett dugg bättre i finalen kunde gå och vinna. När dessutom slutresultatet i ESC ger mina frågetecken än mer vatten på kranen så tänker jag inte ens (som jag annars alltid gör, om inget annat så för min egen skull) försöka försvara slutresultatet. 2013 blev det helt enkelt fel. 😛

Nåja, även om det (i alla fall för mig personligen) blev ett minst sagt oönskat slutMelodifestivalsåret 2013 så bjöd det på en hel del oförglömliga pärlor. För min egen del så fick de flesta naturligtvis lämna tävlingen i förtid men ser man till de som nådde finalen så visar det sig att “Falling” med State of Drama är det bidrag som lyser klarast så här sex år senare, bortsett från YOHIO:s bidrag då naturligtvis.

Melodifestivalen 2013 – Resultatet:

Placering, Bidrag, Artist Juryröster Teleröster Summa
1. You“, Robin Stjernberg 91 p. 75 p. 166 p. (14:e-plats
i ESC 2013)
2. Heartbreak Hotel”, Yohio 30 p. 103 p. 133 p.
3. ”Tell the World I’m Here”, Ulrik Munther 82 p. 44 p. 126 p.
4. ”Begging”, Anton Ewald 49 p. 59 p. 108 p.
5. ”Only the Dead Fish Follow The Stream”, Louise Hoffsten 36 p. 49 p. 85 p.
6. ”Copacabanana”, Sean Banan 37 p. 41 p. 78 p.
7. ”Bed on Fire”, Ralf Gyllenhammar 33 p. 40 p. 73 p.
8. ”Skyline”, David Lindgren 57 p. 12 p. 69 p.
9. ”Falling”, State of Drama 50 p. 18 p. 68 p.
10. ”En riktig jävla schlager”, Ravaillacz 8 p. 32 p. 40 p.
(Källa: sv.wikipedia.org)

Se hela topp-25-listan: “Nedräkning till Melodifestivalen 2019!
Mer om Sveriges ESC 2019-förberedelser: “Sverige i ESC 2019

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till ““Heartbreak Hotel” – Yohio (MF 2013)”

 1. Micke

  Inte överdrivet förtjust i Yohios bidrag måste jag erkänna men samtidigt allt är ju bättre än Robin Stjernbergs ylande primalskrik. Det var ju första året jag hoppade MF och när jag sedan då fick höra vinnaren kände jag bara en enorm lättnad att jag inte engagerade mig i detta med ett sånt slutresultat. När jag senare fick höra Ulric Munthers bidrag började jag mer fundera över om jury och teleröstare gemensamt drabbats aven kraftig härdsmälta i hjärnan. Är såååååååååå nöjd och glad över beslutet att hoppa MF: Men som sagt Yohio är helt ok men inget jag direkt jublar över.

  Så då till min topplista över utslagna. Ett bidrag som även betyder något textmässigt vilket ju inte är vanligt. En tjej med en oerhört mäktig röst som drabbades av ren skit men mirakulöst nog kommit hyfsat på fötter igen, vilket ju även texten visar. Tror det kanske börjar bli lite känt här nu att mörka tjejröster är det bästa jag vet och ljusa killröster det värsta jag. Här hör vi det förstnämnda. Jag kan ha fel Pinglan men jag tror faktiskt aldrig att jag nånsin hört dig uttala dig något om den här låten. Kanske för att du inte gillar den helt enkelt, vilket du ju isf är i din fulla rätt till 🙂 Hur som helst här är min etta.

  PLATS 1:

  https://www.youtube.com/watch?v=QSgK_T0pcjs

 2. Adri

  2013 var en skamfläck på Melodifestivalkartan. Flertalet usla låtar, och majoriteten av de bra låtarna fick se sig utslagna. Kvalitet fick representeras i finalen av Ulrik Munther och Louise Hoffsten 🙂

  Min egna vinnare i ”the Loser Club” då? Amen jag tror inte ens att den behöver introduceras, för ni vet ju vilken det är. Vilken låt har jag hyllat mest sen jag kom hit?

  Medan vinnaren detta året var en axelryckning, en alldeles godkänd låt men fel i konkurrensen, så var denna låt mer eller mindre perfekt. Fullpott på min skala då 🙂

  En fantastisk sångröst, en fantastisk artist med enorm utstrålning, en instrumental slinga som sätter sig efter halva låten, bra text… jadu… I could go on (till skillnad från vinnaren).

  Vi kom i topp 5 i ESC, men jag vågar tro att det skulle uppnåtts med min vinnare också, och jag har to this day inte stött på nån som ogillar den! Det säger nåt! Alla älskar såklart den inte som jag, men ingen verkar ge den mindre än godkänt 🙂

  PLATS 1:

  https://m.youtube.com/watch?v=1FMdZu0BzNQ

 3. Micke

  Nu tappade ditt omdöme för mig Adri. Inte för att du hyllar Mariette och hennes bidrag utan för något annat du sa. Kolla igen får du se och rannsaka dig själv riktigt ordentligt. Detta sa du: “Vinnaren detta året var en alldeles godkänd låt.” Aj aj aj Adri 🙂

 4. Lukas

  Jag kom ihåg att jag kände mig ganska sur och lurad när jag hörde Heartbreak Hotel. Yohio hade en fantastisk debutlåt innan som hette “Sky Limit” (https://www.youtube.com/watch?v=INKCPOQL98c) Faktum var att jag lyssnade intensivt på just den låten från då artisterna presenterades, fram till mellostarten i början av månaden som uppvärmning. Och när jag väl fick höra hans bidrag så blev jag fruktansvärt besviken! Det var inte ett dugg likt hans tidigare låtar! Man kan inte skicka sånt här till Mellon – även om Yohio är en bra artist.

 5. Marcus

  Pinglan: Nej… Nej. Min favorit 2013 var Begging, men allt hade varit bättre än Yohio ^^

  Micke: Njae… Jag gillar Suzie men hennes bäst föredatum har passerat med råge.

  Adri: Ja! Jaa! JAA!

 6. Mats Wältare

  OMG YES!!!! Yohio var min favorit artist och Heartbreak Hotel var min favorit låt 2013 jag ville att den skulle vinna så mycket men istället vann Robin och jag blev inte arg bara väldigt besviken

 7. Johanna

  Jag AVSKYDDE Yohios bidrag, han sjöng falskt rakt igenom och jag är 100% säker på att han hade floppat stenhårt i ESC, botten fem garanterat.

  ÄLskar jag då Robin som vann? Nej det gör jag inte, vunnit skulle Ralf Gyllenhammar gjort men Robin är ju ljusår bättre än Yohio iaf så jag är så glad att vi hade juryn!

 8. Lukas

  @Johanna, att Ralf Gyllenhammar skulle vinna Mellon 2013 skriver jag under på

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se