UkrainaEfter två inledande semifinaler med totalt 16 tävlande bidrag var det på lördagskvällen, den 23:e februari, dags för Ukraina att utse sitt bidrag i Eurovision Song Contest 2019 genom finalen av den nationella uttagningen “Vidbir 2019“.

Sex bidrag tävlade och vinnaren utsågs genom 50/50 jury- och tittarröster där juryn bestod utav av Eugene Filatov (sångare, producent), Jamala (ESC-2016-vinnare) och Andrei Danilko (Verka Serduchka). För pausunderhållningen stod Frankrikes ESC-2019-representant Bilal Hassani som framförde sitt bidrag “Roi“ och jurymedlemmen Jamala som framförde låten “Solo“.

Efter en show fylld av utfrågningar av politisk art så framgick det dock att vinnaren MARUV måste signera några saker innan hon kan godkännas, något som inte inträffat de tidigare tre säsongerna av Vidbir då segraren förklarats vara ESC-representant direkt. Vem som får representera Ukraina i Tel Aviv meddelas därmed vid ett senare tillfälle.

Se slutresultatet samt länkar till final-framträdandena här nedan medan inför-finalen-infon finns här.

Vinnaren av “Vidbir 2019”:

“Siren Song”, MARUV
final-framträdandesemifinals-framträdandestudioversion
(text & musik: Anna Korsun)

Resultatet av “Vidbir 2019” – Finalen, 23:e februari:

Placering, Bidrag, Artist: Juryröster* Teleröster (SMS / App) Summa
Röster Procent Poäng
1. “Siren Song“, MARUV 5 p. ? (?%) 6 p. 11 p.
2. “Cupidon“, Freedom Jazz 6 p. ? (?%) 4 p. 10 p.
3. “Apart“, KAZKA 3 p. ? (?%) 5 p. 8 p.
4. “Galyna guliala“, YUKO 4 p. ? (?%) 1 p. 5 p.
5. “Houston“, Brunettes Shoot Blondes 2 p. ? (?%) 3 p. 5 p.
6. “My Road“, ANNA MARIA 1 p. ? (?%) 2 p. 3 p.

* Juryrösterna:

Tävlingsbidrag Danylko Jamala Filatov Summa Poäng
1. “Cupidon” 4 p. 6 p. 6 p. 16 p. 6 p.
2. “Siren Song” 6 p. 4 p. 5 p. 15 p. 5 p.
3. “Galyna guliala” 3 p. 5 p. 4 p. 12 p. 4 p.
4. “Apart” 5 p. 2 p. 3 p. 10 p. 3 p.
5. “Houston” 2 p. 3 p. 2 p. 7 p. 2 p.
6. “My Road” 1 p. 1 p. 1 p. 3 p. 1 p.
(Källa: wikipedia)

Schlagerpinglan: Jag tycker att det är väldigt synd att det finns länder som vägrar gå med på att ESC ska vara en icke-politisk tävling och hela tiden måste blanda in politik. Jag kan bara beklaga gårdagens spektakel, gratulera MARUV till segern och hoppas att hon verkligen får chansen att representera Ukraina i Tel Aviv med “Siren Song“.

För att undvika missförstånd: Ja, jag vet att Ukraina är i en speciell situation, men om man har gått med på att deltaga i en icke-politisk tävling så finns det inga förmildrande omständigheter. Följ reglerna eller avstå från deltagande, svårare än så är det inte.

Mer om Ukrainas förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Ukraina i ESC 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Ukraina 2019: MARUV vann “Vidbir 2019””

  1. Johanna

    Finns också ganska stor risk/chans att både Ukraina och Ryssland är i toppstrid i tävlingen igen och om Ukraina vinner igen är vi tillbaka på spektaklet som var 2017…..och jag vet inte om jag orkar och har energi till det. Maruv har en bra låt och hon förtjänade verkligen inte det som hände. Och ja jag hoppas verkligen att hon får åka. Annars hade det varit bättre att de inte kom dit alls….

  2. Mikaela

    Nä, alltså detta är så lökigt att jag mår illa. Det instrumentella har väl sin charm, men resten av bidraget känns strippklubb.

  3. Adri

    Detta är ju min etta hittills. Det mesta verkar ju tyda på att hon får åka, så än är jag ganska lugn i alla fall 🙂 Men om hon stoppas? Ja då jäklar…

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se