Serbiens Eurovision-bidrag 2019

2019-03-05 (tisdag)

SerbienSöndagen den 3:e mars, efter två inledande semifinaler samma vecka, valde Serbien ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2019 genom finalen av den nationella uttagningen “Beovizija 2019” där 12 bidrag tävlade och vinnaren utsågs av 50/50 jury- och tittarröster.

Slutresultatet och länkar till finalisternas live-framträdande samt “Beovizija 2019”:s många uppskattade gästframträdanden ser ni här nedan medan inför-finalen-infon finns här.

Gästartister vid Serbiens ESC-2019-uttagning:
Semifinal 1: “TOY“, Bojana Stamenov
Semifinal 1: “EUPHORIA“, Bojana Stamenov, Žak Houdek, Sanja Vučić
Semifinal 1: “Beauty never lies“, Bojana Stamenov
Semifinal 1: “My friend“, Žak Houdek
Semifinal 1: “SHELTER“, Sanja Vučić
Semifinal 1: “Adio“,Knez
Semifinal 1: “MOLITVA“, Bojana Stamenov, Žak Houdek, Sanja Vučić, Knez
Semifinal 2: “Nova Deca“, Sanja Ilić & Balkanika
Semifinal 2: “Amar pelos dios“, Jelena Tomašević & Lea Sirk
Semifinal 2: “ORO“, Jelena Tomašević
Semifinal 2: “Pokušaj“, Laka
Semifinal 2: “Crno i belo“, Kaliopi
Semifinal 2: “Halo, halo“, Sanja Ilić & Balkanika
Semifinal 2: “Rock me baby“, Emilija Koki (f.d. sångerska i gruppen Riva)
Finalen: “Lane moje“, Željko Joksimović
Finalen: “Nije ljubav stvar“, Željko Joksimović
Finalen: “Možda je to ljubav“, Željko Joksimović
Finalen: “Ludak kao ja“, Željko Joksimović

Lyssna på Serbiens bidrag till Eurovision Song Contest 2019 här:

“Kruna“, Nevena Božović officiell video: final-framträdande
semifinal-framträdandestudioversioneurovision.tv (serbisk/engelsk text + info)
(text och musik: Nevena Božović, Darko Dimitrov)

Resultatet av Serbiens “Beovizija 2019”, 3:e mars:

Placering, bidrag, artister Juryröster Tittarröster Summa
1. “Kruna“, Nevena Božović 12 p. (5 708) 8 p. 20 p.
2. “Nema suza“, Dženan Lončarević 7 p. (5 858) 10 p. 17 p.
3. “Da li čuješ moj glas“, Saška Janks 10 p. (4 964) 6 p. 16 p.
4. “Samo bez straha“, Nataša & Una 2 p. (10 427) 12 p. 14 p.
5. “Moja bol“, Wonder Strings & Ivana Vladović 8 p. (4 088) 5 p. 13 p.
6. “Bela“, Ivan Kurtić 4 p. (5 010) 7 p. 11 p.
7. “Budim te“, Majdan 5 p. (2 514) 3 p. 8 p.
8. “Radnički sin“, Lord 6 p. (2 435) 2 p. 8 p.
9. “Aritmija“, Sofija Perić 1 p. (2 862) 4 p. 5 p.
10. “Viktorija“, Jana Šušteršić 3 p. (1 487) 0 p. 3 p.
11. “Tugo“, Aleksandra Sekulić 0 p. (1 872) 1 p. 1 p.
12. “Lutaš“, Ana Popović 0 p. (1 757) 0 p. 0 p.
(Källa: wikipedia.org)

Schlagerpinglan: För mig personligen så har “Beovizija 2019” så här långt varit den nationella uttagning som jag uppskattat mest och där tackar jag framför allt det starka startfältet och imponerande gästartistlistan. Om det bara slutat med att en av mina favoriter, “Moja bol” eller “Nema suza“, vunnit så hade det varit snudd på en perfekt uttagning. Men, men… det måste väl alltid finnas saker att fila på till nästa gång. 😀

Nu blev det i stället “Kruna” som vann, ett bidrag som jag inför finalen såg som en av mina hela fem reservfavoriter, så jag är naturligtvis ganska nöjd ändå, men när man är så nära så vill man tydligen ha mer. Jag skickar i alla fall ett stort grattis till Nevena Božović och hoppas att det blir ytterligare en ESC-final-plats för Serbien. 🙂

Mer om Serbiens förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Serbien i ESC 2019” medan de övriga utvalda ESC 2019-bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Serbiens Eurovision-bidrag 2019”

 1. Adri

  Nej. Denna låten gör absolut ingenting för mig. In genom ett öra, ut genom det andra.

  Ganska mediokert, ganska skrikigt i vissa delar. Onödig engelska som inte tillför något.

  Nope. Tacka vet jag Nevena från 2013. Den låten gillade jag!

  https://m.youtube.com/watch?v=LW7TAdytfww

  (Även om bidragets förvandling mellan nationella finalen och ESC är en av ESC-historiens största ”fuck-up moment”. Jag vet inte vilka som ansvarade för den slutliga produkten där och då, men skämmes allihopa som var inblandade i det slutliga visuella framträdandet)

 2. Marcus

  Åh, jag hade helt glömt att Nevena var den skrikiga i Moje 3. Och skrikigheten fortsätter. Det är är inte bra, inte nånstans.

  Då pratar jag hellre om mellanakterna, wow! Kul att få se Emilija igen efter alla dessa år (och både ser ut och låter likadant 30 år senare!), Kaliopi är gudomlig som vanligt, och Jelena… Underbara Jelena!

  Fun fact: jag tävlingsspelar i minigolf. När det krävs extra fokus och jag står vid utslaget så drar jag ner tishan, kammar bak mitt obefintliga hår bakom öronen (när jag började spela hade jag axellångt hår, idag är jag flintis), och nynnar tyst för mig själv “ne lomi mi led, vodu nema. ne zoli mi ranu, suza nema”!

 3. Micke

  @Marcus, jaså du går och nynnar för dig själv. Ja du som är så emot/eller älskar skrikig sång går väl ständigt och nynnar “Hate will prevail, Happiness will end” eller på hemspråket “Hatrið mun sigra, Gleðin tekur enda.”

  Retas lite med dig bara Marcus. Helt övertygad om att du förstår det med tanke på vad vi pratat om 🙂

  Själv har jag för ovanlighetens skull två ESC-låtar i skallen som jag går och nynnar på. Har ju aldrig det annars men i år ar det funnits med två bidrag som garanterat kommer att följa med mig även efter bubblan är över för i år. Ett av dessa går jag ständigt med i huvudet och det är så jädra gott och avkopplande som helst. Det är Sloveniens bidrag. Det andra jag har i skallen är dock mer överraskande då det inte är det andra jag pratade om. Det är istället Danmarks bidrag. Fattar inte varför det sitter i skallen. Jag tycker iofs om det men inte så jädra mycket 🙂 Men lik förbannat sitter det där.

  Angående Serbien. Är helt på pinglans linje. Årets bästa program med fantastiska mellanakter. Tyvärr körde de inte det ända in i mål för tydligen var det något stolpskott som sabbade allt för hur tusan kunde “Moja bol” inte gå segrande ur detta? Vinnarlåten då? Något nättre än godkänd men den når inte upp till bra.

 4. Johanna

  Alltså jag gillar ju Balkan-ballader vanligtvis men lite mindre skrik vore bättre för låten. OCH varför de helt omotiverade engelska raderna? Jag har svårt för en stor majoritet av de låtar som är tvåspråkiga…..

 5. Adam

  Jag har alltid gillat Nevena, ända sen hon deltog i JESC för ett antal år sedan och tänkt att hon borde ta sig till ESC nån gång. Och det fick hon ju, däremot blev hon ju inlurad i något som var ett av de sämsta bidragen under 2010-talet för mig (bara slagen av “That Sounds Good To Me”), usch vad jag ogillade det.

  Men detta är mycket bättre. En enkel, lite rockig, schlagerballad som jag tycker är väldigt fin. Skulle önska det var mer elgitarrer, att hon hade ännu mer sorg och desperation i rösten när hon trycker på i refrängen, men annars är den en mycket fin låt, en av de klart bästa som Serbien haft på några år (åtminstone sen 2015, glömmer aldrig när publiken blev helt galen till Bojanas tonartshöjning, MODERN KLASSIKER om ni frågar mig!)

 6. Nevena

  Jag är från Serbien, och trots det att jag förstår texten, så tycker jag att låten är inte alls bra. Alldeles för skrikig. Vet inte hur juryn röstat. Publikens favorit var en annan låt. Helt otroligt men, alla de andra låtar som varit i finalen faller mig mer i smaken än denna. Som någon av er skrev innan, här händer ingentig.

 7. Micke

  @Nevana, för mig fanns det ett bidrag som var totalt överlägset. Pratar om “Moja bol“, Wonder Strings i Ivana Vladović. Jag förstår helt enkelt inte hur det ens var möjligt att den inte vann. Den hade det mesta som jag ser det. Bra låt på eget språk och som dessutom luktade Serbien lång väg. Precis som jag vill ha det. Vet inte, jag är ju inte från Serbien som du men visst tusan var det där väl Serbien rakt igenom? Eller?

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se