Schlagerpinglan: Här nedan ser ni ett axplock av alla de minnesvärda öppnings- och pausnummer som Eurovision Song Contest bjudit på genom åren. Videon är sammanställd av den officiella ESC-sidan medan jag själv kompletterat med länkar till respektive nummer (år för år) nedanför. Mycket nöje. 😀


De mest minnesvärda öppnings- och mellanakterna i ESC:s historia:


The Most Iconic Opening & Interval Acts of the Eurovision Song Contest
(10:18 – Aug 16, 2019 – eurovision.tv)

Minnesvärda inlednings- och mellannummer i Eurovision Song Contest:

Storbritannien London
1963
Eurovision 1963 Interval act – Ola & Barbro
Österrike Wien
1967
Vienna Boys’ Choir / Wiener Sängerknaben: The Blue Danube
Luxemburg Luxemburg
1973
Eurovision 1973 Interval act – Charlie Rivel
Storbritannien Brighton
1974
The Wombles: The Wombling Song / Remember You’re A Womble
Irland Dublin
1981
Planxty featuring the Dublin City Ballet: Timedance
Schweiz Lausanne
1989
Celine Dion: Ne partez pas sans moi
Celine Dion: Where Does My Heart Beat Now
Eurovision 1989 Interval act – Guy Tell
Irland Dublin
1994
Eurovision 1994 Interval act – Riverdance
Irland Dublin
1997
Ronan Keating & Boyzone: Let The Message Run Free
Danmark Köpenhamn
2001
Aqua feat. Safri Duo: Hit Mix – Medley of Aqua hits
Ryssland Moskva
2009
Cirque du Soleil: Prodigal Son & Dima Bilan: Believe
Alexandrov Ensemble feat. t.A.T.u.: Not Gonna Get Us
Norge Oslo
2010
Flash Mob Dance – Madcon: Glow
Tyskland Düsseldorf
2011
Stefan Raab feat. Lena Meyer-Landrut: Satellite
Azerbajdzjan Baku
2012
Marija Šerifović, Dima Bilan, Alexander Rybak, Lena, Ell & Nikki
Danmark Köpenhamn
2014
Down Under – Jessica Mauboy: Sea of Flags
Emmelie de Forest: Only Teardrops & Rainmaker feat. the 26 finalists
Sverige Stockholm
2016
The Grey People choreographed by Fredrik Rydman
Justin Timberlake: Rock Your Body & Can’t Stop the Feeling!
Måns Zelmerlöw and Petra Mede: Love Love Peace Peace
Ukraina Kiev
2017
Oleksandr & Volodymyr: Eurovision Medley – the Ukrainian way!
Onuka feat. NAONI Orchestra: Megamix
Learning how to be the perfect Eurovision host with Måns Zelmerlöw
Israel Tel Aviv
2019
Madonna: Like a Prayer/Dark Ballet & Future feat. Quavo
Conchita Wurst, Måns Zelmerlöw, Eleni Foureira, Verka Serduchka: Switch Song
Shalva Band: A Million Dreams
Dana International: Just the Way You Are
Netta Barzilai: Nana Banana
(Sammanställning av schlagerpinglan.se – Info från eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Själv har jag två favoriter som står ut från mängden vad gäller minnesvärda mellanakter: “Alexandrov Ensemble feat. t.A.T.u.: Not Gonna Get Us” (Ryssland 2009) och “Måns Zelmerlöw and Petra Mede: Love Love Peace Peace” (Sverige 2016), men även “Riverdance” (Irland 1994) tycker jag förtjänar ett omnämnande. Det är m.a.o. inte bara med de olika tävlingsbidragen som ESC imponerar utan det dyker uppenbarligen upp andra små pärlor lite här och där. 😀

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


16 kommentarer till “Eurovision Song Contest: Minnesvärda öppnings- och pausnummer!”

 1. Engsla

  Första gången jag inte bara satt och gäspade, utan faktiskt kände mig berörd av ett pausnummer var 1994 och riverdance. Jag älskade allt, från de “mystiska” sångarna med sina huvor till när alla dansarna kom in. Kommer ihåg att jag ropade till mamma att det för en gångs skull faktiskt var värt att titta på mellanakten, lol. Efter det var det ganska mycket gäspande igen genom åren tills “love love peace peace” kom 🙂

 2. Micke

  Måste erkänna att jag alltid varit totalt ointresserad av pausnummer i ESC och än mer när det gäller MF. Jag kanske inte alltid tagit bort ljudet eller gjort annat under den tiden som jag gjort när det varit Green roll. Tv-historiens mest pinsamma och intelligensbefriade inslag men ändå. Kul då att tänka på Enklaste favvis som hon nämner. För mig finns det ingenting som ens är i närheten av Riverdance 1994.? Än idag häpnar jag över att något så bra har varit pausnummer i ESC. Mäktigt

 3. Micke

  Green room och inte Green roll 🙂

 4. Micke

  Jädrar så jag skriver. Inte enklaste utan Englas 🙂

 5. Micke

  Engsla’ My god bara för mycket fel nu

 6. Adri

  Riverdance var inget för mig. Fair enough, jag levde inte 1994 – om det eventuellt är viktigt ifall ”riverdance” är ett sign of the times. Men jag kan inte imponeras av dans. Jag var tillsammans med en dansös en gång. Var. Jag KUNDE inte ens låtsas intressera mig för hennes jobb. Och det är ju trist. Så när vi gjorde slut kände jag mest ”jamen detta är väl i sin ordning”. Det är på den nivån. Dans är så himla tråkigt.

  Mina favoriter? 2016 med ”Love Love Peace Peace” och 2019 med ”Switch song”.

  2014 års pausnummer med ”Rainmaker” gillade jag också. 2014 var en himla orolig tid i Europa på många sätt, så att se alla enas på scenen under en låt var himla fint.

  Och 2013 års ”Swedish Smorgasbord” var ju extra kul just för att jag är svensk. Igenkänningen stack ju till! 🙂

  Men ja, ”Love Love Peace Peace” var i egen liga! 🙂

  That’s my two cents här!

 7. Micke

  Adri en liten fråga. Skulle kunna ta mer direkta exempel men jag svänger det lite så jag frågar. Vad tycker du om Portugals bidrag 2009?

 8. Adri

  Micke: Portugal 2009 är en fruktansvärt mysig visa! Jag skulle mycket väl kunna sträcka mig till att kalla det Portugals bästa genom tiderna! 🙂

  Den är så fin. Jag blir rörd av den. Den är ju glad i både atmosfär och färger, men inte glättig. Den har något vemod i sig också. En explosion av känslor, men ändå så simpel och minimalistisk.

  En av de absolut utstående låtarna från 2009. Tänker tillbaka till den tiden. Jag tror jag nådde min peak då faktiskt, för det var himla glada dagar. En 12-åring som faktiskt hade en framtid och lyssnade på denna naivt glada visa och älskade den då också – men inte lika mycket som idag! 🙂

  Idag är det faktiskt så att det är min bronsplats från det underbara året och ESC-året 2009 🙂

  (Japp, jag har ännu inte lärt mig skriva korta svar. Trodde ni ni skulle få se den utvecklingen så trodde ni tyvärr fel)

 9. Engsla

  Micke: lol, autocorrect kan vara knepigt ibland 🙂

  Håller med om att green room-intervjuerna brukar vara pinsamma (gillade dock Marika Carlsson i årets mello!), men jag tycker att mellanakterna är intressanta att titta på eftersom de ofta säger något om hur värdlandet vill uppfattas av resten av eurovisionvärlden, så även om de är tråkiga säger de något om tiden där och då 🙂

  Adri: till skillnad från dig så älskar jag ju att titta på dans… men jag tror att mitt intryck av Riverdance 1994 definitivt kan ha färgats dels av att jag aldrig sett/hört det förr (antar att du sett eller hört delar av det när du växte upp), dels av att jag var så inställd på att mellanakten som vanligt skulle vara tråkig. Riverdance gruppen blev ju jättestora efter esc och turnerade världen över, men jag har inte uppskattat dem efteråt så som jag gjorde just den kvällen. Där och då var det magiskt!

  Swedish smorgasbord är väl ett paradexempel på en mellanakt som är roligast för hemmapubliken? Visst, jag tyckte att det var ganska kul, men undrar om resten av europa var så värst begeistrade. Fast varför ska man inte satsa på att underhålla hemmapubliken, det är ju de som betalar kalaset 😉

  Håller med om att Portugal 2009 var fin. Tycker fortfarande om att se på framträdandet, och hade till och med hellre sett den som vinnare än Rybak 🙂

 10. Engsla

  Pinglan: Ta gärna bort nedanstående kommentar om du vill. Har förälskat mig och vill sprida det till alla, men det är ju inte eurovision…

  Apropå att älska dans. Så här i “mellan-eurovision-tider” för dem som tycker det minsta om dans och musik vill jag tipsa om en fantastisk föreställning på svtplay: Akram Khan’s Giselle. Moderniserad och helt magisk. Ett mästerverk som ligger uppe i en månad till 🙂

  https://www.svtplay.se/video/22810154/giselle-akram-khan-i-london/giselle-akram-khan-i-london-avsnitt-1?start=auto

 11. Micke

  Engsla jag får tacka för ditt stöd när det gäller haveriet angående mitt skrivande här ovanför 🙂 Satt och höll på med annat samtidigt. Kanske inte de bästa 🙂 Sen skriver jag under på det mesta du skriver om mellanakter och Esc/MF. Riverdance var ett helt nytt universum. Det var som något nytt föddes. Synd bara att det inte blev något tävlingen byggde vidare på.

  Engsla igen.Angående din länk så har jag tyvärr inte lyckats få upp den än men jag provar igen 🙂

  Adri som jag skrivit tidigare så älskar jag folkmusik. Främst rockinspirerad irländsk. Jag har alltid fått känslan av att du är lite tvärtom. Än mer kände jag så efter det du sa om Riverdance. Därför tog jag då ett exempel för att kolla vad du tyckte. Tog då en från Portugal. Kul att du gillar den liksom Engsla. Iofs var det ju 2009o och då var ju det mesta bra. Dit når nog inte Esc igen tyvärr.

 12. Adri

  Engsla: Du är ju ganska ny på bloggen, så jag vet inte om du märkt av det än men jag gillar ju inte ”Fairytale”. Inte alls. Den var typ på plats 30 av 42. Idag har jag väl gjort fred med den. Men då för 10 års sedan var jag mycket upprörd!

  Micke: Ja det där var konstigt sagt, för jag gillar absolut folkmusik! Framför allt i det här sammanhanget! 🙂

 13. Micke

  Adri: kul om du har bra smak trots alle:-) Just kiding. Grejen är att flertalet låtar som jag gillat som rotat runt den genren har du inte alls gillat. De har varit rockinspirerade. Kanske den blandningen du inte gått igång på

 14. Lukas

  För mig finns det bara ett pausnummer som jag fortsätter komma tillbaks till. Och det är det som Finland bjöd på 2007 med Apocalyptica. Riktigt snyggt nummer med ett riktigt coolt band.

 15. Engsla

  Adri: nej, hade inte hört att du inte varit förtjust i fairytale. Jag har tyvärr fortfarande inte gjort fred med den låten, lol. Av någon anledning har jag varit väldigt mycket i otakt när det kommer till de bidrag som får flest telefonröster i esc genom åren, i år var sorgligt nog inget undantag, så jag blev glatt överraskad när någon för en gångs skull tycker som jag 😉

 16. Engsla

  Micke: tack för att du gav min lilla dansförälskelse en chans 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se