Österrike Schlagerpinglan: I dag, lördagen den 26:e oktober, är det Österrikes nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom samtliga 52 tävlingsbidrag, som ni hittar på min nya samlingssida här: “Österrike i Eurovision Song Contest“, uppdaterade jag min personliga topp-tio-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Österrikes ESC-bidrag:

“Loin d’ici”, ZOË (ESC 2016)

Schlagerpinglans topp-10 av Österrikes samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) Loin d’ici“, ZOË (ESC 2016 – 13:e i finalen)
2. (2.) Sonntag“, Mess (ESC 1982 – 9:a)
3. (3.) Hurricane“, Westend (ESC 1983 – 9:a)
4. (4.) Nur Ein Lied“, Thomas Forstner (ESC 1989 – 5:a)
5. (8.) Venedig Im Regen“, Thomas Forstner (ESC 1991 – 22:a)
6. (7.) My Little World“, Waterloo and Robinson (ESC 1976 – 5:a)
7. (9.) Für Den Frieden Der Welt“, Petra Frey (ESC 1994 – 17:e)
8. (10.) Einfach Weg“, Anita (ESC 1984 – 19:e)
9. (5.) Running On Air“, Nathan Trent (ESC 2017 – 16:e i finalen)
10. (6.) Nobody But You“, Cesár Sampson (ESC 2018 – 3:a i finalen)

Snabbfakta: Österrikes deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1957 – deltagit 52 gånger – vunnit 2 gånger: 1966 och 2014


Bonus: Letar man efter något passande att servera till genomlyssningen av de 52 bidragen så kanske nationalrätten Wienerschnitzel med den tillhörande potatissalladen Wiener Erdäpfelsalat vara något? Mer om det och landets samtliga ESC-bidrag genom tiderna hittar ni här: “Österrike i Eurovision Song Contest

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


17 kommentarer till “Österrikes bidrag i Eurovision Song Contest”

 1. Engsla

  Österrikisk musik är tydligen inte riktigt min grej. De bidrag jag tycker bäst om är The Makemakes – I Am Yours, Loin d’Ici – ZOË (ja, jag vet…) och Cesár Sampson – Nobody But You 🙂

 2. Adri

  Österrike är helt klart ett av tävlingens ABSOLUT svagaste länder. Who would’ve known att landet som gav oss Mozart (kind of, i alla fall) skulle ge tävlingen så mycket trash?

  Exempel? Få se… vi har 2000, 2003, 2004, 2007, 2012, 2015 och 2019. Alla dem var låååååååååångt närmare botten än toppen på mina listor. Österrike kan bättre. Jag vet ingen icke ESC-relaterad musikakt från Österrike, men jag vågar satsa mina investeringar på att Österrike kan bättre än “Limits” eller “Woki mit deim popo”.

  Jaja. Ska vi avsluta positivt? Vem kan glömma “Loin d’ici”. Underbar! 🙂 Tips till Österrike: skicka Zoë varje år!

  (Nathan Trent dög han också, men Zoë var egen liga)

 3. Schlagerpinglan

  Med tanke på att landet haft 52 försök i tävlingen och jag endast hittat fyra som jag verkligen älskar så tillhör nog även jag skaran som tycker att Österrike inte riktigt övertygat. Men, men… utan alla dessa försök så hade de kanske inte presenterat de fyra som givit mig så mycket nöje, så jag ska inte vara alltför hård mot dem. Likväl så hoppas jag att de ska överträffa sig själva och bjuda på en rejäl överraskning 2020. 🙂

 4. Micke

  Konstigt egentligen. Jag tar åt mig mer av nedsättande ord om Österrike än om Sverige. Österrike är mitt andra hemland så det hänger väl lite på det.

  Adri jag skulle kunna berätta om mycket bra musik från detta land men det lämnar vi utanför nu.

  Grejen är att jag i stort håller med dig om att Österrike inte slängt ut massa bra bidrag. Precis som Sverige. Grejen för mig är dock att till skillnad från Sverige har Österrike ytterst få riktigt usla bidrag. Givetvis 2012.

  Ska lägga ut en topp 5 eller topp 10 imorgon

 5. Adri

  Micke. Jag får väl lita på dig där även om deras case för mig är ganska svagt. Jag känner som sagt till endast ESC-artister… och ”Rock me Amadeus-Falco”. Den sistnämnda är tydligen avliden och man ska såklart respektera dem, så jag ska inte recensera Falco för hårt men kan iaf säga att han tyvärr inte höjer standarden för mig personligen 🙂

  Men om det gör ont att höra neggigt så kan jag nämna nåt positivt också… jag älskar wienerschnitzel! Så även om Österrike inte ger mig mycket i musikväg och jag inte imponerades när jag var där så kommer de alltid göra magen glad i alla fall 🙂

  Sen håller jag dock inte med om den jämförelsen. Jag tycker alla jag nämnde var ganska usla, förutom eventuellt 2015 som bara var en jäkla SNOOOZEFEST.

  Att någon skrev den låten och sen tänkte ”Jamen det här skickar vi absolut in till världens största underhållningsprogram” gör mig ledsen. Det gör mig t.o.m mer ledsen än när mina hörlurar gick sönder så att jag numera bara hör männen i ”California Dreamin”. Trist. Men också lite av ett sidospår.

  I alla fall. De fick 0 poäng 2015 och jag kan inte säga att det var svårt att förstå 🙂

  Tur att Zoë kom med värdigheten igen 2016 🙂

  Sen ska du inte ta åt dig av nåt här! Jag TROR jag talar för alla här när jag säger att här bedöms musik, inte länder 🙂

 6. Micke

  Tro mig Adri jag tar inte åt mig det minsta 🙂

  En sak polaren. Om jag fick ett ultimatum om att jag måste lyssna på antingen Österrikes eller Sveriges bidrag från 10-talet i vaket tillstånd under en vecka så skulle jag svarat. “Jag lyssnar hellre på Österrikes under ett år än Sveriges under en vecka.”

  Topp 10 Österrike

  1. 2016
  (Vi är överens Adri)
  2. 2003
  (Älskar detta urtöntiga, men har inga)
  3. 2019
  (Tycker synd om er som inte känner detta)
  4. 1985
  (Ett tidigt glädjepiller)
  5. 2017
  (Myspiller som inte klickade helt live)
  6. 2014
  (Vann enbart för sakens skull men ändå bra)
  7. 1989
  (Flyta bort låt men enbart i videoversionen)
  8. 2013
  (Kanske lite partisk då jag känner henne men bra låt)
  9. 1986
  (Vet ärligt talat inte varför jag gillar detta men gör det lik förbannat)
  10. 2018
  (Sabbades lite av gospel men bra ändå)

  Adri vad gäller ditt hatobjekt 2015. Grejen är att gruppen hade en bra låt i uttagningen men tyvärr valdes fel låt

 7. Micke

  Mammas and the Papas?

 8. Adri

  Micke: Jag håller inte med. Jag tycker Zoë skulle tagit det redan 2015 med “Quel Filou” om jag minns rätt 🙂 Den var nästan ännu mer fransk än “Loin d’ici”.

  Sen är vi verkligen motpoler vad gäller 2003 och 2019. 2013 som du nämner är också mer bra än dålig, och jag minns t.o.m att jag älskade den då 2013. Men jag vill ändå säga att Österrikes standard tyvärr inte är så mycket att skryta med. Efter “Limits” kan det nästan bara gå uppåt 🙂

 9. Micke

  Vi är mer överens än du tror. Jag hyllar inte heller Österrike på 10-talet men i jämförelse med Sverige är de klart bättre. Men det är ju iofs alla länderna.

  När det gällde 2015 pratade jag bara om gruppen. De hade en betydligt bättre låt än den som vann.

  När det gäller 2003 vet jag Adri. Du gillar ju inte skämtsamma låtar i ESC.

 10. Adri

  Micke: Nja då är vi väl inte så värst överens? 🙂 Jag tycker Sverige skött sig (räknar uppenbarligen inte 2013, skamfläcken…).

  Men notera att Österrike är inte heller svagast. Zoë räddar. Till viss del även Nathan, Natalia och Conchita även om de inte är toppmaterial för mig.

  Men det finns ett visst forna Jugoslaviskt land som har bokstavligen NOLL låtar på sitt CV värda att skryta med. Montenegro. Montenegro är ESCs sämsta land under 2010-talet. De måste skärpa sig 🙂 Mer om det under ett eventuellt Montenegro-inlägg 🙂

 11. Micke

  Vi är överens i mycket så länge vi inte blandar in Sverige. Mellan 2011-2018 hade vi två nollor och tre ettor på betygsskalan 0-10. Det har inget annat land tack och lov varit i närheten av..

 12. Engsla

  Pinglan: även om jag ännu inte har hittat några österrikiska bidrag som jag älskar, utan är mer ljumt inställd till dem, så är jag likväl glad att de är med. Förhoppningsvis kommer de närmre ett riktigt toppbidrag för varje gång de deltar. Håller också tummarna inför 2020 🙂

 13. Schlagerpinglan

  @Engsla, Det är förmodligen (förhoppningsvis) så för de flesta, precis som Adri skriver, att vi inte har något emot länderna i fråga utan att det bara råkar finnas vissa länder som inte riktigt får till det när det gäller att presentera bidrag i våra personliga smaker. Man får väl se det från den ljusa sidan: chansen att de ska skicka sitt “bästa någonsin” borde därmed vara ganska god. 😀

 14. Micke

  Pinglan… Om någon skulle ha problem med något land, då är det ju inte bidragen från det landet som är problemet utN snarare personen som har de problemen

 15. Schlagerpinglan

  @Micke, Precis. 🙂

 16. Adri

  Om jag tillåts bara ta en snabbis utanför Österrike…

  Jag har precis börjat ett nytt jobb, som tvingar upp mig 05.30. Det är hemskt. Morgnar är hemska. Men då har jag fått lyssna en hel del på morgonradio och hittat en ny artist som jag älskar. Och helt klart min nya drömkandidat för Sverige.

  Jag vet inte hur o/känd hon är, men jag har aldrig hört om henne innan. Oddly enough har jag då hört henne genom tre låtar bara sista tiden.

  Sverige har en hel del artister jag gärna ser i ESC, men ny etta på min lista över drömkandidater är helt klart denna tjej. Winona Oak.

  https://m.youtube.com/watch?v=5U5RagJIBU8

  Fasen vad jag hade stått bakom Sverige om vi skickade en låt som denna 🙂

 17. Schlagerpinglan

  @Adri, Naturligtvis får du det. 😀 Jag kan inte tala för alla men själv är jag alltid på jakt efter ny musik och man vet aldrig var man hittar sina nya favoriter. Tips mottas alltid med glädje. (Om det sedan visar sig “gå hem” eller ej spelar mindre roll, roligt att du hittat något du gillar i alla fall, själv ska jag lyssna i lugn och ro vid tillfälle.) 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se