Schlagerpinglan: De senaste lördagarna har Eurovision-fans tittat på historiska ESC-finaler tillsammans via YouTube, delat med sig av sina kommentarerTwitter under #EurovisionAgain och röstat fram en ny vinnare, se mer info här.

Jag har själv inte följt några av dessa men i kväll, när det är dags för Eurovision Song Contest 1991, se nedan, så gör jag ett undantag. 🙂

Schlagerpinglan: Under kvällens show postar jag ett nytt inlägg med finalens resultatlista från 1991 med länkar till bidragen, precis som jag gjort med t.ex. ESC 2009 och ESC 2010. Först ska jag dock (under showens gång) försöka få fram mina egna final-röster för 1991. 😀

Uppdaterat: Här är resultatet från lördagens omröstning:

#EurovisionAgain
(Grafik: #EurovisionAgain på Twitter)

Resultattavlan från 1991 hittar ni här: “Tillbakablick: Eurovision 1991 i Rom, Italien

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Eurovision Again – 30:e maj 2020 – ESC 1991”

 1. Adri

  Jag levde inte 1991. Därför har jag inte full koll på startfältet detta är. Och jag kommer nog inte ta mig igenom sändningen heller för att gå igenom alla.

  ”Community” har kommit till Netflix – och jag spenderar varje ledig stund framför den serien – om och om igen. Så även ikväll! 🙂 No time for Eurovision!

  Men jag har hört en del från 1991, och då förstår jag inte varför saker och ting alltid kretsar kring Sverige och Frankrike. Båda är ”just fine” antar jag. Men alltså, Israel och Portugal är ju mina vinnare av de jag hört! 🙂 Go go!

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Tack för tipset, får kolla upp det vid tillfälle. 🙂 Synd att du missade 1991, en ganska spännande årgång med ett flertal höjdpunkter. Tror att mina favoriter var Portugal och Israel (förutom Sverige då) men ska uppdatera mig under showen. 🙂

 3. Micke

  Ledsen Pinglan men jag är av helt annan åsikt. För mig är 1991 en av de tråkigaste årgångarna av alla i ESC. När inte ens Italien och Turkiet producerar då förstår man. Men jag får väl ta en topp 5 då 🙂

  Topp 5 ESC 1991:

  1. Frankrike (i egen klass)

  2. Israel
  3. Portugal

  4. Finland
  5. Luxemburg

 4. Schlagerpinglan

  @Micke ??? Förstår att alla har sin egen smak… men har svårt att se hur man inte kan älska 1991-årgången. Nåja, själv njuter jag av att återuppleva den och återkommer med min rangordning av bidragen efter att jag hört alla igen. 🙂

 5. Schlagerpinglan

  Efter att ha lyssnat på samtliga tävlingbidrag ytterligare en gång så har jag sammanställt min ESC 1991-topplista:

  vinnare även om man inte får rösta på sitt eget land:
  “Fångad Av En Stormvind”, Carola (Sverige)

  12 poäng – “Kan”, Duo Datz (Israel)
  10 poäng – “Lusitana Paixão”, Dulce (Portugal)
  8 poäng – “Lige Der Hvor Hjertet Slår”, Anders Frandsen (Danmark)
  7 poäng – “Venedig Im Regen “, Thomas Forstner (Österrike)
  6 poäng – “Bailar Pegados”, Sergio Dalma (Spanien)
  5 poäng – “C’est Le Dernier Qui A Parlé Qui A Raison”, Amina (Frankrike)
  4 poäng – “Mrs. Thompson”, Just 4 Fun (Norge)
  3 poäng – “I Anixi”, Sofia Vossou (Grekland)
  2 poäng – “Geef Het Op”, Clouseau (Belgien)
  1 poäng – “Iki Dakika”, Izel Çeliköz, Rayhan Soykarçi and Can Ugurluér (Turkiet)

  11:a – “Hullu Yö”, Kaija (Finland)
  12:a – “Could It Be That I’m In Love”, Kim Jackson (Irland)
  13:e – “Canzone Per Te”, Sandra Simò (Schweiz)
  14:e – “Comme E’ Ddoce ‘o Mare “, Peppino di Capri (Italien)
  15:e – “Nina”, Stefán and Eyfi (Island)
  16:e – “Dieser Traum Darf Niemals Sterben”, Atlantis 2000 (Tyskland)
  17:e – “Un Baiser Volé”, Sarah Bray (Luxemburg)
  18:e – “Could It Be”, Paul Giordimaina and Georgina (Malta)
  19:e – “Brazil”, Baby Doll (Jugoslavien)
  20:e – “S.o.s.”, Elena Patroclou (Cypern)
  21:a – “A Message To Your Heart”, Samantha Janus (Storbritannien)

 6. Micke

  @Pinglan, nja för mig är det (utan ranking) 1990 och 1997 som är det årtiondets starkaste startfält i ESC. När det gällde 1991 hade jag svårt att göra mer än en Topp ett. Topp 3 funkar ju lätt men sedan????

  1997 och 1990 är det helt annat. Ska jag göra Topp 3 de åren får jag tänka en bra stund. Finns så många.

  1997:

  1. Storbritannien
  2. Turkiet
  3. Slovenien
  (Fullkomligt ljuvlig i studioversion. Annat live och då tar jag in Cypern istället)

  1990:

  1. Spanien
  2. Turkiet
  3. Italien

  Bägge åren visade upp med fler bra bidrag än de här visade.

 7. Adri

  Micke: Jag tar en paus från kvällens “Community”-maraton för att skriva “men vad fanken??” angående din topp 1997. Du som är en sån Italien-vurmare, så skickar de en av sina absoluta mest mästerliga mästerverk 1997 men då iggas de av dig?

  I’ve said it before and here goes again: du är märklig 😉 (no hard feelings, jag driver bara) 🙂

  I övrigt ser det ju typ ut som att jag redan sett det bästa 1991 har att komma med iom att ni båda nämner Israel och Portugal högt! 🙂 Tror jag behåller de högt upp.

  Och sen till alla som vill ha tillbaks liveorkestern till ESC: titta på “I anixi” (Grekland) från 1991 och se ifall ni fortfarande svarar samma sak? 🙂 Det känns tyvärr som att hela jäkra orkestern fick ett meltdown där, inte minst saxofonisten. Dålig dag på jobbet, antar jag det måste varit 🙂

 8. Schlagerpinglan

  @Adri, Själv är jag lite mittemellan vad gäller orkestern. De bidrag som blir bättre av en liveorkester ser jag gärna att de får lov att förgyllas med en liveorkester, men de bidrag som behöver mer studio-tillverkade ljudspår vill jag absolut inte ska behöva bli sämre av att tolkas om av en orkester. Håller tummarna för en framtida tävling där live-orkester är valbart. 🙂

 9. Micke

  Adri som jag sa var 1997 ett starkt år. Jag slängde ut min topp 3 garderat med ett idag till. Om jag istället hade gjort en Topp 5 så hade du garanterat känt igen bidraget på femte plats 🙂

 10. Adri

  Micke: Jag håller med om att 1997 var ett grymt år. Men femteplats för Italien är allt lite lågt. Även om låten är rippad direkt från Roxette så förtjänade den minst den uppskattningen den fick!

  1. Turkiet
  2. Italien
  3. Grekland

  🙂

 11. Nathalie

  Enbart jag som diggar Jugoslaviens trashiga bidrag?
  Förstår fortfarande inte att “Fröken frireligiös Häggqvist” gick och vann, var hon verkligen så fantastisk? Fin röst visst, men låten?
  Har aldrig förstått storheten med den människan. Igen- bra röst, men jag vet inte…

 12. Micke

  @Nathalie, jag är helt med dig i det du säger om Carola. Nästan iaf för det som jag gillar absolut minst med henne är just hennes röst. Hon sjunger ju inte, hon bräker och jag undrar hur det kommer att gå med hennes haka när hon blir äldre. Alla de skakningarna och ryckningarna hon håller på med undrar man ju om hon kommer att få men av. Med all respekt för de som gillar henne (sluta läsa nu) hon är absolut den sångerska (även jämfört med manliga) som jag rankar absolut sämst av alla jag någonsin hört och sett på detta jordklot. Jag ger henne dock en liten fjäder i hatten dock. Hon lyckades dock ta sig igenom en låt en gång i tiden utan att förstöra den. Den hette någonting med löv. Minns inte. Där klarade hon faktiskt att balansera låt och sång på ett sätt jag aldrig hört vare sig förr eller senare från henne. Plus i kanten.

  @Adri, ja femteplats för Italien är väldigt lågt historiskt sätt. Men just det året är det i min bok rättvist 🙂 Men vi har faktiskt ovanligt lika länder som vi gillar. Den du 🙂

  Sen det där med liveorkestern. Jag är på den sidan som vill ha tillbaka den. Det handlar dock inte ett smack om att det är bättre eller sämre utan helt och hållet har det med känslan att göra. Äktheten så att säga.

 13. K2

  Fångad av en stormvind gjorde mig superstressad när jag hörde den då och gör det fortfarande. Hemsk!
  Frankrike och Israel var bäst det året.

 14. Schlagerpinglan

  @Nathalie, Jag förstår tjusningen med Jugoslaviens bidrag och hade lite svårt att bestämma mig om jag skulle placera det högt eller lågt. Kom fram till att det nästan är en guilty pleasure för mig… men inte riktigt. 🙂

  Vad gäller det svenska bidraget och artisten så ser jag att jag är ganska ensam om att tycka att det var den rätta vinnaren. Smaksak naturligtvis när det gäller en sångerska med en sådan speciell sångstil och låten kan ju, precis som K2 skriver, ses som en aning stressande. Själv har jag dock alltid gillat den. 😀

 15. Adri

  Jag har aldrig riktigt gillat ”Fångad av en stormvind”. Inte heller kan jag väl kalla mig en del av Carolas fanclub. Det är jag inte, om än inte lika anti som vissa ovan. Carola för mig är en klassisk situation av ”I see the appeal, but it’s not for me”.

  Carola har två låtar att komma med: ”Främling” och ”Säg mig var du står”.

  Resterande hits lämnar jag åt den mer hängivna fanclubben 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se