ESC 2021 För att förhindra att Eurovision Song Contest ska ställas in fler gånger så har EBU presenterat ny regler som säkerställer att tävlingen är tillbaka för att stanna. Det blir, oavsett globala omständigheter, en tävling den 18:e, 20:e och 22:a maj 2021 i Rotterdam.

Här nedan ser ni lite frågor och svar angående de nya reglerna, som även innehåller nyheter om inspelad bakgrundssång:

ESC 2021-scenen
ESC 2021-scenen (Grafik: EBU)

FAQ – Frequently Asked Questions / Vanliga frågor:

♥ Hur kan ni garantera att det blir en tävling nästa år?
Vi har uppdaterat reglerna för Eurovision Song Contest så att, om det skulle bli nödvändigt, vi kan modifiera showernas format och evenemangets organisation så att tävlingen fortfarande får lov att genomföras trots restriktioner påförda p.g.a. okända scenarier. De gamla reglerna tillät inte detta.
♥ Vilka sorts förändringar ser ni framför er?
Det är för tillfället för tidigt att spekulera om olika scenarier som vi kan ställas inför, och alla förändringar som vi kan behöva göra, nästa år eller i framtiden. Vi föredrar naturligtvis om vi kan återse tävlingen som vi lärt känna och älskar den, i en fullsatt arena med fans och delegationer.
♥ Vad har förändrats i reglerna vad gäller bakgrundssång i Eurovision Song Contest?
Tidigare år har all sång i tävlingen varit tvungen att framföras live på scenen av artisten och eventuella bakgrundssångare, vare sig de är i eller utanför bild. Medan huvudsångaren, och andra tillhörande sångare, fortfarande måste sjunga live på scenen ger vi nu TV-bolagen möjlighet att inkludera bakgrundssång på den inspelning som används vid framträdandet av alla delegationerna.
♥ Vem har tagit detta beslut?
Beslutet fattades av Eurovision Song Contest Reference Group, tävlingens styrelse, och godkändes av EBU Television Committee. Båda organen är sammansatta av representanter för de deltagande EBU-medlemmarnas TV-bolag.
♥ Varför beslutade ni er för att göra förändringen?
Vi tror att genom att tillåta förinspelad bakgrundssång så ökar den kreativa potentialen och mångfald av handlingar och underlättar modernisering av Eurovision Song Contest. Det tillåter även låtskrivare och producenter att presentera sina verk så nära sina original-kompositioner som möjligt. Förändringen ger också flexibilitet för de deltagande TV-bolagen att minimera storleken på sina delegationer, och därigenom minska kostnader.

Genom att tillåta inspelad bakgrundssång så minskar det även den tekniska bördan och kostnaderna för värd-TV-bolaget. Allt detta bidrar till hållbarheten av tävlingen i vår nya verklighet.

♥ Kommer delegationer fortfarande kunna använda live-bakgrundssångare?
Ja. Användandet av inspelad bakgrundssång är helt valfritt. Varje delegation kan välja att använda bakgrundssångare, antingen på eller utanför scenen. En kombination av live och inspelad bakgrundssång är också tillåtet.

I händelse av beredskapsåtgärder som begränsar antalet resande deltagare och / eller framträder på scenen, så kan det inspelade bakrundssång-/musik-spåret behövas ändras så att det inkluderar all nödvändig bakgrundssång.

♥ Finns det krav på innehållet i bakrundssång-inspelningen?
Inspelningen får inte innehålla sång från huvudsångaren eller annan sång som kan ha effekten av, eller syfta till, att ersätta eller otillbörligt hjälpa huvudsångaren under liveframträdandet på scenen.
♥ Kan en låt framföras med både live och inspelad bakgrundssång?
Ja. En sång kan framföras med en kombination av live och inspelad bakrundssång om det föredras. Den eventuella kombinationen av inspelad bakgrundssång och sång på scen ska mixas samman av evenemangets ljudtekniker.
♥ Finns det en gräns för antalet bakgrundssångare som tillåts på inspelningen?
Nej, för kreativitetens skull, och i linje med modern produktionsteknik, finns det ingen gräns för hur många bakgrundssångare som kan spelas in, eller antalet röster som kan kopieras, på inspelningen. Denna frihet ges till alla delegationer.
♥ Är regelförändringen permanent?
Nej, ESC Reference Group kom överens om en försöksperiod av regelförändringen på ett år. Liksom alla regler för Eurovision Song Contest så kommer den att ses över vid nästa års evenemang.
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Även om man inte kan förebrå någon för att inte ha förutsett behovet av denna regelförändring i tid (d.v.s. flexibiliteten av arrangemanget) så är det glädjande att se att de nu verkar ha löst problemet. Äntligen kan man pusta ut och verkligen se fram emot ESC 2021. 😀

Vad gäller den inspelade bakgrundssången så ska det bli intressant att se om någon kreativ låtskrivare/producent inser möjligheterna och presenterar något riktigt imponerande till ESC 2021. Jag ser med stor spänning fram emot att följa utvecklingen av detta. 😀

Relaterad information:
Frågor och svar ang. Eurovision Song Contest 2021” (2020-06-03)
Frågor och svar ang. biljetter till Eurovision Song Contest 2021

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Eurovision Song Contest 2021 – Nya regler – Frågor och svar”

 1. Adri

  Hmm jag vill ju inte ha inspelad körsång. Men vi lever i märkliga tider och för att få det så mycket ”normalt” som möjligt fattar jag att regler kan skrivas om – förhoppningsvis bara tillfälligt, vi får se.

  Jag är ändå glad för jag ser ju hellre en tävling där inspelad körsång tillåts än ingen tävling! 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Det är ju till en början bara ett år som detta gäller så det finns ju en chans att du får som du vill ändå. Jag misstänker dock att det inte kommer att finnas något “rätt” svar på frågan om försöket kommer att anses vara lyckat eller ej, förutsatt att det inte blir katastrofalt dåligt. Det är, som mycket annat, en smaksak. Personligen hoppas jag att de utnyttjar möjligheten till att göra något minnesvärt, men vem vet? Kanske kommer jag att ågra min önskan. Vi får se vad som händer. 🙂

 3. Mr A

  Vad lämpligt att skylla på Coronan då förinspelad kör är nåt SVT velat haft i åratal. Snart är det 8 personer på scen tillåtet istället. Little by Little……

 4. Schlagerpinglan

  @Mr A, Det är väl grundregeln när det kommer till kriser: att försöka få in gamla idéer på nya sätt. Just det där med förinspelad sång om hela delegationen inte kan vara med på plats passar ju in, medan det andra är ett steg längre som även “slank med”, dock endast på prov. Vad gäller 8 personer på scen blir dock svårare då det just nu anses som positivt med så små delegationer som möjligt… men läget kan förändras snabbt.

 5. Mr A

  Tycker väl man inte behöver copy paste ifrån allt MF gör.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se