Kosovo I ett uttalande till ESCXTRA.com har EBU avslöjat att Kosovo inte kommer att få någon inbjudan till Eurovision Song Contest 2021 som läget ser ut just nu.

Kosovos TV-bolag RTK har tidigare tävlat i Eurovision-evenemang då de fått inbjudan från EBU att delta i Eurovision Young Dancers 2011. Där representerades de utav Tringa Hysa men var ett av åtta länder som ej kvalificerade sig till den slutliga duellen.

Det är m.a.o. möjligt för icke-EBU-medlemmar, som RTK är, att delta i JESC och kanske även ESC men då krävs det en speciell inbjudan, något som endast Australien, som dock är associerad EBU-medlem, fått så här långt. (Källa:escxtra.com)

ESC-artist från Kosovo:

Suus” Rona Nishliu (Albaniens bästa ESC-resultat: 5:a 2012)

Schlagerpinglan: Kosovos vara eller icke vara i Eurovision Song Contest är en fråga som många känner väldigt starkt för. Själv står jag dock fast vid åsikten att det är onödigt att medvetet skapa fler konflikter i ESC än vi redan har.

Hur orättvist det än blir för det enskilda landet så kvarstår fakta att det inte hade blivit problemfritt att bjuda in en icke-EBU-medlem som dessutom representerar ett land som många av de nuvarande deltagarländerna inte ens erkänt.

Jag hoppas naturligtvis på en mirakel-lösning efter att Kosovo blivit EBU-medlemmar, då jag i grund och botten tycker att man ska hjälpa intresserade och kvalificerade länder att vara med, men jag vet inte riktigt hur den skulle se ut.

Relaterad information: I nuläget har bl.a. Sverige erkänt Kosovo som ett självständigt land medan länder som Armenien, Azerbajdzjan, Belarus / Vitryssland, Bosnien och Hercegovina, Cypern, Georgien, Grekland, Israel, Marocko, Moldavien, Rumänien, Ryssland, Spanien, Serbien, Slovakien och Ukraina ännu inte gjort det. (Källa: wikipedia)

Mer om Kosovo-frågan hittar ni här: “Kosovos ESC-debut får vänta?

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se