Kosovo Efter EBU:s omröstning vid 82nd General Assembly ser det ut som att Kosovo kommer att få vänta på sin eventuella ESC-debut ytterligare en tid.

Då TV-bolaget RTK inte uppfyller kraven för att bli en fullvärdig EBU-medlem och därmed inte kan delta i Eurovision Song Contest så försökte vissa medlemsländer genom en omröstning vid ett EBU-möte få igenom ändringar i EBU:s stadgar.

Förslaget, som innebar att kravet på att vara med i ITU (och därmed även FN) för att bli en aktiv EBU-medlem skulle tas bort, röstades dock inte igenom då endast 400 röstade för medan 673 röstade emot och 113 avstod från att rösta.

Kosovos enda hopp att få delta i ESC 2020 är att EBU ska ge dem en speciell inbjudan, likt den Australien fått och den som lät Kosovo delta i Eurovision Young Dancers 2011.
(Källor: esctoday.com, escxtra.com och esctoday.com)

ESC-artist från Kosovo:

Suus” Rona Nishliu (Albaniens bästa ESC-resultat: 5:a 2012)

Schlagerpinglan: Jag tycker naturligtvis att det är väldigt tråkigt när länder som visar ett intresse för ESC inte tillåts delta och önskar att det vore en lättare fråga så att det gick att välkomna Kosovo redan 2020.

Tyvärr så ser verkligheten ut som den gör och personligen så tror jag inte att det vore så lämpligt att låta Kosovo tävla i ESC så länge inte alla nuvarande medlemsländer erkänner det som ett självständigt land. Vi får väl se vad som händer i framtiden.

Relaterad information: I nuläget har bl.a. Sverige erkänt Kosovo som ett självständigt land medan länder som Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien och Hercegovina, Cypern, Georgien, Grekland, Israel, Marocko, Moldavien, Rumänien, Ryssland, Spanien, Serbien, Slovakien, Ukraina och Vitryssland ännu inte gjort det. (Källa: wikipedia)

Se wikipedia för mer information om landet Kosovo.
(Kosovë / Kosova på albanska – Косово / Kosovo på serbiska)

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Eurovision 2020: Kosovos ESC-debut får vänta?”

 1. Naim

  ”så länge inte alla nuvarande medlemsländer erkänner det som ett självständigt land” Jag vill bara påminna dig om att Kosovo är medlem i FIFA / Uefa och bla deltagit i Olympiska spelen. Detta trots att Kosovo inte är erkänt av alla länder.

 2. Schlagerpinglan

  @Naim, Lyckligtvis så behövs det inte ett 100%-igt erkännande av alla länder i alla sammanhang så förhoppningsvis kan Kosovo vara med i många andra arrangemang och tävlingar i väntan på sin eventuella ESC-debut. 🙂

  ESC:s framtid hänger dock på att hålla ihop de länder som för närvarande är med så att ESC fortsätter att vara en show som lockar en stor-publik. Det finns redan stora konflikter mellan deltagarländerna och det sista som behövs är ytterligare en. Helt rättvist känns det naturligtvis inte… men ser man till tävlingen i stort så ser jag inte hur man skulle kunna agera annorlunda.

 3. Lori

  Vadå sista som behövdes ytterligare en till what the f…
  Om du bara visste hur många länder som är emot Israel för det som händer Palestina folket, så Kosova borde vara med men synd att allt är korrupt med ebu allt

 4. Schlagerpinglan

  @Lori, Naturligtvis vet jag om att Israel är ett av de länder som befinner sig i en av de redan pågående konflikterna, liksom Ryssland, Georgien, Armenien, Azerbajdzjan m.fl. m.fl. Du förstår ju uppenbarligen att det finns konflikter som frestar på sammanhållningen. Min åsikt är att man inte bör bjuda in ytterligare en konflikt och riskera att motsättningarna blir större än vad som kan hanteras. Jag förstår missnöjet men desperata anklagelser man inte kan backa upp med fakta tjänar ingen på.

 5. Dati

  Jag tycker det är fruktansvärt fel resonerat. Det här visar på vilken okunskap som finns inom Eurovison. Det här handlar om enbart politiska motiv – inte musik som det egentligen ska handla om. Tycke det är dock tråkigt att den goda viljan och ambitionen hela tiden trycks ner i Kosovo – för att det finns länder som av politiska skäl vill förstöra. Skam!

 6. Engsla

  Kosovos vilja att delta i esc är väl också till stor del politiskt motiverat och inte bara för att de älskar eurovision så väldigt mycket? Som så många andra nya länder också har velat genom åren efter att större stater splittrats. Fullt förståeligt, men också förståeligt att ebu tvekar att bjuda in kosovo till tävlingen i nuläget. Skulle ebu bevilja medverkan är ju också det ett politiskt ställningstagande.

  Visst skulle det vara intressant med fler länder som deltar i esc, men jag håller med Pinglan här: Europa är tillräckligt mycket av en krutdurk utan att behöva blanda in eurovision ännu mer. Tänker på hur viktigt det var att Nordmakedonien kallas för just det och inte bara för Makedonien. Inte alltid lätt att kliva rätt bland alla politiska landminor. Men det är förstås bara min ringa mening 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se