Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 17 av 33 – Kroatien 2020:

Zidina“, Colonia (Kroatien 2020)

Schlagerpinglan: På plats nummer 17 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Zidina” med Colonia från Kroatien 2020. Även om vinnarbidraget “Divlji vjetre” var en av mina ESC 2020-favoriter, och jag är nöjd med resultatet, så har det visat sig att Colonias låt fått betydligt mer speltid här och platsar därför på listan över mina icke-vinnande favoriter.

Kroatien

Kroatien 2020 – “Dora 2020” – Topp-tre:

Placering, Bidrag, Artist: Juryröster Teleröster Summa
1. “Divlji vjetre“, Damir Kedžo (69) 15 p. 16 p. 31 p.
2. “When it Comes to You“, Mia Negovetić (78) 16 p. 15 p. 31 p.
3. “You Will Never Break My Heart“, Indira Levak (64) 14 p. 14 p. 28 p.
– – – –
8. “Zidina“, Colonia (44) 12 p. 5 p. 17 p.
(se hela final-resultatet här)
Schlagerpinglan: Precis som Slovenien och Bosnien och Hercegovina så debuterade Kroatien i Eurovision Song Contest år 1993, redan året efter Jugoslavien splittrades. Sedan dess har det blivit 25 tävlingsår för Kroatien, där bidragen till största del valts ut genom den nationella uttagningen Dora (borsett från 5 gånger på 2010-talet då både artist och låt valdes ut internt).

Dora 2020 bestod utav en ensam final där 16 bidrag tävlade och vinnaren utsågs genom 50/50 jury- och tittarröster. Vann gjorde tittarnas favorit Damir Kedžo men något ESC-deltagande blev det inte för honom då ESC 2020 ställdes in. Till skillnad från många andra ESC 2020-artister så kommer Damir inte att få en andra chans i Rotterdam 2021.

Inför ESC 2021 kommer TV-bolaget HRT återigen att arrangera den nationella uttagingen Dora. Finalen avgörs den 13:e februari och de 14 bidrag som tävlar har presenterats men ännu inte släppts. En vecka innan finalen så får vi i alla fall lyssna på små smakprov på låtarna. Inte helt optimalt, men alltid något. 🙂

Se “Kroatien i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Nedräkning till Melodifestivalen 2021: Plats 17 av 33”

 1. Engsla

  Som det blev är jag så här i efterhand nästan glad för att “Divlji vjetre” inte kom hela vägen till esc. Jag tycker liveversionen är jättefin, men sedan började de mixa och trixa med låten och dess själ liksom försvann på vägen. Men det är ju svårt att sia om hur det skulle ha låtit i Rotterdam 🙂

 2. Adri

  Skulle jag bidra till denna nedräkning så kan jag iofs matcha med en låt från Kroatien som jag älskar. Den borde nått till den stora scenen men föll precis, och landade på en andraplats.

  Hade det gått bättre för följande låt än för låten som faktiskt skickades för Kroatiens räkning? Det är jag någorlunda övertygad om. Men, mer än så kan jag inte sia om.

  Den bästa låten som Kroatien har hoppat över är ju solklart:

  https://m.youtube.com/watch?v=dsPPkLR5-mA

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se