Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 16 av 33 – Tjeckien 2020:

Wanna Be Like“, Elis Mraz ft. Čis T (Tjeckien 2020)

Schlagerpinglan: På plats nummer 16 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Wanna Be Like” med Elis Mraz ft. Čis T från Tjeckien 2020, en låt som jag fortfarande lyssnar på relativt ofta. Vinnarlåten “Kemama” var tyvärr den jag rankade sist i finalen, så jag var väl inte så jättenöjd då… men har stora förhoppningar om att 2021-bidraget blir bättre. 🙂

Tjeckien

Tjeckien 2020 – “Eurovision Song CZ 2020” – Topp-tre:

Bidrag / Artist: Juryröster Tittarröster Summa
1. “Kemama“, Benny Cristo 78 p. => 10 p. 12 p. 22 p.
2. “Wanna Be Like“, Elis Mraz ft. Čis T 75 p. => 8 p. 10 p. 18 p.
3. “Among White & Black Holes“, Barbora Mochowa 87 p. => 12 p. 2 p. 14 p.
(se hela final-resultatet här)
Schlagerpinglan: Tjeckien debuterade i Eurovision Song Contest år 2007 och har sedan dess sett åtta av sina utvalda artister på ESC-scenen. De första två åren testade de uttagningen Eurosong men när varken det eller en nationall låtuttagning för internvald artist gav önskvärt resultat så tog de en pausfem år.

Sedan 2015, när TV-bolaget ČT återvände till tävlingen, så har de däremot tagit sig till final hälften av gångerna, där valen gjordes internt tre gånger och med hjälp av en nationell uttagning tre gånger.

2020 gjordes ett tredje försök med uttagningen Eurovision Song CZ, som givit landet två raka finalplatser, ovetandes om att vinnaren inte skulle få en chans att tävla i ESC. Resultatet av omröstningen, som gjorts av 50/50 jury- och tittarröster efter att endast se sju tävlande musikvideor, livesändes på facebook under ganska budgeterade former. Det bjöds dock på framträdanden från två tidigare ESC-artister, Lake Malawi (2019) och Martina Bárta (2017) och till sist utsågs tittar-favoriten Benny Cristo till vinnare.

Inför ESC 2021 har TV-bolaget ČT internvalt Benny Cristo men trots att en nationell låtuttagning övervägdes så kommer hans bidrag att väljas ut internt.

Se “Tjeckien i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Nedräkning till Melodifestivalen 2021: Plats 16 av 33”

  1. Adri

    Oj nej här är jag verkligen inte med dig. Tyvärr så klarar jag inte av den här låten alls och föredrar ”Kemama” alla dagar i veckan! 🙂

    Men Tjeckien bjöd däremot på ett riktigt jäkla svek värt namnet under förvåren 2019 när Barbora deltog med ”True Colors”. Den borde sannerligen vunnit 🙂

  2. Micke

    Adri… Äntligen har du en bra åsikt 🙂 Just Kiding my friend. En av ESC-historiens största lågvattenmärke någonsin. Barbora rånades på segern av ett av de tio nollpoängare som någonsin varit med i ESC

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se