PortugalSchlagerpinglan: Förra onsdagen släpptes de 20 bidrag som ska tävla i Festival da Canção 2021, den nationella uttagning som kommer att utse Portugals representant i Eurovision Song Contest 2021.

Efter att ha lyssnat på studioversionerna av bidragen i en vecka så är det dags för min första portugisiska topp-tio-lista:

Ett av de tävlande bidragen i Festival da Canção 2021

Não Vou Ficar“, Pedro Gonçalves

Schlagerpinglans “Festival da Canção 2021”-topp-10, 2021-01-27:
1. Não Vou Ficar“, Pedro Gonçalves
(Pedro Gonçalves)
Semifinal 2
2. Saudade“, Karetus & Romeu Bairos
(Karetus, Romeu Bairos)
Semifinal 1
3. VOLTE-FACE“, EU.CLIDES
(Pedro da Linha, TOTA)
Semifinal 2
4. Livros“, IRMA
(IRMA e PITY)
Semifinal 1
5. Love is on My Side“, The Black Mamba
(Tatanka)
Semifinal 1
6. Jasmim“, Tainá
(Tainá)
Semifinal 2
7. Joana do Mar“, Joana Alegre
(Joana Alegre)
Semifinal 2
8. Girassol“, Miguel Marôco
(Miguel Marôco)
Semifinal 1
9. Com um Abraço“, Ana Tereza
(Viviane, Tó Viegas)
Semifinal 2
10. Claro Como Água“, mema.
(Stereossauro, mema.)
Semifinal 1

Schlagerpinglan: Precis som förra onsdagen, när jag lyssnade på låtarna för första gången, så har jag “Não Vou Ficar“ som min självklara personliga favorit.

Efter ett flertal lyssningar så hittade jag i alla fall tio bidrag som tilltalade mig mer än de andra. Dessa visade sig vara fem bidrag från varje semifinal, vilket är precis så många som går vidare till finalen den 6:e mars. Nu håller jag tummarna för att det är årets finalfält ni ser här ovan. 😉

Mer om Portugals förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Portugal i ESC 2021“.

Relaterad information: Se “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2021-uttagningarna” för fler länders pågående nationella uttagningar och presenterade potentiella ESC 2021-bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


17 kommentarer till “Portugal 2021: Schlagerpinglans topp-10 (21-01-27)”

 1. Adri

  Portugal. Vanligtvis struntar jag nästan i Portugals uttagning för allt låter väldigt likt det andra. Men i år så har Portugal faktiskt fått till ett starkt, spretigt, blandat startfält 🙂

  Min topp:

  1. “Saudade”
  – Så här mycket har jag faktiskt inte brytt mig en portugisisk låt någonsin faktiskt. Detta är ju fruktansvärt bra! Lite mörkt, lite mystiskt, lite läskigt nästan – men fasansfullt bra.

  2. “Nao vou ficar”
  – Jamen det är absolut inget fel på den här 🙂

  Mycket annat är bra, men de två är faktiskt i särklass. Utöver gillar jag även “Mundo” en del.

  Men även här känns vinnaren ganska uppenbar. Ska jag kolla i min spåkula så blir Portugals representant…

  … “Por um triz” med Carolina Deslandes.

  Förstår för övrigt inte varför “Dancing in the stars” är så himla populär bland fanbasen. Jag är inte så hårt hållen när det kommer till språk, men just Portugal med en engelsk låt hade bara känts fel.

 2. Micke

  Portugal i år kräver inga större skriverier. En låt måste vinna “Saudade” o en låt får absolut inte vinna “Dancing in the stats” That’s all folks

 3. Micke

  @adri, om nu inte vår “Saudade” vinner så har jag en klar tvåa “Por um triz” så din spåkula får gärna ha rätt om den nu skulle missa det uppenbara. Hade även köpt Pinglans ett som också är din tvåa om snubben hade kunnat hålla sig från mistlursfalsetten

 4. Marcus

  Micke, vad tycker om Cheguei Aqui? Adri och pinglan har jag gett upp hoppet om, men du vet att uppskatta bra röster emellanåt ^^

  För övrigt så har de ingen låt i år som når upp till Telemoveis eller ens Gerbera Amarela do Sul, så jag är rätt oengagerad i deras uttagning i år. Jag blir inte ledsen om Saudade vinner dock.

 5. Adri

  Marcus: Kul att du är tillbaka! Mindre kul att du är tillbaks med en förolämpning mot mig 🙂 Äsch, skämtar bara men jag tycker ändå vi varit överens en hel del 🙂 Trodde du skulle uppskatta “Saudade” dock. Den är ju i samma låda som “Telemoveis” men inte så konstig.

 6. Micke

  @Marcus, howdy röstmässigt….lätt topp 3 om inte än bättre. Låtmässigt lätt topp 5.

  Jag har ju en topp när det gäller röster och en botten.

  TOPP: Kvinnliga mörka röster
  BOTTEN: Manliga falsettröster

  Men det minns du kanske 🙂

 7. Marcus

  Vi kan vara överens om en hel del emellanåt Adri, men jag har svårt att tro att du eller pinglan skulle uppskatta just Cheguei Aqui vidare mycket 😉

  Jag fullkomligen älskar Nadines röst. Hon är en nutida Amalia Rodrigues, och Amalia är en av de mest gudabenådade sångerskor Europa någonsin har frambringat.

  https://youtu.be/8fZD5ol3rxI

 8. Micke

  En motfråga till dig Marcus angående Frankrikes uttagning 🙂

  Vad tycker du om följande bidrag?

  “Pourvu Qu’on M’Aime”, Juliette Moraine
  “Casanova – “Tutti”
  “Voilà”, Barbara Pravi
  “Poney X – “Amour Fou”

  Jag gillar inte alla av dessa lika lite som jag tycker illa om dessa. Bara vill kolla in lite hur du greppar dessa hittills

 9. Micke

  1. “Saudade“, Karetus & Romeu Bairos
  2. “Por um Triz“, Carolina Deslandes
  3. “Joana do Mar“, Joana Alegre
  4. “Cheguei Aqui“, Nadine”
  5. “Não Vou Ficar“, Pedro Gonçalves

 10. Marcus

  Ju mindre sagt om ponnyn desto bättre. Tutti är väl en helt okej radiolåt men tråkig och anonym. Juliettes låt är helt okej men jag klarar inte av det där moderna sättet att sjunga på.

  Voila däremot. Måtte den vinna och måtte den vinna hela rubbet i maj.

 11. Adri

  Ja, ingen frågade ju mig (undrar varför… kanske för att jag kommer spy ut min åsikt ändå?) men om det nu ändå tas upp så…

  Jag gillar fortfarande “Voila” väldigt mycket. Men det är nog en av årets ESCsäsongs-låtar som åldrats sämst :/ Jag börjar bli ganska trött på den. Jag gillar fyra låtar i Frankrikes final, däribland “Voila” fortfarande. Men “Voila” är nu tyvärr “the worst of the best”.

  1. “Bah non”
  2. “Tutti”
  3. “Alléluia”
  4. “Voila”

  Ja, som sagt. Jag tröttnar sakta men säkert på “Voila”, men jag blir ändå glad om den vinner 🙂 Men det finns tre låtar jag blir gladare över!

  Mardrömsvinnarna skulle antingen vara “Amour fou” eller “Pourvu Qu’on M’Aime”.

 12. Micke

  @Adri, mycket enkelt. frågan var direkt till Marcus eftersom han dök upp nu och att jag har nada koll på vad han tycker om dessa. Vi andra här har ju redan pratat om dessa 🙂

  @Marcus, “Pourvu Qu’on M’Aime”, Juliette Moraine och “Voilà”, Barbara Pravi är två av mina favvisar överhuvudtaget hittills av allt som släppts. I synnerhet den förstnämnda som jag har som etta av allt. De övriga två gillar jag inte alls. Slängde bara in dessa för att det inte skulle bli uppenbart vad jag gillar och inte gillar. Kan ju fylla i att jag är helt enig med dig om de två. Hur tråkiga som helst. Tack för svar 🙂

 13. Micke

  Men du Adri vill du ha en fråga så ska du få en 🙂 Ganska impad av ditt minne här polarn. I synnerhet när du kommer ihåg saker som jag sagt 🙂 Tar en test här. Tar du den här så har jag inte ord för hur impad jag blir 🙂

  Jag skrev tidigare om den största miss Sverige har gjort. Valet av vinnare 1975 då man gav upp en klar ESC-seger med ett annat bidrag. Då var jag inte med men längre fram i tiden när jag var med hände den största miss för mig någonsin. En av de bedrövligaste vinnarna någonsin i mf samtidigt som min favvis off all time inte fick vinna.

  Tar du den Adri 🙂 Tvivlar 🙂

 14. Adri

  Micke: Ja jag förstod det. Mina kränkta kommentarer här är nästan alltid skämt 🙂

  Men ja, vad gäller Frankrike håller vi ju tyvärr inte med varandra särskilt. Vi båda gillar ”Voila” – men absolut inte lika mycket. Och annars verkar du inte hålla mina favoriter högt, och vice verse. Din absoluta favorit är ju en av mina mardrömsvinnare 🙂

  Men jag tror iaf att du blir glad – och jag relativt glad iaf – på lördag 🙂

  Men jag blir desto gladare ifall ”Bah Non”, ”Tutti” eller ”Alleluia” vinner 🙂

 15. Micke

  @Adri, det doftar extremt Frankrike om mina två favvisar i deras uttagning. Det är ett EXTREMT plus för mig, vilket gäller alla länder som vågar gå på deras egen gata

 16. Adri

  Micke: Det är en svår fråga! 🙂 Jag har trott att din favorit genom alla tider var Suzzie Tappers “Visst finns mirakel”. Men jag tror inte du har sån aversion mot Charlotte Perrelli och “Hero” att du skulle uttrycka dig så om den låten, så jag hoppar över den.

  Då går jag till 1979, för jag vet att du verkligen inte gillar “Satellit”. Där är vi överens. Fruktansvärd låt och totalt ovärdig Teddy G (och då är jag verkligen verkligen inte ett fan av honom ändå, men bättre än “Satellit” kan han bannemig). Jag vet också att nån snubbe som hette Ola something-something deltog det året med nån låt. Den har du sagt att du gillar väldigt mycket. Men “bäst någonsin”? Nja det tror jag inte.

  Så jag kommer chansa på 1997. Där uppfylls iaf två kriterier. En låt jag vet att du verkligen verkligen gillar, samt en vinnare som jag vet att du verkligen verkligen INTE gillar. Du gillar ju inte “Bara hon älskar mig”, men du gillar Garmarnas låt “En gång ska han gråta”.

  Så jag gissar på att du tycker 1997 är den största MF-blundern? 🙂

 17. Micke

  @Adri, o högst upp på prispallen står nu ADRI 🙂 Impad grabben

  Suzzie Tapper absolut men jag har inget emot “Hero” med Perrelli. Teddans “Satellit” är precis som du säger fruktansvärd och totalt ovärdig en fantastisk musiker som gett oss en enorm låtskatt.

  Men du har helt rätt Adri. Garmarna 1997 är allt det jag söker i ett MF-bidrag, udda och i folksjälen. Blond och deras låt är ett av de största skämten någonsin. När inte Carola vann ett år med en låtskrivare vad gör man då? Man låter samma låtskrivare göra samma låt igen och gå på det om igen och denna gång utan Carolas religiösa tankar som slog negativt just det året.

  Jag trodde inte ett ögonblick att Garmarna skulle vinna men jädrar så jag gillade den. Ett av få bidrag jag lyssnar på än idag. Tyvärr hittar man inte den versionen på youtube utan bara några omgjorda. Såär det någon som inte hört låten och kanske vill kolla det jag yrar om så är den 41.11 in i denna 2 timmar långa final 🙂

  Melodifestivalen: Öppet arkiv – Melodifestivalen 1997 | SVT Play

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se