Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 6 av 33 – Italien 2020:

Viceversa“, Francesco Gabbani (Italien 2020)

Schlagerpinglan: På plats nummer 6 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Viceversa” med Francesco Gabbani från Italien 2020. Sanremofestivalerna har haft många riktigt bra låtar genom åren, själv har jag endast hört en bråkdel av dem, och för tillfället är detta min stora personliga favorit.

Italien

Italien 2020 – “Sanremo 2020” – Topp-tre:

Superfinalen Expert-
jury (33%)
Press-jury
(33%)
Tittarröster
(34%)
Totalt
1. “Fai rumore“, Diodato 36,33% 57,97% 23,93% 39,32%
2. “Viceversa“, Francesco Gabbani 38,67% 24,16% 38,85% 33,94%
3. “Ringo Starr“, Pinguini Tattici Nucleari 25,00% 17,87% 37,21% 26,80%
(Se hela final-resultatet här)

Schlagerpinglan: Italien debuterade i Eurovision Song Contest år 1956, året då tävlingen hade premiär och deltagarländerna skickade vars två bidrag. Italienska RAI skickade de två topplacerade bidragen från San Remo-festivalen.

Festivalen hade premiär redan 1951 och har genomförts varje år sedan dess men det har inte varit varje år som vinnaren fått representera Italien i ESC utan ganska ofta gjordes valet (antingen låten eller både artist och låt) internt.

I Sanremo 2020 var det 24 bidrag som tävlade i den fem kvällar långa festivalen, men efter en diskning så kom endast 23 till finalen. Vinnaren utsågs genom två röstningsomgångar där även rösterna från föregående kvällar ingick. Efter att tre superfinalister utsetts, av olika jury- och tittargrupper, så genomfördes en sista omröstning för att få fram vinnaren.

Diodato accepterade erbjudandet om att få representera Italien i ESC 2020 men som vi alla vet så blev det aldrig något tävlande i Rotterdam 2020.

Inför ESC 2021 kommer TV-bolaget RAI att ge vinnaren av Sanremo 2021 erbjudandet att representera Italien i Rotterdam. Årets final är planerad att avgöras den 6:e mars och startfältet, bestående av 26 bidrag, har redan presenterats och finns här.

Se “Italien i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Se hela topp-33-listan: “Nedräkning till Melodifestivalen 2021!

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Nedräkning till Melodifestivalen 2021: Plats 6 av 33”

 1. Adri

  Nja. Året och landet håller jag med om – där fanns en förlorad pärla. Men inte var det väl “Viceversa”? Utan den här oerhört snygga poplåten: https://www.youtube.com/watch?v=esgGK28jKVk

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Då “Andromeda” blev trea i OGAE Second Chance Contest 2020 ( https://www.schlagerpinglan.se/blog/2020/10/11/resultat-ogae-second-chance-contest-2020/ ) så tror jag ju att fler skulle hålla med dig. Även jag kan hålla med dig om att det är en riktigt bra låt… men ingen “Viceversa“. 😉

 3. Engsla

  Sanremo 2020 måste ha varit ett kanonår låtmässigt eftersom jag har en helt annan favorit därifrån 🙂

  För mig var det första året som jag följde tävlingen, och även om jag omedelbart föll för den vackra “Fai rumore“ så håller jag Rancores “Eden” ( https://www.youtube.com/watch?v=_qcwVlsz7tA ) ännu högre. Älskar liveversionen där orkestern hjälper till att lyfta den än mer! Tycker till och med att “Eden” var absolut bäst från hela esc-säsongen 2020 🙂

 4. Micke

  San Remo är bäst nästan varje år som jag ser det. Kan slänga ut massor med låtar som borde vunnit men ofta bra vinnare ändå.

  Nu tänker jag dock göra en annan grej. Tänker slänga ut det bidraget (vad jag minns) som var största förlusten varje år de tio senaste 2012-2021. Jag börjar då 2012 med ett asmysigt bidrag som i sitt lands uttagning förlorade mot tidernas sämsta ESC-bidrag. Än värre då att landet har delar av mitt blod. Pinglan har redan slängt ut det på sin ranking 🙂 Kommer alltid i go stämning av detta bidrag

  Borde givetvis ha tävlat för sitt land 2012!

  https://www.youtube.com/watch?v=TjSRPf4_Fbk

 5. Micke

  Kör ett till och då blir det alltså 2013. Första året då jag hoppade av MF och en jädra tur var det då ett av ESC-historiens tre sämsta bidrag representerade Sverige.

  I ett helt annat land gick ett fantastiskt bidrag ett grymt öde till mötes. Inte nog med att bidraget blev rånad på segern, vad än värre var så var rånaren en totalt hjärtlös låt helt utan DET. Blir än idag chockad över att den kunde vinna. Hade jag varit även om min favvis inte varit med. Det här är som en tjejkompis säger äkta gåshud. Såååå vackert.

  Borde givetvis ha tävlat för sitt land 2013!

  https://www.youtube.com/watch?v=tqdNy-yTl-4

 6. Micke

  Tar 2014 då när jag ändå är på gång. Detta handlar om ett bidrag som jag redan lagt i lådan för avfärd till ESC-finalen 2014. Jag var definitivt inte ensam. Bidraget ledde alla oddslistor och liknande och det var i stort klappat och klart. Kanske var det just den övertygelsen som blev fallet för bidraget. Många i detta landet kanske rent av glömde att rösta på en då “den ju ändå skulle vinna”. Synd var det iaf och vi fick istället ett hemskt “vi har hört det förut bidrag”.

  Borde givetvis ha tävlat för sitt land 2013!

  https://www.youtube.com/watch?v=4jjmTQikKbY

 7. Adri

  Micke: Intressant förslag! 2012 och 2014 hade du väldigt bra val, må jag säga! Vilka jäkla förluster ändå!

  2013 är jag väl inte med dig dock. Den är inte min typ, så att säga.

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, Givetvis så håller jag med dig vad gäller 2012-bidraget, underbar låt, men även om jag även tycker att dina två 2013-bidrag är bra så var jag nöjd med de båda vinnarna det året. Tyvärr så var mina egna favoriter inte några som höll i längden, men jag fick i alla fall vara glad ett tag. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se