Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” (inkl. min favorit från Melodifestivalen) per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 5 av 33 – Sverige 2007:

Live Forever“, Magnus Carlsson (Sverige 2007)

Schlagerpinglan: På plats nummer 5 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Live Forever” med Magnus Carlsson från Sverige 2007. Helt klart mitt favoritbidrag från samtliga Melodifestivalsår, vilket gör det ännu svårare för mig att förstå hur det inte kunde gå vidare från sin deltävling. Som plåster på såret så vann i alla fall rätt låt i finalen. 🙂

Sverige

Sverige 2007 – “Melodifestivalen 2007” – Topp-tre:

Bidrag, Artist Juryröster Tittarröster Totalt
1. “The Worrying Kind“, The Ark 116 p. 132 p. 248 p.
2. “A Little Bit of Love“, Andreas Johnson 101 p. 88 p. 189 p.
3. “Cara Mia“, Måns Zelmerlöw 61 p. 110 p. 171 p.
(Källa: wikipedia)

Schlagerpinglan: Sverige debuterade i Eurovision Song Contest år 1958 men det var inte förrän 1960 som Melodifestivalen gjorde entré som uttagning av det svenska ESC-bidraget. Till en början presenterades varje låt av två olika artister i uttagningen och vid ett tillfälle användes t.o.m. med en internvald artist (Ingvar Wixell 1965). Melodifestivalen som vi känner igen den, med fyra deltävlingar, infördes inte förrän 2002.

I Melodifestivalen 2007 tävlade 32 bidrag där fyra av låtarna var av SVT specialbeställda jokrar. Tävlingen bestod utav fyra deltävlingar (åtta bidrag i varje, varav en joker) där två bidrag gick vidare till Andra Chansen och två till finalen. I finalen, där 10 bidrag tävlade, utsågs vinnaren med hjälp av 50/50 jury- och tittarröster.

Vann gjorde jokrarna The Ark, som fick en 18:e-plats i finalen i Eurovision Song Contest 2007 med sin “The Worrying Kind“.

Inför ESC 2021 kommer TV-bolaget SVT att utse Sveriges bidrag genom Melodifestivalen 2021, där förra årets vinnare The Mamas finns med bland de 28 tävlande. Första deltävlingen avgörs nu på lördag, den 6:e februari.

Se “Sverige i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Se hela topp-33-listan: “Nedräkning till Melodifestivalen 2021!

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Nedräkning till Melodifestivalen 2021: Plats 5 av 33”

 1. Adri

  Magnus Carlsson ”Live Forever” är en helt okej låt. En effektiv poplåt. Låter lite a-ha om den. Inget större fel, men har inte hört den på åratal och har inget behov av att höra den. Den lämnade mer intryck på dig än på mig, låter det som!

  Ok, nu på hemmaplan alltså. Här man är som mest engagerad. Den största förlusten…

  Är inte det 2020 ändå?

  Visst, jag hatar inte ”Move” på något sätt. Den är lite ”bland” som värst, och andra dagar kan den absolut peppa en!

  Men den slog ut TIDERNAS bästa MF-låt ju! Ni alla – förutom eventuella förstagångsbesökare – vet ju vilken jag menar. ”Bulletproof” med Dotter.

  Allt görs verkligen rätt. Det är en supersnygg produktion där man låter syntbaserat möta mer ”organiskt” instrumentalt ljud, en träffande text, en egen röst – Dotter låter ju inte som nån annan.

  Para sen ihop det med en show som är så jäkla snygg. Färgerna, rörelserna, kläderna, ljuset… allt 10/10.

  Jag blir fortfarande arg över vissa kommentarer artisten fick om hur ”billig” hon såg ut eller att det ”såg ut som att hon jobbade på strippklubb”. Jag har aldrig varit på strippklubb, det ska gudarna veta att jag vill inte stötta den industrin, men om man tillåts fördomsprofilera de som faktiskt besöker såna klubbar så anar jag att de skulle bli fruktansvärt besvikna om de går dit och showaren är helt påklädd. Verkligen helt täckt! Aja, tur att Dotter inte tog åt sig när hon möttes av det! 🙂

  Låten är verkligen helt rätt gjord. Jag kan inte tänka något som borde tagits bort, eller något som redan saknas och borde lagts till. Skulle jag visa någon hur en perfekt midtempo-poplåt ska vara… look no further! Det är faktiskt så högt betyg jag kan ge! Det betyget förekommer sällan i denna bubbla, men here it is. En perfekt midtempo-poplåt. Midtempo är dessutom för mig det ”svåraste” tempot. Men Dotter kan.

  Också så skönt att som redan etablerat Dotter-fan se hennes revansch efter den tidiga sortin 2018. Tror faktiskt ingen (men detta har jag inte data bakom) gjort ett så stort hopp som hon gjorde. Mellan två deltagande hoppade hon från plats 26, till plats 2 – en poäng efter vinnaren! 🙂

  Påminnelse:

  https://m.youtube.com/watch?v=faIF5Ej_VHI

 2. Adri

  Den lilla silverliningen är väl att det inte blev nåt Eurovision. Det sög för The Mamas, och trots min ilska mot deras vinst så kände jag såklart för dem – och alla andra artister, oavsett personliga åsikter om låtarna!

  Men det hade sugit ännu mer om Dotter förlorat sin chans!

  Är däremot lite rädd över hennes deltagande nu 2021.
  1. Låten heter ”Little Tot”… vad är det ens? Tot betyder krokett.
  2. Hon möter betydligt större namn nu!
  3. Nu har hon press. Nu kan hon göra folk besvikna.
  4. Jag vill egentligen inte se Dotter bli en ”melodifestivals-artist”. Jag vill att hon ska vara en ”vanlig artist”, vars karriär skjuts upp av MF – som Benjamin Ingrosso typ. Så jag blir lite besviken om detta är enda sammanhanget hon ska få utrymmas i nu! 🙂

  Men allt det är bara mina oroligheter. Hon kan absolut blåsa bort motstånd i år, hon kan absolut slå in i den högre artistmarknaden! 🙂 Hoppas det!

  Om liiiite mer än en vecka får vi iaf höra hennes låt! 🙂

 3. Axel

  @Adri: Little tot är ett smeknamn på ett litet barn. Så antar att hon ska sjunga en låt för att framföra ett budskap till (sig själv som & andra) små barn att vara sig själva eller något sånt!

 4. Adri

  Axel: Ah där ser man. Det är ju logiskt och passande 🙂

 5. Axel

  Yes! Tror det kommer bli bra

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se