ESC 2020 I september 2020 avslöjade EBU och de nederländska TV-bolagen NPO, NOS och AVROTROS att de arbetat fram fyra olika scenarier för hur Eurovision Song Contest 2021 skulle kunna genomföras oavsett hur Covid-19-läget utvecklar sig.

I dag kom meddelandet att scenario A inte längre är möjligt, det blir m.a.o. inte ett ESC som vanligt. Detta medför att oavsett scenario så blir det mindre plats för publik och därför kommer alla som fortfarande har kvar biljetter till 2021 att få pengarna tillbaka i februari för att sedan få alternativet att köpa biljetter till samma show(er) senare. Hur många biljetter som kommer att finnas för varje show beror på hur reglerna för social distansering ser ut vid tillfället.

Nu fokuseras förberedelserna i stället på scenario B men något beslut om vilket scenario som kommer att gälla har ännu inte tagits. Genom att vara flexibla så kan de erbjuda det bästa möjliga Eurovision under omständigheterna. Vad de tre återstående scenarierna innebär ser ni här nedan:

Eurovision Song Contest 2021 – Tre scenarier

Tre ESC 2021-scenarier
Se även: “The four Eurovision 2021 scenarios explained” (3:12 – Sep 18, 2020 – eurovision.tv)

Scenario B – Social distansering / 1,5-meters-regel

Alla som besöker Eurovision i Rotterdam behöver ha social distansering i åtanke.
Strikta hälso- och säkerhetsåtgärder (inklusive upprepade COVID-tester) kommer att genomföras vid arenan. Regler för att skydda artister, delegationer och medarbetare i och utanför arenan upprättas och följs.
Om någon delegation inte kan resa till Rotterdam så används artisternas förinspelade “live-on-tape” i tävlingen.
De artister som kan resa till Rotterdam får framföra sina bidrag live på ESC-scenen.
Det blir nio shower (6 repetitioner, 2 semifinaler, 1 final) som genomförs antingen utan publik eller en mindre publik för att ge utrymme för social distansering, beroende på de lokala bestämmelserna.
Aktiviteterna i Rotterdam hålls på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Scenario C – Rese-restriktioner

Ett Eurovision Song Contest arrangeras från Rotterdams Ahoy Arena men inga delegationer eller artister reser till Rotterdam.
Värdarna och mellanakterna kommer fortfarande att ses direkt på plats från arenan.
Alla länders framträdanden kommer att vara förinspelade s.k. “live-on-tape“.
Strikta hälso- och säkerhetsåtgärder (inklusive upprepade COVID-tester) kommer att genomföras vid arenan.
Regler för att skydda medarbetare i och utanför arenan upprättas och följs.
Det blir nio shower (6 repetitioner, 2 semifinaler, 1 final) som genomförs antingen utan publik eller en mindre publik för att ge utrymme för social distansering, beroende på de lokala bestämmelserna.
Aktiviteterna i Rotterdam blir begränsade och hålls på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Scenario D – Nedstängt

Ett Eurovision Song Contest utan publik där virtuella aktiviteter kommer att övervägas för att utforska värdstaden Rotterdam.
Alla länders framträdanden kommer att vara förinspelade s.k. “live-on-tape“.
Det blir nio shower (6 repetitioner, 2 semifinaler, 1 final) som genomförs utan publik.
(Källa: eurovision.tv – Sammanställning – schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Att det inte skulle bli scenario A var ju inte så oväntat, men det är ju likväl glädjande att de (i alla fall utåt sett) höll dörren öppen så pass länge. Enklast vore ju att köra på scenario D men med lite tur så kan vi kanske få se lite folk i publiken och några artister på scenen, även om de där virtuella aktiviteterna låter lite lockande. 🙂

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


En kommentar till “Eurovision Song Contest 2021 – Tre scenarier återstår”

  1. Adri

    Jag hoppas naturligtvis på alternativ B (eller A, men ja, av de kvarstående). Men gissar att det blir nån form av B/C-hybrid.

    Jag tycker själv att jag håller koll på utvecklingen både lokalt och internationellt (så gott jag kan), men jag kan ha fel… men jag tycker personligen själv inte att scenario D känns nödvändigt.

    Jaja, mutationer och smittspridning återstår men det känns som att man kan kontrollera? Hoppas det i alla fall 🙂

    Huvudsaken är att vi ens ska få Eurovision 2021 i år. Ja, tänka sig att det är där ribban ligger. Vem trodde det 2019? 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se