Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” (inkl. min favorit från Melodifestivalen) per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 1 av 33 – Finland 2016:

Shamppanjataivas“, PÄÄ-ÄIJÄT (Finland 2016)

Schlagerpinglan: På plats nummer 1 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Shamppanjataivas” med PÄÄ-ÄIJÄT från Finland 2016. Vissa bidrag fungerar inte alls live, och kommer därför helt rättvist inte ens till final, men rent låtmässigt så kan de komma att uppskattas för lång tid framöver. “Shamppanjataivas” är ett bra exempel på detta då den förmodligen är den mest spelade icke-finalisten här hemma.

Finland

Finland 2016 – “Uuden Musiikin Kilpailu 2016” – Topp-tre:

Placering, Bidrag, Artist: Juryröster Teleröster Summa
Innan finalen Under finalen Totalt % Poäng
1. “Sing It Away“, Sandhja 98 16% 14% 14,4% 62 160
2. “No Fear“, Saara Aalto 67 11% 21% 20,2% 87 154
3. “On It Goes“, Mikael Saari 72 25% 17% 18,4% 79 151
– – – –
– “Shamppanjataivas“, Pää-Äijät (ej vidare från semifinalen)
(Se hela final-resultatet här)

Schlagerpinglan: Finland debuterade i Eurovision Song Contest år 1961 där de, liksom alla år därefter, valt ut sitt tävlingsbidrag genom en nationell uttagning. 2012 övergick de till den nuvarande uttagningen Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) och de enda gångerna de gjort något annorlunda var 2018 (Saara Aalto) och 2019 (Darude feat. Sebastian Rejman) då UMK-artisterna valdes ut internt.

UMK 2016 bestod av tre semifinaler (med totalt 18 bidrag) och en final (med 9 tittarvalda bidrag). I finalen, som avgjordes med hjälp av 50/50 jury- och tittarröster, så vann juryns favorit Sandhja före tittarfavoriten Saara Aalto.

I Eurovision Song Contest 2016 blev det en 15:e-plats i semifinal 1 för Sandhja och hennes “Sing It Away“ medan Saara Aalto, som internvaldes av YLE 2018, fick en 25:e-plats i ESC 2018-finalen med sin “Monsters“.

Inför ESC 2021 kommer TV-bolaget YLE att utse sitt bidrag genom den nationella uttagingen UMK 2021 där 7 bidrag tävlar i finalen den 20:e februari. Samtliga låtar har redan presenterats och går att lyssna på här.

Se “Finland i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Se hela topp-33-listan: “Nedräkning till Melodifestivalen 2021!

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Nedräkning till Melodifestivalen 2021: Plats 1 av 33”

 1. Adri

  Den största synden Finland begått är vad jag själv minns nu 2020 när ”Looking Back” fick vinna över ”Cicciolina”.

  Ska man jämföra de som drinkar är ”Looking Back” ett glas med rumstempererat vatten med för mycket kalk i, och ”Cicciolina” är champagne.

  Menmen… vi alla vet hur säsongen 2020 slutade 🙂 Så no harm done egentligen.

  Om Finland går tillbaks till ”en artist, tre låtar”-uttagning hoppas jag Erika Vikman blir deras första internval 🙂

  Annars minns jag med glädje den finska finalen 2010 – första året jag följde ett annat lands uttagning, och då främst de nordiska. Det var nästan idel starka låtar där.

  ”Työlki ellää” var bäst och därför begicks ingen stor synd, men vill även få er att minnas Nina Lassander’s ”Cider Hill” och Heli Kajo’s ”Annankadun kulmassa” 🙂 Grymma!

 2. Johanna

  Den största synden Finland har begått är att skicka Krista istället för Michael Saari 2013 Jag har fortfarande inte förlåtit de och de har begått flera misstag efter det (Satin Corcus Michael Saari en gång till m.fl) Jag litar ALDRIG på Finland igen i detta sammanhang…

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se