LitauenSchlagerpinglan: I dag, tisdagen den 16:e februari, är det Litauens nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom landets samtliga 20 tävlingsbidrag (+ 2020- och 2021-bidragen), som ni hittar på min Litauen-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Litauens ESC-bidrag:

“We Are The Winners”, LT United (ESC 2006)

Schlagerpinglans topp-10 av Litauens samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) We Are The Winners“, LT United (ESC 2006 – 6:a i finalen)
2. (2.) Happy You“, Aivaras (ESC 2002 – 23:a i finalen)
3. (4.) Something“, Andrius Pojavis (ESC 2013 – 22:a i finalen)
4. (3.) Love Is Blind“, Donny Montell (ESC 2012 – 14:e i finalen)
5. (ny) Discoteque“, The Roop (ESC 2021 – ?)
6. (5.) Run With The Lions“, Jurij Veklenko (ESC 2019 – 11:a i semifinal 2)
7. (ny) On Fire“, The Roop (ESC 2020 – Inställd tävling)
8. (6.) Love“, Sasha Son (ESC 2009 – 23:a i finalen)
9. (8.) When We’re Old“, Ieva Zasimauskaitė (ESC 2018 – 12:a i finalen)
10. (10.) This Time“, Monika Linkytė and Vaidas Baumila (ESC 2015 – 18:e i finalen)

Snabbfakta: Litauens deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1994 – deltagit 20 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger


Schlagerpinglan: Med tanke på att Litauen endast deltagit i tävlingen strax över 20 gånger och redan ställt upp med sex bidrag som jag tycker riktigt bra om så får jag väl räkna det till ett av de länder som jag tycker är lite extra intressanta. 🙂

Precis som 2020 (då tävlingen ställdes in) så var det The Roop som vann landets 2021-uttagning och som nu äntligen får åka till Rotterdam och representera Litauen. Personligen tycker jag att det för Litauens del mycket väl kan ha varit en form av “tur i oturen” då jag uppfattar årets bidrag, “Discoteque“, som betydligt bättre än förra årets “On Fire“. För tillfället toppar de oddslistorna men hur långt det till slut räcker återstår att se. 🙂

Se “Litauen i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Litauen i Eurovision – Personlig topp-lista”

 1. Adri

  Litauen i senare halvan av 2010-talet – TOPPEN!

  2015, 2016 och 2018 är verkligen bara grymma! 🙂

  2017? Inte min stil. 2019? Sådär.

  Men värst var det 2014. Skamligt.

 2. Johanna

  Älskar Litauen i ESC! Det överlägset bästa Baltikum-landet. Har också haft deras Nationella uttagning som favorit undee många år! Har haft de i topp 10 hela förra decenniet utom 2017 och den BEDRÖVLIGA 2014. Alltså det året undrar jag lite vad Balt-staterna höll på med? 2013, 2015, 2018, 2020 var de topp 5.

 3. Pato

  Så här är det. Alla älskar Litauen efter The Roop. Innan The Roop hade inte Litauen ett enda okej bidrag.
  Det är intressant att det krävs bara ett riktigt bra bidrag för att ett land ska höja sin status i tävlingen och ses som ett starkt land.

 4. Schlagerpinglan

  @Adri, Som synes så har jag mina litauiska favoriter från en lite tidigare period, bortsett från 2021-bidraget, men det är ju roligt att landet hittat sin publik på senare år. Om inget annat så blir det lättare för TV-bolaget att motivera sitt deltagande och ökar orken att fortsätta sökandet efter det där speciella bidraget som äntligen ska räcka hela vägen.

  @Johanna, Själv har jag Estland som ohotad etta av de baltiska länderna… men sådant kan ju svänga snabbt. När det vänder brukar det gå undan.

  @Pato, Ditt resonemang stämmer säker för de som inte följt tävlingen så länge och ser The Roop som representant för Litauens uttagningar. Jag som däremot följt tävlingen längre har ju mina guldkorn från deras uttagningar genom åren (tillsammans med minnen om rejäla bottennapp) och är därför övertygad om att vi är många som kräver mer än två The Roop-bidrag för att förändra synen på landets hela ESC-historia… men det är en bra start.

 5. Johanna

  @Pato The Roop är väldigt bra men jag har iaf älskat Litauen ända sedan Donny Montells “Love is blind” Allra bäst var de 2018!

 6. Marcus

  Litauen, ett evigt sorgebarn – tävlingens sämsta land? Strazdas är en av de bästa låtarna någonsin i tävlingen, men förutom den är det bara Happy You och Run With The Lions som jag ens kan acceptera, och The Roop gillar jag inte men kan köpa att andra gör det. Resten är genuint något av det sämsta jag har sett på en scen i något sammanhang.

  Genom tävlingens 65-åriga historia så har Litauen faktiskt levererat flera av de sämsta låtarna jag kan komma på: C’est Ma Vie, Love Is Blind, Eastern European Funk, Little By Little, Nomads In The Night, When We’re Old, Rain Of Revolution.

  Pingland, Adri och Johanna… vad är det jag inte förstår med Litauen, vad är det jag missar som ni ser?

 7. Schlagerpinglan

  @Marcus, Då mina favoriter är i så pass skilda genrer så kan jag nog inte hjälpa dig med något enkelt svar. Jag kan i alla fall inte hitta någon röd tråd bland de bättre bidragen utan det är nog en fråga om att de inte är rädda för att testa olika saker och ibland ger det resultat. 🙂

 8. Engsla

  Kul med ett land vars bidrag väcker så många känslor!

  Jag hör mer till gruppen som har svårt att hitta bra låtar hos Litauen, men topp tre är iaf solida. Till skillnad mot Johanna och Adri tycker jag att 2014 är ett av de minst dåliga bidragen, och 2017 var ju lilla My med, så även om låten är bedrövlig så kommer hon in på min topp tio 🙂

  “Discoteque“, The Roop
  “On Fire”, The Roop
  “When We’re Old“, Ieva Zasimauskaitė
  “Run With The Lions“, Jurij Veklenko
  “Attention“, Vilija Matačiūnaitė
  “I’ve Been Waiting for This Night“, Donny Montell
  “This Time“, Monika Linkytė and Vaidas Baumila
  “Something“, Andrius Pojavis
  “Eastern European Funk“, InCulto
  “Rain Of Revolution“, Fusedmarc

 9. Adri

  Marcus: ”…flera av de sämsta låtarna…” och sen nämner du ”When we’re old”?

  Är du full? Det är nog den slutsatsen jag måste ta. Framför allt när jag sen ser vilka du gillar. Två av Litauens sämsta.

  Men jag tycker Litauen får för mycket skit. Och de presterar ofta någorlunda. Sällan är de i bottenskiktet, men har ändå fått nåt rykte som Eurovisions sämsta land.

  Montenegro och Österrike är många gånger svagare. Österrike har varit bra typ två gånger på 60+ gånger.

  Montenegro har varit bra exakt 0 gånger.

 10. Adri

  Pato: Jag tror inte det resonemanget håller. Litauen är ju i final, oftare än de missar.

  Vänstra spalten är inte helt ovanlig heller.

  Jag tycker ”When we’re old” är en av bästa låtarna under hela 2010-talet.

 11. Pato

  @Adri. Om San Marino skulle från ingenstans levererat en stor hit och ligga etta på oddset så skulle folk plötsligt ha förväntningar på dom och landet skulle få en helt annan status. Det krävs inte att man levererar hits och topp-placeringar 10 år i rad för höja sin status utan en hit och sedan att man följer upp det året efter kanske och så kommer landet få en helt annan förväntan och ställning i tävlingen

  //Pato

 12. Johanna

  Håller med Adri om att “When we’re old” är en av de absolut bästa låtarna fråm ESC de senaste 15-20 åren iaf!

  Vad gäller Eurovisions “sämsta” land är ju självklart åsikterna olika men jag vill nominera Belarus till den titeln. Jag tror att jag har gillat de exakt en gång och det var självklart Naviband som var väldigt bra!

 13. Marcus

  When we’re old, really…? Den har ju ingen melodi – ett genomgående tema för öststatsballader de senaste åren – och hon gör såna konstiga krumbukter med sin röst som jag inte klarar. Nej, den blir faktiskt sämre varje gång jag lyssnar på den. Kul att ni hittar nått att gilla med den, men jag gör det verkligen inte.

  Den fortfarande ljusår bätte än C’est la vie i alla fall, den kan vara den enskilt sämsta låten jag någonsin har hört, i något sammanhang.

  Och Adri, nu är du ute och cyklar. Österrike har ett tjugotal bra låtar, senast Loin D’ici häromåret. Montenegro förstår jag däremot, men de är inte lika aggressivt dåliga låtar som Litauen, de angriper inte god smak på samma sätt ^^ Det land som kommer närmast för mig är nog Tjeckien i så fall, och kanske Moldavien.

 14. Adri

  Marcus: ”Loin d’ici” är en av typ 2-3 bra låtar Österrike bidragit med. Det är rätt.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se