Vitryssland Den 9:e mars presenterade TV-bolaget BTRC det bidrag som de önskade att Vitryssland skulle få tävla med i Eurovision Song Contest 2021, vilket genast stötte på högljudda protester.

EBU har nu kommit fram till att Galasy ZMestasYa Nauchu Tebya (I’ll Teach You)” inte bara bryter mot ESC-reglerna om opolitiska bidrag utan även riskerar att ge tävlingen dåligt rykte. TV-bolaget kan därför välja mellan att göra justeringar i bidraget så att det uppfyller ESC-reglerna eller välja ut en ny låt. Om så inte sker riskerar Vitryssland att bli diskvalificerade.

Uttalande från EBU angående Vitrysslands inskickade ESC 2021-bidrag:
EBU-uttalande
(Källa: Eurovision på Twitter)

Schlagerpinglan: Precis som i fallet med Georgien 2009, då TV-bolaget skickade in “We don’t wanna put in” till ESC, så tycker jag inte att man ska ge TV-bolag som bryter mot reglerna någon extrachans utan det borde bli diskvalificering direkt. Jag misstänker dock att de som gör sådant medvetet är nöjda med att ha fått ut sitt budskap och egentligen inte bryr sig om själva tävlingen, men vi får se vad som händer.

Påpekas bör att det inte endast är BTRC som handlat fel här utan EBU har en stor del av skulden då det minsta man kan begära är att de kontrollerar bidragen innan de lägger upp dem på sin plattform. Att komma i efterhand och klaga, när budskapet redan nått ut, är lite väl sent. Menar de allvar med att tävlingen ska hållas opolitisk så kan de inte göra sådana här missar.

Mer om Vitrysslands förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Vitryssland i ESC 2021” medan de övriga utvalda ESC 2021-bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Vitryssland 2021: Utvalda bidraget godkänns ej”

 1. Adri

  Vad skönt! 🙂 Rätt agerat av EBU – om än lite sent (så inte helt rätt).

  The more the merrier är väl grundregeln, men jag själv tycker det här var så grovt så jag blir inte direkt arg om Belarus diskas. Men ja, vi får se. Byts texten ut, så suger iaf låten fortfarande. Byts låten ut, ska såklart den nya låten dömas individuellt 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Själv tycker jag att det är så respektlöst av TV-bolagen som helt struntar i reglerna och slösar så mångas tid och ser gärna att de åker ut direkt. Men, men…. rätt ska vara rätt och skulle de presentera ett nytt bidrag så lyssnar jag naturligtvis på det och ger det samma chans som alla andra, efter att det fått klartecken. 🙂

 3. Ukrainare

  Belarus verkar ha nått nya höjder av att politisera ESC. Förr var det mitt fosterland Ukraina som brukade skapa onödigt politiskt drama varje år. Jag kan fortfarande inte förlåta UA:PBC för att de kastade bort “Siren Song” 2019 och därmed förstörde våra chanser till en tredje ESC-vinst.

 4. Schlagerpinglan

  @Ukrainare, Mmm… 2019 kunde ha varit Ukrainas år men TV-bolaget glömde bort ESC-andan och missade chansen.

  (Sett ur en annan synvinkel så finns det ju viktigare saker än ESC och därför kan jag ha förståelse för att TV-bolaget agerade som det gjorde, men det här är en ESC-blogg och ur denna synvinkel så ser jag det som ett bortkastat vinnarbidrag.)

 5. Patrik

  Ledningen i EBU borde nog redan tills nästa år 2022 se över sina rutiner bättre och kontrollera alla bidrag innan man lägger upp dom på startlistan och om man upptäcker ett bidrag som bryter mot EBU-s värdegrundsregeln så ska givetvis det tävlande landet bli diskad och bannlyst från tävlingen direkt. För politik och sångtävling hör absolut inte ihop alls.Därför ska man givetvis förbjuda alla låtar som har politiska budskap och diska det land som skickar in ett bidrag där låten har politiska budskap som kan röra sig om hat mot etniska grupper,låt som syftar på att ge diktaturer stöd med mera. Samma sak om någon låt i smyg gör reklam för vissa produkter som alkohol,tobak med mera så ska låtar som innehåller någon text som räknas som smygreklam diskas direkt.

 6. Johanna

  Inte för att det spelar så stor roll i sammanhanget men det var väl ändå Georgien som blev diskade med “We dob’t wanna Put In”

  I övrigt var det bra att de inte bara blev diskade utan ändå får chansen att välja något annat (även om jag tror det slutar med att de inte dyker upp i ESC)

 7. Schlagerpinglan

  @Johanna, Naturligtvis var det Georgien jag menade (felskrivning men likväl fel, jag tackar för påpekandet och ändrar direkt) och hur irriterad jag än må vara så inser jag ju att reglerna är utformade som de är för att det kan hända att sådant sker utan ont uppsåt och att TV-bolagen därför ska ha chansen att åtgärda sitt misstag. Vissa saker är däremot ganska svåra att förklara som “misstag” men rättvisan ska naturligtvis ha sin gång och vi får se vad som händer.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se