NederländernaSchlagerpinglan: I dag, tisdagen den 27:e april, är det Nederländernas nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom landets samtliga 60 tävlingsbidrag (+ 2020- och 2021-bidragen), som ni hittar på min Nederländerna-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Nederländernas ESC-bidrag:

“Never Alone”, 3JS (ESC 2011)

Schlagerpinglans topp-10 av Nederländernas samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) (1.) Never Alone“, 3JS (ESC 2011 – 19:e i semifinal 2)
2. (8.) (6.) Your Heart Belongs To Me“, Hind (ESC 2008 – 13:e i semifinal 1)
3. (2.) (2.) Ding-A-Dong“, Teach-In (ESC 1975 – 1:a)
4. (4.) (3.) Outlaw In ‘Em“, Waylon (ESC 2018 – 18:e)
5. (3.) (5.) Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)“, Sieneke (ESC 2010 – 14:e i semifinal 2)
6. (6.) (7.) Rechtop In De Wind“, Marcha (ESC 1987 – 5:a)
7. (5.) (4.) Shangri-la“, Gerard Joling (ESC 1988 – 9:a)
8. (ny) Calm After The Storm“, The Common Linnets (ESC 2014 – 2:a)
9. (ny) Birds“, Anouk (ESC 2013 – 9:a)
10. (ny) Birth Of A New Age“, Jeangu Macrooy (ESC 2021 – ?)
11. (9.) (8.) Alles Heeft Ritme“, Frizzle Sizzle (ESC 1986 – 13:e)
12. (7.) (9.) Walk Along“, Trijntje Oosterhuis (ESC 2015 – 14:e i semifinal 1)
13. (10.) (10) Arcade“, Duncan Laurence (ESC 2019 – 1:a i finalen)

Snabbfakta: Nederländernas deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1956 – deltagit 60 gånger (+2020) – vunnit 5 gånger:
1957, 1959, 1969, 1975 och 2019


Schlagerpinglan: Som synes av min topplista ovan så har jag “Never Alone” som klar etta varje år medan de resterande bidragen hoppar ganska friskt mellan placeringarna. Det finns m.a.o. många bidrag från Nederländerna jag gillar, men de flesta är mest lite småtrevliga och vilka jag föredrar beror lite på humöret. Även årets ESC-bidrag tog sig in på listan men det får jag återkomma till lite senare i kväll då jag presenterar värdlandets bidrag. På återseende. 🙂

Se “Nederländerna i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


20 kommentarer till “Nederländerna i Eurovision – Personlig topp-lista”

 1. Micke

  Ett starkt land i ESC:

  1. “Calm After The Storm“, The Common Linnets – 2014
  2. “Birds“, Anouk – 2013
  3. “I See a Star”, Mouth & MacNeal – 1973
  4. “De troubadour”, Lenny Kuhr – 1969
  5. “Outlaw In ‘Em“, Waylon – 2018 (Ej från ESC-scen)
  6. “Arcade“, Duncan Laurence – 2019
  7. “Ding-A-Dong“, Teach-In – 1975
  8. “Grow”, Jeangu Macrooy – 2020
  9. “You and Me”, Joan Franka – 2012
  10. “Ik wil alles met je delen”, Maywood – 1990

 2. Zacke

  Ett favoritland i tävlingen, för min del. Både ettan och tvåa, kvalar in på min lista över de tio bästa låtarna överhuvudtaget i tävlingen.

  1: ”Calm after the storm” 2014
  2: ”Amsterdam” 1980
  3: ”Birds” 2013
  4: ”Arcade” 2019
  5: ”Ik wil alles met je delen” 1990
  6: ”Ik hou van jou” 1980
  7: “De troubadour” 1969
  8: ”I see a star” 1974
  9: ”Hemel en aarde” 1998
  10: “Shangri-La” 1988

 3. Mikaela

  1. Arcade (första gången sen Sertab som min absoluta favorit vann)
  2. Calm after the storm
  3. Birds

  Det är dessa 3 jag gillar sen 2011, tidigare år har jag inte koll på.

 4. Micke

  @Zacke, fy f……… va kul att du har med ”Ik hou van jou”på din topp 10. Tidernas sötaste bidrag för mig. Vet att det finns de som tycker en är sliskig but as if I care. Den kom inte med på min men den kunde lika gärna varit på jätte plats som på din lista. Jag har fem bidrag som är före övriga sen har jag sju bidrag som kan hamna plats lika gärna som plats 12. Kul hur som helst att du har med den 🙂

 5. Zacke

  @Micke, Kul att du också den. Också hört att det är en låt ”man inte ska gilla”, men de spelar ingen roll om man bli glad av den.

  En fråga till dig Micke, vad tycker du om ”Amsterdam”, från 1980?
  Vi bruka ju tycka rätt likt men ser att den ej är med på din lista, så blev lite nyfiken.

 6. Micke

  @Zacke, som jag skrev så har jag fem bidrag före övriga i Nederländerna. Sen sju som jag har svårt att rangordna. Amsterdam från 1980 är en av dem. Ett bidrag man har svårt att få ur skallen när man hör den. Många gånger märkt att jag går och sjunger “Amsterdam” många timmar efter jag lyssnat 🙂

  Det slumpade sig bara att 1980 och 1984 hamnade utanför topp 10. Nästa gång kan de lika gärna vara sexa och sjua 🙂 Ser att du har med åtta från min topp 12. Du saknar 1973, 1975, 2012 och 2020. De två extra du har med på din topp 10 får jag nog ta och kolla in. Minns dem inte.

 7. Micke

  @Zacke, ok kollat på dina bidrag från 1988 och 1998. Minns ju båda. Den förstnämnda är inte min grej måste jag erkänna men den andra är absolut uppe och kämpar om mina platser 6-13. Så du har nio av mina på topp 13 🙂

 8. Zacke

  @Micke, Tack för svaret. Kollade in de låtarna på din topp 10, jag ej hade på min. Både Ding-A-Dong och ”You and me”, är låtar jag gillar, men hamnade precis utanför min topp 10. ”Grow” är också bra, men en bit längre ned. Outlaw in ’Em, är jag inte lika stor kompis med. Den är helt okej, men det är nog helt enkelt inte min grej.

 9. Micke

  @Zacke, då måste jag kolla en sak. Sorry Pinglan att jag lägger ut den igen

  jag gillade “Outlaw In ‘Em“ från första stund jag hörde den. Längre fram kom två versioner som lindrigt sagt delade mig. Först kom den som jag nu lägger ut igen. Oj om de hade haft den när det väl gällde hade det varit min absoluta favvis det året.

  Sen vet jag inte vad som hände. Plötsligt var det maj månad och Waylon gick upp på scen med ett gäng töntar och fördärvade låten i någon märklig “show” på scen.

  Men har du sett och hört den här Zacke? Det här är mycket högt i ESC för mig, i synnerhet andra halvan.

  https://www.youtube.com/watch?v=kLL9IlQ_7OA

 10. Zacke

  @Micke, Har nu lyssnat på länken du skickade. Om jag minns rätt har jag hört den tidigare, och minns att jag var lite besviken då jag hade hoppas på något i samma klass som ”Calm after the storm”. Tycker ungefär likadant idag. Jag gillar ambitionen och tycker det är proffsigt gjort, framförallt är de befriande med riktiga instrument. Däremot tycker jag de mest är en låt som pågår. Även här i den långa versionen, även om den nog kommer mer till sin rätt här. Framförallt tycker jag att melodin är lite småtråkig. Synd, då jag tycker den har potential och jag tycker verkligen Waylon är en intressant artist.

 11. Micke

  @Zacke, jaja vi kan ju inte vara överens om precis allting 🙂 Ganska fantastiskt ändå…Det skiljer förmodligen bara ett bidrag på min topp 13 och din förmodade topp 13. Du har då 1988 när jag har 2018

 12. Adri

  1. ”Birds” – 2013
  2. ”You and me” – 2012
  3. ”Arcade” – 2019
  4. ”Calm After the Storm” – 2014
  5. ”De troubadour” – 1969
  6. ”Amsterdam” – 1989
  7. ”No goodbyes” – 2000
  8. ”Ding-a-dong” – 1975
  9. ”Ik hou van jou” – 1984
  10. ”Een beetje” – 1959

 13. Micke

  @Adri, även du 🙂 Askul att fler än jag tycker så mycket om ”Ik hou van jou”. Som sagt det sötaste som någonsin varit med i ESC. Själv hade jag aldrig hört talas om den men sen blev jag ihop med en tjej från Rotterdam och hon visade mig den. Blev lite av vår låt sen 🙂

 14. Johanna

  Mitt favoritland i ESC förra decenniet med “Arcade” “Calm after the stom” “Birds” “Outlaw in em” och “Slow down” allihop i min topp 5 sina respektive år. 3 av dessa var min vinnare sina respektive år. Sedan är ju även “Grow” ett bidrag jag hade i topp 10…..

 15. Micke

  @Johanna, instämmer helt med föregående talare. Kanske är du precis som jag besviken på deras bidrag 2021. Jag är ju iofs besviken på hela året men jag trodde ju att åtminstone Nederländerna skulle höja sig över detta med tanke på att låten och artisten var så bra förra året. Märker det att jag tycker bara mer och mer om “Grow”. Vacker, mäktig och en riktigt bra röst.

 16. Johanna

  @Micke Jag har ovanligt få låtar jag verkligen gillar i år också MEN flera har växt och jag tolererar nästan alla. Så ser ut att bli ett ok år ändå!

  Ja Nederländerna (och Island) var mina stora besvikelser i år. DE som var positiva överraskningar var istället Malta, Grekland och Nordmakedonien som verkligen lyfte jämfört med sina låtar förra året!

 17. Micke

  @Johanna, Grekland var inledningsvis positiv för mig med tanke på genre. Sen dippade den totalt. Men nu har jag börjat lyssna lite igen och den är på väg upp igen.

  Eftersom jag tyvärr är negativ och gnällig i år (Ber om ursäkt för det alla här) så märker jag att även koncentrationen är låg Normalt kommer jag ihåg vad andra gillar men inte i år märker jag. Skulle vara kul att höra vad du tänker om min topp 6: Irland, Ukraina, Frankrike, Georgien, Belgien och Bulgarien

 18. Engsla

  Det finns många trevliga bidrag från Nederländerna. Så här ser min topp tio ut just nu:

  1. Anouk – Birds
  2. Jeangu Macrooy – Grow
  3. The Common Linnets – Calm After The Storm
  4. Duncan Laurence – Arcade
  5. Waylon – Outlaw In ‘Em
  6. Teach-In – Ding-A-Dong
  7. Joan Franka – You And Me
  8. Teddy Scholten – Een beetje
  9. Maribelle – Ik hou van jou
  10. Douwe Bob – Slow Down

 19. Johanna

  @Micke Ukraina och Frankrike befinner sig i min topp 10. Frankrike är just nu trea. Belgien, Bulgarien och Irland är även dem låtar jag gillar. Rankar samtliga mellan 11-20 någonstans. Georgien är också bra men blir ändå inte rankad högre än plats 26 just nu då den är lite lätt att glömma bort när man lyssnat färdigt. Tror att Bulgarien, Ukraina och ev Belgien borde ta sig till final iaf. Irland borde det baserat på kvaliten men tror den missar finalen. Georhien missar tyvärt definitivt finalen….

 20. Micke

  @Johanna tack för svar. Alltid uppskattat 🙂 Funderar på det där du säger om Georgiens bidrag. Just de orden om att den är glömd när den är slut har jag hört många säga om den. Kanske viktigt för er jag vet inte men inte för mig. Det där är för mig ett bidrag jag mår bra av under färden i låten. Därefter släpper jag den tills nästan gång jag tar samma färd 🙂 Det där med att minnas efteråt är inte viktigt för mig. Det enda viktiga är minuterna låten pågår

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se