ESC 2021 Schlagerpinglan: Här följer den tjugosjätte av 39 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2021, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Estland i Eurovision Song Contest:

Estland
Land: Estland deltagit 25 gånger (+2020) – vunnit 1 gång: 2001
TV-bolag: ERR se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Silvi Vrait kom 24:a av 25 med “Nagu Merelaine

Estlands tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2020: What Love Is“, Uku Suviste (Eesti Laul 2020) inställd tävling
2019: Storm“, Victor Crone (Eesti Laul 2019) 20:e i finalen
2018: La Forza“, Elina Nechayeva (Eesti Laul 2018) 8:a i finalen
2017: Verona“, Koit Toome & Laura (Eesti Laul 2017) 14:e i semi 2
2016: Play“, Jüri Pootsmann (Eesti Laul 2016) 18:e i semi 1
2015: Goodbye To Yesterday“,
Elina Born & Stig Rästa
(Eesti Laul 2015) 7:a i finalen
2014: Amazing“, Tanja (Eesti Laul 2014) 12:a i semi 1
2013: Et Uus Saaks Alguse“, Birgit (Eesti Laul 2013) 20:e i finalen
2012: Kuula“, Ott Lepland (Eesti Laul 2012) 6:a i finalen
2011: Rockefeller Street“, Getter Jaani (Eesti Laul 2011) 24:a i finalen
2010: Siren“, Malcolm Lincoln (Eesti Laul 2010) 14:e i semi 1
Se även “Estlands samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Estland i Eurovision Song Contest 2021:


Estlands ESC 2021-bidrag: “The Lucky One”, Uku Suviste

Lyssna på Estlands Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: The Lucky One final-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: semifinal-framträdande“PrePartyES 2021”-video
Låtskrivare: Uku Suviste (t&m), Sharon Vaughn (t)
Semifinal: nr 2 i Semifinal 2 (20:e maj)
Uttagning: Eesti Laul 2021: Estland valde ut sitt bidrag genom en nationell uttagning som inleddes med två semifinaler. Av 24 tävlande bidrag gick 12 vidare till finalen den 6:e mars där juryn och tittarna först valde ut tre superfinalister innan tittarna själva fick utse vinnaren. Förra året vann Uku Suviste Eesti Laul med 68,2% av rösterna, denna gång fick han 46,1%. Läs mer här: “Estlands Eurovision-bidrag 2021“.
Artist: Uku Suviste
Uku Suviste
(Foto: Karl Saare)
Sociala medier:
ukusuviste.com
facebook
spotify
instagram
youtube
wikipedia
eurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Instagram-intervju med Uku” (av eurovision.tv)
Uku Suviste vann Eesti Laul 2020 och var tänkt att tävla med “What Love Is” i ESC 2020

♥ Se: “10 facts about Uku Suviste” (wiwibloggs.com)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2021)
Odds att vinna (2021-05-09): botten-tre (plats 37) av de 39
Odds att gå till final (2021-05-09): ej topp-tio (plats 13) av de 17


Åsikter och spekulationer om Estlands bidrag och chanser i Eurovision 2021:

Schlagerpinglan tycker: Till final EstlandEstlandEstlandEstlandEstland Betyg: 4+ / 5
Betyg: 8 / 10
Förra året så kände jag mig lite skamsen över hur mycket jag gillade “What Love Is” då jag egentligen tyckte att det var ett lite väl gammalmodigt och förutsägbart bidrag (där jag inte ens kunde skylla på att det var artisten som lockade, som jag misstänker är fallet för många). I år är det lite annorlunda då jag, även om det fortfarande är fråga om en låt där alla välkända mallar använts, uppfattar “The Lucky One” som ett betydligt starkare bidrag. Texten är inte lika banal medan refrängen har helt underbara melodislingor som jag inte skäms för att erkänna att jag dras med av. Estland ställer, som synes, upp med ett av de bidrag som jag bara “måste” ha vidare från den andra semifinalen, så jag håller tummarna för att de lyckas presentera låten på ett sätt så att det kan bli möjligt.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Även om jag själv blir närmast förtrollad av de snygga melodislingorna och hoppas på ett snyggt nummer som kan träffa en stor del av publiken lika väl som jag förväntar mig att det ska träffa mig så har jag svårt att se hur detta bidrag ska lyckas att ta sig till final. Som synes så hade jag knappast blivit förvånad om det gjorde det, för det har alla ingredienser för att lyckas (välskriven låt med en artist som fungerar att både lyssna och titta på) men nackdelarna kan eventuellt vara fler än fördelarna. Hur mycket jag än hyllar “The Lucky One” så tror jag att det kommer att uppfattas som ett ganska ointressant bidrag som spinner vidare kring en mall som använts alltför många gånger för att det ska ge några större poäng från vare sig tittare eller jurymedlemmar. Min gissning är därför att Estland missar finalen i år (men jag fortsätter att hoppas på det bästa.)

Fler ESC 2021-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Inför ESC 2021: Estland – “The Lucky One” – Uku Suviste”

 1. Johanna

  Nja. Jag gillade inte Ukus bidrag förra året och ävennom jag tycker detta årets försök är bättre lider det lite av samma “problem” som förra årets. Alltså att det är alldeles för “safe” och alldeles för gjort många gånger förut med bättre resultat. Och även om Uku sjunger bra och är fin att titta på så tror jag inte att den här kommer vara i närheten av finalen.

 2. HW

  Jag gillade verkligen inte Ukus förra bidrag så jag blev verkligen positivt överraskad i år. Det behåller dramatiken från “What Love Is” men med mycket bättre melodi och text. Även om jag helst sett Alabama Watchdog eller Egert Milder som vinnare i Eesti Laul hade jag inga problem med att Uku vann eftersom han hade en ganska stark låt och det kändes rättvist att han skulle få en ny chans.
  Betyg: 7/10

  Jag tror inte heller på final för Estland. Låten kan bli lite för lätt att glömma för de som hör låten för första och enda gången. Även de som gillar låten kanske inte gillar den tillräckligt mycket för att rösta på den. Uku sjöng bra i en uttagning där många verkade ha problem med antingen rösten eller tekniken så jag tror framträdandet kan bli bra dock.

 3. Adri

  Jag tycker den här är avsevärt bättre än den horribla “What Love Is”, men den är inte superstark. Uku är helt okej skicklig. Allt är liksom okej.

  Jag tror inte denna är helt chanslös. Jag tror framförallt juryn eventuellt kan vara till hjälp. Men ska jag tippa så tippar jag nog utanför final ändå.

  Tror? Inte final.
  Tycker? Inte final.

  Estlands mest överskattade: Tanel Padar & Dave Benton – “Everybody” (2001)
  – Även ett så svagt år är det helt sjukt att denna låten faktiskt vann allt. Jisses.

  Estlands mest underskattade: Laura Pöldvere & Koit Toome – “Verona” (2017)
  – Den gick för tusan inte ens till final… men Nederländerna och Norge gjorde det. Knas.

 4. Zacke

  Väldigt tråkig ballad, som inte ta sig någonstans. Är nog den låten iår som jag glömmer bort snabbast. Det finns flera sämre låtar än detta i semifinal 2, men jag tro detta är en het kandidat till en sista plats. Finns säkert en hel del som tycker om den, men kommer de gilla den så mycket att de röstar på den? Väldigt tråkig väg Estland gjort senaste åren. Mellan 2009 och 2018 var de mitt absoluta favoritland, med massa intressanta och suveräna låtar. Senaste tre åren har de tyvärr tappat de helt och skickat väldigt generiska låtar

  Betyg 2/10

  Mest underskattad från Estland: ”Play- Jüri Pootsmann (Live-framträdandet var inte alls bra, men jag blev ändå väldigt besviken över en sistaplats i semifinalen. Riktigt bra låt, som bygger väldigt snyggt till refrängen och hans röst passar låten perfekt.)

  Mest överskattad från Estland: Everybody- Tanel Padar & Dave Benton (Precis som Adri skriver, 2001 var ett väldigt svagt år men trots de fanns de betydligt bättre låtar än den här tråkiga låten och lite märkligt att Estland enda seger är med denna, när de ställt upp med så mycket bra genom åren.)

 5. Mikaela

  Detta har seglat upp som min favorit i år. Tycker inte den är daterad, men en ren poplåt utan störande inslag. Alla delar är bra och leder smidigt över i varann. Få verkar tro på final, men jag får väl gå mot strömmen då och omvandla min förhoppning till tilltro.

  Bäst från Estland är Goodbye to yesterday, tycker jag.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se