ESC 2021 Schlagerpinglan: I kväll klockan 21:00 är det dags för den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2021 där tio länder kommer att ta sig vidare till finalen den 22:a maj medan de sex övriga länderna ser slutet på, i många fall, en nästan två års lång resa.

Traditionsenligt så följer här min gissning av resultatet där jag som vanligt reserverar mig för att jag kan ändra mig efter att ha sett själva showen:

Schlagerpinglan tror på följande bidrag från ESC 2021 – Semi 1: (i startordning)
Litauen Litauen: – “Discoteque“, The Roop
Ryssland Ryssland: – “Russian Woman“, Manizha
Sverige Sverige: – “Voices“, Tusse
Cypern Cypern: – “El Diablo“, Elena Tsagrinou
Norge Norge: – “Fallen Angel“, TIX
Kroatien Kroatien: – “Tick-Tock“, Albina
Belgien Belgien: – “The Wrong Place“, Hooverphonic
Azerbajdzjan Azerbajdzjan: – “Mata Hari“, Efendi
Ukraina Ukraina: – “SHUM“, Go_A
Malta Malta: – “Je Me Casse“, Destiny
Övriga bidrag: (i startordning)
Slovenien Slovenien: – “Amen“, Ana Soklič
Australien Australien: – “Technicolour“, Montaigne
Nordmakedonien Nordmakedonien: – “Here I Stand“, Vasil
Irland Irland: – “MAPS“, Lesley Roy
Israel Israel: – “Set Me Free“, Eden Alene
Rumänien Rumänien: – “Amnesia“, ROXEN

Schlagerpinglan: Inför repen så har jag gjort en genomgång av samtliga 39 bidrag där jag gjorde en första gissning angående ländernas finalchanser. När jag nu jämför min slutliga gissning så märker jag att jag egentligen bara ändrat mig i fallet med Kroatien, eller nej, det är fortfarande ett gränsfall men där jag nu tror att det kommer att stå ut så pass mycket att det kan gå vägen. Jag hoppas på det i alla fall. 😀

Mina övriga tippningar står jag envist fast vid, vilket betyder att jag har fyra länder (Norge, Belgien, Israel och Azerbajdzjan) som jag fortfarande tror har en rimlig chans att gå vidare men endast tre platser kvar att fördela dem på. Jag har m.a.o. fått leka “vem ska bort?” och det var ingen lätt uppgift. Alla fyra har saker som talar både för och emot dem så jag skulle lika gärna kunnat ha dragit lott om vem jag skulle utesluta.

Efter många om och men så stod mitt val mellan Belgien (en låt jag själv tyckte var väldigt seg första gången jag hörden den, men där jag tycker att juryn nästan har en skyldighet att ge den mycket poäng för det musikaliska hantverket) och Israel (en låt som även den vuxit men som inte imponerade inledningsvis men sångerskan definitivt gör det, med hög-ton-rekordförsök, utstrålning och allt). Som synes så var det till slut den belgiska balladen jag valde som den sista finalisten då det trots allt råder brist på riktigt bra ballader (om jag får rätt på mina andra tippningar, annars faller hela resonemanget) medan det finns en övervikt av danslåtar och någon måste ju dra det kortaste strået.

Ja, det var ungefär så här jag resonerat. 😀 Mina personliga favoriter var däremot lättare att utse och de hittar ni här. 😀

(Redan nu när jag ser min tippning så märker jag att jag har invändningar som “men Azerbajdzjan har ju inte imponerat under repen”, “Sloveniens bidrag borde trots allt få bra poäng av juryn” o.s.v. men någon gång får man bara ge upp och behålla sin tippning. 😀 )

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


21 kommentarer till “Eurovision 2021: Vilka tio länder går vidare till finalen?”

 1. Adri

  T.o.m i en semi där det finns mer än 10 värdiga finalister tror jag där finns utrymme för skrällar. Och då har jag tippat Slovenien.

  Tror inte alls den kommer ha i nån toppstrid att göra (vissa tror det är nya ”Proud”. Det tror inte jag.) men final kan jag absolut se. Vill jag det? Nä absolut inte.

  Jag är redo för så många besvikelser 🙂 Hoppas ESC-stjärnorna ligger rätt! 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Slovenien kan helt klart gå vidare. Sångerskan är fantastisk och låten, om den presenteras rätt och publiken är mottaglig, kan mycket väl träffa rätt. Egentligen är väl inte ens Vasil helt borträknad då han trots allt också är en stor sångare. Om han lyckas hålla sig på rätt sida om storslaget/överdrivet så kan det bli fantastiskt… men där är jag mer tveksam. 🙂

 3. Ed

  Skulle tippa på följande tio länder. Men disclaimer, har inte kollat på repen för att inte “spoila”.
  Jag antar att det kommer bli en hel del sänkningar och höjningar efter liveframträdena:

  Malta
  Ukraina
  Ryssland
  Sverige (Hörde att repen inte gått jättebra? Inte topp 5 igen kanske, men en finalplats)
  Kroatien
  Litauen
  Norge
  Belgien
  Azerbajdzjan
  Cypern

  Hade först Israel istället för Kroatien. Det är några som verkligen står och väger 50/50.

  Insåg nu att vi tror samma 🙂

 4. Schlagerpinglan

  @Ed, Jag tror att det bara var de inledande repen som det var lite problem med, med ljussättning, röst och medhörning, men att det nog gick bra vid själva juryrepet.

  Vad gäller det att vi tror på samma länder så kan jag bara beklaga. Det borde betyda att chansen att du får full pott minskar rejält. 😉 Nejdå, det har faktiskt hänt att jag fått 10 rätt… även om det inte händer så ofta. 😀

 5. Mats

  Härligt att kunna säga: två års väntan är över, i kväll är det äntligen dags att dra igång ESC i Rotterdam.
  Jag tippar att följande tio länder går till final:

  Malta
  Sverige
  Norge
  Azerbajdzjan
  Kroatien
  Litauen
  Israel
  Cypern
  Ryssland
  Ukraina

  Ryssland och Ukraina är jag inte speciellt förtjust i men tror att Europa kommer att rösta fram dem till final,skulle hellre se Australien och Slovenien där istället. Önskar alla på bloggen en trevlig schlagerkväll.

 6. M

  Den här semin är oerhört svår och den med högst kvalitet på många år! Jag tror på följande länder:

  Sverige
  Malta
  Cypern
  Ryssland
  Ukraina
  Kroatien
  Norge
  Litauen
  Israel
  Rumänien

  Israel och Rumänien är de minst säkra, tror både Belgien och Azerbajdzjan kan knipa nån av de platserna. Får lite Norma John-vibbar över Belgien, superkompetent men småtråkigt som bommar finalen. Tror tyvärr inte juryn lyckas rädda den. Israel räddas nog snarare av juryn. Det blir en rysare 🙂

 7. Josef

  Vilka jag tror går vidare:

  1. Malta
  2. Cypern
  3. Ukraina
  4. Ryssland
  5. Litauen
  6. Sverige
  7. Belgien (De har både Tyskland och Nederländerna som hjälper på till final som grannar)
  8. Kroatien
  9. Australien (Juryn räddar,,,,hoppas jag)
  10 Azerbadjan
  ************
  11 Israel (Grundrösten är för jäll, Inget större stöd av grannar)
  12 Rumänien (Ett vimsigt rep, har svårt att tro Roxen får ordning på detta)
  13 Slovenien (Jumbon som kom 5:a hos juryn men näst sist hos folket)
  14 Norge (Detta känns svårt att ta till sig. Solbrillor passar bäst på stranden och låten känns lååång)
  15 Irland: (Alldeles för monotont med en röst som inte håller måttet riktigt)
  16 Nordmakedonien ( Kanske lyckas han slippa sistaplatsen om man lyckas hålla sig vaken. Vacker röst.)

 8. Artemisia

  Varför tror alla att Norge skall gå vidare? En väldigt slätstruken låt med en sångare i solglasögon som är klädd i änglavingar och med dansandes demoner runt omkring sig. Det hela kommer att framstå som både pinsamt och patetisk då Norges bidrag kommer strax efter Cyperns höglassiga bidrag på samma tema!
  Sloveniens bidrag kan bli en riktig skrällare om sångerskan väljer att sjunga A cappella. Tyvärr kommer hon att välja den instrumentala versionen, men även den kan skrälla om hennes fantastiska röst håller.
  Min tippning på de 10 som går vidare är:
  Litauen
  Ryssland
  Sverige
  Cypern
  Kroatien
  Belgien
  Rumänien
  Azerbaijan
  Ukraina
  Malta
  Skulle Slovenien skrälla är det troligtvis Belgien som kommer att ryka.

 9. Schlagerpinglan

  @Mats, Tack detsamma. Äntligen är det snart dags. 😀

  @M, Ja visst känns det som en väldigt svår semifinal att gissa resultatet på. Jag kan inte säga emot dig på någon punkt, finns så många alternativ som känns möjliga. 😀

  @Josef, Tack för kommentaren om Belgien. Jag hoppas att de tar sig vidare och tror att juryn kan vara en stor del i det hela men behövde lite mer för att riktigt tro det. Att deras grannar är med och röstar kan dock hjälpa (inte som grannlandsröstning utan mer samma sorts musiksmak). Det finns hopp. 🙂

  @Artemisia, Norge är ett av de fyra länder jag tvekade om när jag hade tre finalplatser kvar. Jag valde bort Israel men det kunde lika gärna ha blivit Norge. Jag skulle varken bli förvånad om Norge får en riktigt bra placering (kan uppfattas som ett djupt bidrag med snygga melodislingor och viktigt budskap och vissa verkar gilla scenkläderna) eller missa finalen helt (om budskapet försvinner och TIX endast bedöms efter vingarna, blinget och smådjävlarna).

  Jag ser gärna att det blir en skräll och Slovenien är helt klart en kandidat men själv hoppas jag att det i så fall blir Irland eller Nordmakedonien som överraskar. 🙂

 10. Engsla

  Som alltid är det svårt att tippa hur andra röstar, men det går ju bara att rösta för och inte emot en låt, så frågan är ju vad som får en att alls lyfta luren.

  De tio bidrag jag tror går vidare från semi 1:

  Litauen (glad och färgglad, tror den är lätt att komma ihåg när man väl ska rösta)
  Ryssland (udda och lite kaotisk, sångerskan gör hela låten)
  Cypern (tråkig, men sånt här brukar ju gå hem i esc)
  Kroatien (se Cypern ovan)
  Azerbajdzjan (se Cypern ovan)
  Ukraina (ännu en udda fågel som jag tror att folk som gillar den faktiskt röstar på)
  Malta (tror juryn röstar på det här om inte annat)
  Slovenien (ugh, näst sist på min lista i år, och även om jag inte tycker att låten passar rösten så tror jag att det går hem i Europa)
  Nordmakedonien (absolut sist på min lista i år, så jag tror att den går vidare)
  Israel (det finns säkert tillräckligt många som går igång på såna här röstrekordförsök så att den här går vidare)

  Så länge Ukraina, Litauen och Ryssland går vidare blir jag nöjd.

 11. Schlagerpinglan

  @Engsla, Jag gillade din motivering till att Nordmakedonien skulle gå vidare. 😀 Tråkigt nog så brukar det fungera så många gånger av fallen så det blir intressant att se hur det går här. 🙂

  Om jag förutsätter att jag bara får vidare en del av mina favoriter och sänker kraven så blir jag nog ganska nöjd om bara Litauen, Kroatien, Norge, Cypern och Ukraina går vidare. (Även om jag gärna skulle vilja ha vidare både Irland och Belgien också men vågar inte tro att det går vägen.)

 12. Engsla

  😀 Är vi båda fatalister tro? lol

  Även om jag inte tycker så värst många låtar är bra i år så är bottenskrapet inte fullt så dåligt som det har varit andra år. Därmed är det ett ovanligt bra år enligt mig. Silver lining and all that 😉

 13. Johanna

  Ok. En sista tippning nu då: Azerbadjsjan, Norge, Litauen, Cypern, Sverige, Malta, Ukraina, Ryssland, Belgien och Kroatien (jag vill så gärna att den inte går vidare men får väl ändå tippa den i final)

 14. Schlagerpinglan

  @Engsla, Det blir inte bättre än man gör det. 🙂

  @Johanna, Kroatiens låt är ett av de bidrag jag tvekat länge på men efter repen svängt över till att tro lite, lite extra på. Vi får väl se om det är ett önsketänkande eller ej. Jag misstänker att vi mycket väl kan få fel på den tippningen, men vissa tippningar vill man ju gärna få fel på. 🙂

 15. Mikaela

  Av nån anledning tror jag väldigt mycket på Kroatien, och inte alls på Belgien.

  Efter att ha kollat på repen: Tror som din tippning, Pinglan, fast Slovenien istället för Belgien.

 16. Schlagerpinglan

  @Mikaela, Kan mycket väl bli så. 🙂 Och om det skulle ske så blir jag naturligtvis lite besviken men missunnar absolut inte Ana Soklič en finalplats, hon har en fantastisk röst. 🙂

 17. Nathalie

  Jag tror precis som du pinglan när det kommer till nio bidrag- däremot tror jag tyvärr att Rumänien tar Belgiens eventuella finalplats. (Hoppas jag har fel)
  Sverige kommer naturligtvis ta sig vidare, tyvärr och likaså Norge. Men jag hoppas så på Irland/Israel/Belgien istället.
  Jag hoppas inte att Israel påverkas av politik nu ikväll.
  Sedan är jag lite orolig för Ryssland och Ukraina. Det är inte särskilt många ex-sovjet länder ikväll som förstår deras språk som tävlar ikväll.
  Malta har jag aldrig förstått storheten med.
  100 % säkra tror jag enbart är Litauen och Cypern.
  Sedan borde ett ex-jugoland ta sig vidare tror jag, och det borde bli Kroatien. Men man kan aldrig vara säker där heller.

 18. Nathalie

  Slovenien och Nordmakedonien skulle mycket väl kunna få höga juryröster- de har båda två fantastiska röster. Men jag har svårt att tro att de kommer ha publiken med sig nu ikväll.

 19. oe

  Min ranking efter hur jag vill att det ska gå:

  1. Norge
  2. Belgien
  3. Rumänien
  4. Australien
  5. Israel
  6. Malta
  7. Sverige
  8. Irland
  9. Ryssland
  10. Cypern

  11. Kroatien
  12. Azerbajdzjan
  13. Slovenien
  14. Litauen
  15. Nordmakedonien
  16. Ukraina

  Ser inte alltför bra ut då hela min topp 5 verkar hänga lite löst.

  Ukraina och Litauen ser ju ut att vara självskrivna, även Kroatien och Azerbajdzjan tror jag tar sig vidare. Enligt senaste oddsen har Belgien passerat Rumänien för sista finalplatsen, det är två låtar jag väldigt gärna vill se i final, men de båda verkar lika gärna kunna missa.

  Bara inte Norge missar final, för det vore verkligen sorgligt. Så fin melodi, så fin text, en riktig klasslåt, som även låter bra live.

 20. Schlagerpinglan

  @oe, Det bästa är ju att det är många bidrag som verkar ligga precis på gränsen så om det inte visar sig att oddslistan stämmer överrens med resultatlistan så kanske du får vidare en större del av dina favoriter ändå. Än kan allt hända. 😀

 21. Schlagerpinglan

  @Nathalie, Jag hoppas att du har fel ang. Rumänien då jag inte alls gillar bidraget, men chansen finns ju att jag ändrar mig när jag väl ser framträdandet så jag ska kanske inte skriva för mycket så här nära inpå. Snart vet vi ju lite bättre vad vi egentligen tycker. 😀

  Vad gäller Ryssland och Ukraina så tror jag inte att det bara är publiken i öst som bidragen fungerar på utan även många i väst. De har tydligen bidrag som fungerar trots att man inte förstår dem… vilket gör att de kanske borde vara med i vinnar-spekulationerna. Nåja, snart vet vi mer. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se