ESC 2021 Schlagerpinglan: På torsdagskvällen avgjordes den andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2021, se resultatet här, och här nedan kommer några korta åsikter om (och mina personliga betyg till) de 17 bidragen efter den första semifinalens live-sändning:

Ett av Schlagerpinglans (många) favorit-bidrag som inte gick vidare

Øve Os På Hinanden“, Fyr Og Flamme – Danmark

ESC 2021 – Semifinal 2 – De 17 semifinalbidragen i startordning

(Med länkar till bidragens semifinal-framträdanden)
San Marino 1. San Marino – “Adrenalina“, Senhit BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Efter att det länge varit oklart om Flo Rida verkligen skulle dyka upp på scenen i Rotterdam eller om publiken skulle få nöja sig med att få se honom på den enorma skärmen längs scenen så var det extra roligt att nu kunna ta del av slutresultatet. Lyckligtvis så visade det sig även att de båda artisterna fungerade bra tillsammans och ingen av dem överglänste den andra. Ett energifyllt och färgsprakande nummer som jag tyckte höjde sig live och där den karismatiska Senhit troligtvis tagit sig till final även om hon valt en helt okänd artist att samarbeta med.
Estland 2. Estland – “The Lucky One“, Uku Suviste BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Jag har haft “The Lucky One” bland mina personliga favoriter sedan den tävlade i “Eesti Laul” (som Uku nu vunnit två år i rad), men då jag aldrig riktigt trott att den skulle ha någon chans i Rotterdam så tog jag finalmissen relativt bra. Uku gjorde vad han kunde och presenterade denna lite halvsorgliga poplåt på ett passande och snyggt sätt som placerade den på en tredjeplats på min personliga semifinalslista. Så synd, men väntat, att inte fler tyckte att detta var värt en eller ett par röster.
Tjeckien 3. Tjeckien – “omaga“, Benny Cristo BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Benny Cristos bidrag hade jag egentligen inte så stora förhoppningar på, även om jag helt klart föredrar den framför hans ESC 2020-bidrag. Därför så blev jag faktiskt positivt överraskad av helheten då “omaga” visade sig vara ett litet lättsmält glädjepiller som svängde på ganska bra. Det är ingen ny favorit för mig och inte heller något bidrag jag tyckte skulle gå vidare till finalen, men ett extra plus i kanten kan det få då jag trots allt uppskattade de tre minuterna betydligt mer än jag förväntade mig.
Grekland 4. Grekland – “Last Dance“, Stefania BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Trots att jag sovit på saken så är jag fortfarande osäker på vad jag tycker om den grekiska prestationen. Visst är det ett kreativt sätt att presentera ett bidrag på, men precis som i fallet med Australien så tycker jag att det är fel år att efterlikna en musikvideo när det är live-framträdanden som numera känns exotiska. Skulle jag komma fram till att jag ger tummen upp för det visuella så var där likväl annat som skavde. T.ex. så kändes Stefania lite väl stel på scenen, vilket bromsade upp låten en del och därför aldrig riktigt lyfte. Tyvärr så är nog “Last Dance” en låt jag helst avnjuter i studioversion men då jag verkligen gillar den så vill jag ju naturligtvis att den framförs även i finalen och är därför glad över att Grekland gick vidare.
Österrike 5. Österrike – “Amen“, Vincent Bueno BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Det är inte enbart av godo att ge låtarna extra lyssningar och se dem växa, speciellt inte när en stor del av de röstande inte gör detsamma. Hade jag bara hållt fast vid mitt första intryck av låten (att den visserligen är behaglig men att det fattas något) så hade jag inte behövt bli besviken när resultatet lästes upp. Numera så tycker jag att “Amen” är en riktigt stark låt som berör mig och när Vincent sedan lyckades att leverera den på ett oerhört övertygande sätt med en vacker ljusshow så var det inte längre något tvivel: Österrike borde ha varit en av de tio finalisterna. Tyvärr så uppfattade inte majoriteten av de röstande det på samma sätt och jag kunde pricka av ytterligare ett fall av “felröstande” denna torsdagskväll.
Polen 6. Polen – “The Ride“, RAFAŁ BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Polens bidrag är ett tydligt exempel på varför jag älskar Eurovision och varför det är så viktigt att vi har en jury som balanserar upp resultatet. Personligen är jag helt såld på detta och har inga problem med att det uppenbarligen finns saker som man kunde filat lite mer på. Färgerna, scenshowen och musiken gör detta till en otrolig tidsresa som jag gärna hade velat återuppleva i finalen, men där jag har all förståelse för varför jag inte får det.
Moldavien 7. Moldavien – “SUGAR“, Natalia Gordienko BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Även om jag hade kunnat förstå om juryn valt att dra av poäng för själva sånginsatsen så är jag glad att jag i alla fall fick ett av mina guilty pleasures vidare. Förutom att jag älskar låten så tycker jag att Natalia framför den på ett otroligt snyggt och charmigt sätt. Tre humörhöjande minuter som jag är tacksam över att vi får återse i finalen.
Island 8. Island – “10 Years“, Daði og Gagnamagnið BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Njae… jag var inte riktigt med på Daði og Gagnamagnið-tåget när “Think About Things” spred sig som en löpeld förra året och då “10 Years” inte heller gör något för mig så fanns den inte med bland de tio bidrag jag ville ha vidare till finalen. Likväl så gör omständigheterna (dels att jag unnar gruppen framgångar efter det inställda ESC 2020 och dels att jag tycker synd om dem när de nu inte kunde vara med i arenan) att jag hoppades att Island trots allt skulle finnas med bland de som ropades upp. Ibland är det ju mer än bara låtarna som påverkar en och här har vi uppenbarligen ett sådant fall. (Skulle de ta hem segern så kommer jag däremot inte att vara lika förstående då jag trots allt inte är så förtjust i låten men en finalplats tycker jag att de skulle ha.)
Serbien 9. Serbien – “Loco Loco“, Hurricane BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3-/5]
Schlagerpinglan: Förra året tyckte jag, efter många om och men, riktigt bra om gruppens ESC 2020-bidrag “Hasta La Vista” vilket har gjort att jag (förgäves) väntat på att även “Loco Loco” skulle växa till sig och bli den partylåt som jag trodde att den hade kapacitet att bli. Men tyvärr så lyckades Hurricane inte att övertyga mig med sin, i mitt tycke ganska röriga, scenshow som konstigt nog gick i svart och vitt. När jag föreställer mig låten så har den alltid varit en rejäl färgklick, så det fungerade inte alls för mig. Uppenbarligen var det många andra som gillade vad de såg för final blev det för tjejtrion, som därmed får en extrachans att övertyga.
Georgien 10. Georgien – “You“, Tornike Kipiani BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Vissa låtar kan vara underbart mysiga och helt rätt vid vissa tillfällen men likväl vara helt fel när det gäller musiktävlingar där låten ska presenteras från en scen. Det här var, för mig, en typisk sådan låt. Hur mycket jag än gillar själva låten (jag kommer med största sannolikhet att fortsätta att njuta av “You” långt efter Eurovision) så blev det i segaste laget och därmed fanns inte Georgien med bland de länder jag ville ha vidare till finalen från torsdagens show.
Albanien 11. Albanien – “Karma“, Anxhela Peristeri BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Vanligtvis brukar jag ha lite svårt för de skönsjungande albanska sångerskorna och deras stora ballader men i år hade de lyckats välja en lite mer direkt låt som jag placerar ganska högt upp på mina listor. (Medan oddssättarna hela tiden visat sig vara väldigt skeptiska till bidraget.) Till skillnad från många andra så hade Anxhela valt bort bakgrundsdansare och framförde låten ensam på scen, vilket visade sig fungera alldeles utmärkt och fick bidraget att stå ut lite. Med sångerskan i fokus och med lite hjälp av rök-effekter, vindmaskin och fin ljusshow så lyckades låten att höja sig ytterligare ett snäpp och framstod som den självklara finalist den var. Lyckligtvis så var det inte bara jag som tyckte så utan även tillräcklig många av de röstande.
Portugal 12. Portugal – “Love is on My Side“, The Black Mamba BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Efter att ha sett de små rep-klippen inför semifinalen så var jag väldigt nyfiken på om den tillhörande showen skulle lyckas få “Love is on My Side” att nå oanade höjder men tyvärr så fungerade det inte alls för mig. Visst var det estetiskt tilltalande men det var fortfarande samma låt och samma sångare och även om jag anser att det hela är väldigt kompetent, och därmed förstår finalplatsen, så var det inget som tilltalade mig. Jag hade hellre sett att Danmark fått denna finalplats, men man kan inte alltid få som man vill.
Bulgarien 13. Bulgarien – “Growing Up is Getting Old“, VICTORIA BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 3-/5]
Schlagerpinglan: Efter att jag i tisdags äntligen började att få grepp om Rumäniens bidrag så hade jag en förhoppning om att jag kanske även skulle få någon form av aha-upplevelse när VICTORIA framförde sitt bidrag. (Båda bidragen var på botten av min lista då jag helt enkelt inte fick ut något av dem.) Tyvärr så inträffade inte något sådant utan jag fortsätter att vara oförstående till låtens popularitet. Något jag däremot imponerades av var scenshowen, som mycket väl kan vara årets snyggaste. Så enkelt men så effektfullt. Inte en av mina finalister men med den presentationen så kan jag knappast klaga på resultatet.
Finland 14. Finland – “Dark Side“, Blind Channel BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Trots att jag utropade ett besviket “neeeej” när Finland lästes upp som sista finalland så är detta ett av de bidrag från den andra semifinalen som jag gillade bäst. Precis som i den finska uttagningen så förvånas jag av hur bra Blind Channel faktisk är och hur de med sådan oerhörd energi kan få sin låt att lyfta så, trots den lite barnsliga texten som jag gör allt jag kan för att inte höra. Så trevligt med två rock-bidrag i finalen, även om de inte går att jämföras.
Lettland 15. Lettland -“The Moon Is Rising“, Samanta Tīna BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Torsdagskvällen bjöd på mängder med besvikelser och en av de största, för mig, var att Samanta Tīna inte lyckades att ta sig vidare till finalen. Om jag kände lite extra för Islands artister p.g.a. omständigheterna så var det inget mot hur mycket jag önskade framgångar för Samanta efter alla hennes försök i de nationella uttagningarna. Att jag dessutom är väldigt förtjust i både artisten och låten gjorde att jag hoppades in i det sista på att fler skulle uppfatta “The Moon Is Rising” som jag gjorde det, men inte helt överraskande så blev det inte så. Själv tyckte jag att Samanta presenterade ett starkt och originellt bidrag som innehåller ett flertal olika komponenter som alla är tilltalande på sitt sätt men blev en helt oemotståndlig helhet där höjdpunkten är den kraftfulla melodislingan i refrängen. Det där med att man kan uppfatta bidrag olika är visserligen intressant men ibland är det bara frustrerande.
Schweiz 16. Schweiz -“Tout l’Univers“, Gjon’s Tears BetygBetygBetygBetygBetyg
[Gick vidare till finalen] [Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Jag vet att det finns många som tycker om detta bidrag och att det klättrat på oddslistan efter semifinalen… men jag förstår det inte. Jag har givit “Tout l’Univers” så många extrachanser och verkligen försökt att hitta något att gilla här, men bortsett från språket så kammar jag noll varje gång. Det är helt enkelt alltför långrandigt och skrikigt för min smak. Jag tycker att det är oerhört tråkigt att behöva vara negativ så därför är det lite typiskt att jag inte heller gillade det lite kreativa sätt som artisten valt att framföra sitt bidrag på, vilket fick bidraget att tappa ytterligare i mina ögon. Men vem vet, med detta utgångsläge så är det ju stor chans att jag blir positivt överraskad på lördag.
Danmark 17. Danmark -“Øve os på hinanden“, Fyr & Flamme BetygBetygBetygBetygBetyg
[Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Min överlägsna favorit i den andra semifinalen var helt klart Fyr & Flamme och deras underbara 80-tals-låt “Øve os på hinanden” som jag uppfattade som kvällens varmaste och mest tilltalande bidrag. Inför semifinalen hade jag mina tvivel om det skulle fungera då de trots allt försökte sig på en låt helt på danska, men efter att ha sett framträdandet, som jag älskade, så trodde jag att det fanns en liten chans att de lyckats nå ut till de röstande. Tyvärr så var de inte tillräckligt motagliga utan kvällens största besvikelse var ett faktum och genast blev finalen ett glädjepiller fattigare.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Eurovision 2021: Några tankar om den andra semifinalen”

 1. Adri

  Lettland är för mig årets besvikelse. På bara ett framträdande gick “Moon is rising” från tredjeplats till 21a. 18 platser ner tog denna låt hissen på min lista. Det var så platt och tråkigt, men fortfarande högljutt.

  Älskar fortfarande låten i studioversion. Men jag förstår verkligen inte vad de ville med det framträdandet. Färgschemat med guld och grönt funkade. Men där slutar det positiva. Varför var där tre visir-tjejer som stod som träd? Låten kräver dans!

  Samanta såg ut som en jävla queen i alla fall! Kudos.

  Men tyvärr, det är den låten som backade mest av alla 39. 18 platser föll den.

  På andra sidan är där Ryssland som efter semin hoppade upp 19 platser 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Adri. Ojsan. Om inte ens du som gillade låten föll för helheten så blev ju resultatet mer förståeligt. Själv tyckte jag att visirtjejerna passade in väldigt bra och gillade i princip allt i scenshowen. Jag hade nästan föredragit att inte göra det, då hade besvikelsen inte blivit lika stor.

 3. Josef

  @Adri. Instämmer helt. Lettland tvärnitade i sin scensättning, rent bedrövligt på ett så spännande bidrag.

  Danmark var väl solklara till final med all den charm och energi som gavs. Albanien borde ha gått bort istället för Danmark tycker jag. 🙁

 4. HW

  Bulgarien och Finland var mina favoriter igår och de var precis så bra som jag hoppades på, men allra bäst live var nog Albanien som verkligen lyfte låten och nog kommer hamna i min topp-5 i finalen.

  De jag blev besviken på var Georgien och Tjeckien. Jag gillar Georgiens låt och tyckte att Tornike sjöng bra men han såg ganska ointresserad ut och känslan man fick av musikvideon kom inte riktigt fram när han bara stod på en mörk scen. Synd.
  Tjeckien (vars låt jag inte har några problem med) kändes rörigt och jag tyckte det både lät rejält surt och som han hade för mycket bakgrundssång.

  Jag kan egentligen förstå alla finalister även om jag är tveksam till Moldavien som har en lite småkul låt men var svajigt sjungen och inte hade något särskilt bra eller dåligt på scenen. Men så kan det gå 🙂

 5. Nathalie

  Även jag blev mycket besviken av Lettland. Jag gillar låten, hon är en fantastisk artist, strålande vacker klänning- men numret föll helt platt för mig, tyvärr.

 6. oe

  Fruktansvärt tråkigt att Österrike missar finalen. En låt som växt på mig och ett bra och snyggt framträdande (inte perfekt, men klart bättre än genomsnittet).

  Men tur att Bulgarien lyckades ta sig vidare i alla fall, trots att känslorna tog överhanden och sånginsatsen blev lidande. Hoppas det låter bättre i finalen. Oavsett, ett riktigt snyggt och känslomässigt nummer.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se