ESC 2021 Här nedan ser ni vilka länder som röstade på Sverige i finalen av Eurovision Song Contest 2021, både vad gäller tittarröster och juryröster samt vilka länder som inte gav Sverige några poäng alls. Vilka länder vi i Sverige röstade på i finalen hittar ni här.


Voices“, Tusse (Sveriges ESC 2021-bidrag)

Vilka länder som röstade på Sverige i finalen av Eurovision Song Contest 2021:
Land Jurypoäng Tittarpoäng Totala poäng
Norge Norge 10 p. 8 p. 20 p.
Malta Malta 8 p. 8 p. 16 p.
Danmark Danmark 2 p. 10 p. 12 p.
Island Island 10 p. 10 p.
Finland Finland 5 p. 3 p. 8 p.
Belgien Belgien 4 p. 3 p. 7 p.
Azerbajdzjan Azerbajdzjan 5 p. 5 p.
Serbien Serbien 4 p. 4 p.
Tyskland Tyskland 4 p. 4 p.
Portugal Portugal 4 p. 4 p.
Frankrike Frankrike 1 p. 2 p. 3 p.
Nordmakedonien Nordmakedonien 3 p. 3 p.
Moldavien Moldavien 3 p. 3 p.
Schweiz Schweiz 3 p. 3 p.
Ukraina Ukraina 2 p. 2 p.
Litauen Litauen 1 p. 1 p.
Estland Estland 1 p. 1 p.
Polen Polen 1 p. 1 p.
Irland Irland 1 p. 1 p.
Albanien Albanien 1 p. 1 p.
Bulgarien Bulgarien 1 p. 1 p.
Lettland Lettland 1 p. 1 p.
Summa: 46 p. 63 p. 109 p.

Länder som gav 0 poäng till Sverige i ESC 2021-finalen:
Australien Australien Israel Israel Rumänien Rumänien Spanien Spanien
Cypern Cypern Italien Italien Ryssland Ryssland Storbritannien Storbritannien
Georgien Georgien Kroatien Kroatien San Marino San Marino Tjeckien Tjeckien
Grekland Grekland Nederländerna Nederländerna Slovenien Slovenien Österrike Österrike
(Källa: eurovision.tv – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Av de 38 länder som hade möjlighet att rösta på det svenska bidraget så fick vi både jury- och tittarröster från 6 länder, enbart juryröster från 4 länder, enbart tittarröster från 12 länder medan 16 länder valde att inte ge Sverige några poäng alls. Tyvärr så blev det denna gång inga 12-poängare alls, vilket är ovanligt för Sverige i en ESC-final.

Först så vill jag bara poängtera att jag inte lägger någon skuld på Tusse i detta, om det nu är någon som tror det, utan han presenterade sitt bidrag lika bra som han gjorde i Melodifestivalen och jag hoppas att han njöt av sin ESC-resa och att den leder till en skjuts i karriären. 🙂

Nej, jag är inte ute efter att lägga skulden någonstans utan konstaterar bara helt krasst att eftersom tittarna sedan tidigare visat att de tröttnat på dessa klassiska, välpolerade Melodifestivals-låtar som Sverige brukar skicka till ESC så gäller det att våra bidrag är rejält speciella (som t.ex. vårt 2019-bidrag) annars lyser även juryns poäng med sin frånvaro, och det rejält tydligen.

Härifrån kan man välja olika vägar: Fortsätta med det välputsade bidragen som inte överraskar någon (om detta är vad de svenska Melodifestivalstittarna vill så är det ju helt klart ett alternativ, det viktiga är ju inte att vinna utan att delta – enligt vissa 😉 ) och få topp-tio-placeringar de år som de faller juryn i smaken. Eller så kan man göra som våra nordiska grannar gjorde i år, se Nordens bidrag här, och skicka något som gör lite mer väsen av sig. Ibland fungerar det, ibland inte, men vill man ha en riktigt framskjuten placering så är det en risk man helt enkelt är tvungen att ta.

Nu menar jag inte att man ska strunta i det man gillar i Melodifestivalen och rösta på det man tror fungerar i ESC utan snarare tvärtom. Skulle det finnas ett bidrag som svenska folket faller för, oavsett om det är på svenska eller anses vara “fel” för ESC, så är det kanske just det som bör skickas i stället för de där proffs-Melodifestival-bidragen som alltid är med i slutstriden. Visst, det är en chanstagning som kan sluta som det gjorde för Danmark (som hamnade på en 11:e-plats i sin semifinal) men det kan ju även gå som det gjorde för Italien (som lite oväntat vann med italiensk rock).

Nåja, utan det rätta bidraget så spelar det ju ingen roll hur man resonerar så nu är det bara att vänta på att låtskrivarna och de som väljer ut bidragen till Melodifestivalen 2022 ska skapa så goda förutsättningar som möjligt för ett framgångsrikt ESC 2022. Hur svårt kan det vara? 😉

För er som vill se röstsiffrorna med egna ögon så finns de samlade hos eurovision.tv.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Dessa länder röstade på Sverige i Eurovision-finalen 2021”

 1. Adri

  Jag gillar Tusse. Han är en grym sångare, han har utstrålning och han verkar vara en riktig förebild för våra unga idag 🙂

  Med det sagt – lite uppfriskande att se Sverige inte hyllas 🙂

  Och jag hoppas vi kan ta ett uppehåll från popkillarna nu! 🙂

  Björkman lämnar nu posten. Nu kanske vi får se hur mycket hans inflytande varit. För vem vet? Blir det på svenska nu? En kvinna? Flera kvinnor? (Med det sagt, The Mamas vann förra året… men det fick ju aldrig stora Europa se.)

  Gud vad kul om Europa faktiskt chockas nästa år när de klickar på Sveriges lilla thumbnail 🙂

 2. Mr A

  Tror man måste vara mer noga från början, nu kommer ju nytt folk i mf som kanske kan välja ut lite andra bidrag än de vanliga.

 3. Schlagerpinglan

  @Mr A, Precis, finns det inget konkurrenskraftigt bidrag bland de 28 utvalda (eller hur många det nu blir) så spelar det ju mindre roll vad man väljer. Vi får väl se om det blir någon märkbar förändring av startfältet nu eller om de har traditioner som sitter hårt i väggarna på SVT. 🙂

 4. Mr A

  Blir intresserant att se regelverket för MF22.

 5. Johanna

  Jag litar inte på att Karin Gunnarsson gör något bra av Melodifestivalen. Hon ville ju för några år sedan införa regeln att alla bidrag måste vara skrivna av minst en kvinna. Som tur var fick hon backa från den iden. Jag är lite rädd att hon förstör programmet lite. Sedan har väl vi svenskar valt det vi gillar i tävlingen? Inte vann Tusse för att han är kille. Han vann inte heller för att han inte har typiskt svenskt utseende som en del fans vill tro. Han hade den bästa helheten och det står jag fast vid. 14:e plats är fortfarande väldigt bra och bättre än vad jag hade trott!

 6. Adri

  Att han skulle vinna pga typiskt svenskt utseende tror jag inte heller. Tvärtom så har Tusse en väldigt internationell utstrålning. Det finns få människor jag sett i Melodifestivalen som utstrålat så fruktansvärt lite ”jante” som Tusse. Det är ju kul.

  Däremot vidhåller jag att svenska folket har en väldig bias gentemot män 🙂

  Men ja, det kan ju inte bevisas. Inte heller motsatsen. Men, jag vidhåller det iaf.

 7. Daniel

  Det sägs vara så att Tusses bakgrund gjorde så han fick mer poäng i melodifestivalen

 8. Micke

  Tyvärr lever vi i en sån värld att utseende, bakgrund och sååååå mycket mer påverkar åt båda håll sas. Finns det någon exempelvis som inte tror att Österrike fick lite extra skjuts 2014 med Conchita Wurst och allt runt honom.

  Tusse kan mycket väl ha fått extra poäng i MF och avdrag i ESC av samma orsak men tvärtom. Så sjuk är vår värld och de som inte ser sånt måste leva i en skyddad verkstad.

  Personligen har jag aldrig fattat sånt. Jag är kille men jag sätter tjejer före killar om det krisar. Jag är 100% hetro men va i helv—- rent ut sagt. Om någon inte är det så är det väl skit samma. Hon/han har EXAKT SAMMA VÄRDE OCH RÄTTIGHETER ändå. På samma sätt om du är vit, svart, gul or whatever.Jag gör ingen skillnad men tyvärr gör världen det.

  Som sagt…..jag skulle inte bli det minsta förvånad om Tusse van MF på grund av hans bakgrund. Inte heller om hans dippade i ESC på grund av samma sak. Eller tvärtom i båda fallen

  It´s a sick world

 9. Johanna

  Tusse fick 100% hjälp av sin bakgrundshistoria i Melodifestivalen. Han förlorade också garanterat på det i ESC (inte för att han hade kommit i topp 10 ändå) men kommentarerna i flödet på hans sociala medier (och ännu mer på Officielka ESC-sidan) var hemska och borde i många fall polis-anmälts.

  Det är mest unga tjejer som röstar i Mello-klart då att popkillar har ett försprång. Dock så kan jag inte komma på så många kvinnor som haft tillräckligt bra låtar (förutom Wiktoria som borde vunnit minst en gång) Så de måste ju bli bättre! Då vinner dem!

 10. Micke

  @Johanna, tack. ÄNTLIGEN…………Jag har alltid fått skit för att jag hävdar att det är mest unga tjejer som röstar i MF och att unga popkillar därför har ett försprång. För mig är det solklart så. Har många grejer jag stöder det på men det är tydligt väldigt känsligt att säga det. Äntligen nån till som säger det sanna 🙂 Sen resten du säger därefter är givetvis också sant.

 11. Adri

  Micke: Hoppas du inte menar här på bloggen. För jag tycker aldrig jag, eller nån annan, gett dig ”skit”. Däremot kan vi ha rättat dig. För jag håller inte med om att det är så längre 🙂

  (sen kan du fått skit på annat håll, och då backar jag bara långsamt härifrån)

  Jag upplever däremot fortfarande att svenska folket generellt har en bias gentemot män.

  Unga tjejer röstar främst på män.

  Är det alltså tjejers fel då? Nej.

  För män röstar också i större utsträckning på…
  …andra män.

  Så det är liksom svenskar överlag som skapat denna inte helt nice tradition. Men jag tycker SVT försökt ta sitt ansvar med åldersindelad röstning. Det är mycket bättre.

  Tusse fick alla tittargruppers tolvor. Hur mycket makt unga tjejer än har så räcker det inte för att man ska få ALLA tolvor 🙂

  Jag håller dock med Johanna om att det som var Tusses kort till vinst i MF – hans historia – blev en nackdel i ESC. Eller ännu mer en nackdel då så himla få visste om den. Och håller helt med om de äckliga kommentarer Tusse fått utstå.

  Det är helt bisarrt. Att rasism existerar visste jag, tyvärr, men blev ändå helt nerslagen av kommentarsfälten där. En journalist på Wiwibloggs beskrev att han aldrig sett en artist få så mycket hat. Det är sorgligt.

 12. Micke

  @Adri du får ta “fått mycket skit” på ett mildare sätt än det du känner. Iaf var det så jag menade.

  Fakta är Adri (Tyvärr måste jag lägga till) att många avstår att rösta på Tusse på grund av hudfärg och bakgrundshistoria. På samma sätt som de finns de som röstar på honom just av den anledningen. Det här är inget som jag hittar på eller ens vill ha men lik förbannat är det så. Vi människor är knäppa helt enkelt

  Personligen hatar jag sånt här och det har jag visat många gånger här. De som tror de står över andra är tvärtom de som är lägst av alla i vårt samhälle.

  Sen har jag väldigt svårt att bedöma när det gäller MF 2021då jag inte ens sett eller hört något. Jo jag har hört Clara Klingenströms bidrag och den är minst 5 våningar högre än Tusses bidrag. Jag lovar rakt av att den dag då ett bra bidrag kommer att representera ESC kommer att bli den dan då jag kommer att besluta mig för att följa MF året därpå. Väldigt enkelt att ge ett sånt löfte då det knappast kommer att hända. Finns det något bra med så är det garanterat chanslöst ändå för att någon annan artist har en mer intressant bakgrund eller liknande 🙂

 13. Engsla

  Det beror väl också på vem som alls bryr sig om att rösta på bidragen? Om du inte är där för att rösta fram ett “bra” bidrag kommer det förmodligen att dröja innan det DU tycker är bra vinner tävlingen 🙂

  Sedan hör jag till de som menar att hur jag uppfattar musik (generellt) är ett hopkok av allt: melodi, text (i de fall en finns), vilka instrument som används och hur det är arrangerat, vilken sångstil/röst sångaren har, vilken utstrålning musikerna har (eller inte har), hur de rör sig på scen/hur scenen ser ut, och ibland även om jag känner till något om deras bakgrundshistorier, osv. Ibland faller jag t.o.m. för en låt mest för att det är en så väldigt snygg kombination musikaliskt och visuellt 😀

  Vissa låtar fastnar man för på en gång medan andra tar lite mer tid på sig, men oavsett så tycker jag inte att vad det nu är som tilltalar mig med låten är “fel”. Älskar jag något så gör jag, och om andra tycker att orsaken till det är felaktig så är det deras problem, inte mitt 🙂

  Även om jag är tillhör dem som är mindre entusiastiska till Sveriges bidrag i år så vann ju Tusse ganska överlägset, och om det beror på att röstarna gillar honom, låten eller hans bakgrundshistoria må vara. Jag tycker att det är lite fint om andra inspirerades av hans historia, om det nu var det som hände. Men visst, även jag hoppas på att vi snart skickar ett bidrag till esc som JAG tycker är “bra”, men med tanke på att jag inte riktigt gillat någon låt sedan “Statements” så ser det lite mörkt ut. Jag nöjer mig med att uppskatta tävlingen och underhållningen sådan den nu ser ut 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se