StorbritannienSchlagerpinglan: I dag, lördagen den 12:e juni, är det Trooping the Colour (drottningens officiella födelsedag) i Storbritannien vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom samtliga 63 tävlingsbidrag (+ 2020-bidraget), som ni hittar på min Storbritannien-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Storbritanniens ESC-bidrag:

“Making Your Mind Up”, Bucks Fizz (ESC 1981)

Schlagerpinglans topp-10 av Storbritanniens samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) Making Your Mind Up“, Bucks Fizz (ESC 1981 – 1:a)
2. (3.) Boom Bang-a-bang“, Lulu (ESC 1969 – delad 1:a)
3. (2.) Puppet On A String“, Sandie Shaw (ESC 1967 – 1:a)
4. (10.) One Step Out Of Time“, Michael Ball (ESC 1992 – 2:a)
5. (6.) Better The Devil You Know“, Sonia (ESC 1993 – 2:a)
6. (5.) I Can“, Blue (studioversion) (ESC 2011 – 11:a i finalen)
7. (7.) Rock Bottom“, Lynsey de Paul and Mike Moran (ESC 1977 – 2:a)
8. (9.) Runner In The Night“, Ryder (ESC 1986 – 7:a)
9. (8.) I’m Never Giving Up“, Sweet Dreams (ESC 1983 – 6:a)
10. (4.) Ooh…Aah…Just A Little Bit“, Gina G (ESC 1996 – 8:a)
11. (12.) Love Shine A Light“, Katrina and The Waves (ESC 1997 – 1:a)
12. (18.) Congratulations“, Cliff Richard (ESC 1968 – 2:a)
13. (14.) Cry Baby“, Jemini (studioversion) (ESC 2003 – 26:a)
14. (16.) One Step Further“, Bardo (ESC 1982 – 7:a)
15. (ny) Embers“, James Newman (ESC 2021 – 26:a i finalen)
16. (13.) Go“, Scott Fitzgerald (ESC 1988 – 2:a)
17. (11.) My Last Breath“, James Newman (ESC 2020 – inställd tävling)
18. (15.) Flying The Flag (for You)“, Scooch (ESC 2007 – 22:a i finalen)
19.(20.) Beg, Steal Or Borrow“, The New Seekers (ESC 1972 – 2:a)
20. (17.) Save Your Kisses For Me“, Brotherhood of Man (ESC 1976 – 1:a)
21. (19.) Sing Little Birdie“, Pearl Carr and Teddy Johnson (ESC 1959 – 2:a)

Snabbfakta:
Storbritanniens deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1957 – deltagit 63 gånger (+2020) – vunnit 5 gånger:
1967, 1969, 1976, 1981 och 1997


Se “Storbritannien i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Storbritannien i Eurovision – Personlig topp-lista”

 1. Mr A

  Många fina bitar här synd att de verkar ha gått vilse totalt, helt spårlöst vilse.

 2. Micke

  Världens bästa musiknation. Absolut men inte i ESC. Här har de flesta på min topp 10 sin födelse innan min födelse, vilket säger extremt mycket om hur mycket detta land tyvärr skiter i ESC. Min topp 3 här ligger en bra bit före övriga

  1. “Love Shine A Light“, Katrina and The Waves – 1997
  2. “Beg, Steal Or Borrow“, The New Seekers – 1972
  3. “Boom Bang-a-bang“, Lulu – 1969
  4. “Save Your Kisses For Me“, Brotherhood of Man – 1976
  5. “Still In Love With You“,Electro Velvet – 2015 (Enbart i studioversion)
  6. “I’m Never Giving Up“, Sweet Dreams – 1983
  7. “Power To All Our Friends”, Cliff Richard – 1973
  8. “Puppet On A String“, Sandie Shaw – 1967
  9. “Congratulations”, Cliff Richard”- 1968
  10. “One Step Further“, Bardo – 1982

 3. Adri

  Hur kan ett land vara så vilset? Jag tolkar det som att britter har ett ESC-intresse. Jag har inte gjort en djupt gående undersökning, men känner folk där borta i Britt-land och folk verkar ju gilla ESC. Men BBC däremot… de måste omorganisera sin ESC-redaktion. Har behövt det ett ganska bra tag.

  Med det sagt tycker jag inte ”Embers” förtjänade dubbelnollan i år. Så illa var det inte. Det var bara olika circumstances som gjorde att det blev så.

  Men aja. Precis som i Mickes fall är det mesta här från tiden innan lille Adrian fanns och välsignade – eller förpestade, om man frågar vissa – världen.

  Jag är dock född 1996 så det vore ju ett dåligt skämt om min lista bestod exluderande av låtar från efter det.

  Som det mesta annat peakade Storbritannien på 90-talet. Lite kränkt blir man över att 1996 verkar vara nån slags brytpunkt där saker börjar suga. Slump? Kanske, kanske inte 🙂

  Aja. Här är min lista.

  01. ”Give a little love back to the world” – 1990

  Nej, jag skämtar bara. Absolut inte den.

  Här är den på riktigt:

  01. ”Better the devil you know” – 1993
  • Massivt glädjepiller!

  02. ”Where are you?” – 1998

  03. ”Lonely Symphony” – 1994 (som dock deltog med den betydligt mindre intressanta titeln ”We will be free”, men det är samma låt och den släpptes som singen under namnet ”Lonely Symphony”)

  04. ”Beg, steal or borrow” – 1972
  • Jag har ett otroligt svagt minne av att pappa visat mig denna låt när jag var barn. Är det sant så förklarar det ju min kärlek för låten litegrann? Annars får jag väl bara säga att det är en kul och glad låt bara 🙂

  05. ”Never give up on you” – 2017
  • Sepåfasen! Storbritannien kan vara bra i modern tid!

  06. ”Sing little birdie” – 1959

  07. ”Save your kisses from me” – 1976
  • Lite för gullig, men jag är trots allt inte cynisk nog att stå emot den.

  08. ”Puppet on a string” – 1967

  09. ”Love is” – 1985

  10. ”Love enough for two” – 1980
  • Detta är nästan outhärdligt käckt. Men bara nästan. Den klarar sig. I like it.

  Hedersomnämningar:
  ”Rock Bottom” – 1977
  ”Boom bang a bang” – 1969

 4. Micke

  @Adri, du såg väl inte dansken i fotbollen som hjärtat pajade på men som de fick igång igång. Nu höll du på o ställa till med samma grej med mig här med din jädra etta som du skämtade om 🙂

  En av mina tio feta nollor genom ESC-historien. Men vet du…jag är på ett sätt glad att den finns för då behöver jag inte känna att Pinglans bästa från Storbritannien är min sämsta Nu finns ju 1990 så det klarar sig 🙂

  Sen undrar jag hur det är ställt lik förbannat när du inte ens har med britternas bästa bidrag på din topp. Jaja. Du repar dig väl framöver förhoppningsvis 🙂

 5. Adri

  Micke: Såg? Nej. Följde nyhetsrapporteringen? Ja. Tur det gick bra. Min kompis mådde skit bara av att se det. Så, det känns bra att jag inte såg det.

  Känner dock spontant att du är för ung för att ha så fragilt hjärta ändå. Man måste kunna få driva lite? 😉

  Vad gäller 1981 är jag på din sida. Kanske inte tar i så mycket iofs, men någon vinnare i något sammanhang alls är det inte för mig.

  Och jag kan ställa samma fråga till dig… var är Storbritanniens bästa bidrag? Du har inte med någon i min topp 3 ens på din topp 10.

  Känns nästan som att du drev med mig först, för något är off när 2015 (ens i studioversion) placeras före dem 93, 94 och 98 🙂

 6. Schlagerpinglan

  @Mr A, Mmm… nog för att tiderna förändras men i just Storbritanniens fall så känns det nästan som att det är ett helt nytt land som deltar. Stor skillnad på äldre och nyare bidrag.

  @Micke, Så här är det du som placerar min favorit långt ner? Nåja, den sticker ut i alla fall. 😀
  Vad gäller matchen så höll jag (mot bättre vetande) på Finland, men förståeligt nog så kändes skrällen som ganska oviktig just då (blir ju stort längre fram) utan det viktigaste är ju spelarnas hälsa. En av de värsta matcher jag sett. Bra påminnelse dock om vad som är viktigt.

  @Adri, Håller med vad gäller “Save your kisses…” den är lite för gullig… men är man på rätt humör så fungerar den. 🙂

 7. Micke

  @Adri, jag vill definitivt inte påstå att jag är världens roligaste snubbe men skämtet finns alltid med mig från morgon till kväll så tro aldrig jag menar allvar när det är skämt 🙂 Sen angående dina tre i topp. 1993 och 1998 är helt ok. Räknar man 190-2021 ligger de högt men det säger tyvärr inte så mycket. Vad sen gäller 1994 så var det den som slogs med 1982 om tionde plats på min topp 10.

  @Pinglan, det som stämmer allra sämst mellan dig och mig när det gäller vinnare är definitivt 80-talet Om någon frågar mig “vilket är det sämsta årtiondet i MF-historien då det gäller vinnare blir det mycket lätt för mig att ge svaret 2010-talet Om någon frågar mig i ESC-historien så blir det 1980-talet. Tyvärr vet jag att många av de jag ogillar är lite av favvisar för dig. Som 1981, 1985, 1986 och 1987. Sorry Pinglan

  Fruktansvärd grej det där i matchen. Bara så himla glad att han tycks klara sig. Som du säger först när sånt händer inser man vad som är det viktiga

  @Adri, en liten grej om fotboll. Du tyckte det var tråkigt för det blev inga mål i första halvlek. Vet du vad polarn. Alla tycker det som de tycker men för mig personligen ser jag hellre en match med offensivt roligt spel med många målchanser som slutar 0-0 än att se en tråkig fotboll helt utan finesser och massa misstag som leder till resultatet 10-10

 8. Adri

  Micke: Du ska nog inte prata fotboll med mig för jag förstår inte ens vad du skriver. Vet liksom inte ens vad ett snyggt spel är. Du skickade nån gång ett klipp på Messi för att visa ett bra spel, men jag såg mest en man som helt enkelt gjorde det en fotbollsspelare gör 🙂

 9. Micke

  @Adri, oj då ja om man inte greppar Messi då har man nog helt enkelt inte intresset. Det är lugnt. Alla har olika intressen

 10. oe

  Sedan 2000:

  1. 2021 – Embers
  2. 2015 – Still in Love with You
  3. 2009 – It’s My Time
  4. 2014 – Children of the Universe
  5. 2012 – Love Will Set You Free
  6. 2006 – Teenage Life
  7. 2011 – I Can
  8. 2010 – That Sounds Good to Me
  9. 2003 – Cry Baby
  10. 2020 – My Last Breath

  Storbritannien har inte heller för mig varit speciellt bra sedan millenieskiftet. Jag är faktiskt själv lite överraskad a “Embers” toppar min lista. Men nollpoängaren i år känns verkligen oförtjänt.

 11. Zacke

  Min topp 10:

  1: 1973- ”Power to all our friends”
  2: 1994- “Lonely Symphony (We will be Free)
  3: 1997- ”Love shine a light”
  4: 1983- ”Never giving up
  5: 1996- “Ooh Aah… Just a Little Bit”
  6: 1972- “Beg, Steal or Borrow”
  7: 2012- ”Love Will set you free
  8: 1968- ”Congratulations”
  9: 1964- ”I love the little things”
  10: 1998- ”Where are you”

  Jag börjar också tyvärr tappa mer och mer hopp över Storbritannien, i tävlingen. De känns som de snarare ser deras misslyckande i tävlingen, av politiska skäl, än att deras låtar inte håller måttet och de skulle inte förvåna om de till och med lämnar helt inom några år. Tråkigt med tanke på vad de kan och vad de ändå har skickat en gång i tiden.

 12. Schlagerpinglan

  @oe, “Embers” är en helt OK låt i mina ögon också så jag tror nog att det snarare var fel tävlingsformat för låten än själva bidraget i sig.

  @Zacke, Förhoppningsvis är det endast en liten, högljudd grupp av gnällspikar som år efter år skriker om att det är p.g.a. politiska orsaker de placerar sig så dåligt. Det verkar ju annars finnas ett ganska stort ESC-intresse i Storbritannien. Om de bara lyckades att skicka ett fungerande bidrag och få en placering på den vänstra delen av resultatlistan, och ge dem en förhoppning om att det faktiskt går att få bra resultat i tävlingen, även för dem, så kanske fler vågar ställa upp för landet i ESC och på så sätt få “bollen i rullning”. Framgång föder ju framgång men det måste ju börja någonstans, förhoppningsvis 2022. 🙂

 13. Engsla

  Jag tycker att UK har skickat en hel del trevliga bidrag genom åren, så jag får med lätthet ihop till en topp tio-lista. Fast ledordet är väl just “trevliga”, det finns inte så många låtar jag älskar här. Men de har skickat en låt som dyker upp någon gång ibland när jag shufflar min “Allt-spellista och det tillhör inte vanligheterna när det kommer till esc 🙂

  Min topp tio:

  1. “Where Are You?”, 1998
  2. “One Step Further”, 1982
  3. “I’m Never Giving Up”, 1983
  4. “Making Your Mind Up”, 1981
  5. “Never Give Up On You“, 2017
  6. “Save Your Kisses For Me”, 1976
  7. “Love Games” , 1984
  8. “Boom Bang-a-bang”, 1969
  9. “Puppet On A String”, 1967
  10. “Sing Little Birdie”, 1959

 14. Schlagerpinglan

  @Engsla, Det är förmodligen det som är ett av Storbritanniens största problem, att de inte sticker ut tillräckligt utan nöjder sig med “trevligt”. Jag vet att jag hoppas det varje år, och tyckte att James Newman var ett helt OK val, men 2022 är kanske året då de äntligen gör något rejält annorlunda. 😀

 15. Engsla

  Pinglan, håller med dig om James. Jag hade många bidrag som jag tyckte var sämre, men det var nog inte tillräckligt många som rankade låten högt nog för att ödsla en röst på den. Bättre att skicka ett älska/hata bidrag som väcker tillräckligt starka känslor antar jag. Håller tummarna för att både vi och UK gör det nästa år 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se