IslandSchlagerpinglan: I dag, torsdagen den 17:e juni, är det Islands nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom samtliga 33 tävlingsbidrag (+ 2020-bidraget), som ni hittar på min Island-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Islands ESC-bidrag:

“This Is My Life”, Euroband (ESC 2008)

Schlagerpinglans topp-10 av Islands samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) (1.) This Is My Life“, Euroband (ESC 2008 – 14:e i finalen)
2. (7.) (3.) Eitt Lag Enn“, Stjórnin (ESC 1990 – 4:a)
3. (3.) (2.) Gleðibankinn“, Icy (ESC 1986 – 16:e)
4. (4.) (7.) Nei Eða Já“, Heart 2 Heart (ESC 1992 – 7:a)
5. (2.) (4.) Ég Á Líf“, Eythor Ingi (ESC 2013 – 17:e i finalen)
6. (6.) (5.) Valentine Lost“, Eiríkur Hauksson (ESC 2007 – 13:e i semifinalen)
7. (10.) (10.) Sókrates“, Beathoven (ESC 1988 – 16:e)
8. (8.) (8.) No Prejudice“, Pollapönk (ESC 2014 – 15:e i finalen)
9. (5.) (6.) Coming Home“, Sjonni’s Friends (ESC 2011 – 20:e i finalen)
10. (9.) (9.) All Out Of Luck“, Selma Björnsdóttir (ESC 1999 – 2:a)

Snabbfakta: Islands deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1986 – deltagit 33 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger


Se “Island i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


21 kommentarer till “Island i Eurovision – Personlig topp-lista”

 1. Adri

  Jag gillade Island i tävlingen mycket när jag var yngre. Nu som gammal så undrar jag mest… varför? Island är verkligen mest av allt “helt ok” bara.

  1. “This is my life” – 2008
  2. “Is it true?” – 2009
  3. “Hear them calling” – 2016
  4. “If I had your love” – 2005
  5. “Valentine Lost” – 2007
  6. “Never forget” – 2012
  7. “Hatrid mun sigra” – 2019
  8. “All out of luck” – 1999
  9. “Unbroken” – 2015 (Låten i sig är topp 4-material, men live var detta ett jääääkla haveri.)

  Hade jag räknat 2020 hade den varit på plats 6 🙂

 2. Micke

  1. “Valentine Lost“, Eiríkur Hauksson – 2007
  2. “Is it true?” – 2009
  3. “Ég Á Líf“, Eythor Ingi – 2013
  4. “All Out Of Luck“, Selma Björnsdóttir

  Tre av dessa var bättre i Studioversion, i synnerhet min fyra Min tvåa är lika i båda versioner. Dessa fyra bidrag står i särklass i Island.

  5. “Hægt Og Hljótt”, Halla Margarét – 1987
  6. “Gleðibankinn“, Icy – 1986
  7. “Coming Home“, Sjonni’s Friends – 2011
  8. “Hear them calling”, Greta Salóme – 2016
  9. “Tell Me!“, Einer Augúst Víðisson – 2000
  10. “Never forget”, Greta Salóme & Jónsi – 2012

  Från 2017 havererade tyvärr Island och 2018-2021 har de i mina ögon varit Europas sämsta land I ESC. T.o.m värre än Sverige som regerade på den posten 2011-2018

 3. Zacke

  En hel del bra låtar har island skrapat fram. Island är kanske de landet jag unnar en seger allra mest och de känns som de är på rätt spår. Jag håller alla tummar att de få fram en riktig kanonlåt till 2022.

  1: 2007- Valentine lost
  2: 2004- Heaven
  3: 2019- Hatrið mun sigra
  4: 2013- Ég á líf
  5: 2005- If I had your love
  6: 2003- Open your heart
  7: 1999- All out of luck
  8: 2020- Think about things (då de ändå finns en liveversion av detta bidrag, väljer jag att räkna med det trots den ej tävlade)
  9: 1997- Minn hinsti dans
  10: 2009- Is it true

 4. Schlagerpinglan

  Jag tycker att Island har haft en 8-9 riktigt bra bidrag i ESC men min rankning av dem varierar starkt från år till år då jag (bortsett från 2008-bidraget) tycker ungefär lika bra om dem och det blir dagsformen som avgör.

  Jag kan väl förtydliga att även om jag räknar med 2020-bidraget så tar det sig inte in på min topp-tio, vilket inte heller 2021-bidraget gjorde. Däremot var 2019-bidraget snubblande nära att komma med men hamnade strax utanför.

 5. Micke

  Tänkte göra en MEST FÖRVÅNABDE:

  @Pinglan

  Positivt: Att du har 2013 så högt upp. Det trodde jag inte. Kul 🙂

  Negativt: Var tusan har du gjort av 2009?Visserligen är 2009 det bästa året någonsin i ESC men inte kan du väl ha glömt Island?

  @Adri

  Positivt: Att du har med 2009. Trodde inte det var.

  Negativt: Egentligen att du ratar 2013men det visste jag ju så det blir istället att du har 1999 så långt ner. Troligen dömer du efter liveframträdandet och då köper jag det mer.

  @zacke

  Positivt: Att du precis som jag insett hur bra bidraget från 2007 är. För mig i studioversion Nordens bästa bidrag överhuvudtaget.

  Negativt Att du har 2019 så högt upp. Island 2019 och 2020 är nog de största chockerna för mig att folk tar till sig. Smak och tycke som vanligt men helt obegripligt 🙂

 6. Micke

  @Adri, jag minns inte var vi skrev om Måneskin och deras liveframträdande Jag sa att det känns som skolelever som går ner i replokalen. Du tog då upp något om att du höll med när det gäller nubben på gitarr och snubben på trummor. Men snälla Adri glömmer du inte en vis basist 🙂 För mig känns det mest som att hon bara kämpar för att hålla sig. Att hon måste på toa men låten måste ju spelas färdigt 🙂

  Åter igen jag köper segern. Glad för Italiens skull men för mig finns det bara en som har lite koll på scen och det är sångaren

 7. Adri

  Micke: Jag håller helt enkelt inte med där 🙂 Sångaren och bassisten tycker jag är Måneskins trumfkort. Och jag har inget emot vare sig trummis eller gitarrist heller, men de är lite osynliga

  (framför allt trummisen… men så är det väl alltid? Jag har en vän som spelar bas i ett band och jag sa till honom ”är det inte tråkigt att spela bas? Ingen bryr sig ju om basisterna?” men då sa han ”Du, Adrian… då ska du testa på att vara trummis. Då får man känna på hur det är att vara totalt förbisedd.”

  Ska sägas att det var ett tag sen. Måneskin lärde mig att det finns faktiskt basister som kan passa i spotlight också 🙂

  Gällande ”All out of luck” så är min förvåning snarare att du gillar den. För mig är det en låt som är rätt bra. Men alltså, att den kom på silverplats är knas. Den är ju extremt ”vanlig” och bjuder egentligen inte på nåt extra.

  Tycker Selmas återkomst från 2005 var betydligt mer spännande. Men tydligen tyckte Europa att det var lite FÖR spännande och röstade ut henne. Dumma kontinent…

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, “Ég Á Líf” är ett av mina favoritbidrag från Island, det hamnade lite längre ner denna gång men är fortfarande lika bra. 😀

  “Is it true?” är väl egentligen en riktigt vacker och stark ballad… men sångerskan verkar inte känna / mena ett ord av vad hon sjunger och då försvinner den magin som borde funnits där och det hindrar mig från att riktigt gilla låten.

 9. Micke

  @Adri och alla andra Detta om Måneskin säger jag inte för att snacka skit om dem utan mer för att förklara varför jag inte är helt såld på hela paketet. Det är många nämligen som kommer “men Micke nu måste du väl vara nöjd med vinnaren.” De tänker givetvis på att hårdrock är mitt gebit

  Adri jag spelar gitarr, jag spelar trummor, jag spelar bas jag sjunger. Halva mitt liv rör ag mig inom detta. Jag har aldrig någonsin sett så “kissenödiga” musiker oavsett vilket instrument det handlar om. Däremot har jag sett det gång på gång på gång bland ungdomar som vill bli musiker.

  Nu finns det säkert flera här som anser att jag bara ska knipa igen. Jag kan förstå det men köper det inte Vi är här för att diskutera och jag vill förklara vad som fattas för mig för att jag riktigt ska till mig årets vinnare Med en mer utarbetad refräng och med mer hårdrocksliknande scenframträdande hade jag satt detta riktigt högt 2021. Nu får det betyg sex eller sju på en tiopoängsskala Alltså mellan Mer än godkänt och bra

  Angående ”All out of luck”: Liveframträdandet drog ned låten en bra bit. Plötsligt dök det upp robotar och liknande igen. Jag går efter studioversionen Adri

  @Pinglan, nu när du säger det så minns jag ju att du gillar “Ég Á Líf”. Silly me 🙂 Angående bidraget 2009 hade jag också inledningsvis lite problem med den. Inte att hon var utan “det” eller liknande utan mer att den först försvann bland mängden av bra bidrag det året. Men sen plötsligt hittade jag den och nu sätter jag den högt

 10. Adri

  Micke: Jo men den är än värre tycker jag. Jag tycker inte det är robotar bara för att där är dansare 🙂

  Studioversionen har ju ännu mindre att komma med. (Framförallt musikvideon som ju är trash, men även endast musikaliskt föredrar jag den live).

 11. Micke

  @Adri det är en väldig skillnad på robotdansare och dansare 🙂 Kolla bara 1.19-1.35 och senare i ett bidrag från i år. Du vet nog vilket. Årets största skrattbreak 🙂

 12. Adri

  Micke: Nej, vi har gått över detta förr 🙂 Jag förstår inte begreppet ”robotdansare”. Tycker du mest använder det när där överhuvudtaget är dansare som är någorlunda synkroniserade med varann 🙂

  Det är där man mest ”nailar” vad du kommer tycka. ”Ah, där är dansare. Detta kommer inte Micke gilla…” Inga fel hittills 😉

  Men det är ok såklart. Men jag håller ju verkligen verkligen verkligen inte med 🙂

 13. Micke

  @Adri, det stämmer inte alls. Robotdansare är statiska synkroniserade ben och armsträckare som sänds in för dölja brister och fel hos låt och artist. Om du tror att jag har något emot dansare är du way off… mer än jag anade t.o.m.

  Jag vet inte vad det är som gör att vi inte riktigt får varandra att greppa vad vi menar. Askul att prata och diskutera med dig men ibland tycks vi låsa fast oss i uppfattningar eller liknande 🙂

 14. Adri

  Micke: Alright. Jag ber om ursäkt om min ton kanske ”lät” (eller lästes som) lite raljant. Det var den inte 🙂 Men vi har pratat om detta förr.

  Men jag har väl fel 🙂 It wouldn’t be the first time.

  Däremot kan jag däremot vidhålla att jag inte tycker ”robotdansare” är ett kristallklart uttryck 🙂 Men det visste du redan 🙂

 15. Micke

  @Adri, tro mig jag ska visa dig vad robotdansare är som jag ser det. Har redan sagt vad skillnaden är men jag ska visa det bättre. Tar det senare

  Kan ta en liten grej bara. Enligt det du nu sa om hur du “läste” mig. Då blir du nog förvånad när jag säger en sak om ett svenskt bidrag som jag ogillar i ESC.

  Som du vet gillar jag inte Carola. Jag gillar inte hennes lite barnsliga röst. Hon vann ESC 1991 med ett bidrag jag ogillar. Där finns ett par killar som backar upp henne med dans. Är det robotdansare? No way

 16. Micke

  @Adri vi kan inte dra detta hela tiden här men en liten grej så du förhoppningsvis förstår hur jag tänker och känner och robotdans. Ok nu tog jag detta med Carola 1991. Ingen robotdans även om det är dans jag ger nada för. Men här har du direkt robotdans och allt det jag nämnt om det

  https://www.youtube.com/watch?v=C-3ohaRN3MM

 17. Adri

  Micke: Alright. Men jag ser inte den omedelbara skillnaden 🙂 För mig är det bara dans.

  Detta och ”duttdutt-synt” är såna begrepp du använder dig av som jag inte riktigt själv kan förstå, men det är bara att nicka och le! 🙂

 18. Schlagerpinglan

  @Micke, Ursäkta att jag lägger mig i men jag kan inte heller se den omedelbara skillnaden vad gäller dansen bakom Alexej Vorobjov och andra ESC-artister och speciellt inte heller hur denna dans skulle kunna “dölja brister och fel hos låt och artist” när det i mitt tycke är just ESC-koreografin (och scenkläderna) som sänker hela bidraget.

  Jag tyckte riktigt bra om låt och artist i originalversion https://www.youtube.com/watch?v=rpiXxV3y8H0 men släppte den helt som favorit efter semifinalsframträdandet, så förstår inte hur du kan se det som ett försök att rädda ett bidrag som inte behövde räddas. Ingen kritik eller ens ett försök att säga att du har fel, endast förvånad över hur olika man kan se på saker. 😀

  (Uppdaterat: Skulle jag gissa så är det helt enkelt “dålig koreografi” du menar med “robotdansare” och där du naturligt nog tycker att det blir sämre när du inte gillar artisten och/eller låten, men det är ju bara min tolkning.)

 19. oe

  Sedan 2000:

  1. 2007 – Valentine Lost (Tog mig bara 14 år att fatta hur bra den är)
  2. 2012 – Never Forget
  3. 2020 – Think About Things
  4. 2008 – This Is My Life
  5. 2009 – Is It True?
  6. 2016 – Hear Them Calling
  7. 2013 – Ég á líf
  8. 2021 – 10 Years
  9. 2017 – Paper
  10. 2005 – If I Had Your Love

 20. Schlagerpinglan

  @oe, Även jag var lite sen på tåget vad gäller “Valentine Lost” (vissa låtar tar tydligen längre tid att ta till sig, vilket förklarar den oförklarliga finalmissen) vilket är en av anledningarna till att jag gör lite återblickar då och då i hopp om att hitta missade pärlor. Trots ivrigt lyssnande så är jag övertygad om att jag fortfarande missat en hel del, speciellt från de tidigare årgångarna (även om många av dem kanske inte är i min vanliga favorit-musikstil).

 21. Engsla

  När jag lyssnar igenom Islands alla bidrag är det inte mycket som jag blir särskilt exalterad över, det känns överlag ganska trist. Men de har blivit roligare på senare år, så det tycker jag om 🙂

  Det blir ungefär samma topp tio-lista som förra året:

  1. “Hatrið mun sigra“, 2019
  2. “Think About Things”, 2020
  3. “Hear Them Calling“, 2016
  4. “No Prejudice“, 2014
  5. “Never Forget“, 2012
  6. “Coming Home“, 2011
  7. “Nætur”, 1994
  8. “Unbroken“, 2015
  9. “Tell Me!“, 2000
  10. “All Out Of Luck”, 1999

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se